فارس: رفتار و کارهایش برای دولت کم حاشیه نداشته است؛ یکبار شیردال تقلبی را به جای نمونه اصلی اش و افتخار راهی تهران کرد و یکبار هم در یک برنامه زنده دفاع جانانه ای از قلیان کشی زنان کرد.
محمد علی نجفی این روزها یک سمت مهم در دولت دارد، سمتی که این مقدار بی سر و صدا بودنش در ایام پس از برجام که به قول دولتی ها قرار است دوران شکوفایی اقتصادی ما باشد عجیب است.
نجفی این روزها دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کشور است ولی ظاهرا هنوز دلش هوای سیاست دارد، این را می توان از حضورهایش در جلسات کارگزاران و البته عدم حضور رسانه ای در سمت دولتی اش به خوبی حس کرد.
دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کشور در مدت یک سال و چند ماهی که از مسئولیتش می گذرد تنها یک نشست خبری برگزار کرده و غیر از آن دیگر هیچ خبری از او نیست؛ البته جز همین اواخر که در جمع هم حزبی هایش حاضر شده و از وضعیت بد! ماه های آینده کشور گفته است.
نجفی در دولت یازدهم روند جالبی را طی کرده است؛ با معرفی به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش بر سر زبان ها افتاد، وقتی که رای نیاورد به معاون روحانی شد و بعد از چند ماه قلب درد را بهانه کرد و استعفا داد؛ ولی بازهم روحانی از او دل نکند و وی را دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کرد.
ولی این روزها و در حساس ترین شرایط اقتصادی کشور این سوال مهم ایجاد می شود که نجفی دبیر ستاد هماهنگ کننده دستگاه های اقتصادی کشور کجاست؟
نجفی؛ از معرفی به عنوان وزیر تا رسوایی «قلیانی» و «شیردالی»
حسن روحانی در روز تحلیف خود در مجلس لیست وزرای پیشنهادی اش را هم تقدیم کرد. در این لیست محمد علی نجفی که قبلا سال های در همین حوزه کار کرده، وزیر پیشنهادی برای آموزش و پرورش بود.
جلسه بررسی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش با توجه به رفتارهای نجفی در فتنه 88 یکی از جلسات پرتنش رای اعتماد در بهارستان بود.
علی رضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس یکی از تند ترین نطق ها را علیه نجفی انجام داد و در آن به اقدامات وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در فتنه 88 اعتراض کرد.
زاکانی نگاه نجفی به نظام جمهوری اسلامی را اینگونه تشریح می کن؛ «برخی از دوستان آقای نجفی در دورهای به وی گفتند که چرا در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا نمیشوید که وی پاسخ داد کسی باید در انتخابات کاندید شود که به حکومت اسلامی اعتقاد دارد.»
نماینده مردم تهران در ادامه نطق خود اما نقش نجفی در فتنه را شفاف تر کرد: «آقای لاریجانی در همین جا برای رسیدگی به اتهام تجاوزی که آقای کروبی مطرح کردند دو گروه تشکیل شد، هر دو گروه در مجلس به این نتیجه رسیدند که از اساس ادعای بیان شده غلط است ... به کروبی گفته شد که اکنون که متوجه دروغ بودن این ادعا شدید چرا اعلام نمیکنید که متاسفانه هیچ صحبتی بیان نشد؛ آقای نجفی در همان ایام، اقدام کروبی را شجاعانه و خداترسانه خوانده بود. آقای نجفی! از نظام و شهدا خجالت نکشیدید که بعدا بگویید این مباحث دروغ بود اما هیچ کس از شما نشنید که شما دروغ بودن این مباحث را بیان کنید.»
زاکانی در ادامه از سرکشی نجفی و خانمی که با عنوان «الف» از وی نام برد، انتقاد کرد و گفت که نجفی به همراه این خانم خود را نماینده موسوی و کروبی معرفی می کردند.
همین نطق زاکانی کار را برای نجفی سخت کرد و او در دفاعیات خود نیز نتوانست جواب قانع کننده ای به انتقادات نماینده تهران بدهد.
نتیجه رای گیری با اینکه به قول لاریجانی «ناپلئونی» بود ولی همان دو رای منفی اضافه، نجفی را از وزارت دور کرد.
رئیس دولت یازدهم اما نمیخواست به این زودی ها نجفی را از دست بدهد؛ تنها دو روز بعد از رای عدم اعتماد مجلس به نجفی، زمزمه های انتصاب وی در یکی از معاونت های ریاست جمهوری در میان رسانه ها قوت گرفت.
27 مرداد ماه یعنی سه روز پس از عدم اعتماد مجلس به نجفی، حکم روحانی برای معاون جدیدش روی خروجی پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری قرار گرفت.
رئیس دولت یازدهم نجفی را به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری منصوب کرد؛ حکمی که با توجه به فاصله کم صدورش با عدم اعتماد مجلس به نجفی شائبه هایی را برای نمایندگان ایجاد کرد.
الیاس نادران نماینده مردم تهران در مجلس یکی از کسانی بود که این حکم را خارج از چهارچوب آنچه «تعامل میان دولت و مجلس» عنوان کرد، دانست و گفت: «انتصاب نجفی به ریاست سازمان گردشگری از سوی رئیس جمهور به فاصله دو روز پس از رای عدم اعتماد مجلس به وی اقدامی بر خلاف اخلاق همکاری و بی توجهی به چارچوب های منطقی تعامل دولت و مجلس است.»
اما این مخالفت ها تاثیر بر روی انتخاب دولت نداشت و رئیس جمهور حاضر بود که هزینه های انتصاب نجفی را بدهد.
نجفی اما تنها چند روز زمان نیاز داشت که اولین حاشیه را برای خود و دولت به ارمغان آورد. همزمان با اولین سفر روحانی به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، توافقی میان سازمان میراث فرهنگی و یکی از دانشگاه های آمریکایی برای انتقال یکی از ارزشمندترین میراث باستانی ایران یعنی جام شیردال، صورت گرفت.
نجفی این اقدام آمریکایی ها را نشان دادن حسن نیت این کشور تفسیر کرد و روزنامه های اصلاح طلب و نزدیک به دولت نیز آنرا یک فتح باب در روابط ایران و آمریکا خواندند و تبلیغات وسیعی را بر روی آن انجام دادند.
تنها چند هفته زمان نیاز بود تا یک فاجعه برای سازمان میراث فرهنگی رخ دهد؛ «شیردال اهدا شده به ایران تقلبی از آب در آمد»
این خبر سیلی از انتقادات را به سمت نجفی روانه کرد ولی پاسخ روشنی به این انتقادها از سوی رئیس سازمان میراث فرهنگی داده نمی شد.
در همین گیر و دار و در اواخر مهر ماه سال 92 نجفی میهمان یک برنامه زنده «پایش» شبکه یک سیما شد؛ برنامه ای که بر حاشیه های چند هفته گذشته اطراف وی افزود.
نجفی در این برنامه در پاسخ به سوالی درباره جام شیردال و طرح موضوع تقلبی بودن آن پاسخ عجیبی داد؛ «شیردال، ولو اینکه تقلبی باشد اقدامی حاصل از حسن نیت آمریکا باید تلقی کنیم این جام، در سال 2003 توسط آمریکایی ها ضبط شده و 3 کارشناس آمریکایی، حکم اصل بودن آن را داده اند.»
اما نقطه اوج حرف های حاشیه دار نجفی زمانی بود که وی درباره عرضه قلیان در مکان های عمومی و سفره خانه های سنتی صحبت کرد؛ «جلوی قلیان را بگیریم همراه با قلیان چیزهای دیگری هم وارد فضای خانه می شود...حالا بنده با همسرم یا دخترم رفتیم قلیان بکشیم دو پک هم آنها بزنند چه مشکلی دارد؟ می دانم خیلی ها با حرفهای من مخالف هستند اما ببینیم مجموع محدودیت ها قابل دفاع هستند؟ اگر بناست قلیان باشد، برای زن و مرد نباید تفاوت باشد.»
این اظهارنظر عجیب درباره «قلیان کشی» خانم ها برای معاون رئیس جمهور نه تنها در راستای کم شدن حاشیه ها عمل نکرد، بلکه انتقادها به عملکرد وی را بیش از پیش کرد.
نجفی؛ از استعفای پرحاشیه تا انتصاب ناگهانی
بهمن ماه سال 92 شایعه پایان کار محمد علی نجفی در سازمان میراث فرهنگی شنیده می شد اما نه تنها خود نجفی که حتی معاونین وی نیز این موضوع را به شدت تکذیب می کردند.
شایعه رفتن نجفی (که چند هفته قبل درگیر بیماری قلبی شده بود) از سازمان میراث فرهنگی با همه تکذیب ها بالاخره در 10 بهمن ماه همان سال رنگ حقیقت به خود گرفت و روحانی ضمن پذیرش استعفای وی سمت جدیدی به نجفی داد.
روحانی در همان نامه پذیرش استعفای نجفی که دلیل آن بیماری و کسالت جسمی ذکر شده بود، وی را به عنوان دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کشور منصوب کرد؛ سمتی که در شرایط جاری کشور قطعا فشار بیشتری را بر روی دوش نجفی می گذاشت، اما ظاهرا اصرار داشت که این فرد خاص حتما یک سمت در دولت داشته باشد.
روحانی البته این اصرار به حضور نجفی در دولت را در جای دیگری هم مورد تاکید قرار داده بود.
نجفی که به گفته خودش ابتدا این موضوع را با جهانگیری معاون اول رئیس دولت یازدهم مطرح کرده، درباره ملاقاتش با روحانی درباره موضوع استعفایش نکته جالبی را مطرح می کند؛ «آقای روحانی به من گفت حیفم می آید از دولت بروی و فعلا برگه استعفایت را به من نده چون اگر به من بدهی این خبر از دولت درز می کند»
چند روز بعد اما یکی از نشریات نزدیک به دولت دلیل جالب توجهی را درباره استعفای نجفی ذکر کرد.
این نشریه در مطلب خود نوشت: «در میان تمام اخبار و شایعاتی که درباره دلایل کنارهگیری محمدعلی نجفی مطرح میشود، این شایعه که نقطه شروع ماجرا به گزارشی باز میگردد که از سوی یک «آشنا» در نهاد ریاستجمهوری درباره عملکرد نجفی تهیه شده، در برخی محافل به گوش میرسد؛ گزارشی که عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری را در 100روزه ابتدایی شروع به کار دولت یازدهم زیر سوال برده است.»
البته حسام الدین آشنا که احتمالا منظور اصلی این نشریه بوده در وبلاگ خود این مساله را تکذیب کرد ولی بر اساس شنیده ها همین گزارش باعث دلسردی و استعفای وی شده است.
مشاور پرحاشیه این روزها کجاست؟/ هماهنگی اقتصاد کشور یا هماهنگی حزب متبوع؟!
دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کشور در طول بیش از یک سال و نیم از حضورش در این سمت تنها یک بار نشستی خبری روبروی خبرنگاران نشست و از وضعیت اقتصادی کشور برای آنها گفت.
18 مردادماه سال 93 آخرین باری بود که خبرنگاران در ساختمان کوثر نهاد ریاست جمهوری توانستند حال وضعیت اقتصادی کشور را از دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کشور بپرسند.
البته نجفی چند روز بعد حکم سرپرستی وزارت علوم را که با استیضاح و برکناری فرجی دانا توسط مجلس بدون وزیر مانده بود را هم گرفت تا شایعه رفتنش از ستاد هماهنگی قوت بگیرد، اما نجفی در همان سمت قبلی خود ماندگار شد.
اما در شهریور ماه سال ۹۳ وی در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوالی درباره آینده کاریاش در دولت با توجه به قبول سرپرستی وزارت علوم و دبیری ستاد هماهنگی اقتصادی کشور گفته بود « من دیگر قادر به ادامه مسئولیت در دبیری ستاد هماهنگی اقتصادی کشور نیستم و امیدوارم رئیس جمهور فرد دیگری را به این سمت منصوب کند» اما این انتصاب هیچگاه رخ نداد و تنها برخی گزینههای جایگزینی وی به عنوان حدس و گمان در رسانه ها مطرح شدند.
در حالی که یک سال از حضور عدم حضور جدی رسانه ای محمد علی نجفی می گذشت، خبر حضورش در نشست مشترک شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی با دبیران استانی این حزب منتشر شد.
وی در این جلسه به ارائه گزارشی از وضعیت اقتصادی کشور برای هم حزبی هایش و همچنین مشکلات مربوط به سرمایه گذاری پرداخت.
آفتابی شدن نجفی در آستانه انتخابات و حضور فعالش در جمع کارگزاران سازندگی، آنهم با قلب بیماری که بهانه وی برای کناره گیری از سمت معاونت رئیس جمهور بود، کمی قابل تامل است.
اکنون سوال جدی ایجاد شده این است که چطور محمد علی نجفی که اداره سازمان میراث فرهنگی برای وی سخت بود، این روزها هم دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کشور است، هم به رئیس جمهور مشاوره می دهد و هم در جمع هم حزبی هایش آماده انتخابات مجلس نهم می شود.
حال باید دید که آیا مشاور رئیس جمهور و دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی کشور که تا قبل از موسم انتخابات خبری چندانی از وی نبود، در آستانه انتخابات مجلس نهم بیشتر خود را آفتابی می کند یا خیر؟
دیدگاه تان را بنویسید