گفتگوی «فردا» با امیرعلی ابوالفتح
ایران به غرب گفته با فعالسازی مکانیزم ماشه چه اتفاقی میافتد
تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: در موضوع اختلافات بین ایران و آژانس، تصمیم گیر آقای گروسی نیست، تصمیم گیر اصلی کشورهای صاحب نفوذ در آژانس به ویژه آمریکا هستند.
گروه سیاسی فردا: یک ماه مانده به برگزاری نشست شورای حکام، رسانه های غربی زمزمه هایی را درباره تلاش اروپا برای فعال سازی مکانیزم ماشه انعکاس می دهند. وزارت خارجه ایران نیز به این زمزمه ها واکنش نشان داد و گفت «چنانچه طرف مقابل دچار خطای محاسباتی شود، میدانند واکنش ایران چه خواهد بود.»
امیرعلی ابوالفتح در گفتگو با خبرنگار فردا درباره احتمال فعال سازی مکانیزم ماشه گفت: مکانیزم ماشه در برجام وجود دارد و هر لحظه ممکن است اتفاق بیفتد. البته در 5 سال گذشته فعال نشده است اما احتمال دارد فعال سازی آن ظرف 3 تا 4 سال آینده رخ دهد. قطعا طرف مقابل می داند عواقب فعال سازی این مکانیزم چه خواهد بود که تاکنون از فعال سازی اش اجتناب کرده است.
وی افزود: گفته می شود آقای روحانی زمان برداشتن گام نخست کاهش تعهدات برجامی ایران نامه ای برای سران کشورهای باقی مانده در برجام ارسال کرد و نوشت «اگر مکانیزم ماشه فعال شود و تحریم های سازمان ملل برگردد، ایران اقدامات مقتضی را انجام می دهند و یکی از آن اقدامات خروج از ان پی تی خواهد بود.» خروج از ان پی تی نیز معنای خاص خودش را دارد و همه می دانند کشوری از عضویت ان پی تی خارج شود می خواهد چه اقدامی کند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: سنت رفتاری ایران در حوزه سیاست خارجی نشان می دهد که تهران فشار را با فشار و نرمش را با نرمش پاسخ می دهد و اگر قرار باشد ایران زیر فشار قرار بگیرد، به نظر می رسد به واکنشی هم عرض خروج از ان پی تی یا هم سطح آن اقدام کند.
وی ادامه داد: ایران تعهدات برجامی اش را انجام نمی دهد، اورانیوم بالای 60 درصد تولید می کند، سانتریفیوژهای نسل جدید دارد، فوردو را تغییر کاربری داده و دوربین های نظارتی آژانس را بسته است اما تاکنون مکانیزم ماشه فعال نشده است. علت شاید این باشد که غربی ها نگران عواقب فعال سازی مکانیزم ماشه هستند.
ابوالفتح با بیان اینکه هرج و مرج بعد از فعال سازی مکانیزم ماشه به نفع هیچ طرفی نیست، یادآور شد: با وجود این نمی دانم آیا اروپایی ها همچنان عقلانیت به خرج می دهند و از فعال سازی این مکانیزم پرهیز می کنند یا خیر؟ تنها باید منتظر ماند دید چه اتفاقی در صحنه عمل می افتد.
وی درباره تأثیر توافق ایران و آژانس بیان کرد: موضوع توافق ایران و آژانس نیست. گره کار در واشنگتن است. تا زمانی که واشنگتن اعلام رضایت نکند، مشکل آژانس با ایران حل نخواهد شد. این مشکل زمانی حل خواهد شد که مشکل آمریکا با ایران حل و فصل شود.
تحلیلگر مسائل سیاست خارجی تأکید کرد: تصور می کنم وضعیت کنونی ادامه پیدا خواهد کرد، از یک طرف آژانس درباره برخی موضوعات اظهار نارضایتی می کند اما با این وجود اعلام نخواهد کرد که ایران تخلفات جدی دارد و بر اساس این درخواست قطعنامه تبیهی کند تا پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شود. در موضوع اختلافات بین ایران و آژانس، تصمیم گیر آقای گروسی نیست، تصمیم گیر اصلی کشورهای صاحب نفوذ در آژانس به ویژه آمریکا هستند. در مجموع باید دید که سیاست آمریکا در این موضوع چیست.
دیدگاه تان را بنویسید