وطن امروز۶ ماه از تشکیل صفهای طولانی برای خرید مرغ و روغن میگذرد و تاکنون هیچ درمانی برای این عارضه اقتصادی توسط مسؤولان اقتصادی کشور اندیشیده نشده است. برخی از توزیع وزارت صمت ایراد میگیرند، برخی به میزان تولید وزارت جهاد کشاورزی خرده میگیرند، گروهی هم مشکل را عدم نظارت تعزیرات و ستاد تنظیم بازار میدانند و در نهایت، برخی کارشناسان معتقدند بدسلیقگی ارزی بانک مرکزی، پدیدآورنده چنین شرایطی است. فارغ از دلیل چنین اتفاقی، آنچه در عمل در حال رخ دادن است فشار به مردم و خدشهدار شدن کرامت آنهاست. به گزارش «وطنامروز»، پس از چند هفته بههمریختگی بازار اقلام خوراکی بالاخره پس از احضار ۲ وزیر مرتبط با بازار یعنی صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی به مجلس و دیوان محاسبات در کنار فشار افکار عمومی و انتقاد رسانهها، اقداماتی برای حل مشکل مرغ اجرایی شد. همانطور که پیش از این اعلام شده بود، مرغ منجمد با قیمت کیلویی 15 هزار تومان در برخی فروشگاههای عرضهکننده گوشت و مرغ کشورمان توزیع شد. در کنار این مرغ با قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار یعنی 20 هزار و 400 تومان هم به صورت عمده در حال توزیع در سراسر کشور است. با وجود اینکه چنین اقداماتی شایسته تقدیر است اما هنوز به دلیل غیرمتناسب بودن عرضه و تقاضا در این بازار و ایضا محدود بودن مراکز توزیع مرغ دولتی و یخی، بحران تشکیل صف در برابر مراکز توزیع تشدید شده است.
از سوی دیگر قیمت مرغ در خردهفروشیهایی که از امتیاز مرغ دولتی و یخی بهرهمند نیستند بیش از 30 هزار تومان است. بررسیها حاکی از آن است هر کیلو مرغ آزاد در مرکز شهر تهران 33 هزار تومان فروخته میشود. در دیگر شهرهای بزرگ کشور هم مرغ کمتر از این رقم فروخته نمیشود. البته در برخی استانها مانند آذربایجان شرقی و اصفهان قیمت مرغ کیلویی 21 هزار تومان تا 22 هزار تومان گزارش شده است.
* ۳ بر یک جلو هستیم!
جالب اینجاست حسن روحانی دیروز در شصتمین اجلاس مجمع سالانه بانک مرکزی، با تقسیم شرایط کشور به ۲ دوره قبل و بعد از سال 97 اظهار داشت: از سال 94 تا 96 با اقدامات انجام شده از سوی این دولت و عبور از تحریمها، آمار و ارقام کشور در رشد اقتصادی، نرخ تورم و اشتغال افتخارآمیز است. رئیسجمهور تاکید کرد: در این دوره (94تا 96) در هر فصل بالغ بر 700 هزار نفر اشتغال خالص در کشور ایجاد شد، تورم را تکرقمی کردیم و در سال 95 رشد اقتصادی ایران بالاترین رشد اقتصادی در جهان بوده است که این یک افتخار بزرگ است. رئیسجمهور با بیان اینکه تحریم واقعیتهای کشور و دستاوردهای درخشان دولت تا پیش از جنگ تمامعیار اقتصادی، ظلمی بزرگ است، گفت: در سال 97 از سوی فردی که به هیچ پیمان و اصل و قاعدهای پایبند نبود، با یک جنگ اقتصادی تمامعیار مواجه شدیم و پیشبینی کارشناسان اقتصادی این بود که بر اثر فشارهای بیسابقه و تحریمهای همهجانبه تا پیش از سال 97 تورم کشور 3 رقمی خواهد شد. وی با اشاره به اینکه اگر اقدامی برای مدیریت این شرایط نمیکردیم، شاهد تورم 3 رقمی هم میبودیم، اظهار داشت: با تلاشهای دولت و مسؤولان اقتصادی در پایان سال 97 و با ورود به سال 98 توانستیم بتدریج وضعیت را کنترل کنیم، به شکلی که نرخ افزایشی تورم معکوس شد و رو به کاهش گذاشت و در حالی که در طول سال 98 روند نرخ تورم رو به کاهش بود، متأسفانه در پایان این سال با بحران جدیدی به نام همهگیری کرونا مواجه شدیم. رئیسجمهور تصریح کرد: کسانی که تحریمهای بیسابقه و جنگ تمامعیار اقتصادی علیه ایران را طراحی کردند، هدفشان فروپاشی اقتصاد ایران بود که اگر چه فشارهایی هم به مردم تحمیل شد اما امروز و با گذشت 3 سال از آغاز جنگ اقتصادی، اقتصاد کشور همچنان سرپا و رو به جلو است و طرحهای عمرانی و زیربنایی که هر پنجشنبه در طول سال 99 افتتاح شدهاند، پرچمی برای اعلام شکست تلاشهای دشمنان به حساب میآید. روحانی در بخش دیگری از اظهارات خود به فشار تحریمها اشاره کرد و گفت: فشار اول دشمن در تحریمهای اقتصادی بر نفت و بانک بود، این را همه میدانند. به همین دلیل وزیر نفت و رئیس کل بانک مرکزی در خط مقدم بودند.
وی افزود: من از تمام مسؤولان اقتصادی تشکر میکنم، البته این تشکر به معنای آن نیست که دولت ما نقص نداشته، عیب نداشته، مشکل نداشته؛ ممکن است عیب داشته باشیم، نقص داشته باشیم اما یک کار عظیم انجام دادیم. رئیسجمهور گفت: مثل یک تیم فوتبال است که در میدان مسابقه با یک تیم قدرتمند معروف در حال مسابقه دادن است. ۳ عدد گل زده، حالا یک گل هم خورده است. حالا مداوم بگوییم یک گل خورده است، یادتان نرود یک گل خورده؛ خب! مرد حسابی! بگو ۳ گل زده است. باید منصفانه حرف بزنیم.
* تابآوری مردم را پای مدیریت خود ننویسید
مسلما آنچه پیداست، مردم با تابآوری خود با غرور در برابر تحریمهای ظالمانه مقاومت کردهاند اما آنچه مربوط به دولتیها میشود، به بدترین شکل ممکن اجرا شده است. در حالی حسن روحانی ۲ عضو کابینه خود یعنی همتی و زنگنه را شایسته تقدیر میداند که ضعیفترین کارنامههای اقتصادی در حوزه این ۲ رئیس و وزیر پس از انقلاب محقق شده است. رکورد کمارزش شدن پول ملی و رسیدن قیمت دلار به 33 هزار تومان در کنار کاهش فروش نفت ایران به 625 هزار بشکه در روز از دستاوردهای این ۲ عضو اقتصای دولت است.
در کنار این، شرایط موجود در بازارهای مختلف هم ناشی از سیاستهایی است که در این دولت نسبت به تحریمها اعمال شده است. روحانی در حالی از تحریمها به عنوان جنگ اقتصادی یاد میکند که انگار پیش از این کشور مورد هجوم تحریمهای اقتصادی قرار نگرفته است. شاید آنچه در این دوره تازگی داشته باشد، همراهی تحریمها با ناکارآمدی و تصمیمهای جدید است که به مذاق دولتیها اتفاق بدیعی به نظر میرسد.
مسلما زمانی که اعلام میشود بیش از 10 میلیارد دلار برای تامین مواد اولیه تولید کالاهای اساسی پرداخت شده اما باز هم شاهد نوسانات قیمت مرغ، گوشت، روغن و موارد دیگر هستیم، ناشی از تحریمها نیست، بلکه ناشی از بیمدیریتی و انتخابهای اشتباه است. اگر غیر از این بود، اساسا امکان چنین تامین ارزی نبود.
دیدگاه تان را بنویسید