سرویس سیاسی فردا/ سید حسین قائمی؛ روز سیزده آبان یکی از روزهای تاریخی انقلاب است. از سال های دهه چهل گرفته که امام را تبعید کردند تا روزهایی که در دانشکده فنی دانشگاه تهران دانشحویان را شهید کردند تا روزی که انقلاب دوم اتفاق افتاد. همه اینها روزهایی است که که می توان آنها را در تاریخ انقلاب با رنگ هایی خاص متمایز کرد. روزهایی که یادگاری از روزهای مبارزه و انقلابی گری مردم ایران است. اینکه در این روز همه وقایعی که اتفاق افتاده سیاسی بوده و نقش تاثیر گذاری بر انقلاب اسلامی ما داشته است.
به نظر می رسد این مقدمه کوتاه دلیلی باشد برای اینکه سخنران ویژه چنین همایش و راهپیمایی باید شخصیتی سیاسی باشد. شخصی که جایگاه حقوقی سیاسی داشته باشد یا اینکه در این سخنرانی بتواند موضع گیری سیاسی درستی داشته باشد.
با نگاهی کوتاه به سخنرانان چهار سال گذشته روز راهپیمایی سیزده آبان به خوبی در می یابیم که کدام شخصیت و با چه ادبیاتی باید در این موضوع صحبت کند.
سخنران راهپیمایی روز سیزده آبان 1393 که همزمان با روز عاشورای حسینی بوده، حجت الاسلام پناهیان بود. وی در بخشی از صحبت هایش انتقاد از کسانی که عقلانیت حماسی عاشورا را زیر سوال میبرند، گفت: عقل به ما میگوید که اگر فتنه گران 88 نبودند دشمن آن قدر ما را محاصره اقتصادی نمیکرد. اگر دشمن با محاصره اقتصادی به ما فشار بیاورد به عناصر ضعیف کشور چشم دوخته است. اگر عناصر ضعیف کشور نابود شوند عقل به ما میگوید استکبار در مقابل ما زانو خواهد زد. عقل به ما میگوید اگر اسرائیل مشت بسته ما را ببیند دست از قتل عام مردم منطقه برخواهد داشت. عقل به ما میگوید کسانی که عقلانیت حماسه عاشورا را زیر سوال میبرند حق تنفس در فضای سیاسی عاقلانه این کشور را ندارند. در آن زمان این طور صحبت کردن قطعا کنایه به دولت تدبیر و امید بود.
در سال 1392 سخنران سیزده آبان سعید جلیلی، نماینده ولیفقیه در شورای عالی امنیت ملی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.
وی در سخنرانی خود تهدیدات آمریکا علیه ایران را منطق فرعونی خواند و گفت: اگر ما میگوییم مرگ بر آمریکا مرگ بر خودبزرگبینی و تحقیر ملتهاست؛ مرگ بر اتاق فکرهایی است که در یک لحظه نابودی هزاران مسلمان را رقم میزند. جلیلی با بیان اینکه تسخیر لانه جاسوسی نشان داد که انقلاب اسلامی مسیر خود را پیدا کرده و آن را درست طی میکند، گفت: این حرکت نشان داد که ملت ایران به دیکتاتور توجه نمیکند و نوک حمله خود را متوجه مانع اصلی استقلال کشور کرده است.
در سال 1391 سردار نقدی رئیس وقت سازمان بسیج مستضعفین سخنران راهپیمایی این روز بود. او با اشاره به جنایت های آمریکا نام آمریکا در برخی کشورها گفت: امروز نام بسیاری از کشورها عنوان اتهامی برای رژیم آمریکا است؛ به گونه ای که نام فلسطین و ویتنام که آورده می شود ناخودآگاه جنایت های آمریکا مدنظر می آید.
در سال 1390 دبیر وقت شورای امنیت ملی سخنران راهپیمایی روز 13 آبان بود. جلیلی در آن سال به جنبش 99 درصدی آمریکا اشاره کرد و در بخشی از صحبت هایش از ماجرای اشغال عراق توسط آمریکا گفت و ادامه داد: به امروز سوال افکار عمومی جهان این است که چرا باید کشوری به خود اجازه دهد کشورهایی را اشغال کند؟ آمریکا پس از سالها اشغال غیرقانونی عراق چه دستاوردی داشته است؟ به جز اینکه صدها هزار سرباز آمریکایی را هم به کشتن دادند، میلیاردها دلار از سرمایه آمریکا را هزینه کردند و امروز با مقاومت دولت، ملت و مردم عراق روبهرو شدهاند.
بعد از مرور این موارد به خوبی مشخص می شود که سخنران راهپیمایی سیزده آبان که روز مبارزه با استکبار جهانی است، باید دارای چه مختصاتی باشد، چه جایگاه حقوقی داشته و اقلا چه موضعی داشته باشد.
در کمال ناباوری روز قبل از برگزاری راهپیمایی برنامه های روز راهپیمایی اعلام شد و سخنران ویژه برنامه حجت الاسلام والمسلمین رئیسی دادستان کل کشور بود. هرچند وی خطیبی توانا و شناخته شده است لیکن بواسطه مشاغل قضائیش چهرهای سیاسی محسوب نمیگردد.
امروز و در روز مراسم همان طور که انتظار می رفت ایشان در مورد ظلم و ریشه های آن در قرآن صحبت هایی کزذه و خبر از صحبت های داغ و آتشین و موضع گیری های استکبار ستیزانه نبود. البته وی در بخشی از صحبت هایش به تبیین ابعاد مختلف جنایات آمریکا اشاره کرد و گفت: 13 آبان برای ما درس آموز است و نشانگر طمع ورزی و خوی استکباری آمریکاییهاست.
وی با اشاره به تصویب قانون کاپیتولاسیون در کشور در آن مقطع زمانی تصریح کرد: بر اساس آن قانون سربازان و مستشاران نظامی آمریکایی در برابر دستگاه قضایی ایران دارای مصونیت بودند و در واقع باید گفت 13 آبان نماد روح تعدیگری و تجاوز آمریکاست. در آن مقطع امام فریاد عدالت خواهانه و استکبار ستیزانهای را برآوردند و به عنوان یک مرجع تقلید زمان شناس، دوست شناس و دشمن شناس فریاد مخالفت با این قانون را بلند کردند.
با این وجود به نظر می رسد با توجه به تصویب برجام و حواشی آن قرار به کمرنگ شدن و خنثی سازی راهپیمایی سیزده آبان به عنوان تنها راهپیمایی استکبار ستیزی مستقیم علیه آمریکا است. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار روز گذشته خود با دانشجویان و دانش آموزان صریح ترین موضع گیری ها را نسبت به رابطه با آمریکا داشته اند.
ایشان مبارزه ملت ایران با استکبار را مبارزهای «منطقی، خردمندانه و متکی بر تجربیات تاریخی» خواندند و با استناد به مشکلات و ضرباتی که به علت اعتماد به آمریکا و سادهاندیشی برخی سیاسیون، در تاریخ معاصرِ کشور بهوجود آمده افزودند: آمریکا، همان آمریکای قدیم است؛ اما عدهای مغرض و یا سادهلوح تلاش میکنند این دشمن توطئهگر را در افکار عمومی ملت به فراموشی و غفلت بسپارند تا آمریکا در فرصتی مناسب خنجر را از پشت فرو کند.
ایشان در موضع گیری کم نظیر در مورد شعار مرگ بر آمریکا افزودند: شعار و فریاد مرگ بر آمریکای ملت ایران دارای پشتوانهی قوی عقلانی و منطقی و برگرفته از قانون اساسی و تفکرات اصولی است که ظلم و ستم را برنمیتابد. مفهوم این شعار، مرگ بر سیاستهای آمریکا و استکبار است و این منطق برای هر ملتی تشریح شود آن را میپذیرد.
با این وجود به نظر می رسد تفکر یا به معنای درست تر توهم کمرنگ نمودن برنامه های میدانی اینچنینی که به طور مستقیم مربوط به آمریکا و برنامه های سیاستمداران آن است، اساسا بی پایه و بی فایده است.
دیدگاه تان را بنویسید