پیش‎بینی آشنا از عاقبت تحریم‌های آمریکا

کد خبر: 904674

رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری گفت: دور جدید تحریم های آمریکا علیه ایران نمی تواند دوام طولانی داشته باشد چراکه یک جانبه است و تحریم همه کشورهایی که مایل به همکاری با ایران هستند، امکان ناپذیر است.

پیش‎بینی آشنا از عاقبت تحریم‌های آمریکا

خبرگزاری ایرنا: «حسام الدین آشنا» روز چهارشنبه در نخستین پیش نشست «اقتصاد سیاسی تحریم ها، راهبرد دولت دوازدهم در برابر تحریم ها» با بیان این که تلاش برای تحریم و جلوگیری پیشرفت ایران راهبرد دائمی دولت آمریکا از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی بوده است، افزود: آخرین تلاش ملی برای شکستن تحریم ها، مذاکرات برجام بود و نتیجه این توافق بین المللی در ابتدا خارج شدن ایران از فصل هفتم منشور سازمان ملل تا به عنوان تهدید جهانی تلقی نشود و فعالیت صلح آمیز هسته ای ایران به رسمیت شناخته شد و امکان همکاری های بین المللی برای حمایت از فناوری صلح آمیز هسته ای ایران فراهم شود. وی، یکی از بزرگ ترین دستاوردهای برجام را تسهیل امکان مبادلات مالی، تجاری و سرمایه گذاری خارجی در ایران عنوان کرد و اظهارداشت: از همان ابتدا با کارشکنی آمریکا مواجه بودیم و در دولت اوباما همه امکاناتی که برجام می توانست در اختیار ایران قرار دهد، داده نشد و عهدشکنی دولت ترامپ باعث شد که بار دیگر تحریم ها اعمال شود. رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری در ادامه به دو ویژگی متمایز مواجهه با دوره جدید تحریم ها اشاره و بیان کرد: نخست این که آمریکا در جریان تحریم ها تنهاست و نتوانسته یارگیری بین المللی و وسیع علیه ایران انجام دهد و در نتیجه بسیاری از کشورها که در دوره قبل با اختیار و اراده، ایران را تحریم کرده بودند امروز در جرگه کشورهایی هستند که علاقه ای به تحریم ایران ندارند و تلاش می کنند هژمونی اقتصادی آمریکا را به چالش بکشند. آشنا ادامه داد: همچنین دولت و ملت ایران آمادگی بیشتری برای مواجهه با تحریم ها پیدا کرده است. وی همچنین گفت: کاری که در این دولت انجام شد این بود که ایران لحظه به لحظه، نقطه به نقطه و مورد به مورد اقدامات تحریمی آمریکا را رصد کرد و تمام تلاش هایی که آمریکا برای فشار آوردن به کشورها و شرکت ها دارد را پیگیری می کند و برای هرکدام از آنها جداگانه بررسی و تدبیر می شود. رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: تلاش ما در این مرکز این است که امکانی برای دولت ایران فراهم کنیم که اجماع داخلی و همکاری بین بخشی درون کشور اتفاق بیفتد تا همه به هم کمک کنند تا بتوانیم از این دور تحریم ها به سرعت و قدرت عبور کنیم. آشنا تاکید کرد: اعتقاد نداریم این دور از تحریم های آمریکا می تواند دوام طولانی داشته باشد چون تحریم ها یک جانبه است و همچنین تحریم همه کشورهای که مایل با همکاری ایران هستند امکان ناپذیر است. رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری تصریح کرد: در این زمینه به شکل همزمان سه کار را انجام می دهیم. نخست، رصد تحرکات آمریکا در موضوع تحریم، همچنین تلاش برای کارکردن با کشورها و شرکت هایی که با آنها کار اقتصادی و تجاری انجام می دهیم و کمک کردن به آنها برای این که بتوانند پشتوانه سیاسی برای مواجهه با تحریم ها بدست بیاورند . آشنا از دیگر اقدامات را هماهنگی بین بخشی درون کشور ذکر کرد که بیشترین توانایی در مواجهه با تحریم ها را داشته باشیم.

**بسیاری از ابهامات برجام به سود ایران رفع شد سرپرست دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام نیز در این نشست گفت: با عملکردی که طرف های دیگر برجام و اظهاراتی که مقامات آنها داشتند، بسیاری از ابهامات برجام به سود جمهوری اسلامی ایران رفع شد. به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «علیرضا کاظمی» افزود: پیش فرض این است که راهبرد جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تحریم منحصر به برجام نیست؛عده ای می گویند ما معطل اروپا و یا معطل مذاکرات با 1+4 شدیم. هیچ کس در هیچ جا معطل کسی نشده است. سرپرست دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه معطل برجام نبوده و الان هم نیست . در وزارت خارجه هیچ تصور اشتباهی از دامنه و ظرفیت‌های برجام وجود ندارد، تا حدودی از ظرفیت‌های برجام کم شده ولی در آن اندازه که وجود دارد واقع بینانه باید دیده ‌شود. کاظمی افزود: وقتی که از برجام سخن می گوییم همین متن 37 بندی 150 صفحه ای است، متاسفانه خیلی از کسانی که درباره بخش اول برجام صحبت می کنند آن را نخوانده اند. سرپرست دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: برجام ضمیمه قطعنامه 2231 است و از این نظر این مهم است که قطعنامه 2231 از یک طرف الزامات اجرایی خیلی قوی دارد که خیلی از معاهدات دیگر ندارد و دیگر این که این قطعنامه ضمائم دیگری هم دارد و زمانی که به عنوان یک راهبرد به آن نگاه می کنیم باید به آن توجه داشته باشیم. وی به ضمیمه «ب» قطعنامه 2231 اشاره کرد و گفت: قطعنامه 2231 دو ضمیمه دارد که بخش «الف» آن برجام و ضمیمه «ب» ، مسئله خلع سلاح است. وی یادآور شد: در دوره هایی که 6 قطعنامه از سال 2006 تا 2012 تصویب شد قطعنامه‌های شورای امنیت منحصربه مسئله برنامه هسته‌ای نبود و وارد خیلی از حوزه‌های دیگر شد، خروج از این قسمت کار سختی بود و من فکر می‌کنم کسانی که این اقدام را انجام دادند ابتکار بسیار جالبی داشتند. کاظمی خاطرنشان کرد: در زمینه ممنوعیت برخی سلاح های متعارف ، محدودیت‌ها مقید به زمان شد و این موضوع را باید در نظر بگیریم. سرپرست دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام ادامه داد: پیش فرض دیگر این است که ما باید برجام را در پرتو عملکرد دولت‌ها و طرف‌های آن ببینیم، در چند ماه اخیر با عملکردی که طرف های دیگر برجام و اظهاراتی که مقامات آنها داشتند، بسیاری از ابهامات برجام به سود جمهوری اسلامی رفع شد و این هم موردی است که باید مد نظر قرار داد. کاظمی همچنین گفت: البته این ها مطالب نظرات شخصی من هست و مواضع وزارت خارجه را وزیر محترم و سخنگو بیان می کنند. وی به ویژگی ها و کارکردهای برجام اشاره کرد و اظهار داشت: برجام دو ویژگی اصلی اقتصادی و امنیتی داشت و این دو کارکرد اصلی برجام بود که به دلیل آن جمهوری اسلامی وارد فرآیند مذاکره شد. سرپرست دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام افزود: وجه اقتصادی برجام، وجه غالبی است که الان تحت الشعاع خروج آمریکا از برجام قرار گرفته است.

**تحریم ها نه بین المللی و نه چندجانبه، فقط یک جانبه است سرپرست دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام با بیان ای نکه وجه اقتصادی برجام تضعیف شده افزود: قبل از خروج آمریکا هم تحقق آن کامل نبود،اما وجه امنیتی برجام همچنان جایگاه دارد. کاظمی با اشاره به ویژگی های دور جدید تحریم های آمریکا و اینکه برخی می گویند تحریم ها 13 آبان بازگشت، گفت: همه تحریم‌های آمریکا 18 اردیبهشت 97 بازگشت؛ یعنی تمام تحریم هایی که آمریکایی ها تعهد کرده بودند بردارند و یا تعلیق کنند در این تاریخ رسما بازگشت. وی یاد آور شد: البته دو دوره تنفس در نظر گرفته شده است که آن هم نه به ایران، بلکه به طرف های تجاری ایران دادند که در این دوره از ایران خارج شوند. کاظمی با اشاره به سخنان حسن روحانی رئیس جمهوری درباره آثار تحریم ها گفت: تحریم‌ها اثراتش را در همان موقع ابتدایی هم از نظر روانی و هم از نظر اجرایی گذاشت و خیلی از کسانی که می‌خواستند از ایران خارج شوند زودتر از پنج نوامبر از ایران خارج شده بودند. وی یادآور شد: زمانی که تحریم ها برگشت معلوم شد که چقدر تحریم‌هایی که رفع شده بودند، زیاد بودند. دبیر ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: در مرحله اول، تحریم های معاملات دلاری و ریالی، فلزات گرانبها، خودروسازی بازگشت و در مرحله دوم که خیلی گزنده تر بود مربوط به فروش نفت، بیمه و حمل و نقل و سیستم بانکداری و بانک مرکزی بود. کاظمی خاطرنشان کرد: علاوه بر این تعداد زیادی از افراد مشمول تحریم‌ها شدند، البته این افراد در دوره باراک اوباما هم بعضاً وجود داشتند، اما در این دوره 700 شخص حقوقی و حقیقی جدید وارد فهرست تحریم ها شدند که دامنه آن خیلی وسیع است. سرپرست دبیرخانه ستاد پیگیری اجرای برجام با اشاره به هدف اعمال تحریم‌ها اظهار داشت: آمریکایی‌ها فشار حداکثری و بازگرداندن ایران به میز مذاکره و تغییر بنیادین رفتار جمهوری اسلامی را هدف این تحریم ها عنوان کرده اند و ادعا می کنند هدف آنها تغییر حکومت نیست. وی با اشاره به وجود تفاوت های اساسی بین این مقطع و دوره قبلی تحریم ها، یادآور شد: در آن مقطع ایران وارد مذاکره شد ولی چیزی که در حال حاضر جان بولتون و دولت ترامپ می گویند، مذاکره نیست؛ آنها می گویند ایران پای میز مذاکره بنشیند تا رفتار استانداردی را که از آنها انتظار داریم بر اساس آن عمل کنند، بگوییم. کاظمی اضافه کرد: در حال حاضر تحریم ها نه بین المللی و نه چند جانبه است بلکه یک جانبه است

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت