ذوالنوری: عضویت در FATF راه تنفس اقتصاد کشور را میبندد
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه عضویت در FATF راه تنفس اقتصاد کشور را میبندد، گفت: این اقدام باعث میشود حتی تحریمهای جدید بر علیه ما وضع شود.
خبرگزاری فارس: حجتالاسلام مجتبی ذوالنوری نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی گفت: ما مشکلی برای شفاف سازی در حوزه مسائل داخلیمان نداریم. از هر قانونی و از هر ضابطه و دستورالعملی و هر اقدامی که شفاف سازی اقدامات داخلیمان شامل داراییها، اموال، معاملات، فعالیتهای اقتصادی را افزایش دهد، نظام، مجلس، مجموعه نیروهای انقلاب و مردم حمایت میکنند.
وی ادامه داد: موضوع FATF ناظر بر شفاف سازی داخلی نیست بلکه در حقیقت یک رنکینگ و رتبهبندی دارد که این را به کشورهای دیگر برای سرمایهگذاری در کشور موردنظر اعلام میکند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: در حالی که ما در تحریم نباشیم و ارتباط اقتصاد ما با دنیا در شرایط عادی قرار داشته باشد جمهوری اسلامی نگران نیست و نهایتا از FATF و مشابه آن استقبال میکند و به آن میپیوندد و از آن حمایت میکند.
ذوالنوری گفت: زمانی که ما در تحریم به سر میبریم و تلاش میکنیم تحریمها را دور بزنیم FATF میگوید تمام رفت و برگشت کالا و پول ما باید در یک اتاق شیشهای و مدنظر آنها باشد. لذا این اقدام باعث لو رفتن کانالهای ما در اقتصاد و تجارتمان میشود؛ ما در صورت پیوستن به کنوانسیونهای FATF این اطلاعات را دو دستی تقدیم آنها میکنیم. پس در نتیجه این اقدام به ضرر مردم است.
وی افزود: عضویت در FATF راه تنفس اقتصاد کشور را میبندد و از طرف دیگر تحریمها هم همچنان پابرجاست و این اقدام باعث میشود حتی تحریمهای جدید بر علیه ما وضع شود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: اگر آقایان دولتی تعهد بدهند که با FATFکانالهای ارتباطی اقتصاد ما لو نمیرود و بسته نمیشود و تصویب FATF در رفع تحریمها مؤثر است کسی با این کار مخالفت نمیکند اما خود مسئولین دولتی میگویند ما چنین تضمینی نمیتوانیم بدهیم؛ خب حالا که عضویت در FATF در رفع تحریمها به ما کمکی نمیکند چه نیازی است که ما همان کانالهایی هم که در ارتباطات اقتصادیمان داریم و مشکلات داخلی کشور را از آن طریق حل میکنیم در اختیار آمریکا قرار دهیم و خودمان با دست خودمان اطلاعات را افشا کنیم.
ذوالنوری گفت: بنابراین این کار فعلا مقدور نیست و در مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع در دست بررسی است. هر وقت مجمع به تشخیصی برسد حتما آن را اعلام میکند.
دولت از هر تصمیم مجمع تشخیص مصلحت درباره FATF حمایت خواهد کرد
رئیس مرکز مطالعات جهانی شدن مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری گفت: دولت از هر تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لوایح FATF حمایت میکند، چرا که نمیخواهد آن را به شکاف دیگر تبدیل کند. دیاکو حسینی رئیس مرکز مطالعات جهانی شدن مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری، عصر امروز سهشنبه در نشست «تصویب لوایح FATF و آثار و پیامدهای آن بر حکمرانی مالی و تجارت بینالمللی ایران» که در مرکز تحقیقات راهبردی توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شده بود، اظهار داشت: در یک سال اخیر صحبتهای مخالفان و موافقان را شنیده ایم و با استدلالهای شان آشنا هستیم، اما فکر میکنم دچار مشکل بخشینگری و سیاسی نگریستن شدهایم.
وی افزود: دولت از هر تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام حمایت میکند؛ چرا که نمیخواهد آن را به شکاف دیگر تبدیل کند.
رئیس مرکز مطالعات جهانی شدن مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری تصریح کرد: اگر از بالا به موضوع نگریسته شود، درباره یک پارادایم برای حکمرانی ایران حرف میزنیم. استدلال مخالفان حول دو محور است؛ نکته اول آنها این است که FATF دور زدن تحریم را سختتر میکند و بخش دوم این است که به محور مقاومت آسیب میزند. حتما دور زدن تحریمها و کمک به محور مقاومت دشوارتر میشود ولی غیرممکن نمیشود.
وی بیان کرد: حرف دولت آن است که باید تصمیم سخت را بگیریم. اصولا ما از دشواریها فرار کرده و آسانترین راه را برای حکمرانی انتخاب کردهایم. پذیرش FATF بخشی از مسیر جامعهپذیر کردن ایران در نظم بینالمللی است. برای آمریکا که از نظر کمی از پرقانونترین کشورها است، فقط قدرت موجب نشده به حکمرانی در عرصه جهانی ادامه دهد بلکه به خاطر کسب قدرت و حکمرانی در نظم پیچیده بینالمللی است.
حسینی تصریح کرد: آمریکا از طریق وزارت خارجهاش تأمین مالی تروریسم را انجام میدهد، آنها این کار را هم شیک و قانونی انجام میدهند. نمونه آن را در اوکراین و حمایت از گروههای تروریستی در سوریه مشاهده میکنیم. اگر ما بخواهیم به جامعهپذیری بینالمللی ادامه بدهیم، باید سلسله مقررات جهانی را هم بپذیریم.
با پیوستن به FATF، تحریمها دشوارتر دور زده میشوند
وی افزود: با پیوستن به FATF، تحریمها دشوارتر دور زده میشوند؛ هرچند FATF مانند آژانس بازرس ندارد بلکه از ما مدارک میخواهد.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: اگر میخواهیم به عنوان قدرت منطقهای ظهور کنیم باید سلسله مقررات جهانی را نه تنها در عرصه اقتصادی بلکه در عرصه سیاسی را هم بپذیریم.
وی ادامه داد: قطعا دور زدن تحریمها و کمک به محور مقاومت دشوارتر میشود، اما باید مهارتهایمان را افزایش دهیم. آمریکاییها منتظرند ایران در مدت باقیمانده، اقدامی نکند و وارد لیست سیاه شود. ورود به لیست سیاه فشاری که امروز به ایران وارد میشود را تشدید میکند و آمریکا، ایران را به عنوان ناقض نرمهای جهانی به تصویر میکشد.
حسینی اظهار کرد: این مساله همان حمایتهای اندک و ناچیز از ایران را هم میکاهد و کار را برای طرفین جهت فرار از مسئولیتهایشان آسان میکند و بر بازارهای مالی فشار وارد میکند.
وی یادآور شد: امروز بدترین زمان برای تصویب لوایح FATF است، اما بدترین زمان برای ورود به لیست سیاه هم است. هر تصمیمی برای FATF بپذیریم، حتما سخت است ولی باید دید در بلندمدت چه جایگاه و شرایطی داریم.
رئیس مرکز مطالعات جهانی شدن مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری تصریح کرد: اگر مصلحتاندیشانه فکر کنیم جنگ تبلیغاتی با آمریکای ترامپ حیاتی است و اگر قبول نکنیم، فشار روانی و آسیبهای زیادی را میپذیریم پس لوایح FATF در کوتاهمدت به مصلحت است.
مولایی: FATF برای آمریکا هم محدودیت ایجاد میکند
مدیرگروه روابط بین الملل دانشگاه تهران گفت: قطعا ورود به نظم جهانی محدودیتآمیز است حتی FATF برای آمریکا هم محدودیت ایجاد میکند. یوسف مولایی مدیرگروه روابط بین الملل دانشگاه تهران، عصر امروز سهشنبه در نشست تصویب لوایح FATF و آثار و پیامدهای آن بر حکمرانی مالی و تجارت بینالمللی ایران که در پژوهشکده تحقیقات راهبردی توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد، اظهار داشت: FATF (گروه ویژه اقدام مالی) یک نهاد ویژه است که در عرصه کلان بینالمللی بسیار تاثیرگذار است.
وی افزود: مجموعهای از قواعد، هنجارها و اصول نظم بینالمللی را تشکیل میدهند. این مقررات مناسبات کشورها را مدیریت کرده و نظم میدهند.
مدیرگروه روابط بین الملل دانشگاه تهران تصریح کرد: برخی سازمانها مانند ناتو، شورای امنیت و آژانس بینالمللی انرژی اتمی ماموریت امنیتی دارند. برخی نهادها و سازمان استانداردساز هستند و بر مناسبات حاکمیتی وارد نمیشوند. این گونه سازمانها عموما حساسیتبرانگیز نیستند، اما کارکرد اساسی دارند.
وی بیان کرد: برای ادامه زیست اجتماعی در نظم جهانی همیشه با سازمانها در ارتباط هستیم. سازمانهای استانداردساز، مقررات و نظم جهانی را شکل میدهند. مجموعه تصمیمات فراتر از اراده ملی توسط اراده این نهاد شکل میگیرد. FATF از نظر عملکردی استانداردساز است، اما در مجموعه نهادهای اثرگذار است؛ چراکه با جهتدهی در عرصه پولی و بانکی دارد، توصیههایی که میکند و همچنین به عرصههایی که ورود میکند، حساسیتبرانگیز است.
مولایی اظهار داشت: FATF از نظر کارکردی فنی است؛ چراکه در حوزه نظام پولی و مالی فعالیت میکند که چطور پول شفاف باشد و از خطرات ناشی از پولشویی و تامین مالی ترویسم دور باشد.
وی ادامه داد: زمانی که از سالمسازی نظام مالی و پولی حرف میزنیم، مکانیزمی را شکل میدهیم که در قالب نظام سرمایهداری عمل کند و ماموریت خود را برای نظم اقتصاد جهانی ایفا کند. ممکن است شما نسبت به این مساله سوال داشته باشید ولی بدون ورود به مسائل سیاسی، مرجع تصمیمگیر در عرصه ملی کدام است؟ به نظر من باید کار را به نهادهای تخصصی و فنی مانند بانک مرکزی یا کمیته مقابله با پولشویی سپرد.
مدیرگروه روابط بین الملل دانشگاه تهران تصریح کرد: زمانی که ما وارد نظام بینالمللی میشویم حق انتخاب گستردهای نداریم. این نظام نه تنها عادلانه نیست حتی در برخی موارد، تبعیضآمیز است مانند سازمان ملل ولی باید بدانیم در چه شرایط و جایگاهی قرار داریم.
وی خاطرنشان کرد: دولت تلاش زیادی درباره FATF و تبیین دیدگاههای خود کرده است. نهاد اجرایی مانند بانک مرکزی و کمیته ضدپول شویی با توجه به شرایط پیرامونی نظرات تکنیکی خود را گفتهاند. CFT شامل تعدادی قطعنامه شورای امنیت است و حتی اگر ما ملحق به آنها نشویم دارای الزام برای اجرا از سوی ماست.
مولایی اظهار داشت: اگر ما میخواهیم وارد نظم جهانی شویم، باید مقررات آن را بپذیریم. ما در دهها سازمان مانند انپیتی و سازمان ملل قرار داریم که الزاما متضمن منافع ما نیست و از سویی مقرراتش هم عادلانه نیست.
وی ادامه داد: ما باید بررسی کنیم که کدام کشور در FATF قرار ندارد که مشکلی ندارد و توسعهیافته است. در FATF فقط کشورهای غربی حضور ندارند و همسایگان و دوستان ما هم درآن حضور دارند.
مدیرگروه روابط بین الملل دانشگاه تهران تصریح کرد: ۱۹۸ کشور خود را ملزم به اجرای توصیههای FATF میدانند که گردش مالیشان بالای ۹۵ درصد اقتصاد جهانی است، آیا عقل آنها نمیکشید که ورود به FATF میتواند منافع و استقلال آنها را با چالش روبرو سازد؟ قطعا ورود به نظم جهانی محدودیتآمیز است حتی FATF برای آمریکا هم محدودیت ایجاد میکند ولی ورود و رویکرد سیاسی و جناحی بیتردید قطعا تصویری درستی برای ما ایجاد نمیکند.
مولایی اظهار کرد: ممکن است ما نسبت به نهادهای بینالمللی سوال داشته باشیم. ما اول انقلاب، صلیب سرخ را قبول نداشتیم. دیوان بینالمللی دادگستری هم قبول نداشتیم اما چندین بار علیه آمریکا به این دیوان رفته و موفق هم شدهایم. اکنون هم باید مشخص کنیم و ببینیم مناسبات ما با نظم بینالمللی چگونه است ولی باید بدانیم برخی استانداردها اجتنابناپذیر است.
محبی: پذیرش FATF سبب جلوگیری از دورزدن تحریمها میشود
کارشناس حقوقی گفت: دور زدن تحریمها مقابله جمهوری اسلامی ایران با تحریمهای ظالمانه است، در حالی که FATF میگوید شفافیت ایجاد کنید تا من نگذارم تحریمها را دور بزنید. جلیل محبی کارشناس حقوقی در نشست تصویب لوایح FATF و آثار و پیامدهای آن بر حکمرانی مالی و تجارت بینالمللی ایران که در پژوهشکده تحقیقات راهبردی توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شده بود، اظهار داشت: زمانی که آمریکا رسما علیرغم مخالفت کشورها از کنوانسیون خارج می شود و خروجش را نوعی افتخار می داند، یعنی کنوانسیون برایش آورده ای نداشته که تصمیم به خروج از آن را گرفته است.
وی ادامه داد: رسانه ها نباید القا کنند که ما از منظر نظامی ممکن است دچار محدودیت هایی شویم و پیوستن به CFT و پالرمو موجب ضررهایی برای ما میشود.
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: میگویند اگر به FATF نپیوندیم، ما را تحریم میکنند. ما را تحریم کنند، مگر تحریم دیگری باقی مانده است که نکرده باشند. یا میگویند اگر به FATF نپیوندیم جنگ میشود در حالی جنگ اگر میخواست بشود، تا الان شاهد جنگ بودیم.
وی بیان کرد: رسانه ها باید توجه کنند که اطلاعات درست و دقیق به مردم ارائه کنند. یعنی رسانهها تشریح کنند، چه چیزی موجب می شود که هم اکنون به کنوانسیون بپیوندیم و یا نپیوندیم. میگویند FATF نهادی برای شفافیت است. شفافیت مسأله عقلایی است. FATF میگوید شفاف باشید تا بتوانیم بفهمیم چگونه عمل میکنید. ظاهر این ماجرا بد نیست، اما باید پرسید آیا این موضوع به نفع ما تمام می شود؟
این کارشناس حقوقی با اشاره به طرح سهمیهبندی بنزین، تصریح کرد: در ماجرای اخیر که دولت بی تدبیری کرد، کدام کارشناس به دولت مشاوره داده است که همزمان بنزین را گران کند و سهمیه بندی را در بدترین زمان و بدون اطلاع رسانی کارشناسان و مردم انجام دهد. ما در این باره تحقیق کردیم و متوجه شدیم که همه کارشناسان و نهادهای امنیتی مخالف این موضوع بودند.
محبی اظهار کرد: امروز به دلیل انواع تحریمها امکان مبادله ارزی نداریم و تحریمهای ناعادلانه را دور میزنیم. دور زدن تحریمها مقابله جمهوری اسلامی ایران با تحریمهای ظالمانه است در حالی که FATF میگوید شفافیت ایجاد کنید تا من نگذارم تحریمها را دور بزنید.
وی خاطرنشان کرد: اگر عاقل باشیم، عقلای قوم باید بگویند چراغ FATF را خاموش کنید تا درب دیگری باز کنیم و تحریمهای ناعادلانه را دور بزنیم.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر تصریح کرد: FATF در حال فشار برای اجرای توصیههایش است تا تحریمها را دور نزنیم. FATF، چهل توصیه به ما کرده است. قبلا هم توصیههایی در دولت نهم و دهم کرده بود که با این ۴۰ توصیه متفاوت است. از این ۴۰ توصیه، ۳۸ توصیه عملی شده است که از اینها، دو قانون تصویب شده و مابقی آئیننامه دولتی است و تنها کنوانسیون پالرمو و CFT باقی مانده است. این در حالی است که FATF تنها ۱۳ مورد از اقدامات ایران را پذیرفته و ۲۷ مورد باقی مانده است. سوال ما این است که چرا دولت تنها به این دو کنوانسیون اصرار دارند.
وی یادآور شد: فکر میکنم اینها بازی سیاسی و سرگرم کردن مردم و نهادهای دولتی است. دولت باید پاسخ بدهد چرا ۲۷ مورد را اجرایی نکرده است. دولت برای جامعه خوراک امنیتی ایجاد میکند. دولت هم گفته و ظریف نیز تأکید کرده که من هیچ تضمینی از منافع حاصل از پیوستن به FATF نمیدهم. آیا عجیب نیست در شرایط تحریم دولت تاکید به پیوستن به FATF میکند.
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: کلیگویی خوراک سیاسی ایجاد کردن و ایجاد دعوا است، ما باید تحریمها را دور بزنیم. ۱۹۸ کشور به FATF پیوستهاند ولی این کشورها مانند ما تحریم نیستند. اگر تحریم بودند، از FATF خارج میشدند تا بتوانند تحریمها را دور بزنند.
وی بیان کرد: هر وقت تحریمها برداشته شد، ثبات ارزی ایجاد شد و مشکل بانکی نداشتیم، من اولین موافق پیوستن به FATF میشوم. با پولشویی نباید سر ما را کلاه بگذارند. منظور آنها از پولشویی دور زدن تحریمها است.
دیدگاه تان را بنویسید