«فردا» گزارش میدهد
اصلاحطلبان بعد از خاتمی
«آقای خاتمی به مقامات کشور و دوستانشان گفتند که دیگر وارد صحنه عملیاتی سیاست نخواهند شد» و حالا باید دید که اصلاحطلبان چطور جای خالی خاتمی را پر میکنند.
گروه سیاست سایت فردا - وضعیت جریان اصلاحات در سالهای اخیر روز به روز بدتر شده و سیاسیون نیز در این جریان غیر از تاکید بر اهمیت تقویت انسجام و بازیابی خود و احیای سرمایه اجتماعی گامی برنداشتهاند. حتی انتخابات و میل به حضور در قدرت نیز نتوانست به اوضاع آشفته آنها سامانی دهد. اگرچه بعد از آن هم امیدشان پایان نیافت و دیدیم که بسیاری از فعالان سیاسی در این جریان تاکید کردند که باید حول محور خاتمی به اجماع رسید و چنین و چنان کرد.
اکنون اما به نظر میرسد که انها این شانس را هم نداشته باشند چون رئیس دولت اصلاحات که همین چند وقت پیش چند دیدارش با برخی چهرههای سیاسی به تلاش برای تشکیل دولت در سایه تعبیر شده بود، گفته که بنای برگشت به سیاست را ندارد.
خودش نه اما محمدرضا خاتمی، برادر او گفته که «آقای خاتمی به مقامات کشور و دوستانشان گفتند که دیگر وارد صحنه عملیاتی سیاست نخواهند شد.»
در پی همین سخن بود که روزنامه اصولگرای «صبح نو» به بررسی وضعیت این جریان سیاسی پرداخت و تیتر زد «اصلاحطلبان بدون رئیس». صبح نو نوشته که «آقای خاتمی به مقامات کشور و دوستانشان گفتند که دیگر وارد صحنه عملیاتی سیاست نخواهند شد». این روزنامه در ادامه به موضع مبهم خاتمی نسبت به عبدالناصر همتی در انتخابات ریاستجمهوری خرداد ماه پرداخته و در ادامه درخصوص سرگردانی اصلاحطلبان اضافه کرده که شاید بهتر باشد برای ترسیم وضعیت کنونی اصلاحات، از عبارت «بیسری» استفاده و تصریح کرد که اصلاحطلبان نه هیات نخبگان موثری دارند و نه میتوانند برای آنها، جایگزینی پیدا کنند. باوجوداین بیسری، راه یافتن عناوین و الفاظی مثل «دولت سایه» متشکل از خاتمی و بعضی چهرهها مثل روحانی، ناطق نوری و... به سرخط رسانهها، تا اندازه زیادی هدفی جز روشن کردن کورسوهای امید برای بازگشت به فضای ذهنی جامعه ندارد؛ تلاشی که بعید است ثمری برای متولیان داشته باشد.
نویسنده صبحنو معتقد است: «چنانچه اصلاحطلبان بخواهند هر فرد دیگری مثل بهزاد نبوی، عبدالله نوری و... را جای خاتمی بگمارند، مشکلی از آنها رفع نخواهد شد چون افراد یادشده (یا نظایر آنها) نیز خود دچار بحران مشروعیت در هر دو ساحت جامعه و حاکمیت هستند و نمیتوانند در انسجامبخشی اصلاحطلبان، طرفی ببندند.»
این اصلاحطلبان بعد از خاتمی چه خواهند کرد و به انسجام میرسند یا نه معلوم نیست اما حتما طی دو سال آینده که به انتخابات مجلس هم نزدیک میشویم، معلوم خواهد شد. علیالحساب به نظر میرسد که در این جریان سیاسی ظرفیتی برای جایگزینی خاتمی وجود نداشته باشد و کسی نتواند نقش او را ایفا کرده و با یک «تکرار» برای لیستی رای جمع کند یا از این دست اقدامات. بر این اساس امکان احیای و برگشت اصلاح طلبان به قدرت کمتر از قبل به نظر میرسد.
دیدگاه تان را بنویسید