گفتوگوی «فردا» با هدایتالله خادمی
نگاه امروز غرب درباره همکاری با ایران
یک فعال و تحلیلگر سیاسی گفت: اهمیت همکاری با ایران دارد برای غرب کم رنگ می شود و معلوم نیست سراغ برجام برگردد یا برنگردد.
گروه سیاسی فردا: شرایط برای مذاکرات بین ایران و غرب نسبت به تابستان تغییر کرده است و حالا غرب دیگر تمایلی برای جمع بندی مذاکرات از خود نشان نمی دهد.
هدایت الله خادمی در گفتگو با خبرنگار فردا درباره سرنوشت مذاکرات احیای برجام گفت: طرف های برجامی در پایان سال 1399 برای احیای آن تقریبا به توافق رسیده بودند اما امضا نشد و قرار شد ادامه مذاکرات را دولت آقای رئیسی انجام دهد، تیم مذاکره کننده جدید ایران رفت و چند دوره با طرف های مقابل گفتگو کرد. بدترین اتفاق نیز این بود که نماینده روسیه در مذاکرات برجامی نقش واسطه را بین ایران و آمریکا ایفا می کرد و در نهایت نیز اتفاقی نیفتاد.
وی با اشاره به تشدید تنش ها میان اروپا و روسیه بعد از جنگ اوکراین افزود: بعضی در داخل فکر می کردند که قطع صادرات گاز روسیه، اروپا را آنقدر ذلیل خواهد کرد که ما هر چه بگوییم غرب برای احیای برجام می پذیرد؛ حالا مشخص می شود این دیدگاه از اشتباهات اساسی در محاسبات ما بود.
این فعال اصولگرا یادآور شد: هر کس با دنیای توسعه یافته آشنا باشد متوجه می شود کشورهای این حوزه آنقدر زیرساخت دارند که می توانند به سادگی برای تأمین نیازشان سوییچ کنند، به عنوان مثال آلمان بزرگترین واردکننده گاز روسیه بود اما ظرف چند ماه بزرگترین بندر دریافت LNG را زد و آن را به تمام شبکه ها وصل کرد.
وی با بیان اینکه زمستان امسال قیمت گاز در اروپا کمتر از 6 سال پیش بود، ادامه داد: این بزرگترین اشتباه ما در مذاکرات بود چون امروز وضعیت اقتصاد کشور طوری شده است که مردم وضعیت بدی دارند و به همین خاطر ناراحت هستند. اهمیت همکاری با ایران دارد برای غرب کم رنگ می شود و معلوم نیست سراغ برجام برگردد یا برنگردد.
نماینده ادوار مجلس اظهار کرد: وقتی شرایط خوب بود و غرب برای احیای برجام التماس می کرد ما توافق را امضا نکردیم، حالا باید تلاش کنیم که غربی ها برای بازگشت به میز مذاکرات مجاب شوند. البته ما در تابستان یک اهرمی به نام انرژی در اختیارمان بود و دنیا روی آن برای فصل زمستان حساب کرده بود اما ما وارد توافق نشدیم و اروپا و آمریکا رفتند از محل دیگری نیازشان را به انرژی تأمین کردند، حالا دیگر برای شان اهمیتی ندارد که ما نفت بفروشیم یا نفروشیم بنابراین باید به فکر اهرم دیگری برای چانه زنی باشیم تا طرف مقابل راضی به مذاکره شود.
دیدگاه تان را بنویسید