کمالوندی: از گزارش آژانس نگرانی نداریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی از ارائه مراتب مدنظر آژانس در چارچوب توافق اخیر میان دو طرف در وین خبر داد.
کمالوندی همچنین در رابطه با سرنوشت ذخایر اورانیوم غنی شده ایران که بیش از 8 تن است گفت: طبق برجام ما پذیرفتیم که 300 کیلو اورانیوم به طور ذخیره در کشور در مدت اجرای برجام داشته باشیم و برای مازاد آن سه راه پیش رو داریم. حالت اول این است که آنها را به سوخت تبدیل کنیم. حالت دوم این که آن را صادر و در ازای آن مواد خام اولیه (اورانیوم طبیعی) بگیریم که با توجه به پیگیریهایی که با روسیه داشتهایم و صحبتهای اولیه که انجام شده میتوانیم این تعامل را با روسها داشته باشیم و معادل اورانیوم غنی شده، اورانیوم طبیعی دریافت کنیم. البته هزینهای که ایران صرف غنیسازی کرده است را در تلاشیم دریافت کنیم و حالت سوم رقیقسازی است که ترجیح ما چنین کاری نیست چرا که به صرفه نیست.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به ایسنا مبنی بر این که گزارش بعدی مدیرکل آژانس بینالمللی با توجه به تصویب قطعنامه 2231 به نظر پیچیده میآید و مشخص نیست که آژانس بینالمللی در این گزارش درباره فعالیتهای هستهای ایران بعد از 14 جولای (روز توافق ایران و 1+5 بر سر برجام) به قطعنامه 2231 مراجعه میکند یا شش قطعنامه قبلی در شورای امنیت؟ گفت: ما انتظار داریم آژانس آن چه که به او محول شده است و وظیفهاش است انجام دهد. ما همواره نسبت به استناد آژانس به قطعنامههای شورای امنیت اعتراض داشتهایم چرا که ما آنها را قبول نداریم و یا این که همواره به آژانس گفتهایم میتواند به جای عنوان ابعاد نظامی احتمالی از عنوان مسائل گذشته و حال استفاده کند. اما متاسفانه این رویکرد را نداشته است.
کمالوندی گفت: البته آژانس بینالمللی در تنظیم گزارشهایش سیاسی عمل میکند. وقتی آژانس به صورت غیرضروری به جزییات فعالیتهای هستهای ایران میپردازد هدفش القای برخی مسائل به ذهن مخاطب است و ما بارها نسبت به این رویکرد تذکر دادهایم. در عین حال معتقدیم موضوع هستهای راهکار سیاسی دارد و اگر به سمت حل شدن این پرونده برویم در مسیر سیاسی خواهد بود.
وی ادامه داد: تلاش داریم آژانس با استفاده از فضای سیاسی ایجاد شده پس از توافق آژانس از اصطلاحات حقوقی و فنی با بار سیاسی کمتری استفاده کند و بر روی ریل تخصصی خود قرار گیرد. ما از گزارش آژانس نگرانی نداریم در عین حال که حتما پیگیر آن هستیم تا آژانس در ادبیات خود در گزارشهای بعدی تجدیدنظر کند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره توافق میان ایران و آژانس برای حل مسائل گذشته و حال گفت: این توافق بسیار مهم و خوب است. مساله مهم در آن زمانبندی است. این که برای یک بار طی 13 سال گذشته تمام موضوعاتی که ما با آژانس داشتیم و باقیمانده مشخص و فارغ از آنکه رای آژانس چه خواهد بود به ما ارائه کنند و پاسخ دهیم. ما خواستار آن هستیم که این موارد طوری باشد که دیگر هیچ چیز به آنها اضافه نشود و خوشبختانه برجام هم کمک کرد تا توافق بر سر حل مسائل گذشته و حال سرعت پیدا کند. برای ارائه پاسخها و گرفتن نظر آژانس زمانبندی مشخصی وجود دارد و باید تا 15 دسامبر 2015 این مساله حل و فصل شود.
کمالوندی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر این که جمله «نتیجهگیری وسیعتر» چه تعریفی در برجام دارد؟ گفت: این یک اصطلاح پروتکلی است که آژانس برای رسیدن به نتیجه موثق از آن استفاده میکند مبنی بر این که چه فعالیتهای اعلام شده و چه اعلام نشده، صلحآمیز است تا آژانس بگوید که نتیجهگیری وسیع خود را انجام داده است. فرض آژانس این است که ممکن است کشور مذکور فعالیت و تاسیساتی را اعلام نکند و برای این که مطمئن شوند موردی اعلام نشده باقی نمانده است باید یک سری کارها را انجام دهند که این براساس پروتکل است. درباره ژاپن این نتیجه گیری 5 سال طول کشید و بعد از آن کارت سفید به آن داده شد. برای ایران این زمان 8 سال دیده شده است، اما این زمان میتواند کمتر هم باشد و بعد از آن وضعیت ایران در آژانس عادی میشود.
کمالوندی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر این که آقای عراقچی گفتهاند قرار است افق 15 ساله برنامه هستهایمان را به آژانس دهیم تصریح کرد: از آن جا که پروتکل الحاقی به طور داوطلبانه در چارچوب برجام قرار است اجرایی شود، الزام می کند که برنامه 10 ساله کشور مذکور ارائه شود و هر سال نیز این برنامه تمدید شود و قرار است ما این برنامه را ارائه کنیم.
او درباره تحقیق و توسعه نیز خاطرنشان کرد: برنامه تحقیق و توسعه کشور بلندمدتتر است و این که گفته میشود افق 15 ساله به این منظور است که برخی برنامههای ما زمان بیشتر از 10 سال را میبرد و البته ارائه این برنامه نشان میدهد که بعد از 10 سال ما کار را به چه نسبت و با چه سرعت و کیفیتی شروع خواهیم کرد و تا یک ماه آینده برنامه کلی را ارائه میکنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به 190 هزار سو غنیسازی که باید پس از سال هشتم صورت گیرد گفت: از سال 10 به بعد حرکت رو به بالایی در صنعت هستهای خواهیم داشت و ماشینهای پیشرفته سانتریفیوژ از سال 10 و 11 تولیدشان آغاز میشود و زیرساختهای آنها ایجاد و در سنوات بعد میزان غنیسازی موردنظر تولید میشود. 190 هزار سو که رهبری عنوان کردند صرفا یک مقیاس بود و ایشان مدنظرشان بسیار بیشتر از این میزان است. این میزان معیاری برای اندازهگیری نیاز برای یک سال فعالیت راکتور بوشهر است.
وی گفت: ایران به لحاظ منابع اورانیوم خیلی قوی نیست که بخواهد از همه منابع اورانیوم خود به یکباره استفاده کند.
دیدگاه تان را بنویسید