ابوذر ندیمی در گفتوگو با «فردا»:
یکی از زمینههای ناآرامیهای اخیر اقتصاد بوده است
ابوذر ندیمی گفت: انگار یا مسئولان اقتصادی از دانش کافی برخوردار نیستند یا تجربه لازم را ندارند.
گروه سیاست سایت فردا: در میان ناآرامیهای اخیر گویا مسئولان قدری از امر اقتصاد غافل شدهاند و در همین روزهای اخیر بار دیگر شاهد افزایش شدید قیمتها بودیم.
ابوذر ندیمی، نماینده اسبق مجلس و تحلیلگر مسائل اقتصادی، درباره این موضوع به «فردا» گفت: «مسئولان همه بخشها در همه حوزهها اعم از سیاسی، امنیتی، نظامی، انتظامی و فرهنگی معلوماند و مسئولان اقتصادی هم مشخصاند و وظایف آنها هم تعریف شده است و نباید به دلیل ناآرامیهای اخیر مدیریت اقتصادی رها شود. البته انکار نمیکنیم که اقتصاد در ایران متأثیر سیاست داخلی و البته بینالمللی قرار دارد و میبینیم که امروز و با طرح ادعاهای غربیها مبنی بر فروش پهپاد از سوی ایران به روسیه و موضعگیریهای وزرای خارجه انگلستان، آمریکا، کانادا و مسئولان اروپایی و طرح موضوع تحریمهای بیشتر علیه ایران و حتی حذف ایران از رقابتهای جامجهانی وضعیت ناآرام است و طبیعی است که چنین وضعیتی به اقتصاد داخلی ایران هم لطمه میزند و آرامش را از اقتصاد میگیرد».
او ادامه داد: «با در نظرداشتن همه اینها اما مدیریت اقتصادی ویژهای هم مشاهده نمیشود و انگار یا مسئولان اقتصادی از دانش کافی برخوردار نیستند یا تجربه لازم را ندارند و البته نسبت به پیوستگی رخدادهای اجتماعی، سیاسی و بینالمللی با اقتصاد آگاه نیستند».
این تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره خط فقر 18میلیونی بیان کرد: «من در مجلس هفتم هم گفتم که باید هفت هزینه مدیری شود. ببینید وقتی چند میلیون مستأجر وجود دارند، وقتی بخشهای قابل توجهی از مردم در تأمین مواد اصلی غذایی دچار مشکل هستند، وقتی قیمت حملونقل بالاست، وقتی هزینه دارو و درمان بالاست و دیگر هزینههای اساسی زندگی طبیعی است که بتوانیم به قطعیت بگوییم خط فقر حتما دو رقمی است اما باید میانگین هزینههای اساسی در نظر گرفته شود. البته در این بین میان وضعیت زندگی خانوارها تفاوت هم وجود دارد و ممکن است خط فقر برای هر خانوار یک رقم خاصی باشد. مثلا در بسیاری از خانوادهها فرزندان دانشجو وجود دارند که هزینه تحصیل دارند و میدانیم امکان برخوداری از تحصیل دولتی و کمهزینه برای همه وجود ندارد؛ پس این هم یک هزینه مهم است؛ هزینهای که هزینههای جانبی مانند اخذ خوابگاه یا خانه برای سکونت دانشجو را هم به بار میآورد. بنابراین گرچه خط فقر ممکن است برای هر خانوادهای متفاوت باشد اما حتما بین 10 تا 20میلیون در شهرهای مختلف و سطح زندگیهای مختلف، متغیر است».
ندیمی در پایان و در پاسخ به این پرسش که چهقدر میتوان گفت ریشه اعتراضات اخیر اقتصادی بوده است، گفت: «مسئله اقتصاد در اعتراضهای سالهای اخیر نقش مهمی داشت؛ از اعتراضات بنزین در آبان98 تا اعتراضات صنفی؛ در اعتراضات اخیر هم اقتصاد اگر عامل اصلی نبوده باشد اما یک عامل مهم در کنار دیگر عوامل بوده است. در اعتراضات اخیر فارغ از آنان که به قصد براندازی به میدان آمدند، برخی بودند خواهان اصلاح روندهای مدیریتی، سیاسی و اقتصادی هستند، بخشی هم متأثر از هجانات القاءشده از سوی دشمنان قرار گرفتند اما برانداز نیستند و البته بخشی از معترضان که انقلاب را از قلبا دوست دارند، به میدان نیامدند تا در این ناآرامیها شرکت نداشته باشند اما واقعیت این است که آنها هم اعتراضات خود را دارند. حالا مسئولان باید چه کنند؟ حتما باید تلاش شود تا قانون اساسی به صورت همهجانبه اجرا شود. واقعا دلیلی ندارد همچنان به اجرای اصل27 قانونی مبنی بر امکان برگزاری تجمعات قانونی بیتفاوتی شود. همه مسئولان همانطور که امام(ره) میگفتند باید خود را خادم ملت و مردم را ولینعمت خود بدانند. از طرفی نباید از اشتباهات فردی حمایتهای صنفی و سازمانی شود. مثلا اگر در موضوع فوت خانم مهسا امینی مسئولان ذیربط به سرعت عذرخواهی میکردند و در صورت قصور با مقصر برخورد میکردند بهانه هم به دست بیگانگان نمیافتاد. مسئولان باید در بزنگاههای مختلف ابتکار عمل را به دست بگیرند تا ابتکار عمل دست تلویزیون اینترنشنال نیفتد. در آخر میگویم که اگر اوضاع اقتصادی درست باشد، اعتراضات فرهنگی و سیاسی هم کم میشود. اگر یک فرد در جامعه شغل و مسکن داشته باشد و توانسته باشد خانواده تشکیل دهد، کمتر به موضوع اعتراض ولو فرهنگی و سیاسی میپردازد. مردم حکومت درست کردهاند که حکومت مشکلاتشان را حل کند؛ پس همه مسئولان باید به فکر رفع مشکلات باشند تا آرامش هم به کشور برگردد».
دیدگاه تان را بنویسید