گفتوگوی «فردا» با جمشید عدالتیان
مشکل وام کارمندان بانک نیست، مشکل وامهای کلان دستوری است
یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: وامهای کلان را نه افراد عادی و کارمندان بانک بلکه در بیشتر مواقع شرکتهای دولتی یا خصولتی میگیرند.
گروه سیاست سایت فردا: اخیرا آماری منتشرشده است مبنی بر آنکه بانکها در مجموع رقمی معادل 164هزار میلیارد تومان به کارمندان خود وام ارائه دادهاند. البته آمار جزئی هر بانک هم منتشر شده است.
جمشید عدالتیان، کارشناس مسائل اقتصادی، درباره ابعاد این موضوع به «فردا» گفت: «کارمندان در سیستم بانکی یکسری امکانات رفاهی برایشان در نظر گرفته میشد که وام یکی از آنهاست و وام برای موارد مختلف مانند مسکن و... به آنها داده میشود. حالا باید توجه کنیم که هر بانک در سراسر کشور حدودا چندهزار نفر کارمند دارد. حالا بیاییم و ببینیم که مجموع بانکها چه تعداد کارمند دارند که شاید چیزی حدود 300هزار نفر کارمند بانک وجود داشته باشند و شاید بالاتر از این عدد و بازهم فرض کنیم هر کارمند مثلا برای خرید خانه 400میلیون تومان وام گرفته باشد. با این حساب ساده میتوان دریافت که این عدد اعلامی چندان دور از ذهن هم نیست».
او ادامه داد: «ببینید هر شرکتی یا هر مجموعه و حالا در موضوع اخیر بانکها میتوانند بر اساس قانون به کارمندان خود وام دهند؛ مثلا وامی بدهند که متقاضی وام صاحب خانه شود. این کار غیرقانونی نیست حالا شاید به دلیل عدم رعایت تساوی میان عمومی مردم در برخورداری از وام چندان با وجهه خوبی نداشته باشد اما غیرقانونی نیست».
این تحلیلگر مسائل اقتصادی همچنین بیان کرد: «وام کارمندان با وامهای معوقه فرق دارد. وقتی وام به کارمندی داده میشود به ویژه در بانکها اقساط واک از حقوقشان کسر میشود و تا زمانی که وام تسویه هم نشده، آن فرد نمیتواند از کارش کنارهگیری کند اما بدهیهای معوقه یعنی فرد وام گرفته و اقساطش را پرداخت نمیکند که این هم دو حالت دارد؛ یا وام رقم اندکی است مانند 50 یا 100 میلیون تومان یا وام کلان است که در بیشتر مواقع وامهای کلان را شرکتهای دولتی یا خصولتی میگیرند».
عدالتیان در پایان گفت: «مشکل وامهایی که به افراد عادی یا کارمندان بانک داده میشود نیست، مشکل در وامهای دستوری است؛ به این معنی که برخی وامها حتی در اراده بانکها هم نیست و با دستوراتی که بیرون از بانک داده میشود».
دیدگاه تان را بنویسید