تعداد تحریمهای ایران چقدر است؟
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم گفت: به غیر از ۱۲۴۸ تحریم ۹۱۵ تحریم برداشته شده بود، اما بعد از ترامپ علاوه بر اینکه تحریمهای گذشته احیا شد ۷۰۰ تحریم تازه تحت عنوان تحریمهای ترامپ اضافه شد، این وضعیتی قابل دفاع نیست.
خبرگزاری برنا: حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم، در رابطه با آینده برجام گفت: اعتقاد من بر این است که هر آنچه که در زمان ترامپ در رابطه با برجام شکل گرفت هم به منافع آمریکا و هم به منافع ایران، لطمه زد. این حرکت بخشی از یک جانبه گرایی ترامپ بود که رفته رفته موجب شد موضعی منفی در دنیا در خصوص ترامپ شکل بگیرد. به غیر از ۱۲۴۸ تحریم ۹۱۵ تحریم برداشته شده بود، اما بعد از ترامپ علاوه بر اینکه تحریمهای گذشته احیا شد ۷۰۰ تحریم تازه تحت عنوان تحریمهای ترامپ اضافه شد، این وضعیتی قابل دفاع نیست.
او افزود: ۴ سال در زمان ترامپ خود او و جریان محافظه کار آمریکا و طیف راست اروپا و دو لابی صهیونیستها و مرتجعین منطقه علاوه بر اینکه خود برجام را مورد حمله قرار میدادند، دو عامل دیگر را مطرح میکردند که امروز آن دو مورد را به عنوان انتظار از بایدن مطرح میکنند، همین مساله فضا را کمی سنگین میکند.
رئیس کمیسیون امنیبت ملی مجلس دهم اضافه کرد: به نظر من اولین گام ایرانیان این باشد که چندان خوشبینانه به قضیه نگاه نکنند. چون این سیاستها یک طرفه نیست و طرف مقابل ما آمریکا است و احتمال دارد، دموکراتها به سیاستهای تحریمی ادامه بدهند. از طرفی گزینه نظامی از روی میز برداشته شده وترامپ سعی کرد از این گزینه استفاده کند، ولی موفق نشد بنابراین به این نتیجه رسید که نمیتواند، موفقیتی قابل پیش بینی کسب کند.
او با اشاره به توافق هستهای عنوان کرد: موضوع تنها در اصل مناسبات قابل بررسی است اگر بایدن اصل برجام را احیا کند، میتوان در مراحل دیگر در رابطه با هر موضوعی همچون مناسبات موجود، گفتگوهای جدیدی صورت بگیرد یا نگیرد. من عقیده دارم باید مثل تیتر و لید روی این موضوع کار کرد.
فلاحت پیشه خاطرنشان کرد: باید سرنوشت برجام را از سرنوشت مذاکره با آمریکا جدا کرد. برجام یک رژیم منع اشاعه بین المللی بود و همه قدرتها و همه سازمانهای قدرتمند دنیا به این نتیجه رسیدند که برجام باید امضا شود و همگان ثمره آن را دیدند. ایران ضمن ادامه دادن برنامه خود بازرسیهای مطمئنی را پذیرفت، همانطور که جزو سیاست کشورمان بود که به سمت ساخت بمب نرود و اغنای جهانی در این رابطه شکل گرفت. همچنین در هر طرف، در رابطه با چالشهای دیگر بهانه زدایی شده بود. فرجههای زمانی برجام مشخص است و فقط باید تاخیرها و تعلیقها را مشخص کرد.
او افزود: در روابط ایران و آمریکا به اندازهای چالش وجود دارد که نمیتوانند به راحتی وارد مذاکره شوند، اما همینکه با ورود بایدن از گسترش چالش و بحران جلوگیری میشود، مثبت است. اما اینکه دو طرف وارد تنش زدایی شوند این مسالهای خارج از برجام و مربوط به بعد از برجام است و مساله مذاکرات ایران و آمریکا و ورود به تنش زدایی مسالهای پسابرجامی است.
فلاحت پیشه تاکید کرد: به نظر من ایرانیها نباید وارد این اشتباه شوند، تنها مساله ما امروز برجام است و باید همه اطرافیان برجام گرد هم آیند تا این توافق احیا شود. هر گونه تلاش برای کشاندن مسائل پسا برجامی به پیش از برجام به ضرر رژیم برجام است.
او اضافه کرد: من عقیده دارم اگر فقط بحث احیای برجام مطرح باشد، تصمیم کشور در این مورد مشخص است. همواره مسئولین مختلف کشور اعلام کرده اند اگر آمریکا به برجام برگردد ایران هم به برجام برمی گردد و این ربطی به مذاکره ندارد. تصمیمات کشور و مقولههای کلان، در شورای عالی امنیت ملی اتخاذ میشود، اما تکلیف ایران در آنجا هم مشخص است و با برداشته شدن تحریمها و احیای برجام، ایران آماده اجرای تعهدات خود میشود که این طبیعی است. اما درباره مذاکره، جمهوری اسلامی هنوز راهبردی ندارد.
دیدگاه تان را بنویسید