انریکه مورا با چه دستورالعملی به ایران میآید؟
انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات رفع تحریمها درحالی برای دومین بار از زمان تنفس در گفتوگوهای وین به تهران سفر خواهد کرد که انتظار میرود با ارائه پیشنهادهای منطقی و تامینکننده خواستههای مشروع ایران، به دیدار مقامهای عالی کشور برود.
به گزارش خبرگزاری «ایرنا»، تا لحظه انتشار این خبر هنوز مقامهای رسمی اتحادیه اروپا سفر آقای مورا به تهران را بهطور رسمی اعلام نکردهاند. با این حال منابع مطلع میگویند که برنامه سفر مورا به تهران، سفری سه یا چهار روزه خواهد بود و قرار است وی با شماری از مسوولان کشور دیدار و گفتوگو کند. اشتفنی لیختناشتاین خبرنگار اتریشی در توییتر خود اینگونه نوشته است: «ظاهرا آقای مورا روز سهشنبه وارد تهران میشود و تا روز جمعه با همتایان ایرانی مذاکره خواهد کرد.»نشریه فایننشال تایمز روز یکشنبه در گزارشی با عنوان «آخرین تلاشهای اتحادیه اروپا برای نجات توافق هستهای ایران» به نقل از جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مدعی شد: «اتحادیه اروپا آخرین تلاش خود برای نجات توافق هستهای و شکستن بنبست ناشی از خواسته تهران از واشنگتن برای حذف نام سپاه پاسداران از فهرست تروریستی را انجام میدهد.» بورل به این نشریه انگلیسی گفته است که بهدنبال راهحلی میانه برای پایان دادن به این بنبست است؛ بنبستی که خطر برهم زدن بیش از یک سال تلاشهای دیپلماتیک اروپا (برای دستیابی به توافقی که به بازگشت آمریکا به توافق هستهای ۲۰۱۵ و لغو تحریمهای ایران منتهی میشود) را در بر دارد.مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نوشته فایننشال تایمز، در حال بررسی سناریویی است که به موجب آن، عنوان تروریستی از سپاه پاسداران برداشته شود، اما بر بخشهای دیگر این سازمان باقی بماند. به گزارش «ایرنا»، موضوع خارج کردن نام اشخاص حقیقی و حقوقی از لیست قرمز و تحریمهای یکجانبه آمریکاییها، یکی از موضوعات اصلی ایران در مذاکرات است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در این باره گفته است: «در موضوع سپاه پاسداران چیزی که مهم است اینکه باید جایگاه و نقش سپاه، به عنوان نقش امنیتی و دفاعی ما مورد توجه قرار گیرد.» وی با تاکید بر لزوم خروج سپاه از لیست تحریمها تصریح کرد: «مقامات ارشد سپاه همواره به ما یادآوری میکنند در راستای منافع ملی کشور، هرچه لازم است انجام بدهید و موضوع سپاه پاسداران را در اولویت خود قرار ندهید. این ازخودگذشتگی سپاه پاسداران است و این نهاد از مجموعههای اصلی کشور است.» وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه دستیابی به توافق نهایی در وین فقط با رعایت کامل خطوط قرمز و بدیهیات حاصل میشود، خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران برسر خطوط قرمز سازش نمیکند.
اهمیت خروج نام سپاه از فهرست تحریمها
دولت سابق آمریکا در اقدامی غیرقانونی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را به عنوان یک نهاد رسمی نظامی در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» (لیست FTO) قرار داد. دولت دونالد ترامپ فقط به این تصمیم اکتفا نکرد و در اقدامی «خودسرانه» فرمانده وقت سپاه قدس، سردار سپهبد قاسم سلیمانی را طی عملیاتی تروریستی و بزدلانه به شهادت رساند. فرمانده فقید سپاه قدس که برای انجام سفری رسمی و غیرنظامی به عراق سفر کرده بود، بامداد روز جمعه (۱۳ دی ۱۳۹۹) به همراه ۸ نفر دیگر در مسیر فرودگاه بغداد طبق دستور مستقیم «دونالد ترامپ» و با پهپادهای وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) ترور شد و به شهادت رسید.این اقدام همان موقع از سوی شماری از نمایندگان کنگره آمریکا و نهادهای بینالمللی مورد انتقاد قرار گرفت و نوعی اعلام جنگ از سوی آمریکا علیه ایران تعبیر شد. «برنی سندرز» سناتور دموکرات آمریکا اقدام تروریستی دولت ترامپ را اقدامی خطرناک و تنشزا توصیف کرد که ایالات متحده را به جنگ فاجعهبار دیگری در خاورمیانه نزدیکتر میکند. با این حال ایالات متحده نه تنها از این اقدام غیرقانونی عذرخواهی نکرده که سناتورهای آمریکایی هفته پیش دومین طرح ضد ایرانی خود را با هدف جلوگیری از احیای توافق هستهای و لغو تحریمهای ظالمانه علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصویب کردند.مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا میگوید که به عنوان هماهنگکننده (مذاکرات وین)، پیشنهاد خود را در زمینه موضوع حذف سپاه پاسداران به رئیسجمهوری آمریکا ارائه داده است. به هر روی قرار دادن سپاه در «سازمانهای تروریستی خارجی» خطایی فاحش از سوی دولت آمریکا بود که میتواند در بلندمدت تاثیر منفی بسیار مهمی بر رژیم حقوقی حاکم بر نزاعهای مسلحانه بینالمللی بگذارد. ثبت سپاه در این فهرست نه تنها با معیارهای حقوقی مصرح در قوانین داخلی خود آمریکا سازگار نبود، بلکه باب کردن این بدعت در روابط بینالملل خطر «سیاسی شدن» و به تبع آن، تضعیف نظام حقوقی حاکم بر نزاعهای بینالمللی را نیز به دنبال خواهد داشت.
تنفس طولانی به نفع مذاکرات نیست
ایران و اتحادیه اروپا درباره تبعات طولانی شدن تنفس مذاکرات که از ۲۰ اسفند آغاز شده است اشتراک نظر دارند. سایر کشورهای مشارکتکننده در گفتوگوها هم خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما ایالات متحده که عامل اصلی وضع کنونی است حاضر به برداشتن گامهای اعتمادساز نیست و به دلیل تناقض در رفتار، تعصبات غلط، تعلل در تصمیمگیری، زیادهخواهی و طرح درخواستهای جدید، مخل روند جمعبندی گفتوگوها شده و دستیابی به توافق نهایی را با چالش مواجه کرده است.چندی پیش ۴۰ تن از دیپلماتهای اسبق اروپایی در نامهای سرگشاده، خواستار انعطافپذیری طرفین مذاکره برای حل و فصل موضوعات باقیمانده شدند. در این نامه آمده است: «دو سناریوی احتمالی پیش رو قرار دارد. یک مورد آنکه آمریکا به سرعت رهبری قاطع و انعطاف لازم را برای حل موضوعات باقی مانده از اختلافات سیاسی (نه هستهای) با تهران نشان دهد. در مورد دوم، طرفین وارد بن بستی میشوند که به نفع هیچ یک نیست و خطر تبدیل شدن به چرخه افزایش تنش هستهای را در بر دارد و به ناچار با استفاده بیشتر از ابزارهای قهری توام است.»در ادامه آمده است: «بر اساس تجربه طولانی ما در دیپلماسی و حکومت داری، ما دستیابی به توافق را کاملا ممکن میبینیم. ما از آمریکا و ایران میخواهیم در برخورد با یک موضوع حیاتی برای رژیم جهانی منع اشاعه هستهای و ثبات منطقهای، انعطافپذیری نشان دهند و این مذاکرات را در قالب یک نتیجه موفقیتآمیز نظاره کنند.»ایران به عنوان کشوری مسوولیتپذیر که بهرغم اقدامات غیرقانونی آمریکا، حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات نشان داد، آخرین پیشنهادهای خود را برای رسیدن به توافق ارائه و به صراحت اعلام کرده که از خطوط قرمز خود عبور نخواهد کرد.وزیر امور خارجه کشورمان هم تاکید کرده است که اگر طرف آمریکایی اراده لازم را برای حل و فصل مسائل باقی مانده داشته باشد ایران آمادگی دارد تا در نخستین فرصت با حضور وزرا در وین روز جمعبندی و تصمیم نهایی را برگزار کند و به نقطه پایانی توافق برسیم.در پایان اشاره به این نکته هم خالی از فایده نیست که جنگ در اوکراین نشان داد که طولانی شدن مذاکرات به نفع کسی نیست و اضافه شدن بحرانهای خواسته یا ناخواسته در عرصه بینالملل میتواند روند گفتوگوها را تحتتاثیر قرار دهد. از این منظر اتحادیه اروپا میتواند از فرصت منحصر بهفرد صبوری ایران برای تسهیل توافق نهایی در وین و معرفی خود به عنوان یک طرف معتبر، بهرهبرداری کند.
منبع: دنیای قتصاد
دیدگاه تان را بنویسید