خبر به روایت فردا / تحریمهای جدید چه آثاری دارد؟ / جهاد در سایه عقل معاد/ کواکبیان: طیف لاریجانی ما را تنها گذاشت
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«سازندگی» درگذشت شجريان را براي موضوع صفحه نخست خود انتخاب و از تیتر «صدای ایران رفت» استفاده کرده است. این روزنامه با توجه به اینکه شجریان در توس و در جوار آرامگاه فردوسی و همانجا که اخوان ثالث دفن است، دفن خواهد شد، نمایی را به تصویر کشیده که محمدرضا شجریان شانه به شانه فردوسی راه میرود، مهدی اخوان ثالث هم با آغوشی باز به استقبال او رفته است.
«اعتماد» صفحه نسخت خود را تماما سیاه و مزین به عکس استاد شجریان کرده است. این روزنامه در صفحات سیاسی خود نیز به انتقاد از صداوسیما که سالها شجریان را ممنوعالتصویر کرده بود پرداخته است. در این گزارش با عنوان «فیلترینگ هوشمند جامجم» آمده است: «صداوسیما که این روزها حسابهای رسمیاش در شبکههای اجتماعی بهویژه تلگرام برای عقب نماندن از بازار بازنشرها، بعضا به انتشار اخبار تاییدنشده هم دست زده، ترجیح داد در بخشهای خبری خود، خداحافظی یکی از بزرگترین هنرمندان ایرانی با دار فانی را بهعنوان اولویت هشتم به بعد، به مخاطبانش ارائه دهد تا رابطه نهچندان حسنه مدیران این سازمان با شجریان بار دیگر بر همگان اثبات شود. جالب آنکه شبکه خبر که حداقل در قیاس با سایر بخشهای خبری این رسانه، بیشتر به موضوع درگذشت شجریان پرداخته بود، بعضا بهمنظور جلوگیری از حضور مردم در محل تشییع پیکر او در تهران و مشهد، به تحریف گفتههای همایون شجریان، فرزند خسرو آواز ایران پرداخت و انتقادات ناظران را دوچندان کرد.»
«شرق» نیز با طرحی زیبا و تیتر «شجریان شجره بیخزان» استاد را راهی کرده است. نکته جالب، اما اینکه سردبیر این روزنامه که خود از اهالی فرهنگ و ادب است در این روز خاص ترجیح داده پا در کفش سیاست و سیاسیون کند. او در یادداشتی از دلایل اینکه اصولگرایان میگویند بایدن و ترامپ تفاوتی ندارند گفته و نوشته است: «اصلاحطلبان و آنان که روحیه مصلحانهای دارند، اینگونه القا میکنند که ترامپ شانس چندانی برای پیروزی ندارد و محبوبیتش کاهش و جایگاهش در میان مردم آمریکا تنزل یافته است و از سوی دیگر اپوزیسیون به درست یا نادرست ترامپ را خطری بالقوه برای ایران میداند و از پیروزی او استقبال کرده و با اتکا به این پیروزی درصدد ایجاد خوف و رجا در پیروزی و شکست نامزدهای انتخاباتی آمریکا است. بایدن عامل خوف برای اپوزیسیون و تکرار اصلاحات و ترامپ عامل رجا برای آنان است. از چشم ترامپیستها ترامپ کارکرد دوگانهای دارد؛ دفع حداکثری اصلاحطلبان و شکست سیاستهای ملی ایران. اصلاحطلبان (پوزیسیون) و مخالفان و منتقدان (اپوزیسیون) در نبردی پنهان در میدان مبارزه اند، اما اصولگرایان خاموش ایستاده و نظارهگرند. آنان به شیوهای سنتی این تفکر یا استراتژی را دنبال میکنند که هیچ فرقی بین ترامپ و بایدن وجود ندارد و انتخابات آمریکا تأثیر چندانی بر انتخابات ایران ندارد. سخنی که بعید است باور چندانی به آن داشته باشند.»
«آرمان ملی» گزارشی دارد از بازتاب ملی و جهانی درگذشت استاد شجریان و از گستردگی آن تعبیر میکند که «آواز ایران بلندتر میشود». این روزنامه در مصاحبهای مصطفی کواکبیان به ضرورت تغییر قانون اساسی برای حل مشکلات اشاره دارد. کواکبیان در این گفتگو به دلایل بیاعتمادی موجود در جامعه اشاره کرده و میگوید: «بی اعتمادی افزایش پیدا کرده است و آن هم دلایل زیادی دارد. من در بحث مفصلی برای آسیبشناسی این مسأله گفتم که بالاخره مردم به خاطر حوادث دی ۹۶، آبان ۹۸ و ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی، به این نتیجه نرسیدند که حضورشان در انتخابات فایدهای دارد. بحث دیگر، وضعیت معیشتی مردم است. بیاعتمادی به کل سیستم تضعیف شده است.» وی همچنین ضمن اعتراف به اینکه «عملکرد مجلس دهم طوری نبود که مردم احساس رضایت داشته باشند» میگوید: «این هم به آن دلیل است که ما اکثریت مجلس را نداشتیم. این بزرگترین تهمت به اصلاحطلبان است که بگویند اکثریت مجلس دهم را داشتهایم. چه کسی چنین حرفی زده است؟ ما حداکثر ۹۰ نفر بودیم. بله، اگر طیف علی لاریجانی با ما رفاقت میکردند، اکثریت میشدیم. آنها در برخی مواقع مانند افای تی اف و سی اف تی بعضا ما را همراهی کردند، اما در بسیاری موارد دیگر ما را تنها گذاشتند.»
«آفتاب یزد» رفتن شجريان را با طرحی از استاد و تیتر «جان از تن آواز رفت» پوشش داده است. این روزنامه همچنین در گزارشی به تحریمهای اخیر آمریکایی و سفر دیروز ظریف به چین اشاره کرده و از «سپر چینی در برابر تحریمهای آمریکایی» میگوید. در ادامه این گزارش به نقل از علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالمللی آمده است: «چین نیز در حال حاضر منتظر است تا بایدن برنده شود و بتواند رابطه با آمریکا را بازیابی کند. همانطور که مشاهده کردیم در مناظره اخیر میان معاونان نامزدهای انتخاباتی در آمریکا، کامالا هریس معاون باید از سیاست دولت ترامپ نسبت به چین انتقاد کرد ... فاکتور دیگری که در این زمینه اهمیت دارد درباره خود ایران است، چینیها تا مطمئن نشوند که شرایط سیاسی و اقتصادی ایران ظرفیت پذیرش و سرمایهگذاری را دارد اقدام نخواهند کرد، آنها افراد زیرکی هستند و به این موضوع اهمیت میدهند که به لحاظ دیدگاههای سیاسی نسبت به چین یک وحدتی در ایران وجود داشته باشد.»
«ابتکار» علاوه بر فوت استاد شجریان، تحریمهای جدید آمریکایی و مناظره انتخاباتی در آمریکا که اغلب روزنامههای امروز به ان پرداختهاند؛ آزادی نرگس محمدی از زندان را نیز در صفحه نخست خود دیده است. این روزنامه در گزارش خود پیرامون تاثیر تحریمهای جدید بر اقتصاد ایران نیز به نقل از کمیل طیبی، استاد دانشگاه و اقتصاددان نوشته است: «هنگامی که تحریمها شکل مالی به خود بگیرد و جریان مالی را قطع کند، خواسته و ناخواسته منجربه افزایش محدودیتها در بخشهای دیگر میشود. ما در روابط تجاری نیاز داریم که در زمان صادرات و واردات جریان پرداخت و دریافت بدون مشکل باشد؛ بنابراین وقتی سیستم مالی دچار تحریم میشود قطعا به صورت مستقیم و غیرمستقیم اثر خود را بر بخشهای مختلف تجارت و تولید خواهد گذاشت.»
«ایران» نیز امروز صفحه یک متفاوتی دارد. لوگو را جا به جا کرده و همه صفحه نخست خود به عکسی از مراسم بدرقه استاد شجریان اختصاص داده است. این روزنامه یک پرونده پروپیمان در این باره منتشر کرده تا شاید در این احوال که کرونا مانع از تشییع شایان استاد شد، دین خود را ادا کرده باشد. در صفحات سیاسی این روزنامه نیز به تحریمهای اخیر آمریکا و واکنشهای جهانی به آن پرداخته شده است.
«جهان صنعت» نیز مثل خیلی از روزنامهها در حد توان خود برای بدرقه شایسته استاد شجریان کوشیده است. این روزنامه در یادداشتی به قلم محمود صادقی، نماینده اصلاح طلب تهران در مجلس دهم مینویسد: «بامردم داغدار مدارا کنیم». صادقی در این یادداشت آورده است: «بعد از اعلام خبر درگذشت استاد شجریان به دلیل ملاحظات کرونا، صرفا برای ادای احترام به این استاد نامی از دور مقابل بیمارستان جم حاضر شدم، ولی متاسفانه پلیس و نیروهای ویژه خیابانهای منتهی به بیمارستان را به شدت کنترل میکردند و موتورهای یگان ویژه به سمت جمعیت حملهور شدند! و این شیوه کنترل صحیح نیست. ولو اینکه شعارهایی هم داده شود، در این مواقع باید سعه صدر بیشتری به خرج داد چراکه چنین صحنههایی را دوربینها ثبت و به دنیا مخابره میکنند. این کار باعث سوژه دادن به مخالفان به منظور تبلیغات منفی میشود، ولی متاسفانه این بیتدبیریها در رخدادهای اینچنینی تکرار میشود.»
«همشهری» هم از تیتر «جان جانان در توس» بهره برده و با تصویری بزرگ در صفحه نخست رفتن شجریان را پوشش داده است. این روزنامه همچنین در گزارشی به بررسی آثار تحریمهای آمریکایی اخیر بر اقتصاد ایران پرداخته است.
«جوان» در میان روزنامههای اصولگرا بیشترین توجه را به فوت استاد شجریان داشته و با تیتر «جان از حنجره آواز رفت» بخش قابل توجهی از صفحه نخست را به این موضوع اختصاص داده است. این روزنامه در گزارشی نیز به انتقاد از عملکرد مسئولان در مقابله با کرونا پرداخته و نوشته است: «محدودیتهای کنونی اعمال شده برای مشاغل، باعث قطع زنجیره کرونا نمیشود. ترافیک سطح شهر تهران مؤید این موضوع است. بستن قهوهخانهها، رستورانها، کافیشاپها، باشگاهها و مواردی از این دست باعث کم شدن رفت و آمد شهری نشده و نمیشود. تا ادارههای دولتی و بانکها باز هستند فعالیت و رفت و آمد هم در سطح شهر وجود خواهد داشت. به بیان دیگر تا چکها به بانکها ارائه میشود و در صورت نبودن موجودی برگشت میخورد، رفت و آمد در سطح شهر هم هست. گذشته از این موضوع، اینکه راههای منتهی به شمال در تعطیلات آخر هفته یکطرفه میشود و موقع برگشت هم این راهها به سمت تهران یکطرفه است، یک بیتدبیری محض است. همه مسئولان سفر را یکی از عوامل اصلی گسترش کرونا میدانند، اما هیچ اقدامی برای جلوگیری از این عامل انجام نمیدهند و اتفاقاً برعکس، امکانات را در اختیار خاطیان و ناقضان پروتکلهای بهداشتی قرار میدهند تا سلامت عمومی را به مخاطره بیندازند. تا این شرایط باقی است، امیدی به بهبود اوضاع کرونایی هم نیست.»
«وطن امروز» در گفتوگویی با محمد جواد لاریجانی به ماهیت سیاسی اربعین پرداخته است و آن را «مانیفست مقاومت» میخواند. این روزنامه همچنین در گزارشی حواشی که اخیرا دولتیها برای بازدید رئیس مجلس از بیمارستان و دیدار با بیماران کرونایی ساختند، پرداخته و به نقل از قالیباف نوشته است: «وقتی سیل کرونا آمد، کادر درمانی ما در مقابل سیل با عقل معاد ایستادند. سیل کرونا و سیل مشکلات اقتصادی را داریم و باید در مقابل آن بایستیم و از مردم دفاع کنیم. اگر کنار مجاهدان خط مقدم نایستیم از مروت و انسانیت دور است. عقلانیت این است که لااقل به پرستاران و پزشکان خداقوت بگوییم.»
«کیهان» شاید تنها روزنامهای است که هیچ اشارهای در صفحه نخست خود به درگذشت خسرو آواز ایران ندارد؛ حتی در حد یک تیتر کناری. در عوض به دستاورد اخیر قوه قضاییه و بازگشت دشت مغان به بیتالمال پرداخته و همچنین گزارشیهم درباره واکنشها و انتقادات گسترده به موضع رئیس جمهوری درباره بازدید از بیمارستان و بیماران کرونایی دارد.
دیدگاه تان را بنویسید