مهرعلیزاده: هیچ شعاری ندارم/دولت تحول و عدالت را راه اندازی می کنم
معاون رئیس دولت اصلاحات گفت: بحران اقتصادی موجود صرفا مربوط به بحث اقتصاد نیست بلکه وضعیت موجود حاصل بحران مدیریت کلان، بیبرنامگی و نقصان در سیاستورزی داخلی و خارجی است.
فارس: سوت آغاز رسمی رقابتهای ریاست جمهوری سیزدهم ۲۱ اردیبهشت ماه به مدت ۵ روز زده شد و شخصیتهای سیاسی اجرایی و حزبی با حضور در وزارت کشور برای این دور از رقابتها نام نویسی کردند تا پس از بررسیهای شورای نگهبان مشخص شود، چه کسانی شانس رقابت در انتخابات برای ریاست جمهوری سیزدهم را پیدا خواهند کرد.
محسن مهرعلیزاده معاون رئیس دولت اصلاحات یکی از شخصیت های سیاسی اصلاح طلب بود که با حضور در وزارت کشور برای مارتن سیزدهم نام نویسی کرد.
او یکبار در سال 84 وارد این دور از رقابت ها شده بود و در کنار سایر اصلاح طلبان همچون مهدی کروبی و مصطفی معین به رقابت خود تا پایان ادامه داده بود.
در این گفتوگو با محسن مهرعلیزاده درباره مشکلات کشور و راه حل های حل و برطرف کردن آنان، دولت احتمالی او، برنامه و شعارها گفتوگو کردیم که به شرح زیر است:
فارس: آقای مهرعلیزاده چنانچه مستحضر هستید خیل عظیمی از سیاسیون از طیف های مختلف در انتخابات ثبت نام کرده اند، اولین و مهمترین پرسشی که به ذهن عموم مردم خطور می کند این است که انگیزه کاندیدا و ضرورت شرکت وی در انتخابات چیست؟
مهرعلیزاده: حقیقتاً مردم مهمترین پرسش را در این زمینه مطرح میکنند و کاندیداهای ریاست جمهوری باید برای آن پاسخی متقن داشته باشند. مخاطب این پاسخ نه تنها آحاد مردم بلکه شخص خود کاندیدا هم هستند. به عبارتی کاندیدا باید ابتدا برای خود و وجدان خود نقشه دقیقی از دلایل شرکت در این عرصه مهم ترسیم کنند. در شرایط کنونی لیست کردن مشکلات کشور و مردم اصلا کار سختی نیست، مردم خود بهتر از هر شخصی مشکلات کشور را لمس و درک میکنند و این مشکلات را فریاد میزنند، امر خطیر اندیشیدن به شیوههای مواجهه با این مشکلات و چالشهاست.
* بیان پوپولیستی مشکلات به هیچ وجه رویکرد من نیست
بزرگترین انگیزه من جهت شرکت در عرصه انتخابات همین نکته است؛ بنده بیش از هر چیز در طول عمر مدیریتی و سیاسیام به شیوه های حل چالشها و بحرانها فکر کردهام، از همین رو کمتر شعار دادهام و بیشتر عمل کردهام بنابراین همچون بسیاری دیگر بیان پوپولیستی مشکلات به هیچ وجه رویکرد من نیست. برخیها شب انتخابات خود را همچون قهرمان و فریادرس مردم تصویر میکنند اما این تصویر کمترین همخوانی با عملکرد آنها تا کنون نداشته است. من در این انتخابات هیچ شعاری ندارم، من مردم را مورد خطاب قرار نمی دهم بلکه انگیزه ورودم این است که مردم ما را خطاب قرار دهند، برای یک بار هم شده به جای اینکه فقط حرف بزنیم گوش هایمان را تیز کنیم برای شنیدن حرف حق و آستینهایمان را بالا بزنیم برای عمل کردن به برنامهها و وعدهها.
فارس: به هر حال باید ابتدا مشکلات را آسیب شناسی کرد تا بتوان راه برون رفت ترسیم کرد.
مهرعلیزاده: بله درست می فرمایید حتما ضرورت دارد درباره مشکلات کشور و جامعه مطالعه و پژوهش دقیق و جدی صورت بگیرد و اما مهمتر از آن چه چیز است؟ من فکر میکنم تمهید راه برون رفت در تناسب با وضعیت. شخصا همراه با دوستان مشاوران و همفکرانِ متخصص سالهاست که مشغول به مطالعه دقیق مشکلات و بحران های متقدم و متاخر کشور هستیم اما همواره این مطالعات با هدف رسیدن به برنامه های عملی، خردگرایانه و معطوف به حل مشکلات مردمان این سرزمین صورت گرفته است. سخن من این است که در آستانه انتخابات صرف بیان تبلیغاتی مشکلات نه مردم را راضی میکند و نه نتیجه ای عملی در پی خواهد داشت. باید عملکرد گذشته و برنامههای معطوف به آینده را در معرض قضاوت جامعه قرار دهیم نه سخنرانیها و ادعاهای شب انتخابات.
*برنامه مفصلی داریم تا فقر و نابرابری را ریشه کن کنیم
فارس: با این اوصاف اولویت برنامههای شما معطوف به چه موضوعاتی خواهد بود؟
مهرعلیزاده: چنانچه بخواهم شرح دهم که برنامههای عملیاتی من حول چه چالشهایی تدوین شده است لازم میدانم مجددا پیوندی برقرار کنم به بحث انگیزه های ورودم به عرصه انتخابات؛ من حقیقتا بیش از هر چیز از گسترش فقر، نابرابری، رکود، بیکاری، شکافهای متعدد اجتماعی و سیاسی رنج میبرم، بدون هیچ شعاری معتقدم حتی اگر کسی دلسوز مردم نباشد حداقل باید آنقدر عاقل باشد که بداند که منفعت فردی او در منفعت جمعی جامعه تعریف میشود و بدون پایداری اجتماع منافع فردی و گروهی وی تامین نخواهد شد.از همین رو علاوه بر انگیزه عاطفی حول چالشهای فوق همراه با دوستانی صاحب معرفت و فضل، برنامههای مفصلی را تدوین کردهایم تا بنای ریشه کن کردن عظیمترین دشمن جوامع یعنی فقر و نابرابری را پیریزی کنیم.
*دولت تحول و عدالت را راه اندازی می کنم
فارس: نام دولت خودتان را «دولت تحول و عدالت» نامگذاری کردید، وجه تسمیۀ این انتخاب چیست؟
مهرعلیزاده: اول تأکید کنم که برنامههای ما حول دو مفهوم تحول و عدالت تدوین شده است.اگر چه ممکن است عبارت «دولت تحول و عدالت» وجهی شعاری داشته باشد اما حقیقتا این ترکیب برای ما یک شعار نیست بلکه کلیدواژههای برنامه عملی دولت ما را شکل میدهد. برنامههای ما حول تحول در اقتصاد، تولید و معیشت مردم و مبارزه با فساد تدوین شده است چرا که اولین گام برای رفع مشکلات عدیده کشور توانمند ساختن اجتماع است، بدون رفع مشکلات مردم و جلب رضایت آنها کسب موفقیت در حوزهای دیگر کارکرد چندانی در پیشرفت این مزرو بوم ندارد، ضمناً ایجاد تحول بدون گسترش عدالت، توزیع عادلانه منابع و رفع تبعیض در تمامی عرصههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی امکانپذیر نیست.
*بحران اقتصادی کشور حاصل ضعف مدیریتی و بی برنامگی است
فارس: پس شما بزرگترین چالش حاضر کشور را بحران اقصادی میدانید و نقشه راه برون رفت از این بحران کلان را تشکیل دولتی عملگرا در این رابطه؟
مهرعلیزاده: بله، البته با یک تبصره ، اینکه بحران اقتصادی موجود صرفا مربوط به بحث اقتصاد نیست بلکه وضعیت موجود حاصل بحران مدیریت کلان، بیبرنامگی و نقصان در سیاستورزی داخلی و خارجی است. از همین منظر عملگرایی دولت من در نسبت با خردگرایی، برنامهمحوری، شفافیت و رفع نقصان در حوزه سیاست داخلی و خارجی تعریف میشود، لذا هر چقدر عملگرا باشیم و شبانهروز طرحهای اجرایی را به سرانجام برسانیم، سفرهای متعدد استانی داشته باشیم و ... بدون محوریت قرار دادن خرد جمعی، برنامهمحوری و شفافیت در امور نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد.
به عنوان مثال شما را ارجاع میدهم به بحران محیط زیست و بحران آب در رابطه با طرح ها و برنامههایی که تا کنون اجرا کردهایم. از سد سازیهای بیرویه گرفته تا طرحها کشاورزی بدون برنامه تا خصوصیسازیهای بدون شفافیت و ...
*استفاده از جوانان نخبه و پر انرژی دغدغه اصلی من است
فارس: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب بر نقش محوری جوانان در چله دوم انقلاب تاکید فرمودند. پرسش بعدی که در اذهان وجود دارد حول موضوع چرخش نسلی نخبگان مطرح است، نسل جوان انقلاب، گلایه جدی دارند که نسل اول مدیران کشور انگار خیال بازنشسته شدن ندارند، در دولت شما جوانان چه جایگاهی خواهند داشت؟
مهرعلیزاده: بله این نقد کاملاً بر نظام مدیریتی کشور وارد است، اما به جای بیان نظرم در این باره پاسخ این پرسش را از طریق اشاره به عملکردم در دوران مدیریتم خواهم داد، چرا که سنجش اعتبار نظر و ادعا از طریق عملکرد افراد ممکن است تا صرف بیان یک موضع. بنده در طول بیش از سه دهه سابقه مدیریتی به ویژه در مقام استانداری دو استان بزرگ کشور و همچنین معاونت رئیس جمهور همواره از توان مدیران جوان، جهت تزریق انرژی به ساختار مدیریتی مجموعه تحت مسئولیتم بهره برده ام. وقت ورود به جزئیات نیست همین اشاره کافیست تا میزان اعتقاد من به ضرورت چرخش نخبگان در سطوح مختلف مدیریتی روشن شود. یکی از ویژگیهای بارز دولت تحول و عدالت در ارتباط با همین موضوع تبیین شده است: تحول در نظام کلان مدیریتی کشور با استفاده از جوانان نخبه و پر انرژی دغدغه اصلی من است.
*دولت سیزدهم باید در برقرای وحدت ملی کوشا باشد
فارس: رئوس برنامههای دولت شما در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی چیست؟
مهرعلیزاده: در حوزه سیاست، اهم برنامههای من معطوف است به تنشزدایی از فضای سیاسی کشور، تعامل و مذاکره با همه کسانی که استقرار حکمرانی عمومی دغدغه ایشان است. نهایتا گمان میکنم ضمن گسترش سیاستورزی سالم و به دور از استبداد رای، همچنین تقویت تحزب و مردمسالاری دینی در کشور لازم است دولت در برقرای وحدت ملی کوشا باشد.
در حوزه اقتصادی بیان رئوس برنامه ها در این مجال کوتاه نمیگنجد اما به شکل مختصر اهم برنامههای دولت تحول و عدالت معطوف خواهد بود به «رفع انحصار و فراهم کردن زمینه رقابت اقتصادی به نفع واحدهای متوسط اقتصادی و کسب و کارهای کوچک جهت ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری همچنین بالا رفتن قدرت خرید مردم.»، «مبارزه با فساد از طریق ایجاد شفافیت در نظام پولی و بانکی کشور، ایجاد سیستم نظارتی هوشمند، اصلاح نظام مالیاتی کشور جهت جلوگیری از فرار مالیاتی و اخذ مالیت از شرکت ها و واحدهای بزرگ اقتصادی و ...»، « تقویت نظام بهداشت و درمان و بیمه کشور به منظور حمایت از اقشار آسب پذیر»، « تقویت فضای کسب و کار»، «هدفمندکردن یارانهها»، «توزیع عادلانه منابع در سطح کشور و رفع تبعیض» و «جذب سرمایه گذاری خارجی و ایجاد نگاه اقتصادی در سیاست خارجی».
*هدفمندی یارانه ها محقق نشده است/ خط فقر به بالای هفت میلیون رسیده است
البته اینجا این توضیح لازم است که آنچه تاکنون تحت عنوان هدفمندی یارانهها صورت گرفته در حقیقت صرفا پرداخت یارانه بوده است نه هدفمند کردن یارانهها، آن هم در شرایطی که خط فقر به بالای هفت میلیون رسیده است.
پرداخت یارنه 45 هزار تومانی چه کمکی به مردمان بیبضاعت اما شریف این سرزمین میکند؟ پس هدفمند کردن یارانهها یعنی حذف یارانههای پنهان به منظور تقویت دهکهای ضعیف جامعه از طریق پرداخت یارانه و طرحهای اقتصادی مکمل، مثل دادن تسهیلات برای ایجاد کسب و کارهای کوچک زودبازده.
در توزیع عادلانه منابع در سطح کشور و رفع تبعیض باید بگوییم که به عنوان مثال در سیستان و بلوچستان توزیع ناعدلانه منابع کشور در تمامی حوزه ها دیده میشود. چگونه میتوانیم زیر کولرهای پر مصرف گازیمان در تهران بنشینیم و برای حل مشکلات کشور صرفا شعار بدهیم. در حالی که هموطنان ما در استانهایی مثل سیستان و بلوچستان برای تامین معاش سوختبری کنند و حتی از آب آشامیدنی سالم هم برخوردار نیستند و یا در کردستان مردم از بیکاری روی به پرخطرترین کارها یعنی کولبری میآورند. توزیع ناعادلانه منابع نه تنها بحرانهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را موجب شده بلکه مقدمات بحران امنیتی را نیز فراهم می آورد.
*وزات امور خارجه نقش مهمی در برنامه های اقتصادی کشور دارد
در مورد جذب سرمایه گذاری خارجی و ایجاد نگاه اقتصادی در سیاست خارجی، "دولت تحول و عدالت" ضمن حفظ منافع ملی کشور بر پیگیری رفع ظالمانه تحریمها و تنشزدایی در منطقه و جهان تاکید خواهد کرد و همچنان که تجربیات گذشتگان را چراغ راه آینده قرار می دهد برکاستیها نیز اهتمام می ورزد، یکی از کاستیهای ما در این زمینه نداشتن رایزنهای اقتصادی در وزارت خارجه است. وزات امور خارجه می تواند نقش مهمی در برنامه های اقتصادی کشور به ویژه در بحث تجارت خارجی کشور داشته باشد.ما برای این موضوع برنامه ای مفصل داریم.
*تا زمانی که اصلاح طلبی تضادی با منافع ملی نداشته باشد، پیرو آن خواهم بود
فارس: با توجه به اینکه شما در فهرست نامزدهای ریاست جمهوری معرفی شده توسط نهاد اجماعساز (جبهه اصلاحات ایران) قرار نگرفتید و همچنین با عنایت به اینکه هویت سیاسی شما به اصلاحطلبی پیوند خورده است، برنامۀ شما در خصوص حضور مستقل یا جریانی در انتخابات ریاست جمهوری چیست؟
مهرعلیزاده: بله، متأسفانه آنچه ناشی از ضعف تحزب و بنیانِ کار حزبی در ایران وجود دارد، همواره خود را در چنین وضعیتهای آشکار میسازد، اما بنده اعتقاد دارم هر جریان سیاسی از جمله جریان اصلاحطلبی تا جائیکه در چارچوب نظام و در جهت اصلاح امور و ایجاد تحول در ابعاد گوناگون زندگی مردم و معیشت آنان حرکت کند و از انحصارطلبی و خود بزرگ بینی احراز کند، مورد احترام است.
از آنجایی که بنده خود ایده اصلاح طلبی را به عنوان میراثی تاریخی و خواست و مطلوب مردم ایران میدانم، تمام تلاشم را بکار خواهم گرفت تا کنش ورزی سیاسی را از درون نهادهای سیاسی و حزبی اصلاح طلبی دنبال کنم، اما این تلاش تا جایی ادامه خواهد داشت که خود ایدۀ اصلاح طلبی و به طبع آن منافع ملی کشور به مخاطره نیافتد.
دیدگاه تان را بنویسید