سرویس سبک زندگی فردا: در این مطلب به نقل از سایت کاویاب ، عوامل موثر بر سرطان پوست را بررسی میکنیم.
ژن نقش بسزایی دارد
اگر به سن ۶۵ سالگی رسیدهاید، بین ۴۰ تا ۵۰ درصد احتمال دارد به برخی از انواع سرطان پوست مبتلا شوید. اولین عامل تاثیرگذار بر ابتلا به این بیماری، قرار گرفتن در معرض نور خورشید است اما ژن هم بی تاثیر نیست. مطالعات نشان داده است بیشتر افرادی که مبتلا به سرطان پوست میشوند، از لحاظ ژنتیکی آمادگی آن را داشته اند. کسانی که مستعد این بیماری هستند حتی اندک نور ماورابنفش کافی است تا سلول های پوستی آنها سرطانی شوند. در حالی که در دیگر افراد تحمل سلول ها در دریافت اشعه UV بیشتر است و دیرتر سرطانی میشود. علاوه بر این ۱۴ درصد از ملانوم ها (سلول های سرطانی پوست) هیچ ارتباطی با اشعه آفتاب ندارند، به همین خاطر احتمال دارد بیماری در مناطقی از بدن خود را نشان دهد که در معرض نور خورشید نیست مانند باسن یا کف پا. از این رو گرچه اشعه آفتاب تاثیرگذار است اما سابقه بیماری خانوادگی نیز اهمیت زیادی دارد. اگر بستگان شما مبتلا به سرطان پوست هستند، به پزشک خود اطلاع دهید تا غربالگری لازم را انجام دهد.
کسانی که زیاد با هواپیما پرواز میکنند، بیشتر در معرض این بیماری هستند
خلبانان و خدمه پرواز دو برابر دیگر صنایع در معرض سرطان پوست هستند. احتمالا دلیل آن استراحت در ساحل و آفتاب گرفتن در زمان تعطیلاتشان نیست بلکه به دلیل آن است که آنها به طور روزانه بیش از حد در معرض تابش اشعه ماورابنفش و اشعه کیهانی که اشعه مضری است که از فضا بیرون میآید، قرار میگیرند. اشعه کیهانی با بالا رفتن ارتفاع افزایش می یابند، بنابراین هرچه بلندتر پرواز کنید بیشتر در معرض این اشعه قرار می گیرید. گرچه پنجرههای هواپیما و کابینها اشعههای UVB و UVA را فیلتر می کنند اما باز هم تابش اشعه کیهانی در ارتفاعات بالا بیشتر است. به طور خاص اشعه UVA نفوذ عمیقتری در پوست دارد از این رو موجب آسیب به کلاژن پوست و پیری پوست می شود و بالتبع احتمال ابتلا به سرطان پوست را بالا می برد. توصیه می شود قبل از پرواز ضدآفتاب بزنید و کرکره پنجره را پایین بکشید. کسانی که مدام پرواز دارند، بهتر است هر ۶ ماه یکبار برای معاینه پوست به پزشک مراجعه کنند.
پزشکان بهتر این بیماری را تشخیص داده و درمان می کنند
امروزه بیش از گذشته افراد نسبت به سرطان پوست شناخت دارند. با این حال آمار ابتلا به سرطان پوست بالا رفته احتمالا به این خاطر که بهتر تشخیص داده می شود یعنی پزشکان خیلی زود و در همان مراحل اولیه که بیماری قابل درمان است، آن را تشخیص میدهند. حتی پیشرفتهترین انوع سرطان پوست نیز میتوانند با ایمنوتراپی های جدید درمان شوند. این روش درمان به بخش های خاصی از سیستم ایمنی بدن حمله می کند تا سلولهای سرطانی را از بین برده و کمک کند فرد بیشتر عمر کند.
تابش آفتاب:
اندکی در معرض نور خورشید قرار گرفتن برای سلامتی مفید است زیرا:
حالتان را بهتر میکند
قرار گرفتن به طور متعادل در معرض نور خورشید، به مغز در افزایش تولید ماده شیمیایی سروتونین که ایجاد کننده حال خوب است، کمک می کند.
ساعت بدن شما را تنظیم میکند
تابش آفتاب به منظم شدن ریتم روزانه کمک میکند. کارشناسان به افرادی که دچار بیخوابی هستند توصیه می کنند صبح ها قبل از هر چیز کمی آفتاب بخورند، صبحانه خود را کنار پنجره بخورند یا کمی پیاده روی کنند.
برخی بیماریها را درمان میکند
اثر اشعه ماورابنفش در از بین بردن بیماریهای پوستی مانند اگزما و پسوریازیس به اثبات رسیده است. اگر به چنین بیماری هایی مبتلا هستید در خصوص میزان دریافت نور خورشید با پزشک خود صحبت کنید.
دیدگاه تان را بنویسید