استشمام عقبنشینی غرب از دستورکار اغتشاش در مسکو
نماینده روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین هم پس از نماینده امریکا در امور ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نه تنها احیای برجام را محتمل میداند بلکه از مشاهده شواهدی درباره نهایی شدن مذاکرات وین سخن میگوید. اگرچه غرب با اقداماتی از قبیل صدور بیانیهای شبیه به بیانیه تروئیکای اروپایی میخواهد همچنان وانمود کند که بر مواضع خود پافشاری دارد، اما رسانههای غربی هم به این نکته اذعان دارند که حامیان برجام از جمله برخی میلیاردرهای امریکایی بهشدت در پی احیای توافق هستهای هستند.
پس از چراغ سبز رابرت مالی برای احیای توافق هستهای به عنوان کسی که در ماههای گذشته با شدت گرفتن اغتشاشات در ایران هیچ فرصتی را برای حمایت از اغتشاشگران از دست نداد، حالا مسکو هم در رویکرد مشابهی با تأیید وجود شواهدی در این مورد اعلام کرد که طی چند روز گذشته نشانههایی وجود داشته که از نهایی شدن احتمالی توافق بر سر مذاکرات در وین حکایت دارد. میخائیل اولیانوف درباره گزارشهای ادعایی که در روزهای گذشته درباره مذاکرات مستقیم بین تهران و واشنگتن منتشر شده، گفت گزارشها نشان میدهد که طرف امریکایی در قطر پیشنهادهایی در ارتباط با توافق هستهای به ایران داده، گرچه غیرمستقیم بوده و از طریق وزیر خارجه قطر منتقل شده است. وی در این مورد به شبکه راشاتودی گفت: «هیچ جایگزین منطقی برای برجام وجود ندارد. تمام گزینههای دیگر ناکارآمد هستند و تنها تفاوت بین آنها منفی بودنشان است.»این دیپلمات روس تصریح کرد: «به همین دلیل است که ما طرفدار به نتیجه رساندن مذاکرات وین هستیم که در مجموع بسیار موفقیت آمیز بود و ما را قادر به دستیابی به یک توافق نمود.» البته این فقط موضع رابرت مالی و اولیانوف نیست. طبق آنچه روزنامه امریکایی والاستریت ژورنال هم به آن اذعان دارد، جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که سیاست یکی به نعل و یکی به میخ را در ماههای گذشته با جدیت پیگیری میکرد، مدتی است که بهطور مرتب با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران گفتگو میکند. بورل در مصاحبه با این روزنامه گفت: «تا جایی که میدانم، جایگزینی برای این توافق به منظور جلوگیری از هستهای شدن ایران وجود ندارد.»او البته سعی کرد اینطور نشان دهد که همچنان در مواضع مداخلهجویانهاش تجدیدنظر نکرده و نقشش به عنوان هماهنگکننده دیپلماسی هستهای، مانع فشار بر تهران به دلیل اقداماتش در داخل یا خارج نمیشود.
به موازات این موضعگیریها، آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهار شنبه قبل در گزارشی محرمانه برای اعضای شورای حکام ادعا کرد طی یک بازرسی اعلام نشده از تأسیسات فردو، مشخص شده است که دو آبشار سانتریفیوژهای «آیآر-۶» که اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی میکند به شکلی متفاوت از گزارشها به یکدیگر متصل شدهاند. ۱۵ بهمنماه، سه کشور اروپایی طرف برجام یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان به همراه ایالات متحده امریکا با تکیه بر همین گزارش، با صدور بیانیهای مشترک خواستار پایبندی ایران به تمام تعهدات بینالمللی الزامآور قانونی خود بر اساس توافقنامه پادمان جامع با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدند. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان به بیانیه تروئیکای اروپایی و امریکایی که سرپوشی بر تمایل غرب به احیای برجام است، اینطور پاسخ داد: «غنیسازی ۶۰ درصد در «فردو» در تاریخ ۱۷ نوامبر ۲۰۲۲ به آژانس اطلاعرسانی شده و تمامی حالتهای غنیسازی در پرسشنامه اطلاعات طراحی درج شده است.»وی افزود: «در بازرسی اخیر ژانویه ۲۰۲۳، هیچ اقدام جدید و متناقضی نسبت به پرسشنامه مورخ ۱۷ نوامبر ۲۰۲۲ رخ نداده که نیازمند اطلاعرسانی به آژانس باشد.»
گردهمایی برای احیای برجام
واشنگتن فری بیکن گزارش داد که در پشت صحنه، گروهی از حامیان مرتبط با میلیاردرهای امریکایی از جمله جورج سوروس و چارلز کخ در تلاش هستند زمینه را برای احیای نهایی مذاکرات فراهم کنند و در ماه دسامبر در یکی از املاک راکفلر با یکدیگر ملاقات و برای این کار برنامهریزی کردند. یک منبع ناشناس میگوید مجموعهای از گروههای فعال مرتبط با شبکههای حامی این سیاست در حال یافتن راهی برای ایجاد یک پوشش سیاسی برای فعالیت «دموکراتهای طرفدار توافق» هستند. گروههای درگیر در این تلاش عبارتند از بازوی حمایت سیاسی شورای ملی ایرانیان امریکایی، صندوق برادران راکفلر، بنیادهای جامعه باز، خیابان جی، و بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی. یک منبع آگاه به فری بیکن میگوید این فعالان در هفته سوم دسامبر در مرکز پوکانتیکو در املاک خانواده جان راکفلر در وستچستر نیویورک گرد هم آمده و درباره راهبرد این سیاست گفتگو کردند.
همچنین جیمی کویین در نشریه امریکایی «نشنالریویو» نوشت: «به نظر میرسد بزرگترین حامیان توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران امیدوارند که روزی بتوانند آن را احیا کنند. دو گزارش اخیر حاکی از آن است که ارتباط ایالات متحده با جمهوری اسلامی در پشت صحنه ادامه دارد و طرفداران سیاست خارجی حامی برجام بی سر و صدا در حال ایجاد زمینههای سیاسی برای تلاش نهایی برای احیای آن هستند.» در ادامه این مطلب آمده است: «در حالی که بایدن در ویدئویی در جریان یک گردهمایی انتخاباتی در پاییز این توافق را «مرده» خواند، مقامات دولت از اعلام مرگ آن خودداری کردند و فقط تا آنجا پیش رفتند که گفتند در حال حاضر «تمرکز ما روی این توافق نیست». به گفته دولت بایدن، عدم همراهی تهران بر سر میز مذاکره در طول سال ۲۰۲۱، تلاشهای ایران برای تأمین پهپاد و سامانههای دیگر به ارتش روسیه و اعتراضهای جاری در سراسر کشور، مذاکرات هستهای را متوقف کرده است.» این بدان معنا نیست که نمیتوان این توافق را احیا کرد. در واقع، نشانههایی وجود دارد که نشان میدهد اقدامات امریکا برای توافق در میان اعتراضات ایران ادامه یافته است.
منبع: روزنامه جوان
دیدگاه تان را بنویسید