تسنیم: محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست خبری که ظهر امروز در دفتر مجمع تشخیص برگزار شد، ضمن عرض تسلیت به امام زمان(عج)، مقام معظم رهبری و امت اسلامی به مناسبت فاجعه منا و کشته شدن زائران بیتاللهالحرام، اظهار داشت: تعداد زیادی از زائران بیتاللهالحرام در زیر دست و پا و در اثر ضعفهایی که در اداره خانه خدا وجود داشت، کشته شدند و از این موضوع جهان اسلام متاثر شدند و باعث وهن مسلمانان در افکار عمومی جهان شد که چطور میشود مراسمی که به صورت تاریخی هر ساله برگزار میشده این همه کشته میدهد.
وی با نقطه امن دانستن خانه خدا گفت: چطور میشود خانه خدایی که باید امنترین نقطه در دنیا باشد و حتی نمیتوان به پرندگان در این نقطه آسیب رساند و صید ماهی در این ایام ممنوع است، چنین اتفاقی بیفتد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: تکرار این نا امنیها در خانه خدا به شکل فاجعهآمیزی موجب جریحهدار شدن احساسات و عواطف مسلمانان مخصوص ملت ایران شد. لذا تقاضا داریم که مسئولان کشور و دولت خدمتگذار خصوصا وزرای بهداشت، کشور و امور خارجه بازگشت جنازهها و مجروحان را به صورت جدی پیگیری کنند و همچنین وضعیت مفقودان را زودتر مشخص کنند تا این اضطراب در جامعه پایان یابد.
رضایی با اشاره به پیامدهای فاجعه منا اظهار داشت: تعداد زیادی از خانوادهها بعد از این حادثه با مشکلات زیادی روبرو هستند و ماهها طول میکشد که این مصیبت و داغ برطرف شود. لذا مسئولان نباید به دادن اطلاعیه اکتفا کنند و باید ماجرا را پیگیری کنند تا این درد و رنج کاهش یابد.
وی با اشاره به ابهامات فاجعه منا گفت: درباره حادثه منا ابهامات زیادی وجود دارد و چندین نظریه شکل گرفته است. اولین نظریه این است که فاجعه منا به دلیل اختلافات درون دستگاه حاکم سعودی رخ داده و گفته میشود با تیم جدیدی که در عربستان بر سر کار آمده تعدادی همکاری نمیکنند اختلافاتی بین آنها وجود دارد؛ یک نظریه دیگر این است که میگویند این حادثه به دلیل عدم رعایت نیروهای امنیتی و بستن یک یا 3 خیابان به وجود آمده و موجب شکلگیری تجمع زیاد شده است و مردمی که برنامهریزی کردند که چه ساعتی اعمال خود و رمی جمرات بپردازند، طبق آن ساعت به منا رفته ولی خیابانها بسته شد و انبوه جمعیت به وجود آمد و لحظه لحظه بر آن جمعیت اضافه شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: برخی دیگر میگویند که تیم امنیتی که مسئول عبور خودروهای سلطنتی بودند باعث بسته شدن خیابان شده و این تیم بامدیریت مکه هماهنگی نکرده بود؛ گفته میشود یک لشکر با 4 تیپ همیشه اداره مکه را در زمان حج برعهده دارند و در این مراسم نیروهای امنیتی و پلیس به برگزاری مراسم حج به آنها کمک میکنند. یعنی جمعیت حدود 60 هزار نفر پلیس، ارتش و نیروهای امنیتی کنترل حج را برعهده داشتند اما این نظریه مطرح است که این نیروها از چند ماه قبل وارد یمن شدند و نیروهای جدید بیتجربه و آموزش ندیده که با خیابانهای منا و عرفات و مکه آشنایی نداشتند، مسئولیت مراسم حج را پذیرفتند.
رضایی با اشاره به حضور خود در مراسم حج گفت: زمانی که فرمانده سپاه بودم، همراه آقایان لاریجانی و شمخانی به مکه رفتیم و در آنجا یک سرلشکر مسئولیت شهرستان مکه که از چند کیلومتر خارج از شهر شروع میشد و تا داخل مکه پیش میرفت را برعهده داشت و به ما نشان داد که تمام خیابانهای مکه با دوربینهای مداربسته کنترل میشود، لذا 20 سال پیش آنها سیستم اطلاعرسانی دقیقی داشتند که قاعدتا این سیستم ارتقاء پیدا کرده است. این سرلشکر به ما توضیح داد که کل اداره مکه دست ماست و ما به همراه نیروهای ارتش این شهر را اداره میکنیم.
وی افزود: نظریه چهارم میتواند نظر دقیقی باشد؛ البته دو مسئله به عنوان علل حادثه برجسته است؛ اول اینکه نیروهای آموزش دیده و قدیمی عربستان به یمن اعزام شدند و افراد بیتجربه مسئولیت اداره مراسم حج را برعهده گرفتند و دوم تخلف نیروهای امنیتی گارد محافظ مقامات سلطنتی و بستن خیابان از سوی آنها و منجر به این حادثه شده است. این دو تحلیل بیشتر در بین کارشناسان بحث میشود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تشکیل کمیته حقیقتیاب از سوی کشورهایی که بیشترین کشته را در این حادثه دادند، تصریح کرد: باید کمیته حقیقتیابی با شرکت ایران، نیجریه و مصر که بیشترین کشته را در این حادثه دادهاند، تشکیل شود و دولت سعودی از این کمیته دعوت کرده تا حقیقت ماجرا کشف شود چرا که اگر این حادثه به خوبی تحلیل نشود، هر آن امکان تکرار آن وجود دارد.
رضایی با اشاره به کشته شدن حدود 10 هزار نفر در کشور عربستان و در مراسم حج افزود: در 30 سال گذشته قریب به 10 هزار نفر در امنترین نقطه مذهبی و دینی کشته شدند که حادثه تلخی بود و باید تلاش شود تا از شکلگیری چنین حوادثی جلوگیری شود.
وی با گرامیداشت ایام دفاع مقدس گفت: از پژوهشگران و محققین کشور میخواهیم که با تامل دوران دفاع مقدس و این رویداد تاریخی را برای جوانان تضمین کنند؛ همیشه جنگ اتفاق نمیافتد و نباید هم اتفاق بیفتد. معمولا در جنگی که اتفاق میافتد، چندین نسل از درسهای آن استفاده میکنند لذا باید از این تجربه گرانقدر برای آیندگان استفاده شود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: یاد شهدای ارتش، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بسیج و نیروی انتظامی را گرامی داشته و مقاومت جانبازان و خانواده شهدا را میستاییم و بازگشایی مدارس و دانشگاهها را به دانشآموزان، دانشجویان، اساتید و معلمان تبریک میگوییم.
رضایی درباره مصوبات جلسه امروز مجمع تشخیص اظهار داشت: امروز رسیدگی به طرح دارایی مسئولان را در دستور کار داشتیم و اولین ماده این طرح تصویب شد؛ در اولین ماده طرح رسیدگی به دارایی مسئولان تعاریف، بحث و قرار شد سامانه الکترونیکی به وجود آید که مسئولان دارایی خود، فرزندان و همسر خود را در آن ثبت کنند.
وی افزود: این موضوع که ثبت دارایی مسئولان در حد خوداظهاری بماند یا به اطلاع عموم برسد یا نرسد، بعدا بحث میکنیم؛ خوداظهاری قطعی است و همه اعضا بر آن نظر دارند و در جلسه مجمع رای خواهد آورد ولی در خصوص افشای عمومی در جلسه آینده مجمع تشخیص تصمیم گرفته میشود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: پیش بینی میشود در 2 یا 3 جلسه آینده طرح رسیدگی به دارایی مسئولان از تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام عبور کند و ما صاحب قانون ثبت دارایی مسئولان خواهیم شد و این کار چند پله ما را در شاخص ادراک فساد بهبود میبخشد و چهره بینالمللی ما را بهتر خواهد کرد و باعث میشود نوعی پیشگیری در برخی تخلفات در کشور انجام شود چرا که وقتی مسئولان مرتب دارایی خود را اعلام و قوه قضائیه در جریان باشد، پیشگیری خوبی انجام میشو.
رضایی با تاکید بر اینکه مبارزه با فساد در کشور به طور جدی دنبال میشود، خاطرنشان کرد: ثبت و خوداظهاری دارایی مسئولان تنها راه مبارزه با فساد نیست بلکه مبارزه با فساد لایههای بعدی است و پس از عبور این قانون از مجمع تشخیص و اعلام نظر نهایی از سوی ما، موضوع بعدی که باید مورد بررسی قرار گیرد، قانون مبارزه با مفاسد اقتصادی (اختلافی بین مجلس و شورای نگهبان) است.
وی با اشاره به تصمیمات مهم تشخیص مصلحت در سال 94 یادآور شد: امسال مجمع تشخیص مصلحت نظام سه تصمیم مهم درباره شفافسازی گرفت؛ اول قانون پیشگیری از وقوع جرم بود که بررسی آن به اتمام رسید و ابلاغ شد دوم ثبت دارایی مسئولان و سوم مبارزه با مفاسد اقتصادی است که این 3 قانون که تا پایان آذرماه از تصویب مجمع تشخیص مصلحت، میتواند در افزایش سرمایه اجتماعی و شفافتر کردن مسائل تاثیرگذار باشد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به نفوذ آیتالله هاشمی رفسنجانی در بین سران عربستان چه اقدامی جهت پیگیری مراسم حج از سوی وی انجام شده است، گفت: آیتالله هاشمی در ابتدای جلسه امروز مجمع نطق مفصلی درباره حادثه منا داشت و به شدت از این حادثه متاثر شد ولی او برنامه خاصی درباره پیگیری این حادثه ندارد مگر اینکه از طرف دولت یا مجمع رسمی دیگری از وی تقاضا شودکه این موضوع را پیگیری کند.
رضایی درباره وظیفه وزیر امور خارجه در خصوص پیگیری فاجعه منا گفت: آقای ظریف به دنبال پیشنهاد مطرح شده یعنی تشکیل کمیته حقیقتیاب است. احتمالاتی که در جهان اسلام درباره علل وقوع حادثه منا شکل گرفته، به ضرر دولت عربستان است و عربستان الان هر اظهار نظری کند، مورد قبول جهان اسلام قرار نمیگیرد لذا اگر کمیته حقیقتیاب شکل بگیرد، به نفع دولت عربستان است.
وی ادامه داد: دولت جمهوری اسلامی باید برای تشکیل چنین کمیته ای اصرار کند و دولت عربستان نیز باید با این کمیته همکاری داشته باشد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره سفر رئیس جمهور به نیویورک خاطرنشان کرد: فرصت خوبی است برای روسای جمهور ایران که در نیویورک حضور یابند و تاکنون آنها از این فرصت خوب استفاده کردهاند. روسای جمهور ایران باید از میز و بلندگوی بینالمللی، اعتقادات و مواضع جمهوری اسلامی را مطرح کنند چرا که جوسازیهای فراوانی علیه ملت ما میشود.
رضایی با اشاره به دیدار اخیرش با سفیر آلمان اظهار داشت: اخیرا سفیر آلمان در ملاقاتی که با من داشت، گفت که من در بسیاری از کشورهای دنیا بودم و تنها کشوری که بین تصویر آن کشور در خارج و واقعیت درون آن فاصله زیادی است، ایران است و تمام هیئتهایی که از آلمان میآیند، نگران هستند ولی پس از رفتن از ایران به ما میگویند که چرا خارج از کشور از ایران اطلاعات غلط به ما میدهند.
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه مجمع تشخیص بازی مشورتی مقام معظم رهبری در تدوین سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، نهاد چه برنامهای برای تشکیل ستاد فراقوهای در بحث اقتصاد مقاومتی دارد، گفت: این ستاد باید در دولت تشکیل شود چرا که ستاد فراقوهای وضعیت فوقالعادهای را به کشور القا میکند و معلوم نیست که چقدر تاثیر دارد. دولت باید به صورت جدی این ستاد را تشکیل دهد ولی مهم مدیریت اجرایی عملیاتی در صحنه است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: اگر در این زمینه کاری میدانی نشود، چیزی محقق نمیشود؛ به طور مثال گفته میشود که باید سرمایههای خارجی به ایران آورده شود ولی وقتی خارجیها به محیط کسب و کار ما نگاه میکنند، سرمایههای خود را به ایران نمیآورند. اگر همه تحریمها برداشته شود و تحریم جدیدی در آینده صورت نگیرد اتفاق خاصی حاصل نمیشود. چرا که باید این ستاد مشکلات اجرایی و میدانی اقتصاد را حل کند.
رضایی در پایان در پاسخ به این پرسش که در شبکههای مجازی آمده که مسئولان عربستانی ایران را در حادثه منا متهم میکنند و میگویند که ایران از این اتفاق خوشحال است و برخی از مقامات دیگر عربستان ادعا میکنند که این حادثه قضا و قدر الهی بوده است، ارزیابی شما از این موضوع چیست، گفت: ما نمیتوانیم به شبکههای مجازی به عنوان موضع رسمی دولت عربستان تکیه کنیم. تاکنون حرفهایی که مقامات عربستان زدهاند در خصوص قضا و قدر بودن این حادثه بوده است و چیزی را به ایران نسبت ندادهاند.
وی یادآور شد:ایران داغدار است و در پی این ماجرا 3 روز اعزای عمومی اعلام کرد. بنابراین طرح این مسائل از سوی مقامات عربستان نبوده است و در سایتهای مجازی ممکن است هر کسی حرفی بزند.
دیدگاه تان را بنویسید