خبر به روایت «فردا» / روزنامهها همچنان زیر سایه انتخابات آمریکا / همه آنهایی که عفو شدند/ قرارگاه مبارزه با گرانی
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا: روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» با تیتر «وضعیت قرمز در امریکا» از آخرین تحولات در ایالات متحده گزارش میدهد و مینویسد: «هر کدام از نامزدهای انتخاباتی که در انتخابات ریاستجمهوری امریکا برنده اعلام شوند، احتمال بروز چالشهای قابل توجه سیاسی و حقوقی در هفتههای آتی در امریکا وجود دارد، چالشهایی که ممکن است به خیابانها هم کشیده شوند، چنانکه از اخبار امروز نیز برمیآید، اعتراضاتی در امریکا شروع شده است و امکان گسترش آنها دور از ذهن نیست.» این روزنامه اصلاحطلب در صفحات سیاسی خود نیز به موافقت رهبر انقلاب با عفو و تخفیف مجازات ۳ هزار و ۷۸۰ نفر از محکومان اشاره کرد و در گزارشی با عنوان «عفو معترضان آبان ۹۸ در آبان ۹۹» نوشت: «از زمان حضور سیدابراهیم رییسی بر مسند ریاست دستگاه قضایی تا حالا که یک سال و ۸ ماه میگذرد ۱۴ نوبت عفو و آزادی به مناسبتهای گوناگون صورت گرفته، اما نکته مهم در میان تمامی این عفوها این است که در ۳ دوره از این عفوها به شکلی بیسابقه نام برخی محکومان امنیتی و فعالان سیاسی و کنشگران مدنی و رسانهای که این سالها به زندان رفتهاند نیز در جمع عفوشدگان به چشم میخورد. حالا در دور سوم از سری عفوهایی که محکومان امنیتی نیز پس از سالها از آن بهرهمند شدند به نظر میرسد این محکومان سهمی قابل توجه را به خود اختصاص دادهاند. پیگیریها و بررسیهای خبرنگار روزنامه اعتماد حاکی از آن است که این عفو شامل معلمان و شامل اکثریت محکومان اعتراضات آبان ماه ۹۸ و تعدادی محکومان کارگری، تعدادی از محکومان اهل تسنن همچنین چند خبرنگار و روزنامهنگار و کنشگر سیاسی و چند نفر از شهروندان و کنشگرانی سیاسی- مدنی شده که در جریان انهدام هواپیمای مسافربری اوکراینی و کشته شدن تمامی سرنشینان این پرواز نافرجام در پی شلیک سهوی موشکهای پدافند هوایی سپاه پاسداران به منظور همدردی با خانواده جانباختگان دست به تجمع زده بودند. حالا، اما آنها و چندین نفر دیگر از زندانیان امنیتی مشمول عفو یا تخفیف مجازات شدهاند؛ نکتهای که میتوان آن را رویکردی تازه و متفاوت در دستگاه قضایی تحلیل کرد.»
«شرق» از رویارویی فعلی ترامپ و بایدن را «جدال تن به تن» خوانده و از تاثیر ریاست جمهوری هر یک بر اوضاع و احوال سیاسی ایران مینویسد. این روزنامه اصلاحطلب و طرفدار بایدن در شرح «ظرفیتهای بایدن برای اصلاحطلبان» مینویسد: «اصلاحطلبان چند مدتی است تأکید میکنند که ریاستجمهوری بایدن از هر نظر به نفع ایران خواهد بود، زیرا در صورت تغییر دولت آمریکا امکان مذاکره با این کشور وجود خواهد داشت؛ هرچند مذاکره در شرایطی که به هر حال تحریمهای گستردهای از سوی آمریکا علیه ایران وضع شده، قدری سخت است و بهنظر میرسد که مدتی طول بکشد تا این تحریمها رفع شود و در شرایطی مانند آنچه پیش از خروج ترامپ از برجام شاهد بودیم، ایران و آمریکا بتوانند در فضایی به دور از تهدید مذاکره کنند. با همه اینها به نظر نیروهای اصلاحطلب، حضور بایدن در کاخ سفید میتواند باعث گشایش روزنههایی شود که در صورت انتخاب مجدد ترامپ همان روزنه اندک هم بسته میشود.» این روزنامه درباره موضع اصولگرایان نسبت به ترامپ نیز مینویسد: «اصولگرایان برخلاف آنچه ادعا میکنند به ترامپ تمایل داشتند و علتش هم این است که قدرتیابی دوباره ترامپ، سطح منازعه میان ایران و آمریکا را خواهد افزود و از نقشآفرینی نیروهای حامی گفتگو و مذاکره در مراکز تصمیمگیری، خواهد کاست و چراغ نگاه به داخل و امید به شرق را به دستان اصولگرایان خواهد سپرد.»
«کیهان» برخلاف بسیاری از روزنامهها هیچ و عکس و تیتری که مستقیما با انتخابات آمریکا در ارتباط باشد در صفحه نخست خود ندارد. در عوض این روزنامه با انتشار تصویری از روزنامههای اصلاح طلب از عملکرد آنان یعنی شرطی کردن اقتصاد انتقاد کرده و آن را بزرگترین ضربه به معیشت مردم میخواند. کیهان نوشته است: «همزمان با تلاش پشت پرده جریان اقتصادی و سیاسی برای بهرهبرداری از نتایج انتخابات آمریکا، جریان رسانهای خاصی هم در داخل و خارج، طی ماههای قبل به شدت تلاش کرد موضوع انتخابات آمریکا را به عنوان موضوع کلیدی اخبار و گزارشهای خود قرار دهد تا این ماجرا به دغدغه شماره یک اقتصاد کشور بدل شود. فضای اقتصادی کشور در روزهای اخیر به گونهای منحرف شده و ذهن جامعه آنچنان از خبرهای لحظه به لحظه انتخابات آمریکا پر شده که گویا قرار است دستی از خارج، مشکلات اقتصادی کشور را - که از قضا بیشتر آنها ریشه در سوءمدیریت داخلی دارد- به یکباره حل کند.»
«آرمانی ملی» عکس یک خود را به آنچه دیروز ترامپ و بایدن گفتند اختصاص داده و در یادداشتی نیز به بررسی آثار ریاست جمهوری هر یک از این دو، برای ایران پرداخته است. هادی حقشناس در این یادداشت مینویسد: «همچنان که ترامپ در دور قبلی انتخابات گفته بود چنانچه رئیسجمهور شود از برجام خارج میشود و عملا هم چنین کرد؛ امروز جو بایدن گفته اگر انتخاب شود، به برجام برمیگردد. اگر ترامپ به وعده خود عمل کرد، به نظر میرسد که جو بایدن هم باید به این وعده خود عمل کند. حال فرض کنیم که چنین بشود، طبیعی است که اگر آمریکا به برجام برگردد، روابط اقتصادی و فروش و نفت و صادرات و وارداتمان به روال عادی برمیگردد.... ولی این را هم نباید از یاد ببریم که وقتی تحت تاثیر یک متغیر خارجی قرار میگیریم، عوارض آن متغیر را باید پذیرفت.... بهنظرمیرسد پیروزی جو بایدن هم برای دنیا مطلوبتر باشد و هم برای روابط بینالملل کشورهای منطقه گرچه ممکن است مثلا برای اسرائیل یا برخی کشورهای دیگر، حتی کشورهای عربی منطقه استمرار ریاستجمهوری ترامپ به نفعشان باشد. درمجموع بهدلیل اینکه رفتار ترامپ در چهار سال گذشته هیچگاه قابل پیشبینی نبود و باز اگرانتخاب بشود، باز قابل پیشبینی نخواهد بود.»
«آفتاب یزد» مثل سایر روزنامهها انتخابات آمریکا را عکس یک کرده و از «معمای ۲۰۲۰» میگوید. این روزنامه، اما در بخش سیاست داخلی گزارشی دارد با عنوان «بحران لیدری در جناح راست». این روزنامه اصلاحطلب مینویسد: «به نظر میرسد جریان راست این روزها بیش از گذشته به یک لیدر سیاسی معتبر برای هماهنگی و اتحاد نیاز دارد. نیازی که با توجه به کنار کشیدن جامعه مدرسین بیشتر به چشم میآید. علیرغم احساس این نیاز و تشتتی که روز به روز بیشتر توی ذوق میزند، اما برخی از اصولگرایان چنین امری را باور ندارند.» در ادامه این گزارش به نقل از محمدحسن آصفری، نماینده پیشین مجلس آمده است: «نیروهای انقلاب باید دور هم بنشینند به یک انسجام، وحدت و البته از خودگذشتگی برسند که تعدد نامزدها را نداشته باشند. افراد برنامه هایشان را روی هم بریزند. چون ما امروز به یک رئیس جمهور کارآمد، جهادی و بابرنامه همراه با یک تیم کاری نیازمندیم که برنامه در زمینههای مختلف اقتصادی، سیاست خارجه، بهداشت و درمان و فرهنگی داشته باشد.»
«ایران» انتخابات آمریکا و نقش تعیین کننده ایالاتی که هنوز تکلیف آن معلوم نیست را سوژه عکس یک و حرفهای دیروز رئیس جمهور در هیات دولت و تاکید بر اینکه برای ما فرقی ندارد چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شود، را تیتر یک کرده است. این روزنامه دولتی، اما همچنان اشارهای دارد به وضعیت کرونایی کشور و در گزارشی با عنوان «اجماع مسئولان برای مقابله با گرانی» از تأسیس قرارگاه «هفدهم ربیع» برای مبارزه با گرانفروشی میگوید. این روزنام با طرح این سوال که «چه کسی مسئول تولید و تنظیم بازار است؟» مینویسد: «براساس مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، مسئولیت تنظیم بازار کلیه کالاهای اساسی و ضروری، از جمله محصولات کشاورزی و دامی در مرحله توزیع و خرده فروشی همچنان برعهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است، اما مسئولیت تولید، عرضه و تنظیم بازار مرغ و تخم مرغ تا مرحله عمده فروشی به قیمت مصوب، به وزارت جهاد کشاورزی محول شده است.»
«جوان» انتخابات آمریکا را با طرحی کنایهآمیز از ترامپ و بایدن و تیتر «اجاره ۴ ساله کاخ سفید با تقلب و ابهام» پوشش داده است. این روزنامه اصولگرا مینویسد: «ترامپ به مهمترین وعده انتخاباتی خود عمل و پیش از تمام شدن شمارش آرای انتخابات «اعلام تقلب» و همزمان خود را پیروز انتخابات اعلام کرد، بایدن هم اعلام کرد نتایج نشان از مسیر شفاف پیروزی او دارد تا جنجالیترین انتخابات یکصد سال اخیر امریکا به مناقشه کشیده شود.» این روزنامه همچنین تیتر یک خود را به «کمک نظارتی سپاه و بسیج به دولت در کنترل قیمتها» اختصاص داده است. در این گزارش آمده است: «در یکهفته اخیر به یکباره قیمت مرغ، گوشت، روغن، برنج، گوجه، شیر و لبنیات و انواع محصولات بهداشتی گران و نایاب شد. دولت همچنان از فراوانی کالا سخن میگفت، اما به دلیل ناهماهنگی دستگاهها، قیمت روزانه روبه افزایش بود. گویی افزار بازار و قیمتها از دست متولیان بازار خارج شدهبود تا اینکه رهبری طی سخنانی به مناسبت میلاد حضرت محمد (ص) نسبت به افزایش قیمت کالاها و گرانیقیمتها به دستگاههای اجرایی تذکر دادند.»
«وطن امروز» بگومگوی دیروز ترامپ و بایدن و آنچه در فرایند شمارش آرا در آمریکا گذشت را عکس یک کرده و با اشاره به اینکه «در حالی که هنوز نتایج نهایی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اعلام نشده نامزدهای دموکرات و جمهوریخواه در همان ساعات نخست شمارش آرا اعلام پیروزی کردند» نوشت: «آمریکاییها دیروز طولانیترین شب تاریخ خود را پشت سر گذاشتند. درست از زمانی که پایان رایگیری در آمریکا اعلام شد، جنگ روانی ۲ کاندیدا علیه یکدیگر آغاز شد و هر دو در حالی که شمارش آرا ادامه داشت، اعلام پیروزی یا خوشبینی به پیروزی کردند.» این روزنامه همچنین در یادداشتی با عنوان «دعوت به مراسم گردنزنی دموکراسی» مینویسد: «نه رسانهها و نه سیاستمداران آمریکایی هیچکدام از خود سوال نمیکنند در صورتی که این به ظاهر دموکراسی دیرینه، همچنان در اوج قرار دارد چرا نمیتواند نمایانکننده رأی مردم باشد و به جای اینکه مردم رأی بدهند، سرنوشت انتخابات ریاستجمهوری، باید در کف خیابانهای شهرهای مختلف این کشور یا باید در دادگاهی مشخص شود که ۹ قاضی مادامالعمر در آن حضور دارند. زمانی که مردم بخواهند در کف خیابان یا در اتاقهای کوچک دیوان عالی آمریکا سرنوشت سیاست کشورشان برای ۴ سال آینده را انتخاب کنند، در حقیقت این ماهیت دموکراسی است که از بین رفته است، زیرا این دموکراسی از محلی جز صندوقهای انتخاباتی بیرون آمده است.»
دیدگاه تان را بنویسید