بلینکن از کدام توافق سخن میگوید؟
وزیر خارجه امریکا در گفتوگویی موضوع حمایت دولت این کشور از ناآرامیهای اخیر در کشورمان را رد و صراحتاً اعلام کرد که اعتراضات در ایران به امریکا ربطی ندارد.
این سخن آنتونی بلینکن حرف جدیدی نیست که ما آن را به عنوان تغییر روش و رفتار امریکاییها در برابر جمهوری اسلامی ایران قلمداد کنیم. آنان از یک طرف میگویند که ما از خواست و مطالبات مردم حمایت میکنیم و از سوی دیگر ادعا دارند که ما در اعتراضات دخالتی نداریم. این تکنیکی است که همواره از سوی امریکاییها شاهد بودهایم و معلوم نیست حالا منظور آقای بلینکن چه بوده و آیا با مواضع قبلی امریکاییها تناقض دارد یا خیر؟
بلینکن در اظهاراتی دیگر هم مدعی شده روندی دیپلماتیک را برای توافق با ایران دنبال میکنیم. او از کدام توافق سخن میگوید؟ آنگونه که شواهد امر نشان میدهد امریکا به هیچ عنوان قصد ندارد به برجام 2015 برگردد. ایالات متحده امریکا فارغ از اینکه ترامپ جمهوریخواه رئیس جمهور بوده یا بایدن دموکرات، معتقد است که این برجام منافع ایالات متحده و دغدغههای امریکا و متحدانش را برطرف نمیکند. بنابراین اظهر من الشمس است که آنان قصدی به بازگشت به برجام 2015 ندارند. در عین حال خواهان ورود به دوران بدون برجام هم نیستند و برای همین یک سیاست بلاتکلیفی را در پیش گرفتهاند. از یک سو بازگشت به برجام 2015 در آینده پیشرو، قابل تصور نیست اما در عین حال اینگونه هم نیست که مذاکراتی وجود نداشته باشد و آب پاکی را روی دست همه بریزند و مرگ برجام را اعلام کنند.
با توجه به وضعیتی که در ایران برقرار است، این امید برای امریکاییها وجود دارد که جمهوری اسلامی زیر فشار اعتراضات آماده امتیاز دادن بشود و به همین دلیل صبر در پیش گرفتهاند. آنان امیدوارند که ایران خسته و نگران شده و حاضر به دادن هر امتیازی شود. به همین دلیل است که امریکاییها در حال حاضر هیچ تمایلی برای سرعت بخشیدن به مذاکرات ندارند و در انتظار اتفاقات ایران ماندهاند. قبل از اینکه داستان فوت مهسا امینی و اتفاقاتی که پس از آن رخ داد، شکل بگیرد نیز امریکاییها باز هم مایل به بازگشت به برجام نبودند و هر بار هم بهانهای را شکل میدادند. یکبار میگفتند ایران اصرار دارد که نام سپاه در فهرست تروریستی نباشد، یکبار گفتند که روسها مانع میشوند، دفعه دیگر هم اعلام کردند که جنگ اوکراین مانع دستیابی به توافق میشود. آنها هرگاه بهانهای را مطرح کردهاند چرا که اصل و اساسشان بازگشت به برجام 2015 نیست. در این میان تنها دلیلی که میتوان برای تداوم روند دیپلماتیک به منظور رسیدن به برجامی دیگر برشمرد، اصرار ایران بر سر مواضع خود یا اتخاذ اقدامات متقابل در برابر غربیها است. همین امر زمینهساز این شده که امریکاییها به مذاکرات غیرمستقیم برای احیای برجام بازگردند. اگر ایران به عدد 60 درصد غنیسازی رسید یا ذخایر اورانیوم خود را به 90 درصد افزایش داد در واداشتن امریکا برای اینکه مذاکرات غیرمستقیم را بپذیرد و این مذاکرات همچنان کج دار و مریز به حیات نباتی خود ادامه دهد، مؤثر است.
روزنامه ایران
دیدگاه تان را بنویسید