پیش بینی شورای آتلانتیک درباره اولویت ایران در دستور کار بایدن
یک اندیشکده آمریکایی در گزارشی درباره اولویتهای رئیسجمهور جدید آمریکا در عرصه سیاست خارجی و مسائل داخلی تاکید کرد که اگرچه خاورمیانه جزو ۱۰ اولویت اول بایدن نیست، اما تحولات هستهای اخیر ایران مورد توجه او خواهد بود.
خبرگزاری ایسنا: اندیشکده شورای آتلانتیک در گزارش خود با اشاره به چالشهای کنونی پیش روی دولت جدید آمریکا نوشت: یک دهه است که سوریه درگیر جنگ داخلی است. یمن با بحرانی انسانی دست و پنجه نرم میکند. منازعه مداوم بین اسرائیل و فلسطینیها تمام نشدنی به نظر میرسد و شمار قربانیان کووید-۱۹ در سراسر خاورمیانه رو به افزایش است.
هر کدام از این بحرانها یک چالش عمده در سیاست خارجی ایالات متحده به شمار میآید، اما شماری از کارشناسان روی این مساله اتفاق نظر دارند که احتمالا آنچه اول مورد توجه دولت جدید آمریکا قرار میگیرد، تحولات هستهای اخیر ایران است.
کارلوس پاسکال، قائم مقام ارشد بخش انرژی جهانی در آی. اچ. اس مارکیت و سفیر پیشین آمریکا در مکزیک و اوکراین در این باره گفت: ایران واردات اورانیوم غنی شده خود را افزایش داده است. این امر باید خیلی سریع مورد توجه قرار بگیرد و بایدن میبایست این مهم را در اولویت قرار دهد.
همچنین ابتسام الکتابی، رئیس مرکز سیاست گذاری امارات در ابوظبی نیز اظهار داشت: ایران سعی دارد ایالات متحده را از منطقه بیرون و از چین و روسیه برای پر کردن خلاء آن استفاده کند. اگر آمریکا بخواهد رد پای خود را در منطقه کمرنگ کند، این بزرگترین تهدید برای آن خواهد بود.
همچنین ویلیام وشلر، مدیر مرکز خاورمیانه و برنامههای خاورمیانه در مرکز رفیق حریری شورای آتلانتیک، هشدار داد این تصور که ایالات متحده منطقه را رها کند، بر کل اتفاقات در منطقه تاثیر منفی گذاشته است.
شورای آتلانتیک ادامه داد: اسرائیل به ایران به مثابه تهدیدی مینگرد که باید سریعا به آن رسیدگی شود. آموس یادلین، مدیر اجرایی موسسه مطالعات امنیت ملی دانشگاه تل آویو معتقد است که دولت بایدن مسائل زیادی برای رسیدگی دارد: کووید-۱۹، اقتصاد، تنشهای نژادی، چین، روسیه و کره شمالی. خاورمیانه در ده اولویت اصلی نیست. با این حال، ایران با گامهای کاهشی و ارتقای برنامه هستهای یک اولویت خواهد بود.
وی بر این باور است که دموکراتها به برجام متعهد هستند. این، یک وعده انتخاباتی از سوی بایدن هم به شمار میرود.
در صورت بازگشت مجدد به توافق هسته ای، ایران فروش نفت را از سر میگیرد. یادلین در این باره گفت: ما در حال حاضر نمیدانیم صحبت از چه میزان صادرات ایران است. در شرایط صادرات کم میشود ۷۰۰ هزار بشکه در روز را برآورد کرد. ما با توجه به اینکه بخشی از صادرات نفتی ایران به چین ثبت نمیشود، ممکن است صحبت از بیش از یک میلیون بشکه در روز در میان باشد و اگر ایالات متحده تحریمها را بردارد، این رقم بیشتر خواهد شد.
با این حال، برندا شفر، یکی از اعضای ارشد غیر مقیم مرکز انرژی جهانی شورای آتلانتیک میگوید که انتظار دارد ایران حتی قبل از هرگونه مذاکره درباره توافق هستهای نفت بیشتری به بازار عرضه کند.
دیدگاه تان را بنویسید