تکذیبیه خاتمی بر ادعای «عیسی کلانتری» درباره پخش آواز بانوان
سیدمحمد خاتمی ادعای «عیسی کلانتری» درباره نظر امام (ره) پیرامون پخش آواز بانوان را تکذیب کرد.
خبرگزاری فارس: «خاتمی» که در یکی دو دوره گذشته انتخاباتهای ریاست جمهوری و مجلس با یک فایل ویدئویی چند دقیقهای به یکباره نمایان میشد، نه در آستانه و نه پس از انتخابات مجلس یازدهم، هیچ نمود رسانهای نداشت و هر از چندگاهی برخی اصلاحطلبان صرفا خبر میدادند که این بار نمیخواهد «تکرار» کند.
اما این اظهارات هفته گذشته غلامحسین کرباسچی بود که اسم خاتمی را دوباره به عرصه رسانه آورد و بدین ترتیب چند شخصیت سیاسی له یا بر ضد او سخن گفتند.
کرباسچی در واکنش به این سوال که آیا منظور شما از بقیه بزرگان که میگویید نباید با انها تعارف داشته باشیم، آقای خاتمی است، تصریح میکند: «حالا آقای خاتمی یا هر کدام از رفقا. اگر به خاطر شخصیتهای بزرگوار و خصلتهای قابل تحسینی که دارند، به خاطر اینکه نمیتوانند به هیچ کسی نه بگویند و ... نباید تعارف داشته باشیم».
پشتبند این اظهارات بود که چند تن از شخصیتهای کارگزارانی با تکرار مواضع کرباسچی سعی کردند که خاتمی را مورد فشار رسانهای قرار دهند.
*نقل قولی از خاتمی درمورد نظر امام پیرامون تکخوانی زنان
در اثنای حملات کارگزارانیها به خاتمی بود که به یکباره نقل قولی از عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست در فضای رسانهای پخش شد.
عیسی کلانتری وزیر کشاورزی دو دولت پنجم و ششم در مصاحبهای که نقل کرده که «آقای (سیدمحمد) خاتمی وزیر ارشاد بودند، بنده وزیر کشاورزی کابینه بودم. ایشان از حضرت امام (ره) درمورد خوانندگی زنان مستقیما مطلبی را برای خود من در دولت نقل کردند و گفتند منتها من جسارت و جراتش را پیدا نکردم (آقای خاتمی الان زنده است. من این موضوع را چند جای دیگر هم نقل کردهام) آقای خاتمی به بنده گفتند که حضرت امام به من دستور دادند که شما چرا از آواز خواندن خانمها استفاده نمیکنید؟ به صورت تکخوانی نه به صورت گروهی. حضرت امام دو بار به من فرمان دادند، اما من جرات نکردم. منتها حضرت امام (ره) فرمودند «خانمهایی که صدای خوبی دارند، نه خانمی که صدای خوبی ندارد، اما به خاطر قیافهاش بیاوریم تا بخواند و به مردم تحویل دهیم» او ادامه داد: «آقای خاتمی فکر میکنم سال ۶۸ در دولت آقای هاشمی این خاطره را برای من نقل کردند. قبل از اینکه از وزارت ارشاد استعفا بدهند.»
مصاحبهکننده همچنین از کلانتری سوال کرده که «یعنی حضرت امام صدای خانمها را حرام نمیدانستند؟»، کلانتری پاسخ داد: «خیر حرام نمیدانستند. در رادیو و تلویزیون...»
او همچنین در پاسخ به این پرسش که «چطور اگر آقای خاتمی روحیه انقلابی داشتند این مطلب حضرت امام (ره) را منتقل نکردند؟» نیز گفت: «من نمیدانم از خود آقای خاتمی سوال کنید. حتی آقای خاتمی گفتند دستهایم قلم شود، من جرات و جسارت پیدا نکردم...»
این اظهارات ضمن اینکه دوباره نام خاتمی را در فضای رسانه به زبانها انداخت، پاتکی بر حملات بیامان کارگزارانیها علیه خاتمی بود؛ اما این پایان ماجرا نبود و سیدمحمد خاتمی برای اولین بار بعد از مدتها در یک نمود رسانهای به این اظهارات کلانتری واکنش نشان داد.
سید محمد خاتمی در تکذیبیه خود به اظهارات کلانتری آورده است: «صحبتهای جناب دکتر عیسی کلانتری در باب آوازخوانی زنان که در آن نسبتی به من داده شده، بیاساس است. گر چه درحسننیت آقای کلانتری تردیدی ندارم، ولی اشتباه، منافاتی با حسننیت ندارد.»
سیدمحمد خاتمی همچنین توضیح میدهد که «موضوع از این قرار است که مدیرکل محترم ارشاد یکی از استانها، استفتایی از حضرت امام کرده بود که همخوانی زنان (و شنیدن مردان) حکمش چیست؟ امام نوشتند اگر فسادی بر آن مترتب نباشد، اشکالی ندارد.» او ادامه داد: «در سوال دوم پرسیده شده بود که تکخوانی زنان حکمش چیست؟ فرموده بودند حکم مساله بالا را دارد. نه یکبار نه دوبار، ابدا درباره پخش یا عدمپخش مطلبی نفرمودند.»
* انصاری: اظهارات کلانتری با واقعیت تفاوت زیاد دارد
در پی این تکذیبیه محمدعلی انصاری قائم مقام موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) هم در بیانیهای اینگونه ماجرا را شرح میدهد: «آنچه که در این اظهارات در رابطه با گفتگوی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی (جناب حجه الاسلام و المسلمین آقای سید محمد خاتمی) با امام خمینی و ادعای «دستور حضرت امام به ایشان در استفاده از آواز تک خوانی زن در برنامههای ارشاد»، بیان گردیده است بنا به اسناد این مؤسسه و همچنین بنا به تکذیب جناب آقای خاتمی در پاسخ به استفسار موضوع از ایشان، صحیح نبوده و با واقعیت امر تفاوت فراوان دارد.
به موجب تماسها و بررسی دقیق بعمل آمده، واقعه بدین صورت بوده است: مدیرکل وقت ارشاد اسلامی استان فارس، در دیدار با وزیر ارشاد وقت گزارش میدهد که طی استفتائی از حضرت امام خمینی (س)، نظر ایشان را در رابطه با «حکم شرعی همخوانی زن و همچنین حکم تک خوانی زن»، جویا شده است و حضرت امام در جواب مرقوم داشته اند: «اگر مفسدهای برآن مترتب نباشد بلامانع است».
بنا به گفته جناب آقای خاتمی، ایشان نه تنها هیچگاه با حضرت امام، در این موضوع گفتگویی نداشته، بلکه مدیر کل مذکور را نیز به خاطر عدم هماهنگی در مسئلهای حساس و مهم و به این جهت که وی رأسا و بدون هماهنگی با وزارتخانه از امام استفتاء نموده است، توبیخ مینمایند.
روشن است که آنچه حضرت امام در پاسخ به استفتای مذکور فرموده اند همان نظر فقهی حضرت امام - و جمعی دیگر از مراجع عظام است - که در موارد دیگر و استفتائات بیان شده است (به پرتال امام خمینی، مقاله: نظرات امام خمینی درباره موسیقی مراجعه کنید)
از همه عزیزانی که در صدد انتساب مطلبی به بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران هستند خصوصا مسئولین محترم که سخنشان مورد توجه رسانهها و مخاطبان قرار دارد تقاضا میکنیم قبل از اظهار نظر، صحت و اعتبار موضوع را کاملا بررسی نمایند».
دیدگاه تان را بنویسید