در دیدار خاتمی و روحانی چه گذشت؟
روز شنبه همین هفته حسن روحانی رییسجمهوری و سیدمحمد خاتمی رییس دولت اصلاحات با یکدیگر دیدار کردهاند. این اولین دیدار این دو چهره شاخص و موثر سیاست ایرانی در سال 1399 بوده است.
گروه سیاست سایت فردا - فصل انتخابات که باشد هر دیدار و جلسهای اهمیت دارد. به خصوص اگر یکی از شرکتکنندگان از جلمه چهرهای شاخص و اثرگذار باشد. سیدمحمد خاتمی برای اصلاحطلبان چنین جایگاهی دارد و در آستانه انتخابات نیز همه چشمها به دهان او دوخته میشود، بنابراین وقتی خبر میرسد که دیداری داشته همه توجهها جلب میشود. به خصوص اگر مصاحب او در این ملاقات رئیس جمهور باشد!
دیدار بین حسن روحانی و خاتمی گویا شنبه گذشته انجام شده است. از آنجایی که زندگی این روزها با کرونا گره خورده و بیش از همه روحانی به پروتکلهای بهداشتی پایبند است و دیداری انجام نمیدهد، برگزاری این جلسه اهمیت ویژهای دارد. جواد امام، مدیرعامل بنیاد باران و از چهرههای نزدیک به سیدمحمد خاتمی اما میگوید که این دیدار انتخاباتی نبوده است!
وی در گفتوگویی با روزنامه «اعتخماد» در این باره توضیح داده است: «در سال 1399 به خاطر وجود شرایط کرونا بین آنان دیداری انجام نشده بود و این اولین دیدار بود که صورت گرفت. به هر حال جلسات اینچنینی بین آقایان خاتمی و روحانی مرسوم بوده و اینگونه نیست که این یک اتفاق خاص و تازهای باشد.»
امام البته از جزییات موضوعات مطرح شده در نشست اخیر روسای جمهوری فعلی و دولت اصلاحات ابراز بیاطلاعی کرده اما در عین حال گفته است: «فکر میکنم احتمالا آقایان خاتمی و روحانی هم تجدید دیدار کردهاند و هم در خلال آن، به بحث و بررسی موضوعات روز کشور پرداختهاند.» او همچنین میگوید: «احتمالا آقای خاتمی مشورتهایی که احساس میکرده درباره موضوعات مختلف لازم است در اختیار آقای روحانی قرار دهد، منتقل کرده است.» این در حالی است که پیش از این و در گزارشهایی که از برخی جلسات گذشته منتشر شد، برخی منابع گزارش داده بودند که خاتمی از برخی تصمیمات و حوادث کشور از روحانی انتقاد کرده است.
امام همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است نامه اخیر خاتمی به رهبری مورد بحثشان قرار گرفته باشد، میگوید: «آن نامه مربوط به اول آبانماه است. این نامه توسط دفتر آقای خاتمی یا اطرافیان باز نشده، بلکه نامهای بوده که ایشان نوشته و به دفتر رهبری تحویل داده شده است. از اینرو بعید است که محل بحث در نشست اخیر باشد.»
سوال اینجاست که اگر این دیدار نه برای انتقاد از دولت بوده، نه سخن گفتن از نامه خاتمی به رهبری و یا حتی انتخاباتی پس برای چه بوده است؟ مشورتهایی که جواد امام میگوید در چه زمینهای میتواند باشد خاصه آنکه دولت محترم در ماههای پایانی است و آقای خاتمی اگر بنای مشورت دادن داشت باید خیلی پیشتر از اینها دست به کار میشد.
جالب آنکه خود اصلاحطلبان نیز سخنان امام درباره جلسه مذکور را قانع کننده نیافته و باور نمیکنند. شاهد آنکه «اعتماد» در ادامه گزارش خود مینویسد: «دیدار خاتمی و روحانی اما در حالی انجام میشود که فضای کشور به سمت انتخاباتی شدن و رقابت سیاسی پیش میرود و این روزها دستورکار و بحث بسیاری از محافل سیاسی، انتخابات ریاستجمهوری 1400 است. در این میان برخی میگویند ممکن است باتوجه به نزدیک شدن به انتخابات، روحانی بار دیگر قصد آن کرده که به خاتمی نزدیک شود تا گامی در راستای جلب حمایت جریان اصلاحات از نزدیکان و همفکرانش که همان اعتدالیون باشد، بردارد. »
جواد امام در این باره میگوید: «آقای روحانی که نمیتواند کاندیدا شود که بخواهد درباره انتخابات با آقای خاتمی به گفتوگو بنشیند. اما به هر حال باید توجه کرد که سهم جدی از پشتوانه اجتماعی که دنبال ایشان بود، به اصلاحات اختصاص داشت. اکنون هم به دلیل موانع مختلف، دیگر آن پشتوانه مستحکم سالهای 92و 96 برای ایشان وجود ندارد. به هر حال دیدار ایشان احتمالا بیشتر به دلیل دریافت مشورت درباره مسائل و مشکلات مختلف کشور بوده است. به هر حال هماکنون برای همه روشن است که کشور با مشکلات و مسائل پیچیده فراوانی دست به گریبان است و احتمالا آقای روحانی میخواسته برای عبوراز این مشکلات و حل مسائل کشور از آقای خاتمی مشورت بگیرد.» او با اشاره به «فشارهای فراوانی که در ماههای پایان دولت روحانی به شهروندان وارد شده، میگوید: «مهم این است که آقای روحانی بتواند این مشکل را حل کند و از فشارها بکاهد.»
دیدگاه تان را بنویسید