سرویس سیاسی فردا:
ماجرای رد یا عدم احراز صلاحیتها مختص انتخابات مجلس دهم نیست. اعضای نهضت آزادی دورههای متمادی است که بنا بر دستور و نامه حضرت امام خمینی رد صلاحیت میشوند. محتشمی پور وزیر کشور وقت در آستانه انتخابات مجلس سوم از حضرت امام کسب تکلیف کرد که دستور امام موجب رد صلاحیت اعضای این نهضت شد. امام در این نامه نوشتند: «نهضت به اصطلاح آزادی صلاحیت برای هیچ امری از امور دولتی یا قانونگذاری یا قضایی را ندارند» ( متن سوال و پاسخ امام خمینی را اینجا بخوانید ) هر چند کماکان پیرمردان نهضتی غیر از دورههایی که بیانیه تحریم انتخابات داده بودند ثبت نام کردهاند تا با افزایش شمار رد صلاحیت شدهها بر شورای نگهبان فشار بیاورند. این همان استراتژیی است که اعضای جبهه منحله مشارکت نیز از آن پیروی میکند. حضور حداکثری به هنگام ثبتنام با علم به اینکه در سابقهشان مواردی وجود دارد که صلاحیتشان رد شود. حتی در زمان انتخابات مجلس ششم که اکثریت در دست این حزب بود نیز فشارهای زیادی توسط مطبوعات زنجیرهای که آن روزها شمارشان زیاد هم بود بر شورای نگهبان وارد میشد. تحکیم وحدت، نظارت استصوابی را در دانشگاهها مورد هجمه قرار میدادند و
مقالات و مصاحبههای تندی را در روزنامه علیه شورای نگهبان منتشر می کرد.
هرچند مجلس ششم دغدغهای برای معیشت، اقتصاد و زندگی مردم نداشت و اصلیترین مسالهاش مسائل سیاسی بود؛ لیکن در این خصوص نیز نمایندگانش نشان دادند پایبندی به جمهوری اسلامی نداشته و مهدی کروبی رئیس مجلس ششم در کلمهای قصار گفته بود که آنچه از تریبون مجلس بیان میشود همان حرفهای رادیو اسرائیل است. نمونه اش بیانیه ۱۳۷ به رهبری و پیشنهاد جام زهر به ایشان بود. در نهایت در انتخابات مجلس هفتم شماری از این نمایندگان به همراه اعضای نهضت آزادی و گروههای ضد انقلاب رد صلاحیت شدند.
تحصن نمایندگان مجلس ششم گردنکشی آنها در برابر قانون و تلاش برای عدم برگزاری انتخابات به عنوان لکه ننگی در کارنامه اصلاحطلبان ثبت گردید. اصلاحطلبان که عملکرد افراطی آنها در شورای شهر اول منجر به آن شد که دولت اصلاحات این شورا را تعطیل کند در شورای دوم که توسط مجلس ششم نظارت می شد و با کمترین نظارت و رد صلاحیتی برگزار گردید و حتی ملی مذهبی ها نیز در آن حضور داشته و لیست انتخاباتی ارائه کرده بودند نتوانستند اقبال مردم را کسب کنند و شورای شهر دوم را به اصولگرایان واگذار کردند. مجلس هشتم نیز به روال سابق هر چند با اشاره به شمار تعداد ردصلاحیتشدهها تهمت غیررقابتی بودن را به انتخابات میزدند لیکن یاران خاتمی و حزب اعتماد ملی با لیستهای جداگانه در تهران و شهرستان ها فعالیت کردند تا نشان دهند آنچه می گویند در مقام شانتاژ بوده است. اما ماجرای مجلس نهم کمی با مجالس قبلی متفاوت بود. پس از فتنه ۸۸ و رفتار غیرقانونی و ساختارشکنانه بسیاری از چهرههای سیاسی و احزاب و گروههای اصلاحطلب در عدم پذیرش رای مردم و پیگیری اعتراضات در قالب قانونی بازهم با آنکه نظام را تقلب در انتخابات ریاست جمهوری متهم میکردند در
انتخابات ثبت نام کردند. شورای نگهبان که وظیفه نظارت بر کاندیداها را بر عهده داشت حضور و حمایت از فتنه را به عنوان یکی از مصادیق واضح عدم التزام به قانون اساسی در نظر گرفت. اما در رقابتی بودن انتخابات با حضور طیفهای مختلف تشکیکی وارد نشد.
در همین دوره بسیاری از آنهایی که در سال 88 از اغتشاشات حمایت کردند و اگرنه واکنشی در محکومیت این اعتراضات نداشتند، برای حضور در انتخابات ثبت نام کرده اند که این افراد به هیچ عنوان نباید توقع می داشتند که از فیلتر شورای نگهبان رد شوند؛ زیرا آنان در سال 88 معترض به اصل نظام بودند و پس از آن نیز موضعی مبنی بر اشتباهاتشان نداشتند.
در روزهای گذشته پس از اعلام گزارش هیئتهای نظارت در خصوص صلاحیتها چهرههای سیاسی و سایتها و رسانههای اعتدالی و اصلاحطلب حملات شدیدی را به شورای نگهبان وارد کردهاند. این طیف که پس از روی کار آمدن حسن روحانی امید دارند بتوانند مجلسی همسو با دولت ایجاد کنند، در هنگام ثبت نام، نهضت ثبت نام اعلام کرده و با حضور حداکثری در این عرصه گام گذاشتند. این روزها از رد صلاحیت بسیاری چهرهها گلایه دارند که در دوره های گذشته نیز رد صلاحیت شده اند. هرچند هنوز تا زمان اعلام قطعی نتایج زمان باقی مانده است و شورای نگهبان مشغول رسیدگی به اعتراضات نمایندگان میباشد لیکن به نظر میرسد حربه مظلوم نمایی برای کسب آرای مردم برای کاندیدای نهایی مورد استفاده قرار گرفته است و در روزهایی که ستادهای اصلاحطلبان شدیدا فعالیت خود را پیگیری میکند صحبتهایی نظیر تمامی اصلاحطلبان رد صلاحیت شده اند با حجم زیادی از طنز، کاریکاتور و... در فضاهای مجازی و شبکههای ارتباطی تلفن همراه دست به دست می شود.
دیدگاه تان را بنویسید