سرویس سبک زندگی فردا: در منطق قرآن کریم انسانهایی که تنها در برههای از زندگی خود برای مثال در مواقع برخورد با مشکلات به سمت و سوی خداوند میآیند و بعد از آن دیگر اثری از یاد و نام خداوند در زندگی آنان یافت نمیشود، نمیتوانند طعم واقعی و شیرین ایمان به خدای متعال را درک کنند. در ادامه این مطلب را به نقل از تبیان بخوانید.
۲ عامل برای رسیدن به خوشبختی خداوند متعال به عاملی مهم اشاره میکند که در کنار ایمان و تقوا میتواند انسان را به اوج خوبیها و خوشبختیها برساند و در نتیجه انسان با تمام وجود طعم واقعی ایمان به خداوند متعال را درک کند:
«إِنَّ الَّذینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا فَلا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ: محقّقاً کسانى که گفتند: «پروردگار ما خداست» سپس ایستادگى کردند، بیمى بر آنان نیست و غمگین نخواهند شد.» [الأحقاف: ۱۳]
افراد زیادی هستند که دم از ایمان و اعتقاد میزنند، ولی چون استقامت و پایداری ندارند وقتی در آزمایشهای مختلف قرار میگیرند، با ایمان خداحافظی میکنند چنانچه خداوند متعال در داستان بلعم باعورا وی را شخصی معرفی میکند که توان پرواز تا عرش الهی را داشته است، اما به علت عواملی از جمله عدم پایداری و استقامت در دین به مرحلهای میرسد که خداوند متعال در مورد او این گونه میفرماید: «وَ لَوْ شِئْنا لَرَفَعْناهُ بِها وَ لکِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الْأَرْضِ وَ اتَّبَعَ هَواهُ فَمَثَلُهُ کَمَثَلِ الْکَلْبِ إِنْ تَحْمِلْ عَلَیْهِ یَلْهَثْ أَوْ تَتْرُکْهُ یَلْهَثْ ذلِکَ: و اگر مىخواستیم، قدر او را به وسیله آن [آیات] بالا مىبردیم، امّا او به زمین [=دنیا] گرائید و از هواى نَفْس خود پیروى کرد. از این رو داستانش چون داستان سگ است [که] اگر بر آن حمله ور شوى زبان از کام برآورد، و اگر آن را رها کنى [باز هم ] زبان از کام برآوَرَد...» [الأعراف: ۱۷۶]
استقامت در ایمان بشارت آفرین میشود
خداوند متعال به همه کسانی که دو عامل ایمان و استقامت را در زندگی خود جاری و ساری کنند بشارتهای زیبایی داده است که در این نوشتار به برخی از آنها اشاره میشود:
۱. نزول فرشتگان بر مومنان (إِنَّ الَّذینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَة: در حقیقت، کسانى که گفتند: «پروردگار ما خداست»؛ سپس ایستادگى کردند، فرشتگان بر آنان فرود مىآیند.)[فصلت:۳۰]
اثر مهم این بشارتها که مومنین آنها را با گوش جان خود میشنوند در سختیها و مشکلات زندگی آشکار میشود که سبب میشود در جان خود احساس آرامش کنند و بتوانند به راحتی بر مشکلات پیروز شوند.
۲. هیچ ترس و اندوهی بر آنها نیست
«فَلا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ: بیمى بر آنان نیست و غمگین نخواهند شد) این افراد با تکیه بر دو عامل ایمان و پایداری نه از گذشته خود ترسی دارند و با بشارتهایی که در مورد آینده به آنها داده میشود دلهرهای از آینده نیز در زندگی آنها وجود نخواهد داشت و میتوان گفت که آرامش سراسر زندگی آنها را فرا گرفته است، آرامشی که امروزه گم شده اصلی بشر است.
۳. زندگی آنها پربرکت میشود
«وَ أَنْ لَوِ اسْتَقامُوا عَلَى الطَّریقَةِ لَأَسْقَیْناهُمْ ماءً غَدَقاً و اگر [مردم ] در راه درست، پایدارى ورزند، قطعاً آب گوارایى بدیشان نوشانیم.»[الجن: ۱۶]
قرآن کریم بارها به این حقیقت اشاره کرده است که ایمان و تقوا نه تنها موجب نزول برکات معنوی در زندگی افراد میشود بلکه منبعی مهم برای توسعه و آبادانی زمین و ازدیاد نعمتها و رزق و روزی افراد است که در این آیه شریفه نیز خداوند متعال بار دیگر به این حقیقت اشاره میکند که ایمان و پایداری در آن میتواند سبب نزول باران بر زمین و در نتیجه افزایش نعمتها شود.
امام باقر علیه السلام پیرامون این آیه شریفه مىفرماید:
مراد از (استقاموا على الطریقة) استقامت در مسیر اهل بیت است. (مجمع البیان ذیل آیه شریفه) همچنین از امام صادق علیه السلام روایتی پیرامون این آیه شریفه نقل شده است که حضرت منظور از آب گوارا در آیه را علم کثیر معنا می کنند و میفرمایند:
اگر مردم بر ولایت ما استقامت داشته باشند از علم کثیر کامیاب مىشوند.[تفسیر مجمع البیان ذیل آیه شریفه]
به امید اینکه بتوانیم با ایمان و پایداری و استقامت در دین طعم واقعی ایمان را درک کنیم و از آن در تمام زندگی لذت ببریم.
۴. آرامش و اطمینان
یکی از آرزوهای همیشگی بشر، رسیدن به آرامش و رهایی از اضطراب و نگرانی است. آری؛ در پرتو ایمان و استقامت، فرشتگان بر انسان فرود میآیند و بشارت میدهند که نه از حوادث بیمناک آینده ترس داشته باش و نه از حوادث ناگوار گذشته، اندوه. (در سوره احقاف، آیه ۱۳ می فرماید: «ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا فلا خوف علیهم و لاهم یحزنون»)
۵. مددکاری فرشتگان در دنیا و آخرت
انسان، در حال جنگ تمام عیاری با شیطان است، که دشمن قسم خورده انسان میباشد. از طرفی این جنگ، نابرابر است، زیرا شیاطین او را میبینند؛ ولی از دید انسان پنهان هستند: انه یریکم هو قبیله من حیث لاترونهم (سوره اعراف: ۲۷) این جا است که انسان، پیوسته به یاری و امدادهای غیبی نیاز دارد. در پرتو استقامت و پایداری، فرشتگان الهی چنین مژده میدهند: نحن اولیاوکم فی الحیوة الدنیا و الاخرة. ما در زندگی دنیایی و آخرت، یاران و مددکاران شماییم. ]... در نیکیها به شما کمک میکنیم و در لغزشها و برابر دشمنان، شما را حفظ میکنیم.]
راه های تحصیل ثبات قدم و استقامت ۱. سحرخیزی و قرائت قرآن
خداوند، در سوره مزمل، سنگینی وحی را بیان میکند («انا سَنُلقی علیک قولا ثقیلا») و برای تقویت و ایجاد آمادگی این رسالت الهى، خطاب به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله میفرماید: یا ایها المزمل قم اللیل الا قلیلا، نصفه او انقص منه قلیلا او زد علیه و رتل القرآن ترتیلا با سحرخیزی و قرائت قرآن بود که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله ) دارای چنین ظرفیت وسیعی شد و توانست مخاطب فرمان سنگین «فاستقم کما امرت» شوند.
۲. دعا
دومین گام برای به دست آوردن استقامت و ثبات قدم، درخواست از درگاه حضرت حق میباشد. همان گونه که در شماری از دعاهای قرآنی میخوانیم: «ربنا افرغ علینا صبرا و ثبت اقدامنا وانصرنا علی القوم الکافرین. (سوره بقره: ۲۵۰. ثبات قدم، از لوازم یک رزمنده است؛ خواه در جهاد اصغر و خواه در جهاد اکبر، و در جهاد اکبر، ضروریتر است؛ چرا که در جهاد اصغر، ممکن است پیکار به صلح انجامد، ولی در جهاد اکبر، راه صلح، همیشه بسته است. (ک: تفسیر موضوعی قرآن، ج ۱۱، ص ۲۴۰) برای این که این موضوع در وجود انسان نهادینه شود، مستحب است در وضو هنگام مسح پا زمزمه کنیم: «اللهم ثبت قَدَمَی علی الصراط یوم تزل فیه الاقدام». ظهور این دعا درخواست ثبات قدم برای نجات از لغزش در روز قیامت است؛ ولی اطلاقش شامل دنیا نیز میشود. (تفسیر موضوعى قرآن، ج۱۱، ص۲۴۰) در زیارت عاشورا نیز چنین ترنم میکنیم: «اللهم ... وثبت لی قدم صدق عندک مع الحسین و اصحاب الحسین»
۳. دقت و تفکر در زندگی انبیا و اولیای الهی و مخالفان آنها قرآن کریم میفرماید: و کُلاًّ نقص علیک من انباء الرسل ما نثبت به فوادک و جاءک فی هذه الحق وموعظة و ذکری للمومنین (سوره هود :۱۲۰) خداوند متعال با بیان سرگذشت انبیاء و مخالفان آنها همت و اراده پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و پیروان آن حضرت را تقویت میکند (ر. ک: تفسیرالمیزان، ج۱۱، ص ۷۱)، تا بر اثر مخالفتها و کارشکنی دشمنان، گرد و غبار ناامیدی بر قلب آنها ننشیند و بدانند دشمنان آنها به اندازه فرعون قوی نیستند و خود آنها هم به اندازه موسای در گهواره ضعیف نیستند. همان خدایی که موسی را بر فرعون پیروز نمود، پیروزی شما را هم تضمین میکند.
دیدگاه تان را بنویسید