توضیحات افروغ درباره سخنان امروز امام جمعه مشهد
حضرت امام(ره): «بدیهی است تصدی حکومت به دست آوردن یک وسیله است، نه اینکه یک مقام معنوی باشد، زیرا اگر مقام معنوی بود، کسی نمی توانست آن را غصب کند یا رها سازد. هرگاه حکومت و فرماندهی وسیله اجرای احکام الهی و برقراری نظام عادلانه اسلام شود، قدر و ارزش پیدا می کند و متصدی آن صاحب ارجمندی و معنویت بیشتر می شود»( همان، ج 4، ص، 417)
دکتر افروغ درباره سخنان امروز امام جمعه مشهد توضیحاتی را منتشر کرد.
به گزارش خبر آنلاین متن یادداشت ایشان به این شرح است:
امام جمعه محترم مشهد در نماز جمعه مورخ ۳۰/۱۰/۹۰ مطالبی ایراد فرمودند که ظاهراً تعریضی به عرایض بنده در برنامه پارک ملت بوده است. با تشکر از ایشان و با استناد به عبارات ایشان توضیحاتی به عرض خوانندگان محترم میرسانم. ایشان میفرمایند:
«نقد سازنده از عملکرد کارگزاران نظام اشکالی ندارد، اما نقد از خود نظام قابل قبول نیست. زیرا نظام خودش قابل نقد نیست»
«امروز بر روی کره زمین برای اجرای عدالت آیا از نظام بالاتر و مؤثرتر نظامی وجود دارد.»
اولاً جای سپاس است که نقد از عملکرد کارگزاران را بلا اشکال دانستهاند، که این بخشی از عرایض بنده است. ثانیاً اگر به همین عبارات ایشان توجه شود، کاملاً معلوم نیست که ایشان نظام را هدف یا ابزار دانستهاند. آنجا که تصریح میفرمایند که «نظام خودش قابل نقد نیست» معلوم میشود که جایگاه هدف به آن اعطا کردهاند، اما آنجا که میفرمایند «برای اجرای عدالت، آیا از نظام...» معلوم میشود که نقش ابزار به آن دادهاند و هدف را اجرای عدالت دانستهاند. به علاوه جای این پرسش از ایشان هست که اگر نظام هدف است، ابزار آن کدام است؟
به هرحال تمام حرف بنده این است که آنچه جنبه ابزار یا تقدم رتبی دارد قدرت و حکومت است و آنچه تقدم ارزشی دارد، اهدافی است که حکومت یا نظام دنبال میکند. عین عبارت بنده در برنامه پارک ملت ناظر به همین مضمون است: «ما قدرت را برای چیزی میخواهیم. آن چیز است که جهت میدهد و تقدم ارزشی دارد و برای آن تقدم ارزشی است که حکومت باید تشکیل داد که طبعاً این حکومت اصطلاحاً تقدم رتبی دارد». بیش از این تصدیع نمیدهم و عرایض خود را با نقل قولهایی از امام راحل (ره) خاتمه میبخشم.
«تمام تشکیلاتی که در اسلام از صدر اسلام تا حالا بوده است و تمام چیزهایی که انبیا از صدر خلقت تا حالا داشتند و اولیای اسلام تا آخر دارند، معنویات اسلام است، عرفان اسلام است، معرفت اسلام است، در رأس همه امور این معنویات واقع است، البته اقامه عدل است، لکن غایت نهایی معرفی خداست و عرفان اسلام» (امام خمینی، صحیفه نور، ج ۲۰، ص ۱۷۰)
«حکومت وسیلهای است برای تحقق بخشیدن به هدفهای عالی، عهده دار شدن حکومت فی حد ذاته شأن و مقامی نیست، بلکه وسیله انجام وظیفه اجرای احکام و برقراری نظام عادلانه اسلام است...» (همان، ج ۴، ص ۳۹۷)
«بدیهی است تصدی حکومت به دست آوردن یک وسیله است، نه اینکه یک مقام معنوی باشد، زیرا اگر مقام معنوی بود، کسی نمیتوانست آن را غصب کند یا رها سازد. هرگاه حکومت و فرماندهی وسیله اجرای احکام الهی و برقراری نظام عادلانه اسلام شود، قدر و ارزش پیدا میکند و متصدی آن صاحب ارجمندی و معنویت بیشتر میشود» (همان، ج ۴، ص، ۴۱۷)
با سپاس از خداوند متعال که ما را از نعمت جمهوری اسلامی برخوردار نمود و با تشکر مجدد از امام جمعه محترم مشهد.
دیدگاه تان را بنویسید