بازگشت به مجادله
اختلافات کارگزاران و اتحاد ملت تازگی ندارد، اما انتخابات ۱۴۰۰ به آن دامن زده است.
گروه سیاست سایت فردا: «کارگزاران یک رأس بزرگ است با بدنه اجتماعی کوچک» این را علی شکوریراد دبیرکل حزب اتحاد ملت میگوید و به این نتیجه میرسد که «چنین حزبی دستاورد انتخاباتی ندارد». این اظهارات که در گفتوگویی با سایت «انتخاب» بیان شده در واقع جلوه تازهای از یک اختلاف کهنه است. دعوای کارگزاران و اتحاد ملت اگرچه اکنون و در آستانه انتخابات بالا گرفته، اما ریشهدارتر از این حرفها است. اصل ماجرا و اختلاف، اما موضوع پیچیدهای نیست. کارگزاران میخواهد و مایل است که هرطور شده در قدرت حضور داشته باشد حتی اگر شده با حمایت از یک چهره اصولگرا مثل علی لاریجانی. اتحاد ملت، اما از تجربه حمایت از روحانی و دست خالی ماندن اصلاح طلبان درس گرفته و تاکید دارد که حضور و مشارکت در انتخابات باید با اتکا به صفت اصلاح طلبی باشد و حضور نصف نیمه در قدرت فایدهای ندارد.
ماجرای «سرا»این اختلاف نظر که بسیار هم جدی و اساسی است تا کنون بارها و در بزنگاههای مختلف خودنمایی کرده است. شاهد این مدعا همین انتخابات اخیر مجلس و شکافی است که در جریان اصلاح طلب ایجاد شد. پیش از انتخابات که قرار بود «سامانه سرا»، مکانیسم انتخاب کاندیداهای اصلاحات در تهران و شهرستانها باشد و این ایده نیز از اتحاد ملت برخواسته بود، اما با انتقادات زیادی از طرف کارگزاران سازندگی مواجه شد و غلامحسین کرباسچی دبیرکل این حزب در چندین نوبت به آنها تاخت و علناً با آن به مخالفت برخاست. کرباسچی در توئیتی نوشته بود: «واگذاری تهیه لیست انتخاباتی اصلاحطلبان به بدنه اجتماعی: آنچه انتخابات را معنادار میکند و به مردم رغبت رأی دادن میبخشد، نتیجه رأی دادن است و نه مناسک آن. شکلگرایی و مناسکگرایی سیاسی چه برای حکومت چه برای اصلاحات بیراهه است. به فکر کارآمدی اصلاحات باشیم». وی در ادامه نوشته بود که «بدنه اجتماعی اصلاحات از پایین به بالا شکل میگیرد، نه از بالا به پایین! چه کسی حق دارد بدنه اجتماعی اصلاحات را انتخاب کند؟ آنان باید ما را انتخاب کنند یا ما آنان را؟! بگویید در مجلس یازدهم چه میکنید تا مردم درباره رأی دادن و ندادن به شما تصمیم بگیرند. برای مردم اهمیتی ندارد که چگونه نامزد شدهاید، مهم این است که چه میکنید».
دعوای لیستدر انتخابات ۹۸ نیز شاهد بودیم که چطور کارگزاران با رویکرد خود وارد میدان شد و تصمیم جمعی اصلاح طلبان و رویکرد اتحاد ملت مبنی بر عدم ارائه فهرست در همه حوزهها پشت کرد. این رویه چنان اصلاح طلبان را مکدر کرد که شاهدبودیم کانال تلگرامی اصلاحات نیوز، نوشت: «کارگزاران که طی این سالها بر اساس «منفعت» و نه اصالت و اخلاق تصمیم گیری کرده است، امروز نیز طرح جدایی از اصلاح طلبان را با راهبردِ ایجاد انشقاق در این جریان کلید زده است.»
اختلافات مذکور به جایی رسید که روز جمعه ۲۵ بهمن ماه لیست انتخاباتی حزب کارگزاران منتشر شد. در این لیست که عنوان «یاران هاشمی» را داشت افرادی از احزاب اصلاح طلبی را در خود جای داده بود، اما اتحاد ملت جزء این احزاب نبود.
غائله انتخاب شهردارارائه لیست کارگزاران در انتخابات مجلس، اما تنها نمود بیرونی این اختلاف نیست. پیش از آن نیز این دو حزب اصلاح طلب رویاروی هم ایستاده بودند و شاهد این مدعا دعواهایی است که در جریان انتخاب شهردار تهران بعد از ماجرای محمدعلی نجفی است. همان وقت که کارگزارنیها از زد و بند اتحاد ملت و اعتماد ملی برای به کرسی نشاندن گزینه مورد نظر خود میگفتند. شاهد آنکه محمد قوچانی در سرمقاله روزنامه کارگزاران ارگان رسمی حزب کارگزاران (۲۳ اردیبهشت) با انتقاد از عملکرد اتحاد ملتیها نوشت: «در درون شورای شهر تهران گونهای از فراکسیونیسم شکل گرفته است که در نهایت بهضرر جبهه اصلاحات منجر خواهد شد... سران حزب دوست و برادر حزب اتحاد ملت در حذف نامزدهای رقیب و قرار دادن سه نامزد از یک حزب در فهرست یکچهارم نهایی انجام دادند بهشدت ضد جبههای بود که در نهایت نتیجه منطقی این چپروی و تکروی حذف هر سه نامزد که در میان آنان افراد مناسبی هم بودند شد.»
بالاگرفتن اختلافاتگذشته از این بحثهای قدیمی، اما، دعوای اخیر دوباره بالا گرفته است. انتخابات آتی و وضعیت شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان نیز بهانه آن است. شورای عالی و رئیس استعفا داده آن یعنی محمدرضا عارف بارها مورد نقد کارگزاران قرار گرفته است. غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران حتی اخیر در مصاحبهای با روزنامه «جهان صنعت» گفته بود که باید تعارف را با عارف و دیگران، حتی بزرگان اصلاح طلب مثل سیدمحمد خاتمی را کنار گذاشت. (نقل به مضمون)
حالا که عارف استعفا داده و شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان عملا از کار افتاده است، بخشی از موضوع اختلافی بین اتحاد ملت و کارگزاران از میان رفته است، اما موضوع مشارکت در انتخابات و چگونگی این مشارکت همچنان باقی است. اظهارات اخیر علی شکوریراد، دبیرکل حزب اتحاد ملت که به نوعی کارگزاران را حزبی بدون پشتوانه اجتماعی و منفعت طلب معرفی میکند مصداق بارز این اختلافات است.
دیدگاه تان را بنویسید