پروژه انزوای ایران با بازیگران جدید
همزمان با افزایش فشار کشورهای غربی به ایران،رئیس جمهور کره جنوبی نیز اظهارات مداخله جویانه ای بر ضد کشورمان بیان کرد. درگفت و گو با چند کارشناس به اهداف پشت پرده این رویکرد پرداخته ایم
سخنان رئیس جمهور تازه کار کره جنوبی در اولین سفرش به غرب آسیا و امارات علیه ایران اگر چه اظهاراتی خارج از عرف دیپلماتیک و روابط دو جانبه و حاکی از بی تجربگی وی است اما نباید از کنار سیر تکرار شونده چنین اظهاراتی به سادگی گذشت اظهاراتی که نشان دهنده تلاش دشمنان برای شتاب بخشیدن به پروژه انزوای ایران با بازیگران جدید است. با این حال نباید فراموش کرد پازل دشمن برای ایجاد تنش در اطراف ایران و تقویت ایران هراسی که کمترین نتیجه اش انزوای ایران است، در حال تکمیل شدن است و جمهوری اسلامی باید با هوشمندی و تدابیر جدید این نقشه را خنثی کند. به گزارش خراسان، یون سوک یول به تازگی و در سفر به امارات در دیدار با نظامیان کره جنوبی که در این کشور مستقر هستند، درحالی که لباس نظامی به تن داشت، در اظهاراتی تنش زا و بی ربط، خطاب به سربازان کشورش گفت: «شما این جا هستید زیرا امارات ملت برادر ماست و (دفاع از) امنیت ملت برادرمان به اندازه امنیت کره جنوبی مهم است. دشمن و تهدید اصلی برای امارات، ایران است و دشمن ما کره شمالی است... ما در موقعیتی بسیار شبیه امارات هستیم.» این سخنان چنان خارج از روال های دیپلماتیک بین کشورها بود که علاوه بر اعتراض همراه با تعجب وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، وزارت خارجه کره را هم به مخمصه انداخت و صدای احزاب داخلی این کشور را نیز درآورد به گونه ای که احزاب داخلی مخالف دولت کره جنوبی آن را «فاجعه دیپلماتیک» دانسته اند. وزارت امور خارجه کره جنوبی در بیانیه ای که بیشتر به نوعی ماله کشی یا ماست مالی کردن سخنان مقام ارشد کشورشان شبیه بود، حرف های یون سوک یول را بی ربط به روابط این کشور با ایران دانست و خواستار برداشت نادرست نداشتن از حرف های رئیس جمهوری این کشور شد. کره ای ها ادعا کردند که یون سوک یول این حرف ها را صرفا برای تهییج و تشویق سربازان کره جنوبی مطرح کرده است!ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در خصوص حرف های رئیس جمهور کره جنوبی در امارات گفت: اظهارات نقل شده از این مقام کرهای نشانگر اطلاع نداشتن از مناسبات تاریخی و دوستانه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله امارات متحده عربی و تحولات بسیار سریع و مثبت در این زمینه است البته کره ای ها پیش از این هم سعی در دخالت کردن در امور داخلی ایران را داشتند و در جریان ناآرامی های داخلی ایران، اظهاراتی خارج از قواعد دیپلماتیک داشتند که با واکنش ایران روبه رو شده بود. اظهارات سخیف رئیس جمهور تازه کار کره جنوبی در حالی است که این کشور بیش از 4 سال است که از پرداخت بدهی 7 میلیارد دلاری خود بابت خرید میعانات گازی به بهانه تحریم های آمریکا امتناع می کند.
خطرانزوای ایران؟
ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خراسان در خصوص اهداف این اظهارات غیرطبیعی رئیس جمهور کره جنوبی با اشاره به چالش پیش آمده بین ایران و کره جنوبی بر سر منابع پولی بلوکه شده تهران در کره گفت: غربی ها با دامن زدن به اخبار ناآرامی ها در داخل کشور، تصویر یک ایران ضعیف را برای برخی کشورها ایجاد کردند که واقعی هم نیست چون امنیت عمومی در ایران حاکم است اما شاید این خطا برای مقامات کره ایجاد شده باشد و تحت تاثیر این فضای رسانه ای تصور کنند ایران ضعیف شده و در شرایط انزوا قرار دارد و بر این اساس موضع گیری داشته باشند در حالی که همین الان هم کشورهای اروپایی با واسطه ارتباطاتی با ایران دارند و هم طرف های آمریکایی از طریق میانجی اروپایی و برخی کشورهای همسایه پیام هایی را به ایران ارسال می کنند. عباس اصلانی کارشناس روابط بین الملل نیز با دنباله رو دانستن کره ای ها در موضوع حل اختلاف مالی با ایران، سیاست کره جنوبی را غیر مستقل ارزیابی کرد و افزود: کره ای ها به دنبال امتحان شانس خود در کشورهای دیگر هستند. برخی کشورها که همسو با غرب هستند تا حدودی تحت تاثیر فشار برای منزوی کردن ایران قرار می گیرند و مواضعشان همسوست اما به این مفهوم نیست ایران منزوی شده است البته الان در شرایط ویژه ای هستیم و برای همین تلاش بر این است که از این شرایط عبور کنیم. تهران هم سعی می کند چنین اتفاقی نیفتد و سفرهای مقامات ایرانی به کشورهای مختلف برای خنثی کردن این سیاست است و دو طرف یارکشی هایی هم دارند اگرچه فشارها روزافزون است اما خروجی کار همچنان نشان می دهد ایران می تواند خود را در این میانه نگه دارد. ارائه ابتکارات به موقع و هوشمندانه از سوی وزارت خارجه برای حل مسائل منطقه ای به ویژه در ارتباط با عربستان سعودی و حل و فصل پرونده هسته ای با استفاده از فرصت های احتمالی و شفاف سازی همکاری ها با روسیه در بحران اوکراین می تواند کمک کند تا نقشه دشمن برای تنگ کردن حلقه محاصره و منزوی کردن ایران خنثی شود.
سئول هم از جیب ایران خرج کرد!
تقریبا یک ماه پس از سفر جنجالی رئیس جمهور چین به عربستان، رئیس جمهور کره جنوبی دیگر قدرت اقتصادی آسیایی به امارات سفر کرده و طی سخنانی قابل تامل در جمع یگان نظامی کشورش در ابوظبی، ایران را دشمن و بزرگترین تهدید امارات و آن را مانند دشمنی کره شمالی در قبال کره جنوبی دانست. این اظهارات یون سوک یول میتواند بروندادی از آن چیزی باشد که در جلساتش با سران امارات درخصوص ایران گذشته است. ابوظبی هر چند به دلایل مختلفی مانند عربستان از اتهامات و اظهارنظرهای تند رسمی علیه تهران پرهیز میکند، اما زاویه دید آن در قبال جمهوری اسلامی تفاوتی با عربستان ندارد و سیاست اعمالیاش در سالهای اخیر، ترجمان همان نگاه یون و در جهت تقابل و موازنهسازی بوده است؛ از عادیسازی روابط و شراکت اقتصادی و امنیتی با اسرائیل گرفته تا توسعه روابط با قدرتهای آسیایی همچون چین، روسیه و کره جنوبی. در این میان هم به نظر میرسد که بازگشت سفیرش به تهران نه گامی در جهت گشودن صفحه جدیدی از روابط، بلکه بیشتر معطوف به مدیریت و کنترل تنش با ایران و سرپوش گذاشتن بر تعمیق شراکت با تل آویو و ائتلافسازیهای منطقهای با مشارکت اسرائیل است. اما روی دیگر سخنان جناب یون که قول سرمایهگذاری 30 میلیارد دلاری در کره جنوبی را از بن زاید گرفته، این است که سئول دیگر قید روابط با ایران را زده است و حتی امید یا چشم داشتی به بازگشت این روابط به روال گذشته ندارد؛ این در حالی است که کره جنوبی قبل از خروج آمریکا از برجام سومین خریدار بزرگ نفت و بزرگترین خریدار میعانات گازی ایران بود. اما اکنون حجم تجارتش با ایران از 17 میلیارد دلار در سالهای نه چندان دور به نزدیک صفر رسیده و اکنون عربستان بزرگترین شریک تجاریاش در خاورمیانه است و حجم تجارت بین آن ها در سال 2021 با رشد حدود 50 درصدی به 21 میلیارد دلار رسید. با این وضع و تعریف و تمجیدهای بی حد و حصر یون از روابط با امارات و شخص بن زاید، لابد او کشور خود را در قبال ابوظبی و جذب این حجم سرمایهگذاری، «متعهد» به نداشتن روابط طبیعی با کشوری میپندارد که آن را دشمن امارات خطاب کرده است. در واقع، این برگردان همان سیاست موازنهسازی عربستان و امارات در تقابل با ایران است. لب کلام این که کره جنوبی امروز خود را نیازمند روابط تجاری بیدردسر و پرسود با این کشورها و بینیاز از روابط با تهران میبیند و برای جلب اعتماد ابوظبی و ریاض و تقویت مناسبات با آنها، این چنین حاضر است کلا از کیسه روابط با ایران خرج کند؛ همان انگیزهای که شی جین پینگ را در سفر یک ماه پیش به عربستان به اتخاذ مواضع ضد ایرانی با وجود روابط سیاسی خوب با تهران سوق داد.
خراسان
دیدگاه تان را بنویسید