همه راهها به دولت وحدت ملی ختم می شود!
هاشمی با برجسته کردن دولت وحدت ملی هم نقش آفرینی و حضور خود در عرصه سیاسی را تضمین می کند و هم راه ورود اصلاح طلبان به ساختار سیاسی را باز می کند. اما همانگونه که در گزارش هایی قبلی اشاره رفت، ایده دولت وحدت ملی به دلایل مختلف در دوره های گذشته مورد استقبال گروه های سیاسی و افکار عمومی قرار نگرفته و با توجه به شواهد و قرائن موجود به نظر نمی رسد در انتخابات پیش رو هم مورد اقبال قرار گیرد.
سرویس سیاسی«فردا»: آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگویی با یک روزنامه اصلاح طلب خبر کاندیداتوری خود برای انتخابات ریاست جمهوری آینده را تکذیب کرده است. هاشمی در روزنامه ای این خبر را تکذیب کرده که پیش از این و برای اولین بار همین روزنامه طرح نامزدی هاشمی را مطرح کرده بود!
سایت « فردا» بعد از طرح نامزدی هاشمی توسط روزنامه آرمان، در چند گزارش تحلیلی( اینجا و اینجا ) تصریح کرد که مساله نامزدی هاشمی رفسنجانی در حقیقت آدرس غلط دادنی است برای رسیدن به یک هدف دیگر. هدفی به نام تحقق ایده « دولت وحدت ملی».
در یکی از گزارش های فردا که به کیفیت نقش آفرینی هاشمی رفسنجانی در انتخابات اختصاص داشت، 4 گمانه مورد اشاره قرار گرفت؛ اول معرفی کاندیدای نزدیک به خود از طیف کارگزاران یا یکی از چهره های اصلاح طلب و حمایت قاطع از او. بر اساس این فرض گزینه هایی همچون جهانگیری، روحانی و محمد علی نجفی و محمدرضا عارف به عنوان گزینه های مورد حمایت هاشمی مطرح شده بودند.
گزینه یا گمانه دوم اما حضور در نقش ریش سفید و دلسوز نظام و انقلاب و تاکید بر معرفی یک کاندیدای مورد حمایت همه جناح های سیاسی در قالب طرح « دولت وحدت ملی» است.
گزینه سومی که برای آیت الله هاشمی قابل تصور بود، عدم توجه جدی به انتخابات و سکوت در برابر آن بود. سیاستی که در انتخابات مجلس نهم در پیش گرفت و با مناسب ندیدین شرایط به هر دلیل تنها به حضور یافتن در پای صندوق رای اکتفا کرد.
گمانه چهارم هم همان بود که روزنامه آرمان آن را مطرح کرده بود یعنی حضور مستقیم او در قامت کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری.
در همان گزارش تاکید شده بود که نزدیکترین گمانه، گزینه دوم و برجسته کردن ایده دولت وحدت ملی است. گذشت روزها و تحولات بعدی سیاسی در همین چند هفته مشخص کرد که پیش بینی سایت «فردا» بیراه نبوده است.
تحرکات ناطق نوری و انتشار خبرهایی درباره علی اکبر ولایتی بیشتر شد و هاشمی خود نیز در سخنانی صریح از طرح دولت وحدت ملی رونمایی کرد. او در دیدار با جمعی از رزمندگان و ایثارگران دوران دفاع مقدس لوازم و زمينههاي مناسب خروج از مشكلات فعلي را ايجاد وفاق و وحدت ملي، فضاي باز سياسي، توجه به خواست مردم، اجراي كامل قانون اساسي، سياست تنشزدايي و حل مشكلات بينالمللي عنوان كرد و گفت:« در اين مسير ميتوانيم با مبنا قرار دادن سياستهاي كلي مورد تاييد رهبر انقلاب و تدوين برنامههاي كارشناسانه و ايجاد دولت وحدت ملي به پيشرفت و سربلندي كشور و نظام كه خواست رهبر معظم انقلاب نيز هست، تحقق ببخشيم».
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه اخیر خود با روزنامه آرمان هم در باره طرح نامزدی خود توضیح داده و ضمن تکذیب قصد خود برای کاندیداتوری وحدت را مناسب شرایط حال دانسته است؛ « قانوناً هيچ منعي برای كانديداي رياست جمهوري ندارم. ولي من ديگر آمادگي اين كار را ندارم. در دورهاي هم كه آمدم، صد بار تأكيد كردم كه ترجيح دارد انسان جوانتر و تازه نفسي وارد شود و ما حمايتش كنيم...».
همه راهها به دولت وحدت ملی ختم می شود!
در مجموع سخنان هاشمی رفسنجانی در گفتگو با روزنامه یاد شده، در خصوص انتخابات ریاست جمهوری دو محور برجسته دارد با یک نتیجه مشخص. دو محور مذکور یکی برجسته کردن مواضع و انتقادات هاشمی از روند مدیریت اجرایی کشور در چند سال گذشته است و محور دوم تاکید بر وحدت که نتیجه هر دو مورد یاد شده نیز چیزی نیست جز ضرورت تشکیل دولت وحدت ملی برای برون رفت از وضع موجود.
در حقیقت هاشمی و طرفداران او با یادآوری انتقادات خود از مدیریت کشور، تصویری منجی گونه از او ترسیم می کنند که مواضع او و انتقاداتش درست بوده و لذا راه حل برون رفت از وضعیت موجود هم ایده ها و برنامه های هاشمی رفسنجانی است. آنها می خواهند این گزینه را جا بیاندازند که تنها هاشمی و طرفداران او در صف منتقدین شیوه های مدیریتی دولت بوده اند. این در حالی است که اصول گرایان منتقد در طول سالهای گذشته بیشترین و صریح ترین انتقادات را نسبت به شیوه های مدیریت اجرایی کشور داشته اند. و اتفاقا پیش بینی های دقیقی هم از وضعیت فعلی کشور در سالهای گذشته داشتند.
مدل اجرایی یا پیشنهاد هاشمی که قرار است«منجی» جلوه کند هم چیزی نیست جز مدل دولت وحدت ملی. یعنی همه فرض ها و مقدمه چینی های سیاسی و انتخاباتی هاشمی رفسنجانی در نهایت به این نقطه می رسد که دولت وحدت ملی تشکیل شود.
از علی اکبر ناطق نوری و علی اکبر ولایتی به عنوان گزینه های مطرح برای محق کردن دولت وحدت ملی یاد می شود. دو چهره ای که از روابط حسنه ای با هاشمی برخوردارند و پیروزی هر کدام از آنها به معنی ادامه نقش آفرینی هاشمی رفسنجانی در عرصه سیاسی است.
هاشمی با برجسته کردن دولت وحدت ملی هم نقش آفرینی و حضور خود در عرصه سیاسی را تضمین می کند و هم راه ورود اصلاح طلبان به ساختار سیاسی را باز می کند. اما همانگونه که در گزارش هایی قبلی اشاره رفت، ایده دولت وحدت ملی به دلایل مختلف در دوره های گذشته مورد استقبال گروه های سیاسی و افکار عمومی قرار نگرفته و با توجه به شواهد و قرائن موجود به نظر نمی رسد در انتخابات پیش رو هم مورد اقبال قرار گیرد.
مبنا و اساس ایده دولت وحدت ملی بر اجماع گروه های سیاسی به جای رقات سیاسی استوار است. یعنی برای عملی شدن این ایده اساسا رقابت معناداری در فضای سیاسی شکل نخواهد گرفت و این نظر ریش سفیدان و بزرگان جناح های سیاسی است که برخی می کوشند بر مردم تحمیل می شود.
دیدگاه تان را بنویسید