انگلیس:حتی با توافق از رفتار ایران نگرانیم
سفیران کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس در آمریکا که اعضای اروپایی گروه موسوم به ۱+۵ هستند در نشستی مذاکرات هستهای ایران را مورد بررسی قرار دادند.
فارس: سفیران کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس در آمریکا که اعضای اروپایی گروه موسوم به ۱+۵ هستند در نشستی مذاکرات هستهای ایران را مورد بررسی قرار دادند.
«ژرارد آرواد»، «پیتر وستماکوت» و «پیتر ویتیگ» که به ترتیب سفیران فرانسه، انگلیس و آلمان در آمریکا هستند در این نشست که روز سهشنبه در اندیشکده «شورای آتلانتیک» برگزار شد «تأثیرات توافق موقت هستهای با ایران بر منافع اروپا» را مورد بررسی قرار دادند.
سفیر فرانسه در آغاز این نشست به شرح سابقه مذاکرات هستهای تا سال ۲۰۱۲ پرداخت و یادآوری کرد که ایران در سال ۲۰۰۵ تمام برنامه غنیسازی خود را متوقف کرده بود.
«آرواد» دولت وقت ایران در سال ۲۰۰۵ را به عدم جدیت در مذاکرات متهم کرد و گفت که ایرانیها تنها پس از احساس فشار تحریمها بار دیگر پای میز مذاکره آمدند.
سفیر آلمان در ادامه تفاهم حاصل شده بین ایران و گروه ۱+۵ در لوزان را تحول مثبت خواند اما گفت که مسیر سختی در ادامه پیش روی مذاکرهکنندگان قرار دارد.
وی با بیان اینکه وظیفه هیأتهای دیپلماتیک در ادامه این مسیر پیدا کردن راه حلی جامع برای پایان دادن به تنشها بر سر برنامه هستهای ایران پیدا کنند به محورهای اختلافی دو طرف پرداخت و گفت: «پرانترهای زیادی باقی ماندهاند.»
«پیتر ویتیگ» در ادامه زمانبندی تحریمها و در نظر گرفتن سازوکارهایی برای پایش و راستیآزمایی از برنامه هستهای را از جمله اختلافها دانست.
این دیپلمات آلمانی سپس به ذکر مفادی از توافقنامه هستهای احتمالی مانند محدودیت ۱۵ ساله غنیسازی، کاهش دو سوم سانتریفیوژها و محدودیت غنیسازی ۳ درصدی پرداخت.
او همچنین با بیان اینکه رفع تحریمها علیه ایران به صورت «تدریجی» خواهد بود گفت که این محدودیتها در بهترین حالت تا پایان سال ۲۰۱۵ علیه ایران برداشته نخواهند شد. «ویتیگ» تأکید کرد در صورت نقض توافق از سوی ایران تحریمها بازگشتپذیر خواهند بود.
سفیر آلمان علاوه بر این تأکید کرد که در صورت شکست دیپلماسی، نظام بینالمللی تحریمها فرو میپاشد و کشورها مایل به همکاری علیه ایران نخواهد بود.
«پیتر وستماکوت»، سفیر انگلیس اظهارات خود را با تبعات توافق هستهای در منطقه آغاز کردو گفت: «ما از ابتدا همگی به صراحت گفتهاین در صورتی که نتوانیم به توافق خوب دست پیدا کنیم، توافقی در کار نخواهد بود.»
این دیپلمات انگلیسی در واکنش به لفاظیهایی مبنی بر احتمال اقدام کشورهای حاشیه خلیج فارس برای توسعه برنامه هستهای خود و راه افتادن رقابت تسلیحاتی در منطقه هم گفت: «ما معتقدیم این توافق به رقابت تسلیحاتی در منطقه منجر نخواهد شد.»
سفیر انگلیس علاوه بر این افزود: «توافق هستهای به معنای آن نیست که ما داریم به آن دسته از فعالیتهای منطقهای نگرانکننده ایران چشم میبندیم.»
«وستماکوت» همچنین دیدار باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا با سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را یادآوری کرد و گفت که کشورهای مذاکرهکننده امنیت این کشورها را در نظر میگیرند. وی علاوه بر این گفت: «امنیت اسرائیل همواره مد نظر ما است.»
پس از سفیر انگلیس، دیپلمات فرانسه بار دیگر به اظهارنظر پرداخت. وی نقش ایران در منطقه، به خصوص در سوریه را «مهم» دانست و تأکید کرد همبستگی بینالمللی «دلیل موفقیت نظام تحریمها علیه ایران» بوده است.
«آرواد» هدف از اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران را بر هم زدن معادلات تهران دانست و مدعی شد دولت این کشو پس از تحریمها، بهای عدم شرکت در مذاکرات و ادامه برنامه هستهای را بالا دید. او تأکید کرد برداشتن تحریمهای ضد ایرانی به سرعت اتفاق نخواهد افتاد.
دیپلمات فرانسه در ادامه با بیان اینکه تاریخ پایانی مذاکرات هستهای ممکن است «مبهم» باشد گفت که احتمال دارد دو طرف نتوانند در ضربالاجل خودخوانده ۳۰ ژوئیه توافق کنند. وی گفت که مذاکرات به کندی پیش میروند.
سفیر آلمان درباره اثرات تحریمهای اقتصادی ایران بر اقتصاد اروپا، ایران را بازاری جاذب برای کشورهای اروپایی توصیف کرد و گفت بسیاری از شرکتها دوست دارند در این کشور کار کنند.
او با وجود این گفت در صورتی که توافق حاصل نشود، نظام تحریمها افزایش خواهند یافت. وی بار دیگر تأکید کرد اگر کنگره آمریکا توافق را تأیید نکند، جامعه بینالمللی تمایلی به ادامه تحریمها نخواهد داشت.
«ژرارد آرواد»، سفیر فرانسه در ارتباط با جذاب بودن بازار اقتصادی ایران برای کشورهای اروپایی گفت که ولع تاجران آمریکایی برای توافق هستهای با ایران کمتر از کشورهای اروپایی نیست.
دیپلمات آلمان سپس هشدار داد گره زدن مسائلی مانند رفتار ایران در منطقه به توافق هستهای احتمالی عاملی است که میتواند مذاکرات را نابود کرده و توافق احتمالی را به شکست بکشاند.
سفیر انگلیس وجود «نظامهای بازرسی مناسب» را شرط توافق هستهای با ایران دانست و گفت: «این بخش مهمی از مذاکرات با ایران را تشکیل خواهد داد.»
دیدگاه تان را بنویسید