خبر به روایت فردا/ نخستین دادگاه جرم سیاسی/ بازگشت احمدینژاد؟ / روایت معین از پیچیدگیهای فضای سیاسی و اجتماعی در پساکرونا/ وعده روزنامه دولت برای بازگشت ثبات به بازار ارز
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا: روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«شرق» گفتوگویی دارد با مصطفی معین و تاثیر کرونا را بر سیاست بررسی میکند. اهم اظهارات معین در این گفتگو به شرح زیر است: *احساس خطر شبانهروزی و لحظهبهلحظه ناشی از همهگیری ویروس وحشی کووید۱۹، زورگویی حکام نامتعادل آمریکا، تهدیدات منطقهای و نگرانی از خدشهدارشدن مرزها و امنیت ملی، تاکنون سرپوشی بر طرح مطالبات و اعتراضات بوده است. *تاکنون وعدههای انتخاباتی آقای رئیسجمهور و همکارانش در دولت تحقق نیافته است. آنها نتوانستهاند صادقانه به گفتگو با جوانان و جامعه و مشارکت در درد و رنج آنها بنشینند، با دفاع از حقوق شهروندی فضای سیاسی و اجتماعی امن و آزادی را تحقق دهند و ارتباط فعال و اعتمادآمیزی با دانشگاهیان و نخبگان علمی و مدیریتی برقرار کنند. نگاه به خارج برای حل مسائل و تنگناهای اقتصادی یا سیاسی و نقض عهد با مردم، به بیاعتمادی بیشتر جامعه و کاهش بیشتر سرمایه اجتماعی کشور انجامیده است. *از همان ابتدای پاندمی در سال ۹۸، دولت آن را جدی نگرفت و رویکردی علمی، عملکردی شفاف و منطقی هم از مسئولان دولتی مشاهده نشد! *توافق نانوشته دولت و ملت برای زیرپاگذاشتن اصول بهداشت و پیشگیری و عدم رعایت اولویت حفظ جان و سلامت انسان در این تراژدی انسانی تقصیر از ناحیه تصمیمگیران و مدیران اجرائی و قصور از ناحیه جامعه بوده است! *در کشورهایی که دچار نابرابری، فقر سیاسی-اجتماعی و اقتصادی و ضعف فرهنگ عمومی و اخلاقیات اجتماعی هستند و ساختارهای تحمیلی بر آنها حاکم است، ممکن است شرایط پیچیده و پیامدهای وخیم این همهگیری مصیبتبار به بستهشدن بیشتر فضای سیاسی اجتماعی در سالهای پساکرونا بینجامد. این شرایط و دوره گذاری است که خارجشدن از آن با دشواریها و هزینههای بیشتری همراه میشود.
«اعتماد» برگزاری نخستین دادگاه جرم سیاسی و تبرئه شدن متهم در آن را مهمترین موضوع روز یافته و در گزارشی نوشته است: «برگزاری اولین دادگاه جرم سیاسی را میتوان نویدی برای متهمان سیاسی دانست که طول این سالها با برچسبهای امنیتی به پروندههایشان رسیدگی و حقوقشان تضییع شد و امیدوار بود که از این پس با برگزاری دادگاههای متهمان سیاسی به صورت علنی و با حضور هیات منصفه، رایهایی متفاوت از گذشته صادر و عدالت در حق این متهمان بیش از پیش رعایت شود. چنانکه هیات منصفه دیروز درحالی در نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به جرایم سیاسی و در راستای شکایت وزارت اطلاعات از علیرضا زاکانی، حکم به «تبرئه» زاکانی داد که پیش از این، بسیاری دیگر از متهمان سیاسی که محکوم و حبس شدهاند. حال آنکه بعید نبود با قانون جرم سیاسی، آنها نیز، چون زاکانی تبرئه شده و سرنوشتی متفاوت از آنچه در دادگاههای جرایم امنیتی یا عادی برایشان رقم خورد، در انتظار داشته باشند.» این روزنامه همچنین در گزارش دیگری با اشاره به انتشار تیزر گفتوگوی محمود احمدینژاد مینویسد: «اظهارنظر قطعی درباره این چند جمله از یک مصاحبه احتمالا مفصل اقدامی درست نیست، اما از آنجا که این جملات توسط رسانهای کاملا در اختیار احمدینژاد و با تیتر «کودتای اشرافیت» منتشر شده شاید دستکم بتوان از این احتمال سخن گفت که او به واقع روایت طیفی خاص از جناح محافظهکار را تکرار میکند. اقدامی که شاید بیش از آنچه پایگاه اطلاعرسانی دولت بهار مدعی شده «روشنگری» درباره حوادث ۸۸ باشد پالسی است به شورای نگهبان و مجموعه حاکمیت در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ و انتخاب بالاترین مقام اجرایی کشور در آغاز سده ۱۵.»
«وطن امروز» تیتر «ترسوها از عقل نگویند» را انتخاب کرده تا سخنان دیروز رهبری در ارتباط تصویری با دانشآموختگان افسری و نیروهای مسلح را پوشش دهد. این روزنامه همچنین در یادداشتی به قلم محمدحسین مهدویزادگان به اظهارات اکبر ترکان درباره مذاکره احتمالی در دولت بعد پاسخ داده است. ترکان گفته بود «تا زمانی که همه کشور صددرصد به طور کامل دست این طیف (اصولگرایان) نیفتد، نمیگذارند کار کشور جلو برود، اما اگر همه چیز را دست خودشان بدهیم، میروند و به اسم حرکت عزتمندانه همه روابط بینالمللی و موافقتها را گرفته و حل میکنند». یادداشتنویس وطن امروز هم در پاسخ مینویسد: «ما به آقای ترکان اطمینان میدهیم اگر دولت بعدی، انقلابی و اصولگرا باشد، هرگز کشور را به نقطهای نخواهد رساند که نه سانتریفیوژها بچرخد و نه چرخ زندگی مردم! توصیه ما به ایشان و دیگر مدافعان دوآتشه سیاست خارجی منفعل و زیانده کشور طی سالهای اخیر این است که لااقل در مدت زمان اندک باقیمانده، سکوت کرده و به محاسبه فاصله «وعدههای خود در سال ۹۲» و «واقعیات کشور در آستانه سال ۱۴۰۰» متمرکز شوند!»
«آرمان ملی» در گزارشی با عنوان «افاضات جمعیتی نماینده زن مجلس» به اظهارات اخیر فاطمه محمدبیگی درباره دلایل افزایش سرطان در خانمها، کاهش جمعیت، نقش پنتاگون و قصد واردات جمعیت از بنگلادش و هند واکنش نشان داده است. در این گزارش آمده است: «تخطئه دولت و رئیسجمهور برای کاهش جمعیت بازی تخریبی جدید مخالفان دولتمردان است. اگر به مرور حاشیهسازیهای مخالفان دولت پرداخته شود، این نتیجه به دست میآید که اظهارات در راستای تداوم مشی تخریب و زیر سوال بردن سیاستهای پاستورنشینان است.... کاهش زاد و ولد ارتباط مستقیم با وضعیت اقتصادی کشور دارد و خانوادهها از تامین هزینه فرزندان زیاد ابا دارند که دولت را نمیتوان مقصر اصلی این وضعیت دانست از سوی دیگر باید به اظهارات شهیندخت مولاوردی معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده در دولت قبل توجه داشت که گفته بود: «این واقعیت که جمعیت جوان نیاز و لازمه پیشرفت، توسعه، استقلال و امنیت کشور است باید به یک باور عمومی تبدیل شود و راه آن هم بگیر و ببند و داغ و درفش نیست.»
«آفتاب یزد» خودکشی دانشآموز یازده ساله که ابتدا گفته میشد به خاطر نداشتن گوشی موبایل و جا ماندن از تحصیل بوده و بعد هم تکذیب شد را مورد توجه قرار داده و عکس یک کرده است. این روزنامه همچنین در گزارش با عنوان «امام طلبکار شد» به پوشش خبری دادگاه دیروز و دفاعایت وی - محمد امامی تهیه کننده سریال شهرزاد- پرداخت.
«ایران» سفر عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی به عراق را و خبر توافق ارزی و ریالی با این کشور همسایه را به عنوان تیتر نخست خود برگزیده و در گزارشی نوشته است: «بر این اساس و با اهتمام جدی بانک مرکزی در تداوم عرضه ارز به صورت اسکناس و حواله در بازار دوم، پیشبینی میشود بازار ارز کشور از ثبات بیشتری برخوردار شود.» روزنامه دولت همچنین به کرونا و آمار مخوف قربانیان آن پرداخته است. جواد دلیری سردبیر این روزنامه مینویسد: «اعتماد متقابل بین حکومت و مردم و همراهی مردم و رعایت حقوق شهروندی این روزها بسیار واجب است. کرونا با سرعت، جان هموطنان را میگیرد، کادر درمان را از پای درمیآورد، داستان، قصهای تکراری شده است. هر کدام ما کاری از دستمان برمیآید. کنار هم با «کمک مؤمنانه» میتوانیم ماسکی بر صورت آنان که از فقر خود را پوشاندهاند بزنیم و با «زبان مهربانانه» به یکدیگر بگوییم هر ماسک جان چه تعداد عزیز را نجات میدهد. چه دولت و نهادهای مسئول جریمه تعیین کنند و یا نکنند، چه بتوانند بگیرند یا نگیرند، این یک مسأله است، اما مسأله و مسئولیت اصلی برعهده ما مردم است. رعایت کنیم، ماسک بزنیم و از تردد غیرضرور جلوگیری کنیم. نباید رسم سوگواری عادی شود.»
«جوان» اما غیر از سخنان رهبری درباره ترسوها و عقل، همچنین مرگ تلخ محمد یازدهساله و ... به سفر رئیس مجلس به سیستان و بلوچستان پرداخته است. این روزنامه نوشت: «قالیباف، از روزی که ردای ریاست خانه ملت را به تن کرد، عزم خود را جزم کرده که بیشتر در میان ملت حاضر باشد. او تصمیم گرفته است با نظارتهای میدانی از مناطق مختلف کشور علاوه بر شنیدن مشکلات مردم بدون واسطه از طریق نظارت میدانی فعالیتهای قوه مقننه را به نفع مردم کارآمدسازی، مردمی و شفاف کند. اما از همان روزهای نخست این نظارتها برچسب زدنهای سیاسی هم آغاز شد و جریانی میکوشد رویکرد مجلس یازدهم، خدمت صادقانه و تلاش مجاهدانه رئیس مجلس را زیر سؤال ببرند. گرچه قالیباف نشان داده است گوش شنوایی برای شنیدن این اتهامات ندارد و بی توجه به تخریبهای صورت گرفته، رویکرد مردمگرایانه خود را با هدف حل مشکلات با قدرت دنبال میکند. از این رو وقتی که هفته گذشته با رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت سرزده در جمع مدافعان سلامت در یکی از بیمارستانهای تهران حاضر شد تا از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات بیماران کرونایی قرار گیرد، به مذاق خیلی از مسئولان اجرایی خوش نیامد و اقدام او را پوپولیستی با اهداف خاص توصیف کردند. قالیباف، اما روز گذشته در ادامه نظارتهای میدانی به سیستان بلوچستان رفت؛ استانی که به عقیده او استانِ «ظرفیتهای نادیده گرفته شده و مهد منابع فراوان و امکانات کم» است. رئیس مجلس در توئیتی که روز گذشته در صفحه شخصی خود نوشت، تأکید کرده است: در نظارت میدانی از این استان بر آنیم تا ظرفیتهای مجلس را تمامقد برای قوی کردن مردم و رفع موانع پیشرفت به کار گیریم.»
«کیهان» گزارشی دارد درباره «جاسوسی و دزدی اطلاعات شخصی کاربران توسـط شـبکههای اجتـماعی» و به نقل از سعید مستغاثی، پژوهشگر و مستندساز مینویسد: «متاسفانه برخی از کاربران شبکههای اجتماعی با این تصور که تصاویر و عکسها و اطلاعات شخصیشان را فقط دوستانشان میبینند، آنها را در این شبکهها قرار میدهند، غافل از اینکه تمامی این تصاویر و اطلاعات در شبکهای در سرویس امنیت ملی آمریکا NSA به نام «اشلون»، دریافت و تحلیل میشود و طرح و دستورات لازم را به اجرا در میآورد. «اشلون» مقادیر عظیم تماسهای تلفنی، پیامهای ایمیل، دانلودهای اینترنتی، ارتباطات ماهوارهای و ... را جمعآوری کرده، سپس اطلاعات مورد نظر را از طریق برنامههای اطلاعاتی تصفیه میکند.»
«مردمسالاری» با اشاره به گزارش مرکز آمار از بیکاری ۴۰ درصدی فارغالتحصیلان مینویسد. در این گزارش آمده است: «تابستان امسال دو میلیون و ۴۷۷ هزار نفر بیکار در کشور وجود داشت که ۴۰.۷ درصد از بیکاران ۱۵ ساله و بیشتر را فارغالتحصیلان تشکیل میدهند و نسبت به تابستان سال گذشته ۳.۱ درصد جمعیت بیکار فارغ التحصیلان کاهش یافته است.»
«جهان صنعت» از یک کاندیدای دیگر اصلاح طلبان رونمایی کرده و در گزارشی که بیشتر شبیه یک رپرتاژ آگهی است نوشته: «عباس آخوندی دانشآموخته اقتصاد از انگلستان و یکی از کسانی که در این سالها نشان داده است میتواند ترکیبی مناسب از سیاست و دانش اقتصاد برای اداره کشور فراهم کند و نیز دوستان و آشنایان نیرومندی در بدنه تکنوکراسی دارد یکی از دهها کاندیدای احتمالی است که رسانهها این روزها برای انتخابات بهار ۱۴۰۰ معرفی میکنند. موج انتقادهایی که از سوی جناحهای اصولگرایان به ویژه طیفهای تندتر به سوی او روانه شده، یکی از نشانههایی است که شاید کاندیداتوری او را جدیتر میکند.» این روزنامه همچنین در یادداشتی به قلم شهربانو امانی، عضو شورای شهر تهران به سفر اخیر رئیس مجلس میتازد و آن را بیش از آنکه از سر دلسوزی بداند، ناشی از لجبازی میخواند.
دیدگاه تان را بنویسید