توجیهات لاریجانی درباره تصویب برجام در مجلس

کد خبر: 455961

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت که قابل قبول نبود که فقط یک کمیسیون درباره برجام تصمیم بگیرد.

فارس: علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز یکشنبه 26 مهرماه در همایش تجلیل از آمران به معروف و ناهیان از منکر که در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار شد، در پاسخ به سؤال یکی از حاضران درباره علت عدم توجه به پیشنهادهای نمایندگان هنگام تصویب جزئیات طرح اقدامات متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام و انتقاد اعمال نظر هیأت رئیس در این باره گفت: تدوین برجام سه سال به طول انجامید بنابراین با چشم بینایی این مسیر طی شد.
وی با اشاره به اینکه در هر مرحله ایرادات و اشکالات رفع می‌شد و سپس مرحله بعد آغاز می‌شد، اظهار داشت: شورای عالی امنیت ملی در طول این مدت درگیر این موضوع بود و گاهی در مجلس نیز در این باره توضیحاتی می‌دادند.
لاریجانی از وجود نظرات مختلف درباره برجام سخن گفت و خاطرنشان کرد: عده‌ای می‌گفتند این سند رد شود که ملاک‌هایی هم داشتند اما وقتی از آنان می‌پرسیدیم پس از رد برجام چه خواهد شد آنها پاسخی نمی‌دادند.
وی نظر دوم را تأیید کامل برجام خواند و افزود: نظر سوم این بود که این سند باید در چارچوب تکالیفی مهار شود که این نظر قوی‌تر بود چرا که می‌گفت نمی‌خواهیم برجام رد شود و نیز نمی‌خواهیم آن طور که آمریکایی‌ها می‌گویند تصویب و اجرا شود پس شروطی مطرح و تکه به تکه بررسی شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: عده‌ای معتقد بودند برجام باید در شورای عالی امنیت ملی تصویب شود ولی ما می‌گفتیم این سند باید به مجلس بیاید چون برخی قوانین سابق برای اجرای آن محدودیت ایجاد کرده است؛ من در شورای عالی امنیت ملی بحث کردم که برجام به مجلس بیاید و رهبر معظم انقلاب هم فرمودند که مجلس در قضیه برجام کنار گذاشته نشود.
* اگر مجلس همراه گزارش کمیسیون ویژه قانون تدوین نمی‌کرد منفعل بود
وی با تأکید بر اینکه کمیسیون برجام صرفاً گزارش می‌دهد و تعیین تکلیف نکرده است، خاطرنشان کرد: مجلس باید به قانونی درباره برجام رأی دهد و اگر ما همراه گزارش کمیسیون ویژه قانون تدوین نمی‌کردیم منفعل بودیم چرا که فرصت کافی نبود و از قبل باید قانون نوشته می‌شود.
* قابل قبول نیست فقط یک کمیسیون درباره سندی که به سرنوشت کشور گره خورده تصمیم بگیرد
لاریجانی با اشاره به اینکه برجام قانون عادی نیست و به سرنوشت کشور گره خورده است، گفت: این بحث باید در سطح کلان کشور تصمیم‌گیری می‌شد و قابل قبول نیست که فقط یک کمیسیون درباره آن تصمیم بگیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با یادآوری 4 قانون کشور درباره بحث هسته‌ای که همه با هماهنگی با سطح کلان کشور تدوین شده است، بیان داشت: شورای امنیت قطعنامه اخیر خود را ظرف 10 دقیقه تصویب کرد اما دو ماه روی آن فکر کرده بودند.
* شورای عالی امنیت ملی در هماهنگی‌ برای قانون اجرای برجام اذن داشت
وی هماهنگی‌ها درباره قانون اجرای برجام را دارای ۲ وجه برشمرد و اظهار داشت: یک وجه آن شورای عالی امنیت ملی بود که او هم اذن داشت و وجه دوم مجلس بود که در این جا هم همواره مسائل مهم در خارج از صحن هماهنگ می‌شود.
لاریجانی با تأکید بر اینکه این هماهنگی‌ها دستور نبوده بلکه ما وظیفه داریم این هماهنگی را به نحو تام انجام دهیم، گفت: ما طرفین را از ۲ فراکسیون عمده مجلس دعوت کردیم و هیچ خللی در این حرف من نیست؛ در دو جلسه سه ساعته و یک جلسه دیگر که با حضور من برگزار شد پیشنهادها مطرح و حتی متن ماده واحده را به پیشنهاد دوستان مخالف تغییر دادیم.
* مخالفان صرفاً حرفشان این بود که گزارش کمیسیون ویژه قبل از طرح در صحن قرائت شود
وی با اشاره به اینکه دوستان فراکسیون اصولگرایان صرفاً می‌گفتند که گزارش کمیسیون ویژه بررسی برجام پیش از در دستور قرار گرفتن طرح اجرای برجام در صحن قرائت شود، عنوان داشت: ما هم این خواسته را قبول کردیم و گزارش کمیسیون در صحن قرائت شد و پس از آن فوریت طرح را به رأی گذاشتیم که دو فوریت آن رأی نیاورد که اشتباه بود زیرا ما توافق کرده بودیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی وفای به عهد را امری ضروری در بررسی و پیشبرد مسائل کشور برشمرد و با اشاره به اینکه پس از برگزاری 3 جلسه با دوستان مخالف دوفوریت طرح اجرای برجام رأی نیاورد، گفت: طرح به کمیسیون امنیت ملی رفت و پیشنهادها درباره آن بررسی شد و دوباره جلسه هماهنگی برگزار کردیم.
* دوباره به توافق عمل نکردند
وی با یادآوری عمل نکردن دوباره به توافق در روز بررسی کلیات طرح اظهار داشت: مجلس پس از 4 ساعت بحث مفصل به کلیات طرح اجرای برجام رأی داد.
* بعضی‌ که قبلاً فشار می‌آوردند برجام به مجلس بیاید بعداً گفتند مسکوت بماند
لاریجانی گفت: بعضی از کسانی که به من فشار می‌آوردند که برجام حتماً باید به مجلس بیاید هنگام تدوین طرح می‌گفتند برجام مسکوت بماند و «من پاسخ دادم الان می‌گویید؟ قانون آورده‌ایم و رهبری گفته‌اند که مجلس از بررسی برجام کنار نماند.»
وی این تغییر رویکرد را بی‌مسئولیتی و بی‌قانونی خواند و در ادامه با اشاره به جلسات متعددی که در شورای عالی امنیت ملی برای بررسی قانون اجرای برجام تشکیل شد، اظهار داشت: سه یا چهار پیشنهاد اصلاحی در پیش‌نویس قانون اعمال شد و کلیات ‌آن مورد تأیید نظام قرار گرفت.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر ضرورت عمل به تعهدات از سوی همه گفت: آنچه من به عنوان رئیس مجلس باید انجام می‌دادم این بود که اجازه ندهم درباره برجام اختلافی پیش آید اما عده‌ای من را متهم می‌کنند.
* بعضی قانون اجرای برجام را درست نخوانده‌اند
وی با اشاره به اینکه بعضی قانون اجرای برجام را درست مطالعه نکرده‌اند اضافه کرد: این قانون نمی‌گوید که ما برجام را تأیید کردیم و بروید اجرا کنید بلکه می‌گویند در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی که باید به تأیید رهبری برسد می‌توانید به صورت داوطلبانه و در چارچوب تکالیف ذیل برجام را اجرا کنید.
وی با تأکید بر اینکه طبق قانون اجرای برجام بازرسی‌ها باید تابع قوانین بین‌المللی بوده و مراکز نظامی فقط در صورت اجازه شورای عالی امنیت ملی مورد بازرسی قرار گیرد، گفت: طبق قانون اجرای برجام اگر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حفظ اسرار نظامی و امنیتی ما کوتاهی کند سطح همکاری ما با آژانس کاهش می‌یابد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به دل‌مشغولی درباره ایجاد محدودیت برای صنایع موشکی ایران در توافق هسته‌ای گفت: ما سلاح هسته‌ای نمی‌سازیم اما باید آمادگی داشته باشیم که اگر کسی ما را تهدید کرد پدافند به عمل آوریم.
* تصریح قانون اجرای برجام بر جلوگیری از نفوذ در کشور
وی با اشاره به قانون اجرای برجام به لزوم جلوگیری از نفوذ در کشور و تصریح اینکه شورای عالی امنیت ملی باید ضوابطی در این باره تدوین کند، گفت: درباره اقتصاد مقاومتی هم این قانون می‌گوید منابع آزاد شده نباید تبدیل به خرج روزمره شود. در نتیجه ما چفت و بست‌های مهمی در قانون اجرای برجام پیش‌بینی کرده‌ایم.
* من در پرونده هسته‌ای دخالت ندارم چرا که این پرونده رهبری است
لاریجانی با تأکید بر اینکه دخالتی در پرونده‌ای هسته‌ای ندارد، گفت: این، پرونده رهبری است و من هیچ نفع شخصی در آن ندارم و البته در مسائل هسته‌ای کشور کم اطلاع هم نیستم.
رئیس مجلس شورای اسلامی مجدداً تأکید کرد: بعضی افراد در قبال قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام به تعهد خود عمل نکردند.
براساس این گزارش، لاریجانی در ابتدای سخنان خود در این همایش با ابراز تأسف از اینکه برخی فرایض اصلی تفکر اسلامی در کشاکش مسائل بومی یا فرهنگ‌های مختلف دچار غفلت شده است، اظهار داشت: یکی از این فرایض امر به معروف و نهی از منکر است که مغفول ماندن آن اختصاص به این 10، 12 سال و یا پس از انقلاب ندارد.
وی از ایجاد فرهنگ غرب‌گرایی تحت تأثیر فرهنگ غربی در کشورهای اسلامی سخن گفت و افزود: امر به معروف و نهی از منکر فریضه‌ای مهم است که از سلامت اجتماعی صیانت می‌کند اما تحت تأثیر این فرهنگ به فراموشی سپرده شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: بعضی موضوعاتی که جنبه رکنی برای تفکر اسلامی دارد در بعضی فرهنگ‌های وارداتی رنگ باخته است.
وی افزود: آنقدر که در مورد امر به معروف و نهی از منکر در اسلام توصیه داریم در امور دیگر کمتر داریم و آن هم به این دلیل است که اجتماع مسلمین باید اجتماع برتر باشد.
لاریجانی با تأکید بر اینکه در تاریخ بشر حادثه‌ای مهمتر از قیام حسینی نداریم، گفت: در این واقعه که پس از 1400 سال از گذشت آن از علاقه‌مندان برای امام حسین (ع) عزاداری می‌کنند رکن مهم، امر به معروف و نهی از منکر بوده است.
وی با این پرسش که آیا در جامعه ما که مدعی حسینی بودن هستیم امر به معروف و نهی از منکر جایگاه خود را دارد، اظهار داشت: اگر این فریضه جایگاه خود را ندارد پس در تعشق ما به امام حسین علیه السلام نقصی وجود دارد زیرا رکن حقیقت حرکت ایشان امر به معروف و نهی از منکر است.
رئیس مجلس شورای اسلامی راه علاج مشکلات را فهم نقایص ذکر کرد و گفت: حقیقت امر به معروف و نهی از منکر چیست؟ یک دستورالعمل ساده است که به معنی رسیدگی به وضع جامعه، کشور و امت اسلامی به طور مستمر است.
وی با طرح این سؤال که آیا بدون بازرسی از خود می‌توانیم موفق باشیم؟ خاطرنشان کرد: آیا یک کارخانه بدون بازرسی امکان بهره‌وری بیشتر دارد؟ جامعه هم همین گونه است و امر به معروف و نهی از منکر در آن موضوع پیچیده‌ای نیست که یک تیتر دارد و آ‌ن رسیدگی به وضع خود و محاسبه خود است.
لاریجانی از ضرورت احساس «هم‌سرنوشتی» سخن گفت و خاطرنشان کرد: آیا می‌شود کسی بگوید من عضو امت اسلام هستم اما نسبت به سرنوشت مسلمانان بی‌تفاوتم؟ آیا ما امروز می‌توانیم ضجه مردم فلسطین را بشنویم و به آن توجه نکنیم؟ این یک بی‌خیالی و بی‌غیرتی است.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد