سرویس سبک زندگی فردا؛ بشیر قلی زاده سرچشمه: از آن جایی که بدن افراد سیگاری پس از یک مدت کوتاه به نیکوتین وابستگی شدیدی پیدا میکند، ترک کردن سیگار کار بسیار دشواری میشود. از این رو افراد سیگاری اگر قصد ترک کردن راحتتر سیگار را دارند، باید به دنبال دلیل قانع کننده و محکم باشند.
به دنبال دلیل قانع کننده برای ترک سیگار باشید
از آنجایی که بدن افراد سیگاری پس از یک مدت کوتاه به نیکوتین وابستگی شدیدی پیدا میکند ترک کردن سیگار، کار بسیار دشواری میشود از این رو افراد سیگاری اگر قصد ترک کردن راحتتر سیگار را دارند باید به دنبال دلیل قانع کننده و محکم باشند تا بهتر بتوانند مراحل ترک سیگار را طی کنند. شاید برای دوری از ابتلا به انواع بیمارهای ریوی و قلبی، ترک سیگار دلیل خوبی باشد. البته از آنجایی که فرد سیگاری از جایگاه خوبی در اجتماع برخوردار نیست، این موضوع نیز میتواند دلیل قانع کنندهای برای ترک آن باشد. سعی کنید علاوه بر دلایلی که ذکر شد، برای ترک سیگار حتما به دنبال دلیلی روشن و قانع کننده باشید تا در هنگام ترک آن اراده شما سست نشود.
بیشتر بخوانید: با این روشها میل به سیگار را مهار کنید
آماده سازی بسترهای مناسب قبل از اقدام به ترک سیگار
اعتیاد به نیکوتین یک مانع بسیار قوی برای ترک سیگار است، چرا که مغز انسان به نیکوتین عادت میکند و اگر شخص سیگاری به موقع و به اندازه کافی مقدار نیکوتین مورد نیاز بدن را تامین نکند، شخص دچار اضطراب وهیجان میشود. از این رو افراد سیگاری برای ترک آن باید خود را آماده کنند. در برخی از موارد مشاوره گرفتن از متخصصین میتواند چاره ساز باشد. البته اجرای یکسری برنامههای جامع برای ترک سیگار نیز میتواند مفید واقع شود. نباید از یاد برد که افراد سیگاری برای اینکه بتوانند راحتتر سیگار را ترک کنند، باید به دنبال برخی داروهای جایگزین خوب نیز باشند تا پروسه ترک سیگار راحتتر طی شود. افراد سیگاری باید دقت کنند که حتما بسترهای آماده سازی پیش از ترک سیگار را نیز در نظر داشته باشند.
جایگزینی مناسب برای نیکوتین در نظر داشته باشید
افراد سیگاری وقتی سیگار را ترک میکنند، باید مراقب آسیبهایی که به خاطر نرسیدن نیکوتین به بدن شان وارد میشود، باشند. به همین دلیل باید جایگزینهایی را در زمان ترک سیگار در نظر داشته باشند. وقتی نیکوتین به بدن افرادی که به آن عادت کردهاند نرسد، خلق و خویشان تحت تاثیر قرار میگیرد و در پارهای از اوقات دچار ضعف و کمبود انرژی نیز میشوند. در چنین حالاتی معمولا میل به سیگار کشیدن دو چندان میشود. حال برای چنین شرایطی باید به فکر جایگزین مناسب برای نیکوتین از دست رفته بدنتان باشید. مطالعات زیادی در این باره صورت گرفته است که نشان میدهد؛ برخی مواد و داروهای موجود در بازار که به صورتی برای ترک سیگار در نظر گرفته شدهاند، میتوانند شانس موفقیت افراد سیگاری را برای ترک آن فراهم کنند. البته قبل از استفاده از چنینی جایگزینهای حتما با یک متخصص مشورت داشته باشید. افراد سیگاری نباید از یاد ببرند که مهمترین عامل برای ترک سیگار قدرت اراده خودشان است، وگرنه با هیچ دارو و یا درمانی نمیتوانند از شر سیگار کشیدن در امان باشند.
بیشتر بخوانید: بعد از ترک سیگار گوجه فرنگی بخورید
اطلاعات خود را درباره داروهای جایگزین نیکوتین بیشتر کنید
امروزه داروها و برچسبهای متفاوتی برای هر چه بهتر و راحتتر ترک کردن سیگار در بازار موجود است. همچنین آدامسهایی نیز برای همین منظور تولید میشوند. سعی کنید، قبل از استفاده از آنها با میزان اثر بخشی و کاراییهای متنوع آنها آشنا شوید تا بتوانید بهترین جایگزین را برای این امر انتخاب کنید. برخی داروها و مواد تولیدی علاوه بر این که جایگزین مناسبی برای ترک سیگار هستند، میتوانند میزان غلظت خونتان را نیز کاهش دهند و یا میزان افسردگی ناشی از ترک سیگار را نیز کم کنند. با این تفاسیر سعی کنید، اطلاعات خود را درباره داروها و مواد جایگزین نیکوتین بیشتر کنید تا بهتر بتوانید سیگار را ترک کنید.
از دوستان و خانواده خود بخواهید برای ترک سیگار به کمک تان بیایند
از دوستان و یا خانواده خود بخواهید، برای ترک سیگار به شما کمک کنند. آنها با گزینه تشویق میتوانند روحیه شما را برای ترک سیگار بالا ببرند. البته این گونه افراد از وسوسه شدن شما برای شروع دوباره نیز جلوگیری میکنند. در چنین شرایطی گروه پشتیبانی و مشاوره نیز میتواند کار ساز باشد. سعی کنید در جلسات مشاورهای ترک سیگار شرکت کنید تا از استراتژیهایی که آنان در اختیارتان میگذارند، بهرهمند شوید و بهتر بتوانید سیگار را ترک کنید. نباید از یاد برد که علاوه بر جسم، روحیه شما نیز باید آمادگی کافی برای ترک سیگار را داشته باشد.
بیشتر بخوانید: میوههایی که بعد از ترک سیگار خوردنشان ضروری است
به دنبال آرامش باشید
یکی از عمدهترین دلایلی که افراد سیگار میکشند، به دلیل وجود نیکوتین در سیگار است که به آنها آرامش میبخشد. از این رو این گونه افراد باید به فکر مواردی به جز نیکوتین که باعث آرامششان میشود، باشند. برای این کار گزینههای بسیار زیادی وجود دارد. افراد سیگاری میتوانند با ورزش کردن و حتی گوش کردن به برخی از موسیقیها، ارتباط با دوستان، ماساژ درمانی و گردش در طبیعت آرامش کافی را دریافت کنند. نباید از یاد برد که در چند هفته نخست ترک سگار بدن انسان دچار استرس و اضطراب میشود. این امر کاملا طبیعی است. افراد سیگاری نباید ترس به خود راه دهند، چرا که تا بدن به شرایط جدید عادت کند، زمان میبرد. نباید توقع داشت افرادی که چندین سال سیگار میکشند با گذشت چند روز بتوانند بدون هیچ مشکلی سیگار را ترک کنند.
خانه و محیط کار را از وجود سیگار و متعلقاتش دور کنید
افرادی که به تازگی اقدام به ترک سیگار کردهاند، به راحتی وسوسه میشوند و دوست دارند دوباره سیگار بکشند. از این رو این گونه افراد هر شیء و یا وسیلهای همچون فندک و یا موارد اینچنین که باعث یادآوری سیگار کشیدنشان میشود را باید از خود دور کنند. حتی لباسها و مکانهایی از خانه که ممکن است، هنوز به دود سیگار آغشته باشند را باید تمیز کنید. سعی کنید از خوشبو کنندههای هوا برای رهایی از شر بوی سیگار استفاده کنید تا مشامتان به بوهای جدید عادت کند. اگر قبلا در ماشین خود سیگار میکشیدید، سعی کنید محیط داخلی آن را به خوبی تمیز کرده و هر گونه آثار سیگار را از بین ببرید. در حد توان از هر آنچه که یاد آور سیگار کشیدن شما است، فاصله بگیرید تا کمتر وسوسه شده و راحتتر بتوانید زمان بحرانی ترک سیگار را پشت سر بگذارید.
بیشتر بخوانید: ۷ خوراکی برای روزهای ترک سیگار
از ترک کردن سیگار نا امید نشوید
دیده شده است که در بسیاری از موارد افراد سیگاری از سیگار کشیدن فاصله میگیرند و بنا به هر دلیلی دوباره به سیگار کشیدن رو میآورند. از یاد نبرید؛ این امر خود میتواند انگیزهای برای ترک سیگار باشد. در چنین مواردی سعی کنید، زمان ترک سیگار و شروع مجدد را اندازه بگیرید، تا به تواناییهای خود برای نکشیدن سیگار بیشتر پی ببرید و با اتخاذ راهکارهای جدید سعی کنید، مادالعمر دست به ترک سیگار بزنید. در چنین شرایطی شکست را لازمه پیروزی نهایی خود قرار دهید تا با انگیزه بیشتری بتوانید سیگار را برای همیشه ترک کنید.
تحرک زیاد داشته باشید
فعالیت بدنی زیاد میتواند گرایش به مصرف سیگار را کاهش دهد. هر چقدر فعالیت بدنی شما بیشتر شود به همان اندازه میتوان، امیدوار بود که گرایش کمتری به سیگار داشته باشید. البته ورزش کردن و پیاده روی در بلند مدت علاوه بر اینکه بدنتان را در وضعیت مطلوب حفظ میکند، میتواند راهی برای کاهش وزن نیز باشد. افراد سیگاری باید با ورزش کردن و پیاده روی در ساعات به خصوص خود را مشغول کنند تا کمتر به سیگار کشیدن وسوسه شوند.
بیشتر بخوانید: ۱۰ راهکار طلایی برای حفظ اراده در هفتههای نخست ترک سیگار
خوردن میوهها و سبزیجات را از یاد نبرید
به هیچ عنوان به همراه ترک سیگار رژیم نگیرید، چرا که با رژیم گرفتن بدنتان ممکن است، ضعیف شود و این ضعیف شدن بدن باعث میشود تا تواناییتان برای سیگار نکشیدن کم شود. پس سعی کنید با مصرف مواد غذایی سالم، انرژی کافی برای ترک سیگار را در خود ذخیره کنید. سعی کنید بیشتر از میوهها و سبزیجات و دانههای مغذی و از برخی غذاهای پروتئینی تغذیه کنید البته خوردن نوشیدنی فراوان نیز میتواند در شستشوی بدن به کمکتان بیاید.
برای ترک سیگار پاداش در نظر بگیرید
علاوه بر تمام مزایای بهداشتی که ممکن است بعد از ترک سیگار به آن دست یابید، صرفه جویی در هزینهها برای خرید سیگار نیز نکته بسیار مهمی است که نباید نادیده گرفته شود. اگر تعداد نخ سیگاری که در روز مصرف میکنید و پولی که بابت آن باید هزینه کنید را در نظر بگیرید، این امر خود به تنهایی میتواند به شما کمک کند تا هزینه خرید سیگار را برای خود پس انداز کنند و از این کار لذت ببرند.
بیشتر بخوانید: ۶ گیاه طبیعی برای ترک آسانتر سیگار
کم کردن تدریجی میزان مصرف سیگار
یک روش جالب و بدون مشکل ترک سیگار این است که میزان مصرف آن را به مرور زمان با توجه به توانایی خود کم کنید. در این روش اگر به طور مثال روزانه ۱۰ نخ سیگار میکشید، به مرور زمان آن را به روزانه ۹ نخ و کم کم پس از هر روز یک نخ را کم کنید. اگر توانایی این کار را ندارید، پس از هر ۲ الی ۳ روز یک نخ را کم کنید و پس از رسیدن به نخ آخر سعی کنید، در هر روز تا قبل از رسیدن به فیتیله سیگار از کشیدن مابقی آن منصرف شوید و این عمل را در یک بازه زمانی ۲ الی ۳ هفتهای به جایی برسانید که پس از شروع سیگار از کشیدن ادامه آن منصرف شوید و با این ترتیب به مرور زمان آن را ترک کنید.
فواید ترک سیگار را از یاد نبرید
تنها پس از بیست دقیقه پس از ترک سیگار ضربان قلب افراد سیگاری به حالت طبیعی باز میگردد و پس از گذشت یک روز سطح منو اکسید خون تقریبا به حالت نرمال خود باز میگردد؛ و این در حالی است که پس از گذشت ۲ الی ۳ هفته پس از ترک سیگار احتمال ابتلا به حملات قلبی در افراد سیگاری کاهش مییابد و در بلند مدت احتمال ابتلا به سرطان ریه و سرطانهای دیگر به میزان چشم گیری کاهش خواهد یافت.
منبع: webmd
دیدگاه تان را بنویسید