مشرق: جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در تالار جفرسون وزرات خارجه این کشور میزبان سران رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین برای آغاز دور تازه مذاکرات سازش بود که جلسه مقدماتی را با نمایش افطار آغاز کردند. در یک سوی میز افطار، جان کری به همراه مارتین ایندیک سفیر سابق آمریکا در اسرائیل و در سوی دیگر «تزیپی لیونی» وزیر دادگستری اسرائیل در کنار «صائب عریقات» مذاکرهکننده ارشد هیئت فلسطینی به همراه «محمد شتایه» دیگر مذاکرهکننده تشکیلات خودگردان حضور داشتند.
در این جلسه ابتدا جان کری پیام باراک اوباما به دور تازه مذاکرات سازش را قرائت کرد. اوباما در این پیام اظهار داشت:«هنوز دشوارترین بخش از مذاکرات فرا نرسیده اما من امیدوار هستم طرفهای فلسطینی و اسرائیلی با حسن نیت، دقت و اراده قوی این مذاکرات را دنبال کنند. دو طرف مذاکره کننده باید سخت کار کنند و خود را برای تصمیم گیری های دشوار در آینده آماده کنند.» جان کری در این جلسه سوالاتی درباره موارد اصلی مناقشه از جمله تعیین مرزها، امنیت، رود اردن و بیتالمقدس خطاب به دو طرف مطرح کرد. به گزارش منابع اطلاعاتی اسرائیل، مهمترین موارد مطرح شده در اولین نشست مذاکرات سازش حول سه محور اساسی مورد سوال از نتانیاهو بوده است: آیا نتانیاهو به مفاد ابتکار «ترتیبات امنیتی در برابر مرزها» که ایهود اولمرت نخستوزیر پیشین این رژیم در سال 2009 با آن موافقت کرد پایبند است که براساس آن 94/6 درصد از کرانه باختری به فلسطینیان واگذار خواهد شد؟ در صورت مخالفت با این طرح و با توجه به اینکه در حال حاضر 9/8 درصد از کرانه باختری تحت اشغال شهرکنشینان است، نتانیاهو چه جایگزینی در مورد عقبنشینی از کرانه باختری در نظر دارد؟ گرچه این
راهکار هرگز مورد موافقت طرف فلسطینی نبوده است، اما جان کری تلاش میکند مذاکرات را از این نقطه و برای متقاعد کردن طرف اسرائیلی در این دور، آغاز کند.
جان کری در این جلسه همچنین از نتانیاهو خواست تا در مورد چگونگی خروج اسرائیل از مناطق یاد شده توضیح دهد و تاکید نتانیاهو بر حضور امنیتی نیروهای این اسرائیل در بخش شرقی رود اردن به چه معناست؟ آیا به معنای حضور یهودیان در این مناطق است یا حضور نظامی اسرائیل؟ چگونگی کمکهای مالی اسرائیل برای بالا بردن سطح زندگی فلسطینیان در کرانه باختری که سالها تحت محاصره این رژیم بودهاند، دیگر سوال جان کری از طرف اسرائیلی بود. آخرین مورد که جان کری خطاب به هر دو طرف بیان کرد، حضور نیروهای بینالمللی حافظ صلح در منطقهای حایل میان نیروهای اسرائیلی و فلسطینی بود. محمود عباس در پاسخ به این طرح روز دوشنبه در سفر به قاهره اعلام کرده بود با حضور نیروهای سازمان ملل (یونیفیل)، نیروهای چندملیتی و حتی نیروهای ناتو مخالفتی نخواهند داشت اما حتی یک یهودی - چه نظامی و چه غیرنظامی - نباید در قلمرو فلسطینیان باقی بماند.
براساس جزئیات منتشر شده از طرح جان کری، قرار است مذاکرات آتی حول محور توافقنامه صلح موقت - بدون تعیین مرزهای نهایی - صورت بگیرد تا دولت فلسطینی در مرزهای کرانه باختری که اسرائیل از آنها عقبنشینی خواهد کرد، مستقر شود. تامین امنیت مناطق تحت کنترل دولت فلسطینی نیز بر عهده ائتلاف سهگانهای متشکل از نیروهای آمریکایی، اسرائیلی و فلسطینی خواهد بود و برخی از مناطق شهرکسازی شده در کرانه باختری نیز باید تخلیه و تحویل فلسطینیان شود. در این طرح همچنین توافق شده است که مذاکرات صلح بیش از 9 ماه و تا ماه مارس 2014 به طول نیانجامد و اسرائیل در این مدت ساخت و ساز در مناطق موسوم به «یهودا و سامریه» در کرانه باختری را متوقف کند. این توقف ساخت و ساز شامل بیتالمقدس و دیگر شهرکهای کرانه باختری نخواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید