سرویس سبک زندگی فردا؛ ریحانه حاجی محمدپور: شاید قبلتر از این ثبت نام در مدارس شامل رفتن به سر کوچه و پیدا کردن نزدیکترین مدرسه بود. فوقش هم چند مدرسه دولتی و غیرانتفاعی بهنام در سطح شهر بودند که تعدادی از خانوادهها حساسیت داشتند در آنها ثبت نام بکنند. اما حالا اوضاع با گذشته فرق کرده است. تعداد مدارس مختلف با متدهای آموزشی مختلف افزایش پیدا کرده است و حتی مدارس دولتی نیز به فکر ارتقاء امکانات آموزشی خود و رقابت با دیگران هستند. بالطبع اوضاع جدید محاسن و معایب خودش را دارد. فضای رقابتی موجب افزایش سطح آموزش کشور میشود اما در این میان پیدا میشوند افرادی که بیشتر از کار فرهنگی به فکر پر کردن جیب خودشان هستند و همین است که فرایند انتخاب مدرسه را برای والدین پیجیدهتر از قبل میکند. انتخاب مدرسه مثل ازدواج است. شما هیچ وقت مورد ایدهآل خود را پیدا نمیکنید اما مهم است اولویتبندی داشته باشید تا بر اساس آن راحتتر انتخاب کنید.
از مدرسه چه میخواهید؟
قدم اول در انتخاب مدرسه این است که انتظارات درستی از مدرسه فرزندتان داشته باشید وگرنه خیلی زود در دام سودجوها میفتید. باید بدانید قرار نیست مدرسه از فرزند شما یک دانشمند بسازد و یا همه مشکلات او را حل کند همچنین قرار نیست مدرسه تمام بار مسئولیت تربیت بچه شما را به دوش بکشد. اگر چنین انتظاری دارید اشتباه میکنید! اگر مدرسهای به شما چنین قولهای میدهد اشتباه میکند و نباید به آن اعتماد کنید! اول بنشینید و با خودتان فکر کنید از مدرسه فرزندتان چه انتظار معقولی میتوانید داشته باشید مثلا اینکه اخلاق و خلاقیت را در او پرورش دهد و سپس دنبال مدرسهای با این ویژگیها بگردید.
بیشتر بخوانید: ضوابط ثبت نام دانش آموزان در سال جدید
انتخاب با توجه به ویژگیهای فردی فرزندتان نه آمال و آرزوی شخصی!
قبل از انتخاب مدرسه ویژگیها و توانمندیهای فرزندتان را بشناسید. وقتی فرزندتان را که پر از خلاقیت و حس رهایی است میفرستید مدرسهای که مدام به فکر تست و آزمون است و برنامه جانبی فرهنگی ندارد به فرزندتان ظلم میکنید. همچنین وقتی میدانید فرزندتان آنقدرها اهل درس نیست و او را در مدرسهای که از نظر درسی بچهها را تحت فشار میگذارد باعث میشوید یکی از بهترین سالهای زندگیش را با اضطراب و دلهره بگذراند نه لذت آسودگی خاطر.
فضای آموزشی را بسنجید
فضاهای آموزشی و میزان استفاده از آنها در آموزش و رشد بچهها موثر است. حیاط مدرسه را بررسی کنید. به نظرتان زیادی کوچک و یا بیروح نیست؟ کتابخانه مدرسه کجاست؟ آیا کتابدار خوشبرخوردی دارد و همیشه درش به روی بچهها باز است؟ آزمایشگاه مدرسه دکوری است و یا دانشآموزان در آن زیاد فعالیت میکنند؟ قرار است فرزندتان در کجا ورزش کند؟ حیاط یا کلاس؟! همچنین با توجه به شهریهای که میدهید آیا مایلید فرزندتان در کانکسی که مدرسه به عنوان کلاس درس تدارک دیده درس بخواند؟
بیشتر بخوانید: نحوه دریافت پول از اولیاء هنگام ثبت نام مدارس
با مدرسه همکفو باشید
چرا وقتی خودتان مذهبی نیستید و فرزندتان را تربیت مذهبی نکردهاید او را در مدرسهای مذهبی ثبت نام میکنید؟ و یا بالعکس وقتی خودتان مذهبی هستید فرزندتان را در محیطی آنچنان متفاوت ثبت نام میکنید که حرف مشترکی با همکلاسیهایش نداشته باشد؟ یا چرا فرزندتان را در منطقهای ثبت نام میکنید که از نظر مالی و همچنین طبیقه اجتماعی تفاوت فاحشی دارند؟ کلا خوب است بچهها با قشرها و آدمهای مختلف و متفاوت آشنا بشوند اما در سنین پایین و به خصوص در مدرسه بیشتر برایشان اضطراب و گاهی نفاق به همراه میاورد. باعث میشود آنها تلاش کنند خودشان نباشند و همرنگ جماعت بشوند. اثر سوء این موضوع از تمام محاسن آن مدرسه بیشتر است. پس فرزندتان را در مدرسهای ثبت نام کنید که همراستا با افکار شماست.
آفتابه لگن هفت دست!
این روزها مدرسهها ادعاهای عجیب و غریب فضایی زیاد دارند! ادعا میکنند بچه تحویل میگیرند و فضانورد تحویل میدهند و یا پنج زبان زنده دنیا را به فرزند شما میآموزند. همه این ادعاها قشنگ و هیجانانگیز است. اما حتما درباره آنها تحقیق میدانی کنید. از کسانی که در آن مدرسه درس خواندهاند و یا پدر و مادرهایی که فرزندانشان را در آنجا ثبت نام کردهاند بپرسید این ادعاها تا چند درصد جامه عمل میپوشند.
بیشتر بخوانید: اعلام ضوابط ثبت نام اتباع بیگانه در مدارس
به مدرسه نزدیک باشید!
شاید اول کار این مساله برایتان آنقدرها اهمیت نداشته باشد اما در نظر بگیرید که فرزند شما قرار است هر روز این فاصله طولانی خانه تا مدرسه را در این دود و دم و ترافیک طی کند. خود شما هم قرار است در جلسات مدرسه شرکت کنید و اگر مشکلی برای کودکتان پیش آمد خودتان را سریعا به مدرسه برسانید. در طول زمان فاصله زیاد خانه تا مدرسه فرساینده خواهد بود!
پرورشی را دست کم نگیرید!
همیشه یکی از بهترین خاطراتم جشنهایی بود که با کمک معلم پروریشیمان در مدرسه برگزار میکردیم! برنامههای فوق برنامه، اردوها و مراسمی که در مدرسه برگزار میشود رکن مهمی از آموزش است و مکمل کلاس درس محسوب میشود و بسیاری از اوقات کم و کاست مسائل تربیتی بچهها در این برنامهها و به کمک معلم پرورشی و راهبردهایش برطرف میشود. حتما درباره میزان اهمیت فوق برنامهها و مسئول پرورشی مدرسه پرس و جو کنید.
درباره معلمها پرس و جو کنید!
به هر حال معلم و دیدگاهش یکی از ارکان اساسی در آموزش است. میتوانید از آموزش و پروش منطقه و دیگر اولیاء درباره معلمها سوال کنید و ببینید چه کسی قرار است مادر یا پدر دوم فرزند شما باشد. چه تجارب و دستاوردهایی دارد؟ و در آموزش به چه چیزی بیشتر اهمیت میدهد.
بیشتر بخوانید: ضوابط و شرایط نامنویسی در مدارس شاهد
حس و حال اولیه خودتان و برخورد مدرسه را بسنجید
ببینید خودتان و فرزندتان در درجه اول چه احساسی از فضای مدرسه و کادر آن میگیرید. به نظرتان صمیمی و حرفهای میایند؟ بچهها در آن فضا خوشحالند؟ به منظور این کار میتوانید از مدرسه بخواهد برنامهای ترتیب بدهد تا در ساعات آموزشی از آن بازدید کنید. برخورد کادر نیز اهمیت ویژهای دارد. ببینید چطور پاسخگوی شما هستند و رفتارشان را زیر نظر بگیرید.
انتظارات، برنامهها و دیدگاه مدرسه
قبل از ثبت نام حتما نسبت به انتظارات مدرسه از شما به عنوان ولی آگاهی پیدا کنید. برنامهها و اهداف آموزشی را دقیق بپرسید همچنین ببینید مدرسه با توجه دیدگاه تربیتش از چه متد آموزشی کمک میگیرد و آیا در اجرای آن موفق است یا تنها اسم آن متد آموزشی و پوستهای از آن را از کشورهای غربی گرفته و دارد اجرا میکند؟
بیشتر بخوانید: زمان و نحوه سفارش کثب درسی دانشآموزان
امکانات و برنامههای جانبی
امکانات و برنامههای اضافی در مدارس اگر درست و حسابی باشند کار شما را راحتتر میکنند. مدرسهای که خودش کلاس تقویتی، ورزش اضافه و زبان برگزار میکند به نفع شماست چرا که رفت و آمدتان را کاهش میدهد و فرزندتان در محیطی یکسان آموزشهای اضافه بر مدرسه را نیز دریافت میکند!
دیدگاه تان را بنویسید