سرویس سبک زندگی فردا؛ بشیرقلیزاده سرچشمه: تابستان فرا رسیده و روزهایی که گرمایش از تمامی فصول دیگر بیشتر است. این روزهای گرم برای سالمندان، کودکان و افرادی که در فضای باز فعالیت دارند مثل کارگران ساختمان و ورزشکاران میتواند خطرناک باشد. در چنین روزهای گرمی احساس سرگیجه، بیحالی و سوزشها در ناحیه پوست بسیار شایع است و همچنین این گرمای هوا بدن شما را در معرض خطرهای جدیتری نیز قرار میدهد.
سه علامت زیر را که مرتبط با گرمازدگی هستند را نادیده نگیرید.
بیشتر بخوانید: گرمازدگی خطر مرگ به همراه دارد
۱. اسپاسم عضلانی بر اثر گرما
مرحله اول در گرمازدگی ایجاد سرفه است. این سرفهها که ناشی از اسپاسم عضلانی شدید است، به خاطر از دست دادن نمک و آب بدن، که در اغلب موارد در دستها و پاها مشاهده میشود. اسپاسم عضلانی میتواند خود به خود برطرف شود اما اغلب مواقع عوارضش ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول میکشد.
۲. خستگی ناشی از گرمازدگی
خستگی ناشی از گرمازدگی بسیار خسته کنندهتر از احساس خستگی معمولیای است که به سراغتان میآید. این خستگی ناشی از قرار گرفتن در معرض دمای بالا، رطوبت زیاد و فعالیت بدنی شدید است که معمولا وقتی دمای بدن به ۳۸ تا ۴۰ درجه سانتیگراد برسد رخ میدهد.
علائم این نوع گرمازدگی عبارتند از: سردرد، تب و لرز، حالت تهوع و استفراغ، افزایش تشنگی، دردماهیچهها و گرفتگی عضلات، و همچنین ضعف عمومی است.
احساس آشفتگی و اضطراب در افراد گرمازده مشترک است و در بعضی از افراد حتی ممکن است وضعیت حادتر شود، چون بدنشان سعی میکند فشار خون را کنترل کند. اما در نهایت فشار خون کاهش مییابد. خستگی حاصل از گرمازدگی میتواند منجر به تهدیدات شدیدتری برای بدن باشد، اگر درمان نشود.
بیشتر بخوانید: ۴ راهکار نشریه فیگارو برای جلوگیری از گرمازدگی
۳. مرحله نهایی در گرمازدگی
اگر شخصی در مرحله نهایی گرمازدگی قرار بگیرد باید سریعا توسط اورژانس به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل شود. در این مرحله امکان مرگ و میر بسیار بالا میرود. گرمازدگی شدید در شرایطی رخ میدهد که دمای بدن به ۴۰ درجه سانتی گراد و یا حتی بالاتر از آن برسد.
علائم گرمازدگی در این مرحله عبارتند از: سردرگمی ناشی از عدم جریان خون به مغز، خشک و قرمز شدن پوست، کمبود عرق، نارسایی ارگانهای حیاتی و تشنج است. اما خوشبختانه این شرایط با یک آماده سازی برای بدن قابل پیشگیری است.
چگونه به گرمازدگی دچار نشویم
۱. رساندن آب به بدن: سعی کنید در هر یک ساعت یک فنجان آب بنوشید.
۲. اجتناب از مصرف مواد کافئین دار: در چنین شرایط اب و هوایی از مصرف مواد کافئیندار مثل قهوه، کاکائو و چای خودداری کنید. چون این کار باعث دفع مایعات بدن میشود.
۳. نظارت کامل بر درجه حرارت بدن: سعی کنید هر ساعت درجه حرارت بدن خود را بررسی کنید.
۴. فعالیتهای شدید را محدود کنید - مخصوصا در ساعتهای پیک گرما: ۱۱ صبح تا ۴ عصر.
بیشتر بخوانید: بهترین غذاها برای درمان گرمازدگی
راههای دیگر برای تشخیص گرمازدگی نیز وجود دارد. شما با بررسی رنگ ادرار خود میتوانید به این موضوع پی ببرید از آنجا که اگر رنگ ادرار تیره و متمایل به زرد باشد، به معنای زمان هضم غذا در بدنتان است. در چنین مواقعی انتظار میرود زیر نور خورشید به شدت عرق کنید اما اگر عرق کردنتان کاهش یافت این خود نشانی از کمبود آب در بدن است. بنابراین در این شرایط فعالیت خود را باید محدود کنید.
اگر شخصی را دیدید که گرمازده شده چه باید بکنید؟
۱. فرد را از محیط گرم خارج کنید و در یک محیط خنک و سرد قرار دهید.
۲. آب سرد روی شخص گرمازده بریزید.
۳. به شخص گرمازده آب سرد بخورانید و مانع مواد کافئینی توسط شخص گرمازده شوید.
۴. لباسهای تنگ و سنگین شخص را از تنش خارج کنید.
۵. اگر دماسنج در دسترس داشتید دمایش را اندازه بگیرید.
بیشتر بخوانید: چه کار کنیم گرمازده نشویم
۶. در صورت نیاز درخواست کمک کنید و سعی کنید تا زمانی که کمکهای پزشکی نرسیدهاند، دست از مراقبت نکشید.
منبع: msn
دیدگاه تان را بنویسید