سرویس سبک زندگی فردا؛ نیلوفر علیزاده: اگر نگوییم همه، اما اغلب ما در آخرین ساعتهای سال به فکر میافتیم که ۳۶۴ روز قبل را چطور گذراندیم و چقدر به هدفهایمان رسیدیم و کجاها کم آوردیم و عطای هدفهایمان را به لقایش بخشیدیم. با این حال سال بعد هم دقیقاً به همان مسیر قبلی میچسبیم و در نهایت ما میمانیم و کلی هدفهای ناکام که انگار قرار نیست هیچ وقت طعم چشیدن به آنها را برسیم. اما چطور میشود که هدفهایی که آنقدر با ذوق و شوق انتخاب کردیم، وسط های سال فراموش میشود یا اینقدر دست نیافتنی به نظر میرسد؟ یا شاید بهتر باشد بپرسیم که چطور باید برای سال جدیدمان هدف گذاری کنیم که مطمئن باشیم شب عید سال بعد از رسیدن به این هدفها - چه کوچک و چه بزرگ - به خودمان میبالیم و ته دلمان غنج میرود.
اهدافتان را دقیقاً مشخص کنید
همه ما اول سال تصمیم میگیریم که بالاخره به وزن نرمال برسیم و خودمان را از شر چاقی خلاص کنیم و... ولی هر کدام از این هدفها دقیقاً چه معنایی دارد؟ آیا قرار است به وزن مشخصی برسید یا چربی بدنتان را تا درصد مشخصی کاهش دهید یا حقوقتان را تا حد معینی افزایش دهید؟ آیا قرار است خانه دار شوید یا ازدواج کنید؟ یادتان باشد که اگر میخواهید اهدافتان را هوشمند کنید باید آنها را جوری تنظیم کنید که کاملاً مشخص، قابل اندازه گیری، قابل تحقق، مناسب شرایط و در یک بازه زمانی مشخص تعریف شده باشد.
پیشرفتتان را اندازه بگیرید
اگر بتوانید چیزی را اندازه بگیرید، پس می توانید تغییرش دهید! این یک اصل کلی در روانشناسی است. وقتی شما میزان موفقیتی را که در رسیدن به اهدافتان به دست آوردید، اندازه میگیرید درواقع به خودتان انگیزه بیشتری برای جلو رفتن میدهید چون با این کار به عینه میبینید که قبلاً کجا بودید، امروز کجا هستید و چطور این مسیر را پیش رفتید. در واقع شما با بررسی هر چند وقت یک بار پیشرفتی که در مسیر رسیدن به هدفهایتان کسب کردهاید میتوانید به باقی تلاشهایتان جهت بدهید تا بتوانید زودتر به خواستههایتان برسید.
صبور باشید
پیشرفت یک شبه نیست. فقط بعضی از آدمها آنقدر خوش شانس هستند که میتوانند با اولین تلاشهایی که میکنند به موفقیت برسند اما برای باقی افراد، پیشرفت مسیری تدریجی و گاهی وقتها به طرز دردناکی آهسته است. بنابراین اگر در راه رسیدن به هدفهایتان صبور نباشید ممکن است، خیلی زود ناامید شود. درحالیکه تغییرات بزرگ برای ایجاد شدن به زمان احتیاج دارند.
هدفهایتان را با اعضای خانواده و دوستانتان در میان بگذارید
اغلب ما طرفدار رازداری و سکوت کردن در مورد هدفهایمان هستیم و ترجیح میدهیم در این مورد با کسی صحبت نکنیم تا توقعی در دیگران ایجاد نکنیم اما واقعیت این است که حمایتهای اجتماعی به خصوص از جانب اعضای خانواده و دوستان نزدیک میتواند پشتوانه خوبی برای رسیدن به هدف باشد. البته قبول داریم که صحبت کردن در مورد کاری که ممکن است در مسیر انجام آن شکست بخوریم، به شجاعت زیادی نیاز دارد، ولی در عین حال با حرف زدن در مورد اینکه میخواهید چه کاری انجام دهید و چه مسیری در پیش دارید میتوانید از کمکها و حمایتهای دوستانتان بهره مند شوید و به طرز عجیب و غریبی شانس خود را برای موفقیت بالا ببرید. روان شناسان حتی توصیه میکنند که اگر میخواهید زودتر به هدفهایی که برای خودتان تعیین کردید، برسید بهتر است از یکی از دوستان یا اعضای خانوادهتان که با او صمیمیتر هستید بخواهید که به صورت روزانه یا هفتگی برنامه شما را کنترل کند. چون شکستن قولی که به خودمان میدهیم خیلی آسان است ولی وقتی قرار است زیر قولی که به دوستانمان دادیم بزنیم، کار خیلی سختتر است.
برای رسیدن به هدفهایتان برنامه زمان بندی داشته باشید
چند بار در زندگیتان این جمله را شنیده یا گفتهاید که برای انجام فلان کار وقت پیدا نمیکنم. فرق کسانی که میتوانند به هدفهایشان برسند و آنهایی که همیشه به هدفهایشان کیلومترها فاصله دارند، دقیقاً در این است که تصور میکنند باید برای شروع کردن وقت پیدا کنند، در حالیکه این انتخاب ماست که برای انجام کارهای مختلف زمان مشخصی را اختصاص بدهیم نه اینکه برای انجامش وقت پیدا کنیم. بنابراین اگر میخواهید به هدفهای جدیدی که در سر دارید برسید، باید برایشان برنامه زمان بندی مشخصی داشته باشید و آن را روی کاغذ بیاورید. با هدفهایتان درست مثل زمان ویزیت پزشک و دندان پزشک رفتار کنید که آنها را توی تقویمتان مینویسید و کنارش یک ستاره هم میزنید که فراموشش نکنید!
با هدفهایتان جوری برخورد کنید انگار زندگیتان به آن وابسته است
وقتی دچار مشکل جدی میشوید که همه زندگیتان را تحت الشعاع قرار داده، به سرعت ذهنتان را به کار میاندازید تا برای چالشهایی که تصور میکنید از کنترلتان خارج است، راه حل پیدا کنید. حالا تصور کنید که زندگیتان به رفع این مشکل یا چالش بستگی دارد. آیا در این صورت خلاقیتتان را بیشتر به کار نمیگیرید و راههای جدیدی به ذهنتان نمی رسد تا زندگیتان را نجات دهد؟ مسلما بله. هدفهایی که ابتدای هر سال برای خودتان تعیین میکنید، قطعاً سناریوی مرگ و زندگی نیستند ولی موفقیت و شادیتان به رسیدن به این هدفها بستگی دارد، پس آنها را درست به همین اندازه جدی بگیرید.
دیدگاه تان را بنویسید