سرویس بین الملل فردا: بنیاد تحقیقاتی دربارۀ صلح بین المللی که مقر آن در استکهلم است در آخرین گزارش خود نوشته است که کشورهای دارندۀ سلاح های اتمی سرگرم نوسازی زرادخانۀ تسلیحات اتمی خود هستند، هر چند در این بین جامعۀ بین المللی بر ارادۀ خود مبنی بر خلع سلاح اتمی تأکید می کند.
بر اساس این گزارش شمار کلاهک های اتمی در سال ۲۰۱۵ به ۱۵۸۵۰ عدد بالغ می شود و در این بین ۴۳۰۰ کلاهک اتمی عملیاتی هستند. همین گزارش می افزاید که شمار کلاهک های اتمی در سال ۲۰۱۰ به ۲۲۶۰۰ عدد می رسید که از آن تعداد ۷۶۵۰ کلاهک اتمی عملیاتی بودند.
گزارش بنیاد تحقیقاتی دربارۀ صلح بین المللی تصریح می کند که امسال همانند سال ۲۰۱۴ آهنگ کاهش زرادخانۀ اتمی نسبت به دهۀ گذشته کُند بوده است. در این بین آمریکا و روسیه بیش از همۀ شمار کلاهک های اتمی شان را کاهش داده اند. دو کشور به ترتیب دارای ۷۲۶۰ و ۷۵۰۰ کلاهک اتمی هستند که روی هم ۹۰ درصد کل زرادخانۀ اتمی جهان را تشکیل می دهند.
با این حال، روسیه و آمریکا سرمایه های هنگفتی را صرف طرح های نوسازی زرادخانۀ های اتمی شان کرده اند که شامل نوسازی سامانه های پرتاب، کلاهک های اتمی و تولیدشان می شود. همین گزارش می افزاید که دیگر کشورهای دارندۀ سلاح های اتمی نظیر چین (با ۲۶۰ کلاهک)، فرانسه (با ۳۰۰ کلاهک) و انگلستان (با ۲۱۵ کلاهک) سرمایه های قابل توجه ای را صرف سامانه های جدید حامل سلاح های هسته ای خود کرده اند و مصمم اند که زرادخانۀ اتمی شان را حفظ کنند. در میان پنج قدرت اتمی جهان، چین تنها کشوری است که قصد دارد بر شمار کلاهک های اتمی اش بیافزاید و این روند را تا آینده نیز ادامه بدهد.
هر چند شمار کلاهک های اتمی در سطح جهان کاهش یافته است، اما زرادخانه های اتمی هند (با ۹۰ تا ۱۱۰ کلاهک) و پاکستان (با ۱۰۰ تا ۱۲۰ کلاهک) رو به توسعه هستند، در حالی که اسرائیل (با داشتن ۸۰ کلاهک) موشک های جدید بالستیکی خود را آزمایش می کند.
در این حال، اطلاعات قابل استناد دربارۀ زرادخانۀ اتمی کشورها متفاوت است. ایالات متحد آمریکا بیشترین شفافیت را در مورد زرادخانۀ اتمی اش نشان می دهد، در حالی که انگلستان و فرانسه اطلاعات به مراتب کمتری در خصوص زرادخانۀ اتمی شان منتشر ساخته اند. در این بین روسیه تنها اطلاعات اتمی اش را در اختیار آمریکا می گذارد. از سوی دیگر، دولت آمریکا نشر اخبار و اطلاعات در مورد توان اتمی روسیه و چین را متوقف کرده است و هند و پاکستان نیز تنها در مورد آزمایشات موشکی شان اظهار نظر می کنند.
"شانون کیل" پژوهشگر بنیاد تحقیقاتی دربارۀ صلح بین المللی گفته است که برغم اظهارات مکرر بین المللی دربارۀ اولویت و اهمیت خلع سلاح هسته ای طرح های نوسازی زرادخانه های اتمی در کشورهای دارندۀ کلاهک های هسته ای جای تردید باقی نمی گذارد که این کشورها در آیندۀ نزدیک از زرادخانۀ اتمی شان چشم پوشی نخواهند کرد.
پنج قدرت اتمی جهان به اضافۀ آلمان درگیر گفتگو با ایران برای جلوگیری از دستیابی این کشور به جنگ افزار اتمی در ازای برچیدن تحریم های بین المللی هستند.
منبع: خبرگزاری فرانسه
دیدگاه تان را بنویسید