سرویس سبکزندگی فردا؛ محسن آجرلو: هنگامی که در ذهنتان دارید برنامه سفر میریزد، برخیهایتان ناخودآگاه میروید سراغ مکانهای تاریخی و باستانی و حتی نوع سرچتان در اینترنت هم، همین سمت و سو را دارد. برخی دیگر هم البته برایتان طبیعت منطقه اهمیت بسیار بیشتری دارد و میگردید تا ببینید شهر و روستایی که دارید به آن سفر میکنید چه آب و هوا و طبیعتی دارد و جستجویتان حول و حوش کوه و آبشار و جنگل میگردد.
ییلاق دیلمان
در کولهپشتی گردی این هفته میخواهیم شما را به جایی ببریم که تعداد بسیاری از گردشگران لقب «تقاطع تاریخ و طبیعت» را به آن دادهاند. سرزمینی که قدمت سکونت بشر و تمدن در آن به سالهای بسیار دور بر میگردد و البته طبیعتی ناب و بکر دارد.
از تهران که حدود سیصد و پنجاه کیلومتر به سمت رشت بروید، به خروجی «آسیابر» میرسید. جایی که باید راهتان را جدا کنید و جاده را بگیرید و بروید بالا.
یک راه دیگر برای سفر به «دیلمان» هم جاده «رودبار» و سپس سفر از «رستم آباد» به «دیلمان» است.
هنوز چند کیلومتری بالا نرفتهاید که قله «دُرفک» را سمت چپتان مشاهده میکنید. قله زیبا و مرتفعی که بام تمامی مناطق اطراف است و اگر از نظر زمانی مشکل ندارید و یا ماشین سرحالی دارید، میتوانید یک نصفه روز یا حتی یک روز کامل را بگذارید برای «دُرفک» و بالا رفتن از آن و دیدن مناظر از آن بالا.
از «دُرفک» که بگذریم، باید جاده را ادامه دهیم به سمت مقصد اصلیمان«دیلمان». سرزمین کهنی که پیش از اسلام از غرب گیلان تا بابل مازندران از دو طرف و قزوین از جنوب جزو قلمروش بوده و بعدها به شکل امروز درآمده است.
از لحاظ قدمت اما «دیلمان» ورای اینهاست. در گورستان بالایی دیلمان مُهری یافت شده که قدمتش به پنج هزار سال پیش میرسد!
القصه شما «آسیابر» را که رد کنید و جاده «دیلمان» و «سیاهکل» را که بگیرید و بروید بالا، «برهسر پایین و بالا» را رد میکنید و بعد از حدود یک ساعت، پیمودن جاده سرسبز و پرپیچ و خم به «دیلمان» میرسید. «دیمان» امروزی دیگر خودش هم جزئی از شهرستان «سیاهکل» به حساب میآید.
پاییز دیلمان/ عکس از کاوه تنها
همینجا بگویم که «دیلمان» را اگر بروید دنبال معنای لغویاش میرسید به دامداری و «دیلمان» به سرزمین مرتفعی میگویند که در آن دام نگهداری میشود. پس تحت هیچ شرایطی تست کردن مزه فوق العاده گوشت دامهای این منطقه را فراموش نکنید. گوشتی بسیار نرم و لذیذ که تا قبل از هجوم ویلاسازان و زمین خواران محترم به منطقه قیمتش در حدود ده هزار تومان بود! آنهم در همین دهه نود! امروز هم البته با اینکه گوشت بسیار با کیفیتتری را میخرید، قیمت خیلی کمتری از شهر محل سکونت خود را پرداخت میکنید.
از میان دهها روستایی که دیلمان از ابتدا به خودش دیده و تعداد زیادیشان هنوز هم جمعیت قابل توجهی دارند میشود به «اسپیلی»، «اروشکی»، «بندبن» و «آسیابر» اشاره کرد. صد البته که تمام روستاهای «دیلمان» زیباییهای خاص خودشان را دارند و برای هر کدام میشود ساعتها زمان گذاشت.
«دیلمان» با همان جنگلهای زیبا و کوهستانی و مرتفعش به اندازه کافی بکر و زیبا است. با اینکه ییلاق است و ییلاقها را باید در آخر تابستان رها کرد، دیلمان در پاییز هم زیباییهای فوق العادهای دارد که باید حتما یک بار تجربهاش کرد. در «دیلمان» ارتفاعی بین دوهزار و دویست تا دو هزار و پانصد متر را تجربه میکنید که برای یک شهر رقم عجیبی است.
آبشار لوناک
با این حال «دیلمان» مناظر طبیعی و تاریخی هم کم ندارد. مهمترینشان «آبشار لوناک» و «کاروانسرای تی تی» است. یک آبشار زیبا و ناب و دیگری هم کاروان سرایی که مثل اکثر کاروانسراهای ایران به دوره صفویه برمیگردد.
کاروانسرای تی تی
«دیلمان» را گفتیم که از غرب به قله «دُرفک» منتهی میشود. قله زیبایی که در دامنهاش دو قار زیبا و یخی هم دیده میشود. اگر تجهیزاتش را دارید و یا پیش از زمستانی شدن هوا به این منطقه سفر میکنید از دستش ندهید.
شمال «دیلمان» میرسد به رشته کوه البرز و «پیرکوه» که دیدن آن هم در فصول مختلف خالی از لطف نیست.
قلعه گرماور
اگر بعد از یک دل سیر گشتن در دل طبیعت دلتان خواست بازهم نقاط تاریخی را ببنید، در نزدیکیهای روستای «گرماور» بروید و «قلعه گرماور» را تماشا کنید. قلعهای که روی تخته سنگی بزرگ بر فراز تپه بنا شده و بیشتر به نظر میرسد برج دیدبانی بوذه. اگر اهل غاز نوردی هم هستید یکی از معروفترین غارهای آن منطقه «اسپهبدان» است که خیلیها تنها برای دیدن این غار راهی «دیلمان» میشوند.
در مجموع تا هوا خیلی سرد نشده اگر قصد دیدن جنگل، کوه، غار، آبشار و مناطق باستانی و تاریخی را دارید، بهترین گزینه همین «دیلمان» است.
دیدگاه تان را بنویسید