ضربالاجل هستهای ایران به غرب
موضعگیری صریح رئیسجمهور در مصاحبه با رسانه معروف امریکایی و ضرب الاجلی که محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی از تریبون نشست عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تعیین کرد، حکایت از آن داشت که ایران دیگر در برابر پرونده سازیهای امنیتی غرب سکوت نخواهد کرد.
در فضایی که سیاست خارجی غرب در قبال پرونده هستهای ایران به غبار فضاسازی تندروها آغشته شده است، مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی زنگ هشدار را به صدا در آورده و تأکید کردند که مبادا این هشدار که به عنوان یک دغدغه و ضرب الاجل از سوی ایران مطرح شده است در چنبره بهرهبرداری سیاسی و جناحی تروئیکای اروپایی و ایالات متحده رنگ ببازد. موضعگیری صریح رئیسجمهور در مصاحبه با رسانه معروف امریکایی و ضرب الاجلی که محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی از تریبون نشست عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تعیین کرد، حکایت از آن داشت که ایران دیگر در برابر پرونده سازیهای امنیتی غرب سکوت نخواهد کرد.
عدم اعتماد به بازرسان سه کشور اروپایی
سخنان سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور درگفتوگو با «سیانان» درباره پرونده مذاکرات رفع تحریمها و کارشکنی پایتختیهای اروپایی در اجرای تعهدات هستهای خود در چهارچوب برجام از سطح توصیه و تذکر فراتر رفت و او به موارد و مصداقهایی اشاره کرد که در آن فرانسه، آلمان و بریتانیا بساط سوءاستفاده را گستردهاند. رئیسجمهور، سه کشور اروپایی را ناقض اجرای تعهدات خواند و به سیانان گفت: «ملاحظات خاصی در قبال افراد این سه کشور داریم و اعتماد آنها در سایه تردید است.» رئیسی از رویه و خصلت تکراری غرب مبنی بر عهدشکنی نسبت به قواعد بینالمللی یاد کرد که به صورت خودکار همواره تعهدات خود را زیر پا گذاشته و طرح ادعاهای جدید را با بهرهگیری از مجاری بینالمللی همچون سوءاستفاده از یک نهاد نظارتی مانند آژانس برای تأمین منویات خویش بهکار میگیرند. در محور دیگر، رئیسجمهور نگاه خود را به پاره ای اتفاقات در صحنه مناسبات ایران و آژانس معطوف کرد و گفت قصد ایران از لغو مجوز بازرسان آژانس انرژی اتمی توقف بازرسیها نیست و تهران تنها مجوز فعالیت بازرسان فرانسوی، آلمانی و بریتانیایی را لغو کرده است. این تصمیمی بود که جمهوری اسلامی در واکنش به بیانیه ضد ایرانی اخیر اروپا اتخاذ کرد و از فعالیت هشت بازرس آژانس که جملگی اهل فرانسه و آلمان هستند ممانعت به عمل آورد.
رئیسجمهور اقدام به افزودن بر سطح غنیسازی را اقدامی تلافی جویانه به نقض تعهدات و پیمانهایی دانست که از جانب امریکا و سه کشور اروپایی اتفاق افتاده است هرچند که به تصریح او این اقدام به معنای گام برداشتن به سمت تولید سلاحهای هستهای نیست و توقف آن تنها زیر سایه بازگشت این کشورها به تعهداتشان ممکن میشود.
آنچه از فحوای موضعگیری کم سابقه رئیسی برمی آمد این واقعیت بود که دولت سیزدهم قواعد حاکم بر صحنه پیچیده بازی سیاست بینالملل را میشناسد و اجازه نمیدهد علتالعلل ناکامی دولت سابق در عرصه بینالمللی که به جای واقعیتها بر ذهنیت ها و تصورات خوشبینانه تکیه میکرد، ادامه یابد.
اسلامی، پشت بلندگوی وین
علاوه بر رئیسجمهور، حاضران نشست عمومی آژانس در وین نیز شنوای موضعگیری رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان بودند که برای پایان بخشیدن به پروندهسازی غرب با حربه آژانس ضرب الاجل تعیین کرد. موضعی که نشان میداد صبر تهران به آستانه رسیده و قصد دارد به سرعت قوایی که عزم خود را برای داغ نگه داشتن تنور پرونده هستهای ایران جزم کردهاند، مهار کند.
تأکید اسلامی بر انتظار تهران مبنی بر لزوم خاتمه یافتن هرچه سریعتر پرونده «موضوعات باقیمانده» را باید در راستای هشدار رئیسجمهور دید؛ رویکردی که دولت سیزدهم در چهارچوب پارادایم «اقدام در برابر اقدام» در پیش گرفته است.
چه از نگاه ایران، سکوت در قبال اقدامات پیدا و پنهان غرب سزاوار نیست و تنها به «اعتمادسازی» پاسخ معتمدانه میدهد. بنابراین میتوان موضعگیریهای اخیر رئیس جمهور و ضرب الاجل رئیس سازمان انرژی اتمی را از این منظر به فال نیک گرفت که به شفافسازی فضای بازی سیاسی و بازشناسی صف همراهان تهران یا
طرف مقابل میانجامد؛ جایی که اروپا هم یک بار برای همیشه باید میان خود و عهدشکنان مرزبندی کند.
رئیس جمهور در گفت وگو با «سی ان ان»:
امروز توپ مذاکرات در زمین امریکا و اروپاست
سید ابراهیم رئیسی در گفتوگو با رسانه امریکایی «سیانان» تداوم عهدشکنی کشورهای غربی طرف توافق هستهای را مورد یادآوری قرار داد و اقدام ایران به غنیسازی 60 درصدی را تلافی صریح سیاسیکاری اعضای غربی آژانس بینالمللی انرژی اتمی دانست. او تأکید کرد که اراده تهران بر ادامه همکاری با آژانس استوار است تا ناظران این سازمان با حضور در ایران ببینند فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز بوده و انحرافی ندارد.
رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال که چرا ایران با وجود آنکه اعلام میکند فقط برنامه هستهای غیرنظامی دارد، اما غنیسازی با درصدهای بالا دارد و آن را به 60 درصد رسانده است، افزود: «این اقدام ایران در مقابل نقض تعهدات و پیمانهایی است که از جانب امریکا و سه کشور اروپایی اتفاق افتاد.» او افزود: «ما که از ابتدا دنبال غنیسازی 60 درصدی نرفتیم. مطابق برجام، ما یکسری تعهدات داشتیم و امریکا و اروپاییها نیز یکسری تعهدات دیگر، اما امریکا از پیمان خارج شد و اروپاییها نیز تعهدات خود را نقض کردند و این تنها ایران بود که به تعهدات خود عمل کرد. به گفته رئیسجمهور، امروز کشورهای اروپایی و امریکا باید تصمیم بگیرند، چرا دچار بیتصمیمی شدند و اروپاییها چرا تصمیم نمیگیرند، ایران که تصمیم و نظرش را رسماً اعلام کرده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم که بازرسی انجام داده و میدهد؛ امروز توپ در زمین امریکا و اروپاست، باید تصمیم بگیرند به تعهداتشان عمل کرده و تحریمها را لغو کنند.
اسلامی در نشست آژانس بین المللی انرژی اتمی:
پرونده «موضوعات باقیمانده» در اسرع وقت مختومه اعلام شود
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته در شصت و هفتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به بازرسیهای بیسابقه و پرشمار آژانس از برنامههای هستهای ایران اشاره کرد و یادآور شد: «بر این اساس، نباید این گونه همکاریهای مستمر و عمیق جمهوری اسلامی ایران نادیده گرفته شود.» او همکاری جمهوری اسلامی با آژانس پیرامون فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی مرتبط با برنامه برجام را داوطلبانه دانست و تأکید کرد: «این همکاری به هیچوجه با موافقتنامه پادمان ارتباطی ندارد، لذا ربط دادن تکراری و پیوند دادن آن با موضوعات ادعایی کاملاً بیاساس و غیرقابلقبول است.» اسلامی با تصریح بر اینکه همکاریهای گسترده کنونی با آژانس نباید به عنوان امری از پیشحاصلشده تلقی شده و با دستور کار سیاسی، کوتهبینانه تحت تأثیرات منفی واقع شود، افزود: «بر این اساس، همه کشورهای عضو از جمله آژانس مسئولیت دارند تا از مخدوش شدن و وارونه جلوه دادن واقعیت همکاری بین ایران و آژانس جلوگیری شود.» درخواست برای مختومه کردن هرچه سریع پروندههای ادعایی آژانس محور مهم سخنان اسلامی بود. او در این رابطه گفت: «ایران با بیشترین آمار بازرسی پادمانی از برنامه صلحآمیز هستهای خود سابقه مثالزدنی در همکاری با آژانس داشته است، بنابراین انتظار دارد پرونده «موضوعات باقیمانده» در اسرع وقت با همکاری آژانس مختومه اعلام شود.»
روزنامه ایران
دیدگاه تان را بنویسید