آمار عملکرد ۴۰ ساله شورای نگهبان از زبان کدخدایی
سخنگوی شورای نگهبان گفت: تعداد مصوباتی که در سالهای گذشته داشتیم، حدود ۳ هزار و ۴۰۰ مصوبه است که حدود سه هزار مصوبه به تأیید رسید یعنی چیزی کمتر از یک دهم یا یک نهم آن با ایراد مواجه شد.
خبرگزاری مهر: عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در خصوص آمار عملکرد ۴۰ ساله شورای نگهبان در دو عرصههای تقنینی، نظارت بر انتخابات و بررسی صلاحیت داوطلبان گفت: شورای نگهبان طبق قانون اساسی، دو وظیفه تقنینی و نظارت بر انتخابات را بر عهده دارد و تفسیر قانون اساسی را نیز طبق همین قانون، بر عهده این شوراست.
وی افزود: وظایف تقنینی که وظیفه جاری است و مجلس و دولت مصوباتی که دارند به طور روزانه برای ما ارسال میکنند و ما هم در طول هفته این مصوبات را پس از بررسی کارشناسی در مجمع مشورتی فقهی در قم و پژوهشکده این شورا در تهران از جنبه فقهی و حقوقی بررسی میکنیم و نهایتاً در جلسات هفتگی در شورا مدنظر قرار میدهیم.
کدخدایی گفت: از این حیث، تعداد مصوباتی که در سالهای گذشته داشتیم، حدود ۳ هزار و ۴۰۰ مصوبه است که حدود سه هزار مصوبه به تأیید رسید یعنی چیزی کمتر از یک دهم یا یک نهم آن با ایراد مواجه شد که البته بخشی از این موارد هم به مجمع تشخیص مصلحت ارجاع و بعضاً تصویب شد.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: این وظیفهای است که مردم شاهدند و بنده نیز در نشستهای خبری، گزارش مصوبات را اعلام میکنم و مصوبات و اساسنامهها را به تدریج برای تأیید یا اعمال نظر به مجلس و دولت میفرستیم.
وی گفت: ما در حوزه تقنین، نظارت فقهی هم داریم که متعلق به فقهای معظم است و کسانی که به مقررات کشور ایراد شرعی دارند از طریق دیوان میتوانند شکایت کنند و این دیوان آنها را برای فقهای شورای نگهبان ارسال میکنند که در مجمع مشورتی با کمک پژوهشکده و در جلسات هفتگی فقها بررسی میشود.
کدخدایی افزود: پس از این بررسیها، اگر خلاف شرع باشند به دیوان اعلام میشود و این نهاد بر اساس نظرات فقهای شورای نگهبان تصمیم گیری میکند.
وی تفسیر قانون اساسی را از دیگر وظایف شورای نگهبان دانست و گفت: معمولاً در نظامهای مختلف سیاسی، نهادی متولی تفسیر قانون اساسی میشوند، چون قانون اساسی در طول زمان ممکن است دارای ابهام باشد یا برداشتهای مختلف از آن شود؛ لازم است که مرجعی ثابت برای تفسیر و برداشتهای مختلف در این باره اعلام نظر کند.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: طبق اصل ۹۸ قانون اساسی در جمهوری اسلامی ایران، تفسیر این قانون بر عهده شورای نگهبان است که در این چارچوب حدود ۷۱ مورد تفسیر در خصوص اصول مختلف قانون اساسی داشتیم که البته تعداد درخواستهای در این باره بیش از ۱۶۰ مورد درباره ۷۱ اصل بوده است. البته این به ندرت اتفاق میافتد و این طور نیست که به صورت کار روزانه شورای نگهبان باشد.
کدخدایی گفت: در بعد تقنینی، مصوبات مجلس و دولت و نامههای دیوان را داریم که مرتب برای ما ارسال میشود و اعلام نظر میکنیم، اما در حوزه نظارت بر انتخابات؛ عملکرد شورای نگهبان در آنجا بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
وی افزود: طبق اصل ۹۹ قانون اساسی، نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی و نیز همه پرسیها بر عهده شورای نگهبان است.
کدخدایی گفت: در چهل سال گذشته بر ۱۲ انتخابات ریاست جمهوری ۶ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و ۱۱ انتخابات مجلس شورای اسلامی نظارت کردیم.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: البته این آمار مربوط به انتخابات سراسری و اصلی است؛ برای انتخابات مجلس به دلایلی مانند استعفا یا فوت نمایندگان باید انتخابات میان دورهای برگزار شود که این انتخابات جدا از دستور انتخابات اصلی برگزار شده است.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره مهمترین علل و اهداف مخالفان شورای نگهبان گفت: طبیعی است که دشمنان جمهوری اسلامی ایران از عملکرد این شورا خوشنود نیستند و مترصدند که هر زمانی ضربهای به نظام مقدس جمهوری اسلامی وارد کنند نظامی که با پشتوانه و حمایت مردمی شکل گرفته است و شاید بتوان گفت که هیچ نظام سیاسی در دنیا تا این حد از حمایتهای مردمی برخوردار باشد.
کدخدایی افزود: انقلاب ما مبتنی بر مشارکت عمده مردم با هدایت امام خمینی (ره) به پیروزی رسید؛ حمایتهای مردمی که در این ۴۲ سال شاهد بودیم که به پیروی از مقام معظم رهبری در پاسداری از نظام سیاسی خودشان همیشه در صحنه بودند و هستند.
سخنگوی شورای نگهبان، نهادهای دارای نقش در تحکیم پایههای نظام را مغضوب دشمنان دانست و با طرح این پرسش که چرا سپاه پاسداران با هجمه ناجوانمردانه دشمنان مواجه است گفت:، زیرا سپاه، نیرویی مردمی است که از دل مردم به وجود آمد و پاسدار انقلاب اسلامی است.
وی افزود: همگان در ۴۱ سال گذشته، ایثار و رشادتهای سپاه را دیدند و جنایت بزرگی که ترامپ و آمریکا در این اواخر مرتکب شدند که حاج قاسم سلیمانی را به عنوان یکی از سرداران بزرگ و سرافراز جمهوری اسلامی و منطقه به شهادت رساندند؛ عمق کینه دشمنان و ناخوشنودی آنان را از نظام نشان میدهد.
کدخدایی تصریح کرد: شورای نگهبان نیز در حوزه تقنین و در حوزه انتخابات، تلاش کرده است که از ورود قوانینی که به کیان جمهوری اسلامی ایران ضربه وارد میکند، جلوگیری کند چنان که در انتخابات مختلف تلاش کرده است که از ورود افراد ناباب و غیر شایسته به نهادهای کلان نظام جلوگیری کند؛ از این منظر، تکلیف دشمنان روشن است؛ آنان خیلی خوشنود نیستند که این شورا به عنوان سدی محکم در مقابل نفوذ افراد ناصالح اقدام کند.
سخنگوی شورای نگهبان بخش دیگری از اعتراضات داخلی به این شورا را هم دارای جنبه سیاسی دانست و افزود: به هر حال رقابتهای سیاسی که تشدید میشود حواشی آن شورای نگهبان را هم در بر میگیرد، زیرا با اعمال نظارت ما بر انتخابات و بررسی صلاحیت افراد، طبعاً کسانی که رأی لازم را ندارند و از ورود به گردونه انتخابات باز میمانند با ما مخالفت میکنند که البته ما آنان را جزو دشمنان نمیدانیم.
وی گفت: آنان کسانی هستند که نارضایتی دارند که طبیعی است کسانی که صلاحیتش تأیید نشود به شورای نگهبان اعتراض کنند؛ البته بخشی از مخالفتها نیز ناشی از فقدان اطلاع رسانی صحیح یا بی خبری افراد از اقدامات شورای نگهبان است.
کدخدایی افزود: در انتخابات اخیر، بارها دیدم که حتی افراد متدین و دلسوز مطالبی دلسوزانه، اما مبتنی بر اطلاعات غلط میگویند؛ البته بخشی از اعتراضها نیز بحق است.
وی تاکید کرد: آماده ایم که اطلاع رسانی بهتری داشته و پاسخگویی لازم را داشته باشیم و هر جا لازم بود و فرصت فراهم شد توضیح دادیم یا روابط عمومی بیانیه داد و با توضیحات ارائه شده سعی کردیم این کمبود اطلاع رسانی را اصلاح کنیم تا مردم خوبمان بهتر با وظایف مختلف شورای نگهبان آشنا شوند.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: با این حال از مردم انتظار داریم که هر مشکل یا نقدی دارند با ما در تماس باشند و منتقل کنند؛ از ما اطلاعات و جزئیات بخواهند، ما هم اطلاعات لازم را که تا حدی که بتوانیم طبق قانون ارائه کنیم ارائه خواهیم کرد و پس از آن اقدام به تحلیل و بحثهای مختلف رسانهای کنند.
کدخدایی در پایان گفت: در دیگر موارد، شورای نگهبان نیز مانند دیگر نهادها متشکل از جمعی از انسان هاست که ممکن است دچار خطا شود یا اطلاعاتش غلط باشد که تلاش میکنیم این طور نباشد با این حال اگر خطایی روی داده است حتماً عذرخواهی میکنیم و تلاش خواهیم کرد که در مراحل بعدی، حداقل مرتکب خطای قبلی نشویم.
دیدگاه تان را بنویسید