اعتراف اصلاحطلبان به فرار روحانی از پاسخگویی/ ذوقزدگی از تمدید مهلت بررسی FATF / وادادگی داخلی و توهم اروپایی
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«جوان» امروز با فاصله از سایر روزنامه، بهترین تیتر را برای پوشش نشست خبری دیروز رئیس جمهور برگزیده است. این روزنامه اصولگرا با کنایه به توجیهات روحانی در اظهارات روز گذشته، تیتر زده «دولت تفسیر و امید». جوان در سرمقاله خود نیز به اقدامات اخیر کشورهای اروپایی پرداخته و با عنوان «این توهم باید شکسته شود» مینویسد: «آنچه اروپاییها و مرتجعین منطقه و امثال اردوغان را دچار توهم کرده، وادادگی و انفعال برخی از مسئولان و رسانههای داخلی است که از یک سو صراحتاً با مصوبه مجلس مخالفت میکنند و از سوی دیگر با ذوقزدگی در پی شکست ترامپ به سیاستهای بایدن امید بستهاند و البته این نگرانی هم وجود دارد که خواسته یا ناخواسته دستاوردهای سالها مقاومت و ایستادگی مردم ایران را به امید پیروزی مقطعی در عرصه سیاسی با انجام برخی تغییرات موضعی و وعدههای بیپایه به معامله بنشینند. این در حالی است که امریکاییها با تشدید جنگ روانی و پیوست کردن گزارههای نظامی نظیر مانور هواپیماهای ب ۵۲ در نزدیک مرزهای ایران، تلاش دارند تا با معتبر نمایی تهدید نظامی، فرآیند را تسهیل و به زعم خود اراده مقاومت مردم را متزلزل کنند. هوشیاری نسبت به تحرکات عوامل و پادوهای داخلی دشمن بهرغم عدم تلاش جدی مسئولان برای کاهش مشکلات اقتصادی مردم، مسئولیت نیروهای جبهه انقلاب را در این شرایط بسیار سنگینتر میکند تا در کنار مردم ایران با پاسخ به موقع و درخور نسبت به تحرکات میدانی و جنگ روانی، با ایستادگی و مقاومت، نقشههای دشمنان را خنثی کنند.»
«شرق» ماجرای تمدید مدت بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام را تیتر یک و از عنوان «وقتکشی اصولگرایان در بررسی FATF» استفاده میکند. در متن گزارش، اما مشخص نیست که مقصود نگارنده از «وقت کشی دقیقا چیست» آیا به زمانی که تا کنون صرف بررسی این لوایح شده و نتیجهای که حاصل نشده اشاره دارد یا اینکه با ردیف کردن برخی اظهارنظرهای روز گذشته مبنی بر اینکه اعضای مجمع هنوز از دستور رهبری رسما مطلع نشدهاند، معتقد است که از این پس وقتکشیهایی صورت خواهد گرفت! این روزنامه اصلاحطلب در پوشش خبری نشست دیروز روحانی با اصحاب رسانه نیز از آن بخشی به وجد آمده که آقای رئیس جمهور تاکید میکند به کسی اجازه نخواهد داد تا یک روز هم رفع تحریم را به تاخیر اندازد.
«اعتماد» دستور رهبری برای تمدید مهلت رسیدگی به FATF را در تیتر یک خود پوشش داده و با این اعتقاد که این اقدام موجب «بازگشت به دو سال قبل» میشود، به نقل از محمد صدر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام مینویسد: «موافقت رهبری با بررسی مجدد لایحه یا موضوعی در مجمع تشخیص مصلحت نظام پدیدهای جدید به شمار میرود و هرگز چنین مسالهای سابقه نداشته است. از اینرو به نظر میرسد که باید سازوکار جدیدی برای بررسی آن تعریف شود. بدین ترتیب باید گفت که در حال حاضر دقیق مشخص نیست که مجمع تشخیص مصلحت نظام چه سازوکاری را برای بررسی مجدد لوایح در ارتباط با گروه ویژه اقدام مالی در پیش خواهد گرفت. آنچه تا آن زمان مهم است، موافقت رهبری با بررسی مجدد لوایح FATF و بازگشت این لوایح به دستور کار مجمع است. برای تعیین تکلیف مابقی موارد باید منتظر ماند.» وی افزوده است: «طبیعتا چنین برداشتی ایجاد میشود که باتوجه به موافقت رهبری با بررسی مجدد این لوایح، رویکرد اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام اینبار مثبتتر باشد، البته نباید فراموش کرد که ایشان فقط دستور بررسی را صادر کردهاند، اما همین که دستور بررسی مجدد از سوی رهبری، آن هم پس از نامه آقای روحانی به ایشان و ذکر مطالبی از سوی رییسجمهوری صادر شده، احتمالا رویکرد جدیدی حاکم خواهد شد ولی باید منتظر ماند و دید به کجا خواهد رسید؛ هر چند که شخصا امیدوارم اینبار لوایح FATF به نتیجه رسیده و تصویب شوند.»
«آفتاب یزد» از آنچه از نشست خبری روحان گذشت اصلا راضی نیست و به فرار رئیس جمهور از پاسخگویی که البته رسم اوست، اعتراف و اعتراض میکند. این روزنامه اصلاحطلب مینویسد: «مردم وقتی رئیس جمهوری انتخاب میکنند و از ته دل برای پیروزی او در فردای انتخابات ابراز خشنودی میکنند، انتظار ندارند توضیحات که نه؛ بلکه توجیهاتی بشنوند که برای آنها نه تنها قابل درک و ملموس نیست که به مثابه پاشیدن نمک روی زخم طبقه گستردهای از محرومان و فقرایی است که به تعبیر رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران «امروز ۷ دهک فقیر داریم و فقط ۳ دهک جامعه بالای خط فقر هستند، هیچگاه چنین وضعیتی نداشتهایم!» و در واقع در همینجاست که وقتی رئیس جمهوری به جای پاسخگویی منطقی و پس از منتفی شدن استیضاح در دستورکار مجسلیان موسوم به انقلابی تشکیل نشدن وزارت بازرگانی به دلیل مخالفت مجلس پیشین و کنونی را عامل دشواریها و مشکلات امروز بر میشمارد؛ درد بیسابقه سال ۹۹ چنان شکنجهآور میشود که دردهای عمیق سالهای گذشته را دیگر احساس نمیکنند! حسن روحانی که شعار «تدبیر» دولت او به ویژه در نیمه دوم صدارتش مورد باور کارشناسان و مردم نیست و دیگر حنای «امید»اش نیز رنگی ندارد.» این روزنامه اصلاحطلب تیتر یک خود را نیز به انتقاد از شکاف طبقاتی اختصا داد و با تیتر «از پنیر نسیه تا جشن تکلیف لاکچری» نوشت: «دیروز کلیپی از برگزاری لاکچری یک جشن تکلیف در فضای مجازی دست به دست میشد. در شرایطی که در همین روز، روزنامه صدا وسیما خبر داده که در برخی محلههای پایین شهر تهران، مردم به صورت نسیه پنیر و تخم مرغ میخرند! این سوال را از کارشناسان پرسیدیم: این مقدار از شکاف طبقاتی به چه دلیل است و چه تبعاتی دارد؟»
«آرمان ملی» تمدید مهلت بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص نظام که با موافقت رهبری صورت گرفت را «آخرین فرصت» و البته فرصتی «طلایی» میداند. این روزنامه اصلاحطلب البته تیتر خود را از سخنان دیروز مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص وام گرفته که گفته بود: «لوایح باید در مجمع با شرایط جدید مجددا رسیدگی شود که ممکن است با شرطها، ملاحظات، رزروها و تحفظهایی با نگاه به منافع ملی و کشور تصویب شود. البته من پیشداوری انجام نمیدهم، اما همین که با تمدید رسیدگی موافقت شده فرصت مناسبی است که مجمع با دقت بیشتر مجددا این مساله را رسیدگی کند که ممکن است با شرایط بتوانیم تصویب کنیم.» آرمان ملی عکس یک خود را نیز به نشست خبری دیروز رئیس جمهور اختصاص داده و آن بخش از اظهارات وی که در خصوص سیاست خارجی بود را مصداق «پیام روحانی به بایدن» میداند.
«کیهان» آن بخش از سخنان دیروز روحانی که مدعی بود به همه وعدههایش عمل کرده را قابل اعتناترین بخش نشست خبری او دانسته و در گزارش تحلیلی خود آورده است: «رئیسجمهور روز گذشته در نشست خبری خود با خبرنگاران با گفتن این جمله که «ما در این هفت سال به بسیاری از وعدههایی که به مردم دادیم عمل کردیم»، تقریبا تکلیف مردم با دولتی که شش ماه دیگر به پایان عمر آن باقی مانده روشن کرد.... این اظهارات رئیسجمهور در حالی است که نگاهی به وعدههای آقای روحانی در انتخابات دوازدهمین دوره ریاستجمهوری از برداشته شدن بالمره همه تحریمهای گرفته تا تحقق عدالت درآمدی و زدودن چهره فقر از کشور، به کشور نشاندهنده فاصله بسیار زیاد وعدهها تا عمل است، وعدههایی که یکی پس از دیگری عملی نشدن آنها بر همگان اثبات میشود.» حسین شریعتمداری در یادداشت روز خود و با عنوان «آقای روحانی! خانه میزبان کجاست؟!» نیز به همین بخش از سخنان رئیس جمهور کنایه زد و نوشت: «نقل است که «میرزا علیاصغرخان اتابک» صدر اعظم سه تن از پادشاهان قاجار - ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه و محمدعلی شاه- به یکی از انجمنهای شعر رفته و شعری را که خود سروده بود برای شاعران و ادیبان حاضر در انجمن قرائت میکرد در گرماگرم قرائت به این بیت رسید: نیستم ریزهخوار خوان کسی کائنات است جمله مهمانم! در این میان، یکی از شاعران بدیههگوی برخاست و خطاب به اتابک گفت. یکی از جمله کائنات منم خانه میزبان نمیدانم!»
«وطن امروز» بعد از نشست خبری دیروز روحانی از اینکه تغییری در سیاستهای دولت ایجاد و بهبود اقتصادی در ۷ ماه پیش رو نوید داده، شود ناامید شده و دریافته که در همچنان بر همان پاشنه سابق میچرخد لذا با تیتر «درست بشو نیست!» وضع موجود و عملکرد دولت را یک «بنبست خودساخته» تعبیر کرده و مینویسد: «اظهارات روز گذشته رئیسجمهور نشان داد دولت دوازدهم با سکانداری حسن روحانی همچنان در دور باطل اهانت به منتقدان دولت و اتهام همسویی و همکاری آنان با مخالفان نظام (!) و همچنین موکول کردن حل مشکلات داخلی کشور به تحولات بیرون از مرزهای ایران بویژه تغییرات در ساکنان جدید کاخ سفید، قرار دارد. حسن روحانی که به وضوح بعد از انتخابات سوم نوامبر آمریکا به امیدها و آرزوهای پیشین خود در رفع تحریمهای اقتصادی بازگشته است، در سخنان مقدماتی خود گفت: عدهای میخواهند پایان تحریم به تأخیر بیفتد.... نگاهی به مسیر ۷ سال گذشته و شکست فاحش دولت تدبیر در رفع تحریمها که دال مرکزی گفتمان حسن روحانی در انتخابات سال ۹۲ و آغاز مذاکرات برجام بود، روحانی و ظریف را در جایگاه نازلی برای طرح دوباره ادعاهایی نظیر خاتمه تحریمهای آمریکا از مسیر دیپلماسی و میز مذاکره قرار داده است.»
«ایران» عمده فضای صفحه نخست خود را به نشست خبری رئیس جمهور و البته تکرار حرفهای او اختصاص داده است. این روزنامه دولتی با تیتر «پایان تحریم را به تأخیر نمیاندازم حتی یک ساعت» برخی از جملات روحانی را مورد تاکید قرار میدهد. مثلا اینکه «شکست تحریمها و تجارت آزاد با دنیا حق مردم ایران است»، «میگویند مدیریت چقدر نقش دارد. تحریم و جنگ اقتصادی چقدر نقش دارد؟ مخالفین دولت چقدر نقش دارند؟ چرا این را نمیگویید؟ آن چند درصد است؟»، «می دانیممردم در زندگی روزمره دچار مشکل هستند»، «قانون مصوب مجلس را با تفسیر خودمان اجرا میکنیم»، «بعضیها فکر میکنند مجلس نماینده ملت است و دولت از آسمان آمده است»، «برخی به جای کمک دنبال ایجاد مشکل هستند»، «عدهای در داخل میخواستند برجام را از بین ببرند، ولی ما نگذاشتیم»، «معتقدیم افزایش ۲۵ درصدی حقوق کارمندان و بازنشستگان امکان پذیر است؛ اگر عدهای میگویند امکان پذیر نیست، کاهش دهند»، «اهمیت ندادن مجلس به لوایح دولت، به نفع ما و کشور نیست» و «همصدایی امریکا و عدهای بدخواه برای تضعیف این دولت خیلی بد است».
دیدگاه تان را بنویسید