دفاع همزمان روزنامههای اصلاحطلب از سیدحسن خمینی / نسخه انتخاباتی حجاریان برای اصلاحطلبان / برداشت کیهان از تحریم مقامات آمریکایی
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» گفتوگویی دارد با سعید حجاریان تئوریسین اصلاح طلب. اهم اظهارات وی در این گفتوگو به شرح زیر است: *گفتن اين حرف آسان نيست اما جريان اصيل اصلاحات چند دهه است دارد براي حداقلها تلاش ميكند يعني دستكم در حوزه سياست فقط به فكر ايجاد موازنه بوده است. * انتخابات نمايانگر اراده عمومي شهروندان است؛ بنابراين اگر انتخابكنندگان يا انتخابشوندگان فيلتر يا مهندسي شوند، اصل انتخابات زير سوال است؛ يعني هر چه هست، نامش انتخابات نيست. *ما اشتباه كرديم تن به نظارت استصوابي داديم و از اين به بعد نبايد اشتباهمان را تكرار كنيم. * معتقدم به ايستگاه پاياني استصواب رسيدهايم و اگر بناست در بر همين پاشنه بچرخد، پيشنهاد ميكنم گزينه مطلوب «نصب» شود! * ما مشكلي با باخت در انتخابات نداريم اما به راي مردم ميبازيم نه پختوپز انتخاباتي شما. *تا رسيدن يك نقطه عطف، دولت نظامي يكپارچه تشكيل نخواهد شد، چراكه مقدمهاي خواهد بود بر تعارضهاي جديد. * مساله اصلي اصلاحطلبان پيشرو آزادي و عدالت است. رقيب ما، چه اقتدارگرايان و چه برخي از رفقا! معتقدند اينها براي مردم آب و نان نميشود و بايد براي حل مساله جوع و خوف تلاش كرد. اما، من معتقدم بدون آزادي و توجه به عدالت نميتوان قدم از قدم برداشت. از اين گذشته، تشكيل دولت نظامي پرهزينه است و يكدستسازي هزينه و تلفات دارد و سرمايه انساني كشور را نابود ميكند. بهعلاوه دولت نظامي باعث تحريك برخي مناطق حاشيهاي و تشديد بحرانهاي قومي ميشود؛ به نحوي كه استدلال ميشود دولت مركزي مسلح است، چرا ما نباشيم؟ لذا معتقدم نبايد كشور را به چنين مهلكهاي كشاند.
این روزنامه اصلاحطلب همچنین گفتوگویی دارد با جواد امام، فعال سیاسی اصلاحطلب و مدیرعامل بنیاد باران که هجمهها به سید حسن خمینی بعد از طرح احتمال کاندیداتوری وی را ناشی از دلواپسی تندروها میداند. اهم اظهارات وی در این گفتوگو به شرح زیر است: *برخي گرايشها كه نهادهاي رسمي تبليغاتي را در كنترل دارند و متكي به ثروت و قدرت هستند، انديشههاي امام را كاناليزه ميكنند و سعي بر اين دارند كه آنها را با رويكرد مورد علاقه خود به جامعه القاء كنند. *تبار اصلاحطلبان امروز به انديشههاي امام در دهه 60 برميگردد و خوب است ببينيم در مقاطع حساسي كه ميان اين دو طيف به گونهاي اختلافات اساسي نمود پيدا ميكرد، امام در كجا ميايستاد؟ *سيدحسن خميني مانند جّد خود سمت مردم قرار داشته و به مسائلي مانند حقوق مردم، آزادي مردم و كرامت انساني توجه ويژهاي دارد. نكتهاي كه يادگار امام را بيشتر مورد توجه قرار ميدهد، استفاده ايشان از اجتهاد پويا در بستر زمان و مكان است كه امام به عنوان يك متدولوژي مطرح كردهاند. *نامهايي كه بتواند فضاي يخ زده فعلي را همانند خرداد 76، بشكند تندروها را وادار ميكند تا همه توش و توان خود را براي تخريب آنها و فضاسازي براي ايجاد مانع بر سر راهشان بهكار گيرند.
«وطن امروز» ظریف را عکس یک کرده و با اشاره به جلسه دیروز مجلس و دو کارت زردی که نمایندگان ملت به وی دادند، مینویسد: « نمایندگان مجلس دیروز 2 کارت زرد به ظریف دادند یکی برای ضعف وزارت خارجه در دیپلماسی اقتصادی و دیگری بهخاطر ابراز اشتیاق برای مذاکره با ترامپ 3 هفته پس از ترور شهید سپهبد قاسم سلیمانی». این روزنامه اصولگرا در یادداشتی با عنوان «2 پیام یک کارت زرد» مینویسد: «کارت زرد دیروز نمایندگان به ظریف، در واقع اعلام مجرمیت برای رفتار دور از غیرت ملی وزیر امور خارجه در گفتوگو با اشپیگل بود؛ اثبات اینکه رفتار وزیر امور خارجه به گونهای بود که انگار نه احساسات و غرور مردمش را میشناسد، نه منافع آنها را. کارت زرد مجلس به ظریف به خاطر مصاحبه با اشپیگل، یک گزاره اثباتی دیگر است که برای افکار عمومی یادآوری میکند ظریف تا چه اندازه مشتاق مذاکره با دولت ترامپ بوده است. ... این کارتهای زرد مجلس به ظریف آن هم یک روز قبل از پایان دوره ریاستجمهوری ترامپ، مصداق آن اصطلاح معروف ترامپیدن ظریف است.»
«آرمان ملی» ظریف را عکس یک کرده و در تیتر نخست خود نیز از رویکرد اصولگریان در مقابل اصلاح طلبان گلایه میکند. این روزنامه اصلاحطلب اما گفتوگویی نیز دارد با محمدصادق جوادی حصار، فعال سیاسی اصلاحطلب. اهم اظهارات وی به شرح زیر است: *وضعيت براي اصلاحطلبان به شکلي است که نه به صورت کامل نسبت به تأييد کانديداي خود اميدوارند و نه به آن ميزان نااميد که از معرفي کانديدا خودداري کنند. * افکار عمومي جامعه دولت آقاي روحاني را بهرغم همه فرازونشيبها منتسب به جريان اصلاحات ميداند. به همين دليل بايد در آينده تلاش کنيم با کانديدايي در انتخابات شرکت کنيم که متعهد به آرمانهاي اصلاح طلبي باشد. در صورتي که جريان اصلاحات کانديداي اصلاحطلب نداشت و قصد داشت با کانديداي ديگري مانند آقاي روحاني در انتخابات شرکت کند ديگر نبايد تجربه آقاي روحاني را تکرار کنيم؛ بلکه بايد با مناسبات جديدي در انتخابات شرکت کرد. *عقل سياسي حکم ميکند اصلاحطلبان به صورت چشم و گوش بسته از يک کانديداي انتخاباتي حمايت کند يا اينکه در مخالفت با يک جريان از فردي حمايت کنيم که از جنس گفتمان اصلاحات نيست. اگر لازم باشد اين کار را انجام ميدهيم اما نه بدونتعهد و برنامهريزي و چشماندازي روشن. * برخي انتظار داشتند يک کانديداي بالقوه رياستجمهوري پشت تريبون مجلس نقش اپوزيسيون ايفا کند؛ بله اين اتفاق رخ نداده و آقاي عارف چنين کاري نکرده است. اين کار به مصلحت آقاي عارف و جريان اصلاحات نيز نبوده است. اما اگر سوال شود فراکسيون اميد، که تحت زعامت آقاي عارف قرار داشته، چه عملکردي از خود نشان داده همگان خواهند گفت فراکسيون اميد يکي از بابرنامهترين و منظمترين فراکسيونهاي مجلس بوده که حتي از فراکسيون اصلاحطلبان در مجلس ششم نيز عملکرد بهتري داشته است. * ماهيت رويکرد اصلاحي کارآمد و تأثيرگذار است؛ اگرچه هدف برخي حذف اصلاحطلبي از منظومه تصميمگيري درکشور است.
«کیهان» اصلاحطلبان و خوابی که برای 1400 دیدهاند را تیتر یک کرده است . این روزنامه اصولگرا مینویسد: «اصلاحطلبان که پیشاز این گفته بودند «تضمین دولت روحانی هستیم» بهجای گزارش عملکرد و پاسخگویی نسبت به عملی نشدن وعدههای گذشته، به وعده دادن و سناریوهایی مانند رقیب هراسی روی آوردهاند. ... اصلاحطلبان با «کارنامه خالی» بهقدری حول «وعدههای عالی» متمرکز شدهاند که در روزنامههایشان نوشتند با آمدن بایدن، فقر ریشهکن میشود و درآمد مردم افزایش پیدا میکند!» حسین شریعتمداری نیز در یادداشتی به تحریم برخی مقامات آمریکای از سوی ایران در حالی که مسئولیت آنان به پایان رسیده نقد کرده و مینویسد: «ممکن است گفته شود تحریم آنها ربطی به جایگاه و مسئولیتشان ندارد که بعد از برکناری آنان از مسئولیت، توجیهی نداشته باشد! که باید گفت دشمنیها و جنایات این عده علیه ایران اسلامی و مردم این مرز و بوم در دوران مسئولیت آنها و با بهرهگیری از مسئولیتهایی که داشتهاند صورت گرفته است بنابراین چرا و با کدام توجیه سیاسی، عقلی و منطقی، تحریم آنها به دوران بعد از مسئولیتشان موکول شده است؟! باید توجه داشت که تحریم ترامپ و پمپئو و سایر مقامات ارشد آمریکایی یک اقدام ضروری بوده است و سخن آن است که چرا از مدتها قبل صورت نپذیرفته و تا پایان مسئولیت آنها به تاخیر افتاده است.» وی افزوده است: «این احتمال قوت میگیرد که هدف از تحریم ترامپ و پمپئو و سایر مقامات ارشد آمریکایی، چراغ سبز دولت به بایدن بوده و با هدف جلب نظر و توجه او صورت گرفته باشد!»
«شرق» وقایع دیروز در صحن علنی مجلس و دو کارت زرد به ظریف را عکس یک کرده است. این روزنامه اصلاحطلب همچنین گفتوگویی با فیضالله عربسرخی فعال سیاسی اصلاح طلب دارد و به موضوع کاندیداتوری احتمالی سید حسن خمینی میپردازد. اهم اظهارات وی در این گفتوگو به شرح زیر است: *از آنجا که یکسری از نیروهای سیاسی بحث کاندیداتوری سیدحسن آقای خمینی را مطرح کردهاند و معتقدند او این موقعیت سیاسی و اجتماعی را دارد تا بهعنوان نامزد انتخاباتی مطرح شود، این نگرانی برای کیهان و دوستانش ایجاد شده که مبادا این اتفاق بیفتد. *اگر حسن آقای خمینی حضور پیدا کند، ردصلاحیتش حتما مثل آقای هاشمی اقدام پرهزینهای است و حضور ایشان نیز ممکن است دامنه مشارکت مردم را بالا ببرد. همچنین این اتفاق میتواند رغبت به فعالیت را در میان نیروهای سیاسی افزایش دهد. *حضور سیدحسن خمینی در انتخابات میتواند تمام معادلات جریان افراطی را برهم بزند؛ ازاینرو به نظرم عصبانیت کیهان و دوستانش و پرخاشهایی که اینروزها به نوه امام میشود، از این زاویه است؛ وگرنه اگر موضوع به سوابق اجرائی مربوط باشد، مگر آقای صادق لاریجانی که به ریاست قوه قضائیه رسید، سابقهای اجرائی داشت؟
«آفتاب یزد» رئیس سازمان بورس را نخستین قربانی بورس میخواند و در گزارشی که تیتر یک شده، مینویسد: «گویا رئیس سازمان بورس عزل شده است، اما نکته مهم اینجاست وقتی تصمیم گیرنده اصلی شورای عالی بورس است، اگر هم در احترام به خشم عمومی سهامداران و کمک به بهبود اوضاع استعفایی باید رخ دهد، مشمول تعدادی از چهرههای اصلی در این شورا و چه بسا تمام آنهاست. چرا که رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار در این شورا تنها به عنوان دبیر و سخنگوی رسمی شورای عالی بورس و اوراق بهادار نقش دارد» این روزنامه اصلاحطلب عکس یک خود را نیز به بایدن که بعد از مراسم تحلیف کار خود را شروع میکند اختصاص داده است. این روزنامه اصلاح طلب دوران بایدن را به منزله تجدید قدرت نَرم آمریکا در حکمرانی تجارت بینالملل میداند و مینویسد: «امریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ بشدت پایین آمده است. بایدن میتواند با کمک به شکلگیری قوانین، هنجارها و نهادهایِ (The Rules, Norms & Institutions) حاکم بر تجارت، «قدرت نرم آمریکا در حکمرانی تجارت بینالملل» را تجدید نماید. چند وقت پیش فایننشال تایمز (Financia- Times) اسم خاصی روی بایدن گذاشت و او را آخرین و بهترین امید برای گلوبالیستها یا جهانیگراها (The Last, BesHope for Globalists)خواند. اگر گلوبالیستها واقعاً به بایدن امید بسته باشند باید کمی از اوضاع موجود نگران شوند. حتی پیش از بروز بحران کرونا هم کلمهای که خیلی شنیده میشد «جهانی زدایی» (Deglobalization) بود و وقتی سروکله ویروس کرونا پیدا شد مسئله «جهانی بودن» حتی بیآبروتر شد؛ چون کشورها داشتند بر سر ماسک و دستگاههای تنفس مصنوعی (Ventilators) هم با یکدیگر درگیر میشدند.»
«ایران» امروز 26 ساله شده و برای همین یک سری گفتوگو یادداشت از فعالان عرصه رسانه و روزنامهنگاری دارد و عکس هم را نیز در عکس یک خود دیده است. این روزنامه که صدای دولت است، اظهارات ظریف در جلسه دیروز مجلس را تیتر یک کرده و در مطلب دیگری نیز به سخنان سخنگوی دولت میپردازد که با اشاره به خوشحالی مردم از کاهش نرخ ارز به غلامعلی حدادعادل کنایه میزد. این روزنامه دولتی همچنین یک سری از تحلیلهای خارجی را در آستانه پایان کار دولت ترامپ منتشر کرده و آن را «میراث رئیسجمهوری که تاجر بود» مینامد. این روزنامه به نقل از استفن کولینسون؛ کارشناس خبری سیانان مینویسد: « 4 سال دروغ پراکنی، توئیتهای خصمانه، اخراج، شـــــــعارهای تفرقهبرانگیز و حمایت از راستهای افراطی سرانجام به پایان رسید. عصر سیاسی «ترامپ» با دروغ پردازی درباره محل تولد «باراک اوباما»، رئیسجمهور پیشین امریکا و تئوری توطئه علیه او با اندک نشان دادن میهمانان مراسم تحلیف وی آغاز شد و با ادعاهای نادرست «ترامپ» درباره پیروز انتخابات 2020، جنجالیتر به پایان رسید. او با زیر پا گذاشتن سنت انتقال قدرت صلحآمیز حتی مشروعیت بایدن را نیز به چالش کشاند و درد مردم را در اوج بحران بیشتر کرد. ... او کشور را دوپاره کرد. بنابراین رفتن او نه تنها بر آینده جمهوریخواهان بلکه بر اتحاد امریکا نیز اثرگذار خواهد بود. «بایدن» رهبری پرچالشترین امریکا را از زمان «فرانکلین روزولت» برعهده گرفته است و با وجود اهداف بلندپروازانه او بدون شک تواناییهایش با مهار کرونا و رهایی امریکا از بحران اقتصادی محک خواهد خورد. با این حال یک موضوع برای تیم بایدن محرز است؛ کاخ سفید به مراتب روزهای آرام و باثباتتری را بعد از ترامپ تجربه خواهد کرد و دست کم ممکن است هرگز کابوس 4 سال گذشته برای امریکا تکرار نشود.»
دیدگاه تان را بنویسید