سرویس سیاسی فردا: در حكومت مردم سالاری دینی، مردم در چارچوب قوانین اسلامی و قانون اساسی نقش موثر و سازنده دارند و ولی نعمتان مسئولین به حساب می آیند. در این میان هستند برخی از مسئولینی كه نسبت به این نكته در ایام تبلیغات انتخاباتی اذعان دارند و تمام هم و غم خود را بر رفع مشكلات مردم می دانند، اما پس از آنكه بر كرسی ریاست تكیه می زنند، سمت و سوی گفتار و رفتارهایشان برخلاف مشی اعلام شده، در مسیر توجیه و كتمان ناكارآمدی ها زاویه پیدا می كند. شوربختانه در معدودی از موارد نیز نه تنها توجیه، سرآمد سیاست ها می گردد، بلكه نگاه از بالا به پایین و طلبكارانه نیز همچون سیلی ویرانگر اعتماد جامعه و افكارعمومی را می شوراند.
دولت شعار، دولت طلبكار!
دولت حسن روحانی نزدیك به چهارسال است كه زمام امور مملكتی را در دست گرفته است. عملكرد تیم های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی او به نحوی بوده كه امروز حتی رسانه های حامی او و همچنین برخی طیف های سیاسی كه پیشتر از او حمایت كرده بودند، نسبت به موفقیت او در انتخابات پیش رو ابراز تردید می كنند. عدم تحقق شعار آزادی بیان و تحمل منتقد با وجود ده ها برچسبی كه رئیس جمهور به منتقدین زد، عدم مهار گرانی و بیكاری افسار گسیخته، عدم رفع تحریم ها و گشایش اقتصادی، به فراموشی سپردن وعده 100 روزه به مردم در خصوص رفع گشوده شدن برخی گره های اقتصادی و...
در نظام اسلامی، عدهی قابل توجهی به «لیبرال» بودن خود و جناح متبوعشان اقرار کردهاند؛ مثلا در دوران سازندگی، اظهارنظر یکی از مسئولان که گفته بود «لیبرالدموکراتِ مسلمان هستم» پرده از واقعیتهایی برداشت که بعدها تحت عناوینی چون اقتصاد آزاد، جامعه باز، جامعه مدنی، آزادی بیان، اصلاحات و اخیراً «اعتدال»، بازسازی و ترمیم شدند و با در اختیار داشتن انبوه رسانهها و به لطف جوسازیهای صورتگرفته، توانستند بخشی از نخبگان و روشنفکران جامعه را با خود همراه سازند. نزدیك بودن برخی از شاخصه های راهبردی دولت به گفتمان لیبرالی زمینه را برای عدم اندیشیدن به مردم كف جامعه فراهم كرد. ناآشنا بودن مسئولین دولتی به ویژه شخص رئیس جمهور با كلیدواژه پاسخگویی یكی از مصادیق باورپذیری گفتمان لیرالی در بدنه مسئولین دولتی است، به ویژه آنكه تم اصلی دولت تدبیر و امید را چهره های كارگزاران تشكیل می دهد.
روحانی: برای حل مشکلات زیست محیطی توبه کنیم!
رئیس جمهور كه اخیرا از سفر خوزستان برگشته و حال و روز - بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب - دلخراش مردم این استان را مشاهده كرده در همایش مجریان انتخابات 96 حاضر شد و چشم در چشم حضار گفت كه دولت به قول هایش عمل كرده و شرمنده مردم نیست! اینكه یك مقام مسئول به جای همدردی با مردم و جامعه ای كه با گرانی، تورم و بیكاری دست و پنجه نرم می كند و هراستان نیز به فراخور شرایط از معضلات اختصاصی رنج می برد، از زیر بار مسئولیت شانه خالی كرده و دولت را مقصر احوال ناخوش مردم نداند جای تاسف و تامل دارد.
از سوی دیگر روحانی رفع مشكلات از جمله مصائب مردم خوزستان در هجمه ریزگردها و قطعی گاه وبیگاه آب و برق را منوط به توبه آن ها دانسته است تا بیان وعظ مابانه روحانی و نگاه از بالا به پایین او به مردم شكل كامل تری به خود گیرد.
البته شاید بتوان تا حدودی شرایط این روزهای روحانی را درك كرد. او درحالی روزهای منفعلانه ای را پشت سر می گذارد كه دیگر پالس های مثبت و امیدواركننده ای از اصلاح طلبان و حتی رئیس دولت اصلاحات دریافت نمی كند. بنا به شنیده ها رئیس دولت اصلاحات از حمایت مجدد از شخص روحانی به دلیل كارنامه غیرقابل دفاع كاملا ناامید می باشد و حتی پیشنهاداتی را در حكم آلترناتیو روحانی ارائه كرده است. از دگر سو برخی رسانه ها و چهره های شاخص اصلاح طلبی كه حمایت از روحانی را در انتخابات 92 در دستور كار قرار داده بودند نیز، در كمتر از 3ماه مانده به انتخابات روز به روز بر تردیدشان نسبت به حمایت از شخص رئیس جمهور در انتخابات افزوده می شود.
حال این ناملایمتی ها با رونمایی یك به یك از اهمال كاری های دولت توامان شده تا حال این روزهای روحانی چندان تعریفی نباشد.
حذف گفتمان قالب با ابزار بداخلاقی
اما با نزدیك شدن به ایام انتخابات كارتل رسانه ای منتسب به دولت تمام هم و غم خود را معطوف به حذف رقیب از صحنه میدان نموده است. تحلیلگران و كارشناسان اصلاح طلب محمدباقر قالیباف را به عنوان جدی ترین رقیب روحانی در عرصه انتخابات معرفی كرده اند و از مدت ها قبل توپخانه سنگین رسانه ای، آتش تخریبی گسترده ای علیه عملكرد او در شهرداری تهران به راه انداخته است. در این بین حادثه پلاسكو كه بنا به گفته خبرگان حقوقی و كارشناسان امر وزارت كار مسئول مستقیم این حادثه بوده نیز نمدی شد تا با تاختن بر شهرداری تهران كلاهی برای اصلاح طلبان و حامیان دولت در ایام منتهی به انتخابات شود.
اما چرا تمركز بر روی پروژه حذف قالیباف از مدت ها قبل و پیش از آنكه بویی از میدان انتخابات به مشام برسد، در دستور كار اردوگاه حامی دولت قرار گرفت.
از مدیریت جهادی تا گفتمان لیبرالی
حدود ده سال از عمر قالیباف در مدیریت شهرداری پایتخت صرف شد. طی این ده سال و به اذعان دوست و دشمن، تهران شاهد تحولی شگرف در تمامی عرصه ها بود. طی این ده سال به میزان تمام دوران تاریخ بلدیه تهران كار عمرانی و خدماتی صورت گرفت. از توسعه كتابخانه ها، فضای سبز گرفته تا ساخت بزرگراه و توسعه حمل و نقل عمومی. این اقدامات در حالی صورت گرفته كه حتی ریالی از اعتبارات دولتی مصوب مجلس به شهرداری تهران تعلق نگرفت. مردم در بخش حمل و نقل عمومی و استفاده از بی.آر.تی و مترو با مشكلات فراوان از جمله ازدحام روبرو هستند. همین شرایط سبب شد تا قالیباف از دعوت مردم به استفاده از حمل و نقل عمومی با وجود مشكلات فراوان انتقاد كند. این در حالیست كه اگر دولت به مصوبات قانونی عمل می كرد امروز بخش اعظمی از مردمی كه وسیله شخصی را برای تردد انتخاب كرده اند، از مترو خلوت، سریع و دسترس استفاده می كردند.
قالیباف: هرگز در شأن مردم نتوانستیم انجام خدمت و وظیفه کنیم
با تمام این تفاسیر و رضایت مردم تهران از پیشرفت های چشمگیر صورت گرفته، اما قالیباف آن را ناكافی و در شان مردم ارزیابی نمی كند. شهردار تهران در مراسم افتتاح 1100 پروژه عمرانی، ترافیکی، خدمات شهری و محیط زیست، فرهنگی و اجتماعی منطقه 2 گفت: هرگز در شأن مردم نتوانستیم انجام خدمت و وظیفه کنیم اما خدا خودش میداند که در مدت مسئولیت هرگز اقشار شهدا و جانبازان، محرومان و معلولان عزیز را فراموش نکردهایم و مخصوصا محرومان و معلولان را تلاش داشتهایم به این اقشار ارائه خدمت داشته باشیم.
اینجا سخن از دو گفتمان و دو اندیشه ی متفاوت است. گفتمانی كه از موضع طلبكارانه در مسیر كتمان ناكارآمدی ها و اهمال كاری ها برمی آید تا بلكه بتواند مدت زمانی بیشتر به حیات سیاسی خود ادامه دهد و در مقابل گفتمانی برآمده از مدیریت جهادی كه خدمت رسانی به مردم در اولویت اصلشی قرار دارد و در این مسیر توجهی به تخریب ها و سنگ اندازی ها ندارد. رهبر معظم انقلاب در خصوص میزان اهمیت مدیریت جهادی فرمودند: اگر مدیریت جهادی یا همان كار و تلاش با نیت الهی و مبتنی بر علم و درایت حاكم باشد، مشكلات كشور، در شرایط كنونیِ فشارهای خباثت آمیزِ قدرتهای جهانی و در شرایط دیگر، قابل حل است و كشور حركت رو به جلو را ادامه خواهد داد. «۱۳۹۲/۱۰/۲۳»
حادثه پلاسكو و سیل سیستان و مصائب مردم خوزستان سه مصداق بزرگ در این خصوص است. در ساعات اولیه حادثه پلاسكو قالیباف در متن حادثه بود و با وجود اعتراضات تیم حفاظت خود، نسبت به حضور در برخی صحنه های مستعد تكرار حادثه مصر بود. اما آقای آخوندی به عنوان یكی از مدیران اصلی دولت كه در زمان سیل سیستان به چابهار سفر كرده بود، به 40 كیلومتر آنسوتر سفر نكرد و پرواز به سوی تهران را به حضور در بین آسیب دیدگان حادثه سیل ترجیح داد. قصه پردرد خوزستان نیز با حضور روحانی و معاون سازمان محیط زیست شدت بیشتری پیدا كرد.
رئیسجمهور در نشست مشترک کارگروه ملی مقابله با ریزگردها و شورای اداری که در استانداری خوزستان برگزار شد مشکلات خوزستان را به عذاب الهی نسبت داده گفت: در برخی روایات آمده «اگر معروف را زیر پا گذاشتید و منکر ترویج شد عذاب الهی نازل میشود. این اظهارات نیز از نقش اول شكل گیری این مشكلات رونمایی كرد تا بلكه ابر و باد و مه و خورشید و فلك دست در دست هم دهند و بی گناهی دولت بار دیگر اثبات شود!
دیدگاه تان را بنویسید