گمانه زنی ها از ارتباط سفر عمانی ها و مذاکرات وین
در میانه بحث های داغ هسته ای ، وزیر خارجه عمان با سفر به ایران، ، پیام مکتوب سلطان هیثم بن طارق را تقدیم رئیسی کرد
روز گذشته در میانه بحث های داغ مذاکراتی و هسته ای ، وزیر خارجه عمان،کشوری که از آن بهعنوان میانجیگر میان ایران و آمریکا در پروندههای مهم یاد میشود،برای اولین بار در دولت سید ابراهیم رئیسی به تهران آمد و ضمن دیدار و گفت وگو با رئیس جمهور و وزیرخارجه کشورمان ، پیام مکتوب سلطان عمان را تقدیم رئیسی کرد.
به گزارش خراسان در نشست خبری مشترک وزیران امور خارجه ایران و عمان ، حسین امیرعبداللهیان با بیان این که مناسبات سیاسی دو کشور ایران و عمان در سطح خوبی قرار دارد اما مناسبات اقتصادی و تجاری در سطح مناسبات سیاسی نیست، افزود: در مدت اخیر روابط تجاری دو کشور گسترش یافته ولی با توجه به ظرفیت های موجود بین دو کشور این سطح از روابط تجاری را کافی نمی دانیم و توافق کردیم که برای توسعه هر چه بیشتر روابط در حوزه تجاری و اقتصادی اقدامات لازم را به عمل آوریم.وی همچنین با ابراز امیدواری درباره این که سران دو کشور در آینده نزدیک با یکدیگر دیدار و رایزنی کنند، گفت: سلطان عمان از آقای رئیس جمهور برای سفر به عمان دعوت رسمی کرده است و امیدواریم در اولین فرصت ممکن و در آینده نه چندان دور این سفر انجام شود.
پیام عربستان برای ایران
وزیر خارجه کشورمان با تأکید بر سیاست ایران در ایجاد ثبات و امنیت در منطقه در سایه همکاری های کشورهای منطقه افزود: تاکنون چهار دور گفتوگو بین تهران و ریاض با مساعدت مقامات عراق انجام شده است. از طریق وزیر خارجه عراق در اجلاس امنیتی مونیخ و دیداری که با یکدیگر داشتیم پیامی دریافت کردیم مبنی بر اعلام آمادگی دولت ریاض برای تداوم این گفت وگوها. ما نیز آمادگی خود را برای تداوم این گفت وگوها و برگزاری دور بعدی مذاکرات و رسیدن به نتایج رو به جلو در مناسبات دو کشور اعلام کردیم.بدر بن حمد البوسعیدی وزیر خارجه عمان نیز با ابراز خرسندی از سفر به تهران و دیدار با همتای ایرانی خود گفت: مایه افتخار است که در این سفر نامه سلطان عمان را به آقای رئیسی رئیس جمهور ایران تقدیم می کنم. این پیام درباره روابط دوجانبه دو کشور است. دو کشور روابط خوب و تاریخی دارند و هر دو تلاش می کنند که این روابط رشد پیدا کند.همچنین آیت ا... سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان نیز در دیدار با «بدر بن حمد البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان ضمن تشکر از دعوت رسمی سلطان عمان برای سفر وی به این کشور، گفت: بدون تردید این تعاملات میتواند در تحکیم روابط دو کشور و حل مسائل منطقهای و بینالمللی مؤثر باشد.رئیس جمهور با اشاره به این که مواضع دولت عمان خوب و متین بوده است و تفاوت قابل توجهی با رفتار برخی کشورهای منطقه دارد، خاطرنشان کرد: مناسبات ما با عمان مناسبات خوبی است اما در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری زمینه توسعه بیشتری وجود دارد و ظرفیتهای قابل توجه هر دو کشور میتواند در رشد روابط اقتصادی و تجاری به کار گرفته شود.رئیسی همچنین با دعوت از سلطان عمان برای سفر به تهران، تأکید کرد: اراده و سیاست ما در جمهوری اسلامی ایران توسعه همکاری با کشورهای دوست به ویژه عمان است.«بدر بن حمد البوسعیدی» نیز در این دیدار با قدردانی از حمایتهای جمهوری اسلامی ایران از همسایگان، اظهار کرد:مطمئناً سفر شما به عمان سفری تاریخی خواهد بود و اهداف هر دو ملت را محقق خواهد کرد. همیشه از روحیه عملگرایانه شما که در همه کارهایتان دارید حمایت میکنیم و مطمئناً تلاش خواهیم کرد رویکرد شما را در گسترش روابط عملیاتی کنیم.
ارتباط عمان و مذاکرات وین
محمدی- سفروزیر خارجه عمان به تهران و همزمانی آن با داغ شدن مذاکرات هسته ای در وین نمی توانست دور از چشم ناظران این مذاکرات قرار بگیرد و گمانه زنی هایی در باره ارتباط این سفر و گفت وگوهای وین صورت گرفت . این ارتباط در چند لایه قابل بررسی است. قبل از هرچیز باید گفت که با توجه به سرعت گرفتن مذاکرات و رسیدن به مراحل نهایی آن و این که در وین ارتباط میان ایران و آمریکا به طور غیر مستقیم ( از طریق متونی که نماینده اتحادیه اروپا بین ایران و آمریکا مبادله می کند) و به صورت روزانه برقرار است بعید به نظر می رسد نیازی به میانجی گری یا پیام رسانی هیچ کشور ثالثی از جمله عمان باشد . اما اگر عمان پیامی نیاورده و نمی برد چه نقشی می تواند داشته باشد ؟ عمان همیشه برای ایران شریکی قابل اعتماد و دوستی صادق بوده و به ویژه در زمان سلطان قابوس ، پادشاه سابق این کشور ، چندین پرونده تبادل زندانی با توجه به اعتماد ایران و آمریکا به عمان میان دو طرف انجام شد . این احتمال وجود دارد که این کشور برای انجام چنین موضوعی که بسیار مورد علاقه آمریکایی هاست و ایران نیز موافقت خود را اعلام کرده ، مناسب باشد و بتواند همزمان با توافق هسته ای ، این تبادل را نیز انجام دهد و سفر روز گذشته نیز برای هماهنگی های احتمالی در این زمینه انجام شده باشد . از سوی دیگر عمان می تواند در بخشی از مراحل راستی آزمایی یا حتی تضامین هسته ای به اجرای توافق کمک کند . ایران هم اکنون نیز در فروش نفت خود از ظرفیت های عمان استفاده می کند و عمان از این نظر اهمیت دارد، همچنین در همان دوره برجام که ایران نباید بیش از 130تن آب سنگین انبار می کرد ، یکی از محل های مورد اعتماد ایران برای انبار کردن آب سنگین مازاد کشورمان، عمان بود . از گذشته نیز مقداری از پول های ایران در عمان باقی مانده که انجام گفت وگوهای مقدماتی برای آزاد کردن آن ها در روز توافق و رفع تحریم ها می تواند به لحاظ زمانی برای ما مفید باشد./ خراسان
دیدگاه تان را بنویسید