خبرگزاری مهر: ماجراها از اظهارات برجامی صالحی شروع شد. از زمانیکه صاحب مدال درجه یک شجاعت از بدعهدی غربی ها در انجام تعهدات برجامی شان گفت.
اعترافاتی که واکنش رئیس جمهور را برانگیخت و در پاسخ به معاون خود گفت: ایشان وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی نیست، وزیر خارجه هم الآن نیست، ایشان مسئول سازمان انرژی اتمی است.
صالحی «عدم رفع تحریم به موجب توافق» را یکی از مصادیق این بدعهدی برشمرد و گفت: تا الان برخی بانکهای بزرگ اروپایی تحریمهایش را به طور کامل پایان ندادهاند چرا که قبلا تعهد دادهاند که با ایران مراوده تجاری نداشته باشند. ما هنوز منتظر هستیم که وزارت خارجه ایران با اتحادیه اروپا تماس بگیرد و این بحران را حل کند. هیئت انرژی اتمی مسئول این بخش نیست اما ارزیابی من این است که سیر امور به طور نسبی خوب است.
اما رئیس جمهور در دفاع از توافق دولت بارها و بارها در سخنرانی های خود تاکید کرد که «روابط بانکی ما با جهان برقرار شده و پولهای ما در دنیا به راحتی جابجا میشود و هر فردی که در صادرات کالا و مواد اولیه و باز کردن حساب ال سی فعال است، این تحولات را احساس می کند.»
این دفاعیات رئیس جمهور در حالی بود که هرچه از توافق می گذشت با اعتراض های فعالان اقتصادی نسبت به باز نشدن سوئیف و پابرجا بودن مشکلات تجارت از یک سو و اعتراض فعالان سیاسی نسبت به تحریم های جدیدی که آمریکا به بهانه های واهی علیه ایران وضع می کند از سویی دیگر، علامت سوال ها در مورد برجام و دستاورد های آن برای کشور بیشتر می شد.
این چالش میان اعتراضات فعلان سیاسی و اقتصادی و دفاعیات دولتمردان ادامه داشت تا اینکه با اظهارات برجامی «هاینتس فیشر» رئیس جمهور اتریش به اوج خود رسید. رئیس جمهور اتریش در مصاحبه ای گفت که هنوز همه تحریمهای ضدایرانی برداشته نشدهاست و اروپا بهتنهایی نمیتواند در مورد سوئیفت کاری انجام دهد بلکه در این زمینه آمریکا نقشآفرین است.
بعد از این اظهارات رئیس جمهور اتریش بحث ها تا جایی بالا گرفت که سید عباس عراقچی در گفتگوی زنده تلویزیونی رئیس جمهور اتریش، کشوری که بیشترین میزبانی از مذاکرات هسته ای را داشته است، را فردی بی اطلاع نسبت به برجام معرفی کرد و تلاش کرد خبرنگار پرسشگر از هاینس فیشر را مقصر معرفی کند.
موضوع اما گویا اینقدر برای دولت حیثیتی شد که بانک مرکزی از خبرنگاران دعوت کرد به اتاق سوئیفت بروند و با چشم خود فعال بودن آنرا مشاهده کنند.
در کنار این اعتراض ها دولت همچنان مشغول بالیدن به «برجام» بعنوان کلید حل مشکلات بود که سخنان سیف رئیس کل بانک مرکزی در آمریکا مجددا داغ دل فعالان سیاسی و اقتصادی را تازه کرد و در واقع این اظهارات مهر تائید بود به اعتراضات نسبت به دستاوردهای برجام.
رئیس کل بانک مرکزی ایران که در راس هیئتی اقتصادی پنج شنبه گذشته برای شرکت در نشست مشترک بانک جهانی و صندوق بین المللی پول به آمریکا سفر کرده بود در مصاحبهای با تلویزیون بلومبرگ تاکید کرد: «توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام، تاکنون «تقریباً هیچ» دستاورد اقتصادی برای تهران در بر نداشته است.»
سیف گفت که «ایران سه ماه بعد از اجرای شدن برجام، توان دستیابی به ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی ضبطشدهاش در خارج از کشور را نداشته و برای پرداخت صورتحسابهایش در مبادلات خارجی به دنبال راهی برای استفاده از دلار است.»
رئیس بانک مرکزی ایران اضافه کرد: «با آنکه قرار است سپردههای ایران در بانکهای خارج از کشور قابل دسترس باشند، بانکهای اروپایی کماکان نگران نقض قوانین آمریکا و مواجه شدن با جریمههای سنگین این کشور هستند.»
البته پس از انتشار اظهارت رئیس کل بانک مرکزی در مورد بدعهدی آمریکایی در توافق هسته ای و اذعان وی به اینکه گشایشی در روابط بانکی ایران به وجود نیامده است، گفته شده که روحانی در تماسی تلفنی سیف را مواخذه کرده و او را مکلف به اصلاح سخنانش کرده است.
همزمان با این اظهارات سیف، ظریف نیز در نشست مشترک با موگرینی که به ایران سفر کرده بود در پاسخ به سوال خبرنگار بیبیسی مبنی بر این که برخی از مقامات معتقد هستند که با توجه به این که به نظر آنها آمریکاییها و برخی از طرفهای مقابل به تعهداتشان در برجام عمل نکردهاند، برجام در خطر است، گفت: مردم ایران باید هرچه زودتر نتایج برجام و توافق هستهای را احساس کنند و اگر این احساس به وجود نیاید این سوال برای آنها پیش میآید که این توافق به چه میزان برای آنها مفید بوده است.
همچنین ظریف در مصاحبه ای با اشپیگل تاکید کرد: «ما از آمریكاییها فقط یک چیز میخواهیم و آن اینكه دخالت نكنند. آمریكاییها باید از توافق مشترك حمایت كرده و به این امر واقف باشند كه معامله با ایران پاک و بدون اما و اگر بوده است. ایران به وظایف خود در خصوص مبارزه با پولشویی و مبارزه با کمک مالی اقدامات تروریستی آگاه و واقف است.»
ظریف در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «ما بیش از ۳۰ ماه فشردهترین مذاكرات را انجام ندادهایم كه الان بخواهیم با یک سند توخالی روبرو باشیم.»
جهانگیری معاون اول رئیس جمهور هم در سفر بک روزه خود به کرمانشاه در مورد اظهارات سیف گفت: مبادلات بانکی در مواردی با بانکهای اروپایی شروع شده و برخی بانکها به دلیل سختگیریهای آمریکا با احتیاط پیش میروند که دولت آمریکا باید در این زمینه سختگیریهای خود را بردارد.
به نظر می رسد که مردان دیپلماسی نیز احساس خطر کرده اند و دستاورد دو سال مذاکرات فشرده و نفس گیر خود را در مقابل بدعهدی ها و کارشکنی های طرف آمریکایی بر بادرفته می بینند. با وجود آنکه به گفته تیم مذاکره کننده در حین مذاکرات برخی از خطوط قرمز تعیین شده نیز زیر پا گذاشته شد اما باز طرف مقابل بدعهدی کرد و در مقابل صداقت ایران ماهیت و ذات دروغین خود را آشکار ساخت.
البته رهبر معظم انقلاب چنین بدعهدی را از طرف مقابل پیش بینی و متذکر شده بودند: با مذاکره مخالفتی ندارم، اما خوشبین هم نیستم .
همچنین حضرت آیت الله خامنه ای در سخنان نوروزیشان در حرم رضوی ضمن تبیین آنچه که تاکنون از اجرای برجام صورت گرفته است، بیان داشتند: «هرگونه توافق با آمریکا به معنای ناگزیر بودن ایران به انجام تعهدات و بد عهدی و خدعه و تقلب آمریکا در انجام تعهدات این کشور است که این مسئله را اکنون به عینه می بینیم و این یعنی خسارت محض.»
رهبرانقلاب در اثبات این مسئله به توافق هسته ای به عنوان یک نمونه اشاره کردند و گفتند: «در همین توافق نیز آمریکاییها به آنچه وعده داده بودند، عمل نکردند و به تعبیر وزیر محترم امور خارجه، بر روی کاغذ تعهداتی را انجام دادند اما در عمل و از طریق راههای انحرافی مانع از تحقق آن تعهدات شدند. اکنون با وجود توافق هسته ای، همچنان معاملات بانکی ما دچار مشکل است و پولهای ایران نیز بازگردانده نشده است زیرا کشورهای غربی و کشورهای تحت تأثیر آنها، از آمریکاییها هراس دارند.»
همچنان که خود ظریف گفته است مردم منتظر به بار نشستن نتایج برجام هستند برجامی که منجر به تعطیلی چرخ سانتریفیوژ ها شد اما هنوز چرخ اقتصاد به راه نیفتاده است. هنوز رکود در کشور حاکم است و تا رشد اقتصادی ۸ درصدی فاصله های بسیار داریم.
سخن آنست که به تعبیر رهبرانقلاب باید قوی و هوشیار مذاکره کرد تا سرمان کلاه نرود. شاید بی راه نباشد اگر گفته شود ایران که به اذعان چندباره آژانس بین المللی انرژی اتمی به تمام تعهدات در برجام عمل کرده است و در مقابل بدعهدی های مختلفی دیده است، اکنون باید مطابق با قانونی که مجلس شورای اسلامی به تصویب رسانده است در مقابل این بدعهدی بر اجرای تعهدات خود بازبینی کرده و با قرار گرفتن در مسیر اجرای عملی این مهم، طرف نااهل و بدعهد را ملزم به اجرای برجام کند.
دیدگاه تان را بنویسید