دهنوی: شرایط کسب و کار فراهم نشود، نمیتوانیم نیروی انسانی را نگه داریم
نماینده تهران در مجلس در نشست خبری تشریح طرح «جهش تولید دانش بنیان» گفت: اگر نتوانیم بستر و شرایط کسب و کار و فعالیت اجتماعی و اقتصادی را برای نیروی انسانی فراهم کنیم نمیتوانیم این ثروت نیروی انسانی را در کشور نگهداریم.
محسن دهنوی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بعد از ظهر امروز یکشنبه در نشست خبری در تشریح طرح «جهش تولید دانش بنیان» اظهار داشت: اگر نتوانیم بستر و شرایط کسب و کار و فعالیت اجتماعی و اقتصادی را برای نیروی انسانی فراهم کنیم نمیتوانیم این ثروت نیروی انسانی را در کشور نگهداریم که این یک فرصت سوزی برای کشور است.
وی افزود: اگر نخبگان بخواهند وارد فضای کسب و کار شوند الزماتی دارد که فضای کسب و کار آنها تفاوت های با فضای کسب و کار معمولی است.
دهنوی گفت: دنیا در حال گذار از کسب و کارهای مدل سنتی به مدل کسب و کارهای جدید و نوین است که کشور ما در آینده نزدیک چاره ای جز تغییر ریل از اقتصاد سنتی به اقتصاد دانش بنیان ندارد و از آنجا که اقتصاد مطالبه اول مردم است بنابراین مجلس یازدهم به این مهم ورود کرد تا بتواند به نفع مردم فعالیت های اقتصاد کسب و کار را رقم بزند.
وی با بیان اینکه اقدامات بسیار خوبی در این رابطه در مجلس یازدهم از جمله تصویب طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، طرح جهش تولید مسکن و طرح جهش تولید دانش بنیان در دستور کار قرار گرفت، بیان داشت: تمام این موارد حلقه ای از زنجیره ای است که به بهبود و رونق کسب و کارهای مردم کمک خواهد کرد.
عضو نمایندگان طراح طرح جهش دانش بنیان در مجلس گفت: طرح مذکور دارای 20 ماده است در ماده 1 ، دستگاه ها را الزام کردیم که تمامی نیازهای ارزی بالاتر از یک میلیون دلار را در سامانه وارد کنند تا در صورت تولید توسط شرکت های دانش بنیان ، کارگروهی تشکیل شود که اجازه واردات محصولات خارجی را ندهد همچنین در ماده 2 بحث حمایت از فعالان اقتصادی تحریم شده مورد توجه قرار گرفت که تلاش شد برای حمایت از آنها سازوکارهایی را ایجاد کنیم.
دهنوی افزود: در ماده 3 قانون، حمایت هایی را از صنعت ماشین سازی پیش بینی کردیم زیرا یکی از صنایعی است که در کشور به شدت تضعیف شده است و در این طرح پیش بینی کردیم که شرکت های دانش بنیان ورود و بتوانند این صنعت را ارتقا و رشد دهند.
وی بیان داشت: همچنین در ماده 4 قانون که یکی از مهمترین مواد طرح است، سازوکارهای حمایتی مالی برای شرکت های دانش بنیان ایجاده شده زیرا یکی از مهمترین مسائلی که جوانان نمی توانند کسب و کار راه بیاندازند، عدم حمایت مالی مناسب است، بنابراین در این ماده سرمایه گذاری را تسهیل کردیم. در حالی که در طرح تسهیل صدور مجوزها نسبت به تسهیل مجوزها اقدام کردیم؛ در این طرح به صندوق های پژوهش و فناوری و نوآوری و شکوفایی به عنوان نهادهای تخصصی تامین مالی حوزه دانش بنیان و بانک ها اختیار دادیم تا بر روی دانش فنی شرکت ها ارزشگذاری و وثایق آنها را تسهیل تا بتوانند برای جوانان تامین مالی مناسب را تسهیل کنند.
دهنوی گفت: در ماده 5 طرح «جهش تولید دانش بنیان» اجازه داده شده تا پایان نامه هایی که هنوز به مرحله تجاری سازی نرسیده و به نوعی در انبار دانشگاه ها انباشته شده است به مرحله تجاری سازی برسد همچنین در ماده 6 دستگاههای اجرایی مجازند املاک، زمین و ساختمانهای خود را برای استقرار شرکتها و مؤسسات دانشبنیان، پارکهای علم و فناوری، سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و واحدهای خلاق، بدون واگذاری مالکیت طبق قوانین و مقررات در اختیار آنها قرار دهند.
وی ادامه داد: آیین نامه اجرائی این بند حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه می شود و به تصویب هیأت وزیران می رسد.
نماینده تهران در مجلس تصریح کرد: در این قانون همچنین تشکیل شورای راهوری دانش بنیان ترسیم شد تا این شرکت با ریاست رئیس جمهور و عضویت وزارت خانه ها و نهادهای مرتبط بتواند مشکلات شرکتهای دانش بنیان را برطرف کند؛ همچنین در این قانون به مسائل دادگاهی و قضایی این شرکتها نیز توجه شده است؛ چراکه این شرکتها در مسائل قضایی در دادگاه ها با مشکل روبه رو می شده اند و ما در دادگاه ها برای رسیدگی به مسائل دانش بنیان قاضی و شعبه خاصی نداشتیم. در این قانون این سازوکار نیز اندیشیده شده است.
دهنوی تاکید کرد: یکی از مهمترین نکات این حوزه بحث ارتباطات مالی بود؛ ما در این قانون مصوب کردیم شرکتهای بزرگ به هر میزان در حوزه تحقیق و توسعه سرمایه گذاری کنند دارای معافیت مالیاتی خواهند شد.
وی گفت: در این قانون نیز تاکید شده که به ظرفیتهای دانش بنیان شهرستانها و استانها توجه شود و پنج درصد از اعتبارات عمرانی آنها در این حوزه سرمایه گذاری شود. این موضوع میتواند موضوع مهاجرت به تهران و حتی موضوع مهاجرت روستاها به خارج از کشور را رفع کند. این موضوع میتواند کسب و کارهای جدید دانش بنیان را تقویت کند تا از مهاجرتهای غیرضروری افراد برای فعالیتهای این چنینی جلوگیری شود.
این نماینده مردم در مجلس افزود: ماده ۱۷ این قانون نیز به سازمانهای توسعهای گفته شده که در طرحهای دانش بنیان سرمایه گذاری کنند و شرکتهای دانش بنیان از بازار سرمایه تامین سرمایه نمایند. ماده ۲۰ این قانون نیز مسئولیت پیگیری اجرای این قانون را برعهده معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری گذاشته است و تاکید دارد که گزارش اجرای این قانون هر شش ماه یکبار به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
دهنوی تاکید کرد: این قانون در معاونت قوانین برای ارسال به شورای نگهبان آماده شده است پس از ارسال به شورای نگهبان و اعلام نظر این شورا برای اجرا ابلاغ خواهد شد. این تازه آغاز راه است؛ ما پیگیر اجرای این قانون هستیم. ۸۰۰۰ شرکت دانش بنیان و چند صد هزار نفر فعال این حوزه منتظر به نتیجه رسیدن این قانون هستند. ما پیگیر تدوین آییننامههای اجرای این قانون و در نظر گرفتن منابع در بودجه سال ۱۴۰۱ میباشیم.
وی تصریح کرد: رهبری معظم انقلاب در آبانماه سال ۹۸ در دیدار با کارآفرینان تاکید داشتند که شرکتهای دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی رقیب بخش خصوصی نشوند، اما این در حالی است که باز هم شرکتهای دولتی اعمال نفوذ میکنند و شرکتهای دانش بنیان را کنار میگذارند. ما معتقدیم که تاکیدات رهبری معظم انقلاب در سیاستهای کلی و فرمایشات ایشان در سخنرانیها باید در قوانین در آییننامهها و در دل دستگاههای اجرایی مورد توجه قرار گیرد. برهمین اساس تلاش شد در جای جای این قانون خواستها و تاکیدات ایشان لحاظ شود.
دهنوی با اشاره به مشوقهایی که برای بخش خصوصی در این قانون در نظر گرفته شده است، گفت: یکی از شرکتهای مهم در کشور ۴۰۰ میلیارد تومان مالیات پرداخت کرده است. در واقع میتوانست این ۴۰۰ میلیارد تومان را صرف کار تحقیق و توسعه کند؛ در واقع این شرکتها میتوانند به جای اینکه این میزان مالیات را به دولت بدهند همین مبلغ را صرف کار تحقیق و توسعه و تکنولوژی شرکت خود کنند هنگامی که این کار را کنند و شرکتها شاهد افزایش سود خود باشند در مراحل بعدی حاضرند خود این کار را انجام دهند.
نماینده تهران در مجلس گفت: از سال ۸۹ به بعد پس از مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص قانون دانش بنیان دیگر شاهد قانونگذاری در این حوزه نبودیم. این قانون برای ابتدای مسیر نوشته شد و حال که اقتصاد دانش بنیان به یک بلوغی دست پیدا کرده لازم بود قانون جدیدی با توجه به چالشهای این حوزه نوشته شود./فارس
دیدگاه تان را بنویسید