سرویس بین الملل فردا: پایگاه خبری تحلیلی فردا در چند گزارش فشرده به بررسی مهم ترین نکات و ابعاد بحران سوریه می پردازد که در شرایط کنونی شایسته است بیش از پیش مورد توجه نخبگان ایرانی قرار گیرد. سوژه های این گزارشات، مواردی است که طی ماه های اخیر، بازتاب کم تری در رسانه های داخلی یافته اند؛ اما به نظر می رسد به عوامل اثرگذار در معادلات سوریه تبدیل شده اند.
این سلسله گزارشات از استقلال موضوعی برخوردارند و هر یک از گزارش ها به تنهایی می تواند بخشی از بحران سوریه را بازگو کند؛ اما ترکیب آن ها در کنار یکدیگر، می تواند دید گسترده تری نسبت به این بحران پدید آورد. این سلسله گزارش ها در طول این هفته و هفته های آینده ادامه خواهد یافت و شما هم می توانید سوژه های پیشنهادی یا مورد سئوال خود را در بخش نظرات بیان کرده تا به صورت اختصاصی به آن ها پرداخته شود.
بخش نخست این سلسله گزارش، با عنوان « روسیه با ما یا با آنها/ نسبت کرملین با ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس چیست؟/ نسل نوی حاکمان جوان و خام عرب، لابی جدید پوتین در خاورمیانه است؟+ تصاویر » به بررسی روابط میان روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس اختصاص داشت. بخش دوم این سلسله گزارش، اهمیت و قدرت بازیگری کردها در تغییر صف آرایی قدرت های بزرگ را بیان می کرد. نکته ای که قطعا باید بیش از پیش مورد بررسی قرار گیرد. می توانید این گزارش را در لینک « "کردهای سوریه"؛ برگ بازی و عامل اصلی اختلاف میان ترکیه و آمریکا در سوریه/ آیا ترکیه با نافرمانی در برابر نظام بین الملل، دست به ماجراجویی می زند؟ » مشاهده کنید.
اگر بخش های قبلی مورد توجهتان قرار گرفته است، پیشنهاد می کنیم این بخش را ملاحظه بفرمایید. در این قسمت، به یک اتفاق مهم می خواهیم بپردازیم: «فرار سربازان گروه های تروریستی و معارض از گردان های خود برای در امان ماندن از حملات هوایی مسکو!» این ادعایی است که رسانه های استراتژیک خلیجی - به خصوص اماراتی - بیان کرده اند و حتی مورد توجه رسانه های ترکی و معارضان سوری نیز قرار گرفته است. دقت در همین نکته، می تواند یکی از علل حمله توپخانه ای اخیر ترکیه به گروه های مسلح متحد کردها را بیان کند. همچنین می تواند از نظر تیپ شناسی، واقعیت های بیش تری از سربازان گروه های معارض سوری به ویژه ارتش آزاد سوریه را به ما نشان دهد.
در قسمت پیشین، به صورت گذرا به موجودیت یک اتحادیه نظامی-سیاسی نوظهور در سوریه به نام «سوریا الدیمقراطیة» (سوریه دموکراتیک) اشاره کردیم و نوشتیم: «زمانی که روسیه عملیات خود در سوریه را گسترش داد با وساطت آمریکا، ypg تماس مستمری با مسکو برقرار کرد که نتیجه آن در تلاش روسیه برای حضور کردها در صفوف معارضین سیاسی آشکار شد. برگزاری کنفرانس رمیلان (حسکه) همزمان با کنفرانس ریاض از سویی و تشکیل اتحادیه بزرگ «السوریا الدیمقراطیة» از سوی دیگر، در تعمیق روابط میان کردها با روسیه و آمریکا به صورت همزمان نقش به سزایی داشت. با توجه به اهمیت بسیار زیاد «السوريا الدیمقراطیة»، در یکی از قسمت های این سلسله گزارش به صورت اختصاصی به این گروه می پردازیم.» و در پانویس یکی از عکس های این گروه، ذکر کردیم: « بخشی از ارتش آزاد (به سرکردگی "جیش الثوار") با جدایی از آن ها بخش عرب تشکیلات نوظهور «سوریا الدیمقراطیة» را تشکیل داد و بخش دیگری مانند «جیش المجاهدین» علیه کردها عملیات خود را آغاز کرد.»
در این بخش، صرفا بر یکی از ابعاد اثرگذار حضور «جیش الثوار» به عنوان یکی از ارکان ارتش آزاد سوریه که به سازمان «سوریا الدیمقراطیه» پیوسته است، تمرکز می کنیم و در قسمت های آینده به صورت جدی تر گروه «جیش الثوار» و اتحادیه «سوریا الدیمقراطية» را در گزارش های جداگانه معرفی خواهیم کرد.
یکی از مهم ترین آثار حضور جیش الثوار در شمال غرب استان حلب، تحریک و تشویق دیگر گروه های مسلح وابسته به ارتش آزاد برای جدایی از این سازمان و پیوستن به ائتلاف «سوریا الدیمقراطیة» است. جیش الثوار در تبلیغات خود، مکررا از جنایت های «جبهه النصره» و «احرار الشام» یاد می کند و آنان را به ترتیب «مهاجمان تروریست» و «سارقان انقلاب» می خواند که با نگرش های تکفیری و تروریستی خود جنایت های بسیاری آفریده اند. در این راستا، به صورت ویژه بر جنایت های این دو گروه تکفیری علیه دیگر گروه های معارض مسلح مانور داده می شود.
بیانیه جیش الثوار علیه ترکیه بعد از حملات توپخانه ای ترکیه به این گروه در حاشیه اعزاز
در حالی که طبق این بیانیه، ترکیه به این گروه حمله کرده بود و حتی جیش الثوار دست به عملیات تلافی جویانه زد، رسانه های ترکی - به هدف بایکوت جیش الثوار؟ - اعلام کردند ترکیه، گردان های کرد YPG را هدف قرار داده است!
متأسفانه رسانه های داخلی هم بدون توجه به این مهم، ادعای ترک ها را عینا تکرار کردند!
جیش الثوار علاوه بر مانور بر روی جنایات النصره و احرار الشام، از گردان های وابسته به ارتش آزاد دعوت می کند تا با تغییر سنگر خود، از ائتلاف و همپیمانی با این دو گروه تروریستی دست کشیده و به صفوف جیش الثوار بپیوندند. جیش الثوار در این تبلیغات، خودشان را وفاداران به آرمان های اولیه اعتراضات علیه نظام نشان می دهند و همزمان بر لزوم حفظ وحدت ارضی و ملی سوریه - با تمام طوائف و اقلیت ها - تأکید می کنند. در این زمینه، دستگاه تبلیغاتی وابسته به جیش الثوار تصاویر و فیلم هایی را منتشر کرده است؛ اما به نظر می رسد توان تبلیغاتی آن ها در مقایسه با بسیاری از گروه های مسلح حاضر در سوریه ضعیف تر باشد!
مساعدت های انسانی جیش الثوار به آوارگان در شمال حلب، به محبوبیت این گروه کمک کرده است.
اخیرا با ورود یک عامل جدید به معادلات شمال حلب، اقبال سربازان ارتش آزاد به جیش الثوار افزایش یافته تا جایی که بخشی از ارتش آزاد در شمال حلب، آخرین نفس های خود را می کشد و در آستانه فروپاشی و ادغام در گروه های دیگر قرار گرفته است! این عامل چیزی نیست جز: «بمباران های شدید روسیه بر سر گروه های مسلح شمال حلب»! همین عامل، بر قدرت جیش الثوار افزوده و باعث پیشروی این گروه در نبرد با گروه های تکفیری مسلح شده است.
شبکه الجزیره که آشکالا همدلی زیادی با گروه های تکفیری سوری دارد، در گزارشی به این نکته اعتراف می کند: «معادلات نظامی و میدانی در ریف شمالی [استان] حلب، سرعت بالایی گرفته و همزمان بر پارامترهای اصلی آن افزوده می شود. اگر در گذشته معادلات استان حلب را با 4 پارامتر گروه های معارض سوری (ائتلاف ارتش آزاد و گروه های تکفیری و جبهه النصره)، ارتش نظام، داعش و کردها تحلیل می کردیم؛ این بار باید از قدرت و شوکت گروه پنجمی یاد کنیم که در ائتلاف "سوریا الدیمقراطیة" با کردها همپیمان است؛ اما گروهی عرب زبان با ادبیات نزدیک به معارضین است: "جیش الثوار". آن ها این روزها تغییر محسوسی در معادلات ریف شمالی حلب داده اند و دیگر نمی توان با پارادایم های پیشین به تحلیل مناطق عملیاتی این استان پرداخت.»
حتی تعدادی از فرماندهان عالیرتبه ارتش آزاد (مانند «ملهم العکیدی») نیز به پیوستن بخشی از بدنه این سازمان به «جیش الثوار» اعتراف کرده اند.
البته ملهم العکیدی (فرمانده عالی ارتش آزاد در اتاق فرماندهی عملیة فتح حلب) ادعا کرد: «تنها بخشی از سربازان و بدنه گردان های زیرمجموعه ارتش آزاد به جیش الثوار پیوسته اند و هیچ یک از فرماندهان، به این گروه ملحق نشده اند!»
شبکه تلویزیونی اورینت نت متعلق به معارضان سوری واقع در ترکیه که خبرنگاران آن همواره در خط مقدم نبردهای گروه های معارض حضور دارند، در گزارشی اختصاصی در همین زمینه می افزاید: «در حال حاضر معارضان در شمال حلب در بدترین وضعیت خود از سال 2012 قرار دارند. داعش از شرق، نظام از جنوب و نیروهای سوریه دموکراتیک از غرب به آنان حمله همه جانبه کرده اند. همزمان ده ها هزار نفر از ساکنان به سمت مرزهای ترکیه حرکت کرده و وضعیت اضطراری و بحرانی تر شده است. به این ها، بمباران شدید و مرگ بار روسیه را بیفزایید تا درک کنید چرا معارضان این منطقه ناگزیر از آتش بس و مصالحه هستند؟! از نظر نظامی، امکان ندارد همزمان در سه جبهه بتوان جنگید...»
به راستی چگونه بمباران های روسیه باعث افزایش اقبال به جبهه الثوار شده است؟ ابو سامر، یکی از فرماندهان میدانی وابسته به ارتش آزاد در گفت و گو با "خلیج آنلاین" می گوید: «ما در برابر گزینه های بسیار دشوار و ناگواری قرار گرفته ایم که ناگزیر از انتخاب هستیم! ارتش نظام و همپیمانان شیعه آن از نظر نظامی از ما قوی نبودند، اما توانستند در نبردهای نظامی ما را پس بزنند! تنها عاملی که باعث موفقیت آن ها شد، بمباران شدید و بسیار سنگین روسیه بود که باعث شکست ما شد. ما هیچ سلاح ضدهوایی قوی برای مقابله با هواپیماهای روس در اختیار نداریم! در این وضعیت، یکی از گروه های همپیمان خود را می بینیم که همواره از بمباران و موشک باران روس ها در امان است!»
بیانیه اعلام تأسیس جیش الثوار
در میان 7 گردان مؤسس این گروه، یکی از گردان ها به کردها تعلق داشت.
هر 7 گردان زیرمجموعه ارتش آزاد بودند و باعث شدند جیش الثوار - در زمان تأسیس - به یکی از ارکان ارتش آزاد در استان های حلب و حماه تبدیل شود.
این گروه، همان "جیش الثوار" است که در مورد آن صحبت شد: «جیش الثوار از سوی ائتلاف آمریکا مورد حمایت است و روسیه تعهد داده به مقرهای آن ها حمله نکند! از سوی دیگر، ادبیاتی انقلابی را به کار گرفته و به همین علت می تواند برای بسیاری از سربازان ما جذاب باشد. همزمان در برخی جبهه ها، فرماندهان میدانی آن ها پیشنهاد آتش بس به ما می دهند که با توجه به در مضیقه بودن ما در شمال حلب، مورد موافقت قرار می گیرد. آن ها با استفاده از همین آتش بس، به صورت رو در رو با سربازان جوان وارد گفت و گو شده و از آن ها نیروگیری می کنند.»
وضعیت بغرنج آوارگان این منطقه نیز به افزایش نیروگیری جیش الثوار مدد می رساند: «در مناطق و روستاهای تحت کنترل جیش الثوار، هیچ سرباز خارجی نمی بینید؛ ضمن این که حضور کردها هم واقعا کمرنگ است. از سوی دیگر خبری از حملات هوایی روسیه نیست و همین نکته باعث گرایش آوارگان به سمت آن ها شده است. حتی بسیاری از فرزندان و برادران سربازان ما نیز به قلمرو جیش الثوار مهاجرت کرده اند و همین عامل، تعدادی از سربازان ما را به حمایت از جیش الثوار ترغیب می کند.»
جیش الثوار بعد از فروپاشی اتاق عملیات برکان الفرات و تأسیس اتحادیه سوریا الدیمقراطیه، از ارتش آزاد انشعاب کرد و به این سازمان نوظهور پیوست.
محمد د. از سربازان سابق ارتش آزاد که نسبت به جیش الثوار بسیار بدبین است، در این مورد به خلیج آنلاین می گوید: «کشورهای خارجی [به استثناء ترکیه و عربستان!] به گروه های مسلح بومی منطقه فشار می آورند تا به ائتلاف سوریه دموکراتیک بپیوندند. مقاومت گروه های مسلح وابسته به ارتش آزاد در برابر این خواسته، باعث فشارهای سیاسی بر آن ها شده است. در این شرایط، سربازان جیش الثوار در بسیاری از مناطق می توانند نیروهای ما را به سوی خود ترغیب کرده و جذب کنند.»
او ادامه می دهد: «در بعضی مناطق که گروه های مسلح با پیوستن به جیش الثوار مخالفت می کنند، به سرعت زیر هدف ده ها خمپاره و موشک روسی قرار می گیرند... به عنوان نمونه فرودگاه مینگ (منغ) را در نظر بگیرید که نیروهای مدافع دو روز در برابر نیروهای سوریا الدیمقراطیه مقاومت کردند؛ اما نهایتا این جیش الثوار بود که پرچم گروه های سلفی را پایین کشید و پرچم خود را در کنار پرچم سوریه برافراشت.»
در عملیات آزادسازی «عین دقنه» در شمال استان حلب، جیش الثوار توانست ده ها تروریست وابسته به احرار الشام و جبهه النصره را به اسارت بگیرد.
در همین حال، شبکه العربیه از آتش بس اولیه میان «جبهه شامیه» و «گروه کردهای مسلح YPG» با وساطت جیش الثوار خبر داد. به گزارش این شبکه دربار آل سعود، تروریست های جبهه شامیه از ریف جنوبی دمشق و از طریق شهرستان «عفرین» خود را به شمال استان می رسانند تا مانع از سقوط کامل مناطق تحت کنترل خود شوند.»
در صورتی که این خبر صحیح باشد، نشان می دهد جیش الثوار نه تنها در صفوف قدیمی ارتش آزاد می تواند نفوذ کند؛ بلکه حتی می تواند نقش آتش بس میان گروه های رقیب را به خوبی ایفا کند. به زودی در گزارش دیگری به صورت اختصاصی به معرفی این گروه و روابط آن با دیگر گروه های مسلح سوری می پردازیم.
دیدگاه تان را بنویسید