«فردا» بررسی میکند؛
چند فرضیه در صورت نامزدنشدن جهانگیری؛ بحران سرلیستی در اصلاحطلبان؟/ آنها به سمت لاریجانی میروند؟
اصلاحطلبان نیروهای زیادی ندارند که هم وزن بالای سیاسی داشته باشند و هم احتمال تأییدصلاحیتشان زیاد باشد؛ بنابراین ممکن است در صورت نامزدنشدن جهانگیری دچار بحران سرلیستی شوند.
گروه سیاست سایت فردا: اسحاق جهانگیری روز گذشته در گفتوگویی بیان کرد که نه قصد دارد در انتخابات نامزد شود، نه لیستی میدهد. همین خبر یک جملهای اگر بازی انتخاباتی نباشد و اگر جهانگیری بر موضعش بماند، کافی است تا مناسبات انتخاباتی اصلاحطلبان دستخوش تغییراتی شود.
پیش از این محمدعلی وکیلی، یکی از چهرههای اصلاحطلب، گفته بود که جهانگیری سرلیست اصلاحطلبان در انتخابات مجلس خواهد شد و حتی گفته میشد افرادی چون آذری جهرمی هم با او در انتخابات نامزد میشوند. با در نظرگرفتن سرلیستشدن جهانگیری چند تحلیل مطرح میشد؛ نخست آنکه در این صورت حتما علی لاریجانی با اصلاحطلبان به میدان نمیآید زیرا ممکن نبود که لاریجانی با حمایت اصلاحطلبان وارد انتخابات شود اما نامش ذیل نام جهانگیری باشد. حالا و در صورت نامزدنشدن جهانگیری این فرضیه طور دیگری میشود؛ آنکه باز هم احتمال تلاش همهجانبه اصلاحطلبان برای همراهکردن لاریجانی با خودشان زیاد میشود.
دومین تحلیلی که با سرلیستشدن جهانگیری مطرح میشد آن بود که نیروهای میانهروی اصلاحطلبان میداندار انتخابات باشند؛ زیرا به هر حال جهانگیری در طیف رادیکالها نمیگنجد، عضو حزب میانهروی کارگزاران سازندگی است و تا همین چندسال پیش مسئولیت دولتی در اختیار داشت؛ برخلاف بسیاری از اصلاحطلبان که سالهاست خود را شبیه اپوزیسیون معرفی میکنند. حالا اگر جهانگیری نیاید و باتوجه به قدرتگرفتن نیروهای رادیکال در جبهه اصلاحات هیچ بعید نیست همین نیروها از جمله اعضای حزب اتحاد ملت تصمیمگیرنده اصلی انتخاباتی اصلاحطلبان باشند. به بیان دیگر عدم حضور جهانگیری در انتخابات را میتوان به مثابه تضعیف هرچه بیشتر میانهروهای اصلاحطلبان دانست؛ وضعیتی که قبلتر با کنارهگیری بهزاد نبوی از ریاست جبهه اصلاحات و ریاست آذر منصوری بر این تشکل سیاسی شاهد بودیم.
سومین موضوعی که با نامزدنشدن جهانگیری به وجود میآید بحران سرلیستی در اصلاحطلبان است. آنها اگر بخواهند توفیقی در انتخابات به دست آورند باید با تمام توان خود به میدان آیند. همانطور که گفته شد ممکن است بعد از این به سراغ علی لاریجانی بروند اما اولا سرلیستشدن لاریجانی خود بحران تازهای در میان اصلاحطلبان است زیرا بخشهایی از اصلاحطلبان میگویند دیگر نباید تجربه ائتلاف انتخاباتی را تکرار کنیم و باید با هویت کاملا اصلاحطلبی وارد انتخابات شویم که همین موضوع محل اختلاف خواهد شد و ثانیا اصلا ممکن است لاریجانی حاضر به ائتلاف با اصلاحطلبان نشود زیرا این احتمال هم وجود دارد که علی لاریجانی در صورت ورود به انتخابات با پایگاه سنتی خود یعنی اصولگرایی وارد عرصه شود. اگر از موضوع لاریجانی بگذریم، اصلاحطلبان افراد شاخص زیادی ندارند که هم وزنه سیاسی قابل توجهی داشته باشند و هم احتمال تأییدصلاحیتشان بالا باشد.
البته گفتنی است که سیب سیاست تا روز انتخابات صدها چرخ میخورد و معمولا افرادی که عزم نامزدشدن در انتخابات دارند، برای در امانبون از نقدها سعی میکنند به قول خودشان ورود زودهنگام به انتخابات نداشته باشند و شاید وکیلی واقعیتی را بیان کرده اما زودهنگام!
دیدگاه تان را بنویسید