تکرار بیاعتباری اروپا با بیانیه ضد ایرانی
بیانیه ضدایرانی روز شنبه تروئیکای اروپا در آستانه نشست شورای حکام آژانس به مثابه شلیک به توافق بود و بار دیگر ثابت کرد این 3 کشور همچنان در پیریزی یک خط مشی مستقل از آمریکا تا چه حدی ناتوانند.
۳ کشور انگلستان، فرانسه و آلمان در این بیانیه ادعا کردند: «هنگامی که در حال نزدیکتر شدن به یک توافق بودیم، ایران مسائل جداگانهای را دوباره باز کرد که به تعهدات الزامآور قانونی تحت معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی (NPT) و توافق پادمانی انجام شده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مربوط است». در این بیانیه همچنین نوشته شده: «درخواست اخیر ایران تردیدهایی جدی در قصد و تعهد ایران برای رسیدن به نتیجه موفقیتآمیز درباره برجام ایجاد کرده است. موضع ایران با تعهدات الزامآور قانونی در تناقض بوده و چشمانداز احیای برجام را تضعیف میکند».
خوانش سطر به سطر این بیانیه جدای از زیادهخواهی و ادبیات طلبکارانه، آن هم از سوی بدعهدترین اعضای برجام نشان میدهد اساسا تروئیکای اروپا فاقد هر گونه ارادهای برای وادار کردن آمریکا به بازگشت به توافق است و بهترین نقش این کشورها همان منتقل کردن و جابهجایی پاسخهای رد و بدل شده میان تهران و واشنگتن از اتاقی به اتاقی دیگر است.
در این میان نکتهای که قابل تامل به نظر میرسد این است که وابستگی اروپا به سیاستهای آن سوی آتلانتیک اتفاق تازهای نیست و قبلا نیز آزموده شده است. از زمان آغاز مذاکرات هستهای در سال 82 که به توافق سعدآباد منتهی شد، اروپا با وعدههای واهی تیم مذاکرهکننده ایرانی وقت را فریب داد و در نهایت کلاه تعلیق کامل فعالیتهای هستهای با تفسیر عجیب آژانس که داستان مشهوری برای اهالی سیاست است بر سر کشورمان رفت.
در زمان برجام و پس از خروج ایالات متحده از توافق توسط ترامپ نیز این ۳ کشور اروپایی بودند که با شعارهای فریبنده و سر کار گذاشتن دولت روحانی با سازوکارهایی نظیر اینستکس، ایران را پایبند به برجام نگه داشتند تا از یک طرف ایران به اقدامات جبرانی امید ببندد و از طرف دیگر با خرید زمان، موجب ثمربخشی فشار حداکثری دولت آمریکا علیه کشورمان شوند. اینها همه در حالی بود که ظریف و روحانی در ابتدای خروج آمریکا از برجام از ایفای نقش اروپا شگفتزده شده بودند و بیان میکردند اروپا فراتر از انتظار ظاهر شده است اما چندی نگذشت که اعتراف کردند همکاران اروپایی ارادهای از خود ندارند!
در دوره فعلی هم که جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و معاونش، انریکه مورا تلاش کردند میاندار روند گفتوگوها شوند همان اتفاقات افتاد. در همین مدت اخیر اظهار خوشبینی پیاپی سران اروپایی مثل بورل و مکرون، رئیسجمهور فرانسه نسبت به حصول توافق در آینده نزدیک، باعث ایجاد یک نگرش اشتباه در افکار عمومی کشورمان و برخی از مسؤولان ایرانی شده بود. اما در واقع اینها فقط نظرات شخصی این اشخاص و بیان آرزوهای خود نسبت به احیای برجام برای نجات خود بود؛ کما اینکه بورل در مقطعی با اشاره به جنگ روسیه در اوکراین و قطع واردات نفت و گاز کشورهای اروپایی روسیه به دلیل تحریمهای اعمال شده بر آن، بیان کرد: این توافق (با ایران) منفعت زیادی برای ما اروپاییها خواهد داشت، در حال حاضر شرایط تغییر کرده است. [در ابتدا این توافق] برای ما مثل این بود که «خب! به آن نیاز نداریم» اما الان برایمان خیلی خوب خواهد شد که تامینکننده دیگری [برای نفت خام] داشته باشیم.
همه میدانند کلید حل مساله در واشنگتن است و دولت آمریکاست که باید نشان دهد ارادهای برای اتخاذ تصمیم برای احیای برجام دارد یا خیر؛ تجربه و تاریخ هم نشان میدهد کاخ سفید در این زمینه نیازی ندارد نظر طرف اروپایی را هم لحاظ کند. نقش اروپا در مذاکرات وین تا جایی تنزل پیدا کرد که در اقدامی بیسابقه انریکه مورا در بازگشت از یکی از سفرهایش به تهران در حرکتی توهینآمیز و تحقیرگونه در فرودگاه آلمان بازداشت و تلفنش هم توقیف شد! این در شرایطی بود که با هر سفر مورا به تهران عدهای با ذوقزدگی از سفر او به عنوان خروج از «بنبست کنونی» یاد میکردند.
با این اوصاف مشخص است که در تهران کسی نباید تخممرغها را در سبد اروپاییهای فاقد استقلال سیاسی بگذارد و با خوشبینی به آنها بنگرد، آنها در بهترین حالت همان کبوتر نامهرسان هستند.
این امر تا حدی مشهود است که نخستوزیر رژیم صهیونیستی با ذوقزدگی از بیانیه ضدایرانی اروپا میگوید این اتفاق با اطلاعاتی که تلآویو به اروپا رسانده حاصل شده است.
«یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم موقت صهیونیستی یکشنبه 11 سپتامبر در نشست هفتگی کابینه از موضع فرانسه، آلمان و انگلیس در قبال احیای توافق هستهای با ایران قدردانی کرد. به گزارش روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست»، وی گفت «از فرانسه، بریتانیا و آلمان برای موضع محکمشان در قبال این موضوع تشکر میکنم» و در ادامه مدعی شد: در ماههای اخیر ما گفتوگوی آرام و فشردهای با آنها داشتهایم و به آنها اطلاعات بهروز شده درباره فعالیتهای ایران در سایتهای هستهای این کشور ارائه شد.
به گزارش یک خبرنگار صهیونیست، لاپید ضمن ادعای ارائه اطلاعات به کشورهای اروپایی طرف برجام درباره فعالیتهای هستهای ایران، گفت: «تلاشهای ما برای ممانعت از توافق ایران هنوز تمام نشده اما نشانههای دلگرمکننده وجود دارد». وی در ادامه این ادعاها، به لفاظی علیه ایران پرداخت و گفت: «تلاش میکنیم مانع ایجاد پایگاههای تروریستی در منطقه بویژه در سوریه توسط ایران شویم».
نخستوزیر موقت رژیم صهیونیستی با اشاره به تلاشهای این رژیم برای ممانعت از احیای برجام گفت که تلآویو اطلاعاتی درباره فعالیتهای هستهای ایران به کشورهای اروپایی داده است. یائیر لاپید در اظهاراتی مدعی شد این رژیم اطلاعات جدیدی درباره فعالیتهای هستهای ایران در تعدادی از سایتها به کشورهای اروپایی داده است. وی گفت که رژیم صهیونیستی کمپینی سیاسی برای توقف توافق هستهای و مقابله با رفع تحریمهای ایران در پیش گرفته است. لاپید مدعی شد: دلایلی داریم که نشان میدهد تلاشهای ما موفق بوده است.
* انتقاد روسیه از بیانیه 3 کشور اروپایی
اما نماینده روسیه در مذاکرات وین از بیانیه اخیر تروئیکای اروپا درباره مذاکرات احیای برجام انتقاد کرد. میخائیل اولیانوف در موضعی معنادار و در توئیتی نوشت: (اقدام ۳ کشور اروپایی) واقعا خیلی بیموقع بود؛ درست در زمان حساس مذاکرات وین و در آستانه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی.
* واکنش ایران به بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپا
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به بیانیه غیرسازنده ۳ کشور اروپایی عضو برجام واکنش نشان داد. ناصر کنعانی در واکنش به بیانیه غیرسازنده و خلاف حسن نیت ۳ کشور اروپایی درباره مذاکرات رفع تحریم، گفت: باعث تعجب و تأسف است که در شرایطی که تعاملات دیپلماتیک و تبادل پیام بین طرفهای مذاکره و هماهنگکننده گفتوگوها برای نهایی کردن مذاکرات جریان دارد، ۳ کشور اروپایی در اقدامی انحرافی و به دور از رویکرد نتیجهبخش در مذاکرات، اقدام به صدور چنین بیانیهای میکنند. سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به حسن نیت و اراده جدی جمهوری اسلامی ایران برای نهایی کردن توافق رفع تحریم و با یادآوری این موضوع که پیشرفت مذاکرات در بسیاری از مقاطع از جمله مقطع اخیر، نتیجه ابتکارات و ایدههای جمهوری اسلامی ایران بوده است، به طرفهای اروپایی درباره تأثیرپذیری از فضاسازی طرفهای ثالثی که از ابتدا مخالف روند مذاکرات بوده و اکنون نیز با همه توان به دنبال به شکست کشاندن مذاکرات هستند، هشدار داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: باعث تاسف است که ۳ کشور اروپایی با این بیانیه نسنجیده، گام در مسیر رژیم صهیونیستی مبنی بر شکست مذاکرات گذاشتهاند و بدیهی است در صورت تداوم چنین رویکردی، باید مسؤولیت نتایج آن را نیز بپذیرند. کنعانی با یادآوری انفعال طرفهای اروپایی در ماههای اخیر و همچنین اقدام نابجا و سیاسی این کشورها در پایهگذاری قطعنامه در شورای حکام آژانس، گفت: به ۳ کشور اروپایی توصیه میشود به جای ورود به فاز تخریب روند دیپلماتیک، برای ارائه راهحل جهت پایان دادن به اختلاف نظرهای معدود باقیمانده نقش فعالتری ایفا کنند. سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سابقه همکاری و تعامل سازنده جمهوری اسلامی به عنوان یک عضو مسؤولیتپذیر معاهده منع اشاعه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بار دیگر بر لزوم اجتناب از سیاسیکاری و طرح اتهامات بیپایه علیه کشورمان تأکید کرد و گفت: مایه تأسف است که کشورهای اروپایی از یک سو به حمایت تمامقد از رژیمی میپردازند که صدها کلاهک اتمی در اختیار داشته و به هیچ یک از سازوکارهای منع اشاعه بینالمللی پایبند نیست و از سوی دیگر علیه برنامه هستهای کاملا صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران که در معرض گستردهترین بازرسیها قرار داشته، به فضاسازی میپردازند.
منبع: وطنامروز
دیدگاه تان را بنویسید